Kanski festival u znaku književnih dela

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kanski festival u znaku književnih dela

KAN -

Keruak i njegova kultna knjiga o bit generaciji "Na putu", Don Delilo i njegov "Kosmopolis", Hemingvej, Mise i Anuj - ovogodišnji, 65. Međunarodni filmski festival u Kanu biće u znaku adaptacija brojnih književnih dela na velikom platnu.

Dve tinejdžerske zvezde, proslavljeni ljubavni par sage "Sumrak", Kirsten Stjuart i Robert Patinson, pojaviće se na Kroazeti u dve ekranizacije.

Stjuartova igra u filmu snimljenom po romanu Džeka Keruaka, "Na putu". Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvarenje, koje je režirao Brazilac Valter Saleš, a producirao Frensis Ford Kopola, biće jedno od glavnih događaja u Kanu.

Njen partner na filmu i u životu, Robert Patinson glumi paranoičnog mladog biznismena u drami "Kosmopolis" Dejvida Kronenberga koji je adaptirao istoimeni roman Dona Delila.

Tri godine nakon što je sa "Prorokom" osvojio Gran pri u Kanu, francuski reditelj Žak Odijar biće u trci za Zlatnu palmu sa ljubavnom pričom "Rđa i kosti". Film, u kojem Marion Kotijar igra glavnu ulogu, je adaptacija naslovne priče istoimene zbirke kanadskog pisca Krega Dejvidsona.

Francuski veteran Alen Rene u "Još niste ništa videli" daje novo tumačenje "Euridike" Žana Anuja, dok Koreanac Đin-ho Hur nudi svoje viđenje čuvenog romana Šoderloa de Lakloa "Opasne veze". Ove azijske veze snimljene su u Kini i smeštene u Šangaj 30-ih godina prošlog veka.

Među 54 dugometražna ostvarenja u zvaničnoj selekciji nalazi se još nekoliko adaptacija kao što su "The Paperboy" Lija Danijelsa, sa Nikol Kidman i Zakom Efronom, po scenariju romanopisca Pitera Dekstera, "Killing Them Softly" Endrjua Dominika, sa Bredom Pitom u naslovnoj ulozi, koji je snimljen po romanu Džordža V. Higinsa "Koganov zanat" i "Lawless" Džona Hilkota koji je ekranizovao roman "Najvlažniji okrug na svetu" Mata Bondurenta.

Šarlotu Genzburg i kontroverznog britanskog rokera Pita Doertija publika će moći da vidi u filmskoj adaptaciji "Ispovesti jednog deteta veka" Alfreda de Misea.

Japanac Kođi Vakamatsu će u Kanu predstaviti tragičnu sudbinu svog sunarodnika, pisca Jukija Mišime u filmu "11.25 The Day He Chose His Own Fate", a Marokanac Nabil Ajuš je adaptirao roman "Zvezde Sidija Mumena" Mahija Binebina o atentatima na Kazablanku 2003.

U Kanu će biti prikazan i film "Hemingvej i Gelhorn" američkog veterana Filipa Kaufmana u okviru omaža koji će biti upriličen čuvenom američkom piscu. Jedan od najpoznatijih američkih književnih parova igraju Nikol Kidman i Klajv Oven.

Festival će biti završen posvetom nedavno preminulom francuskom reditelju Klodu Mileru. Biće prikazan njegov poslednji film "Tereza Deskejru", snimljen po istoimenom romanu Fransoa Morijaka, sa Odri Totu u naslovnoj ulozi.

Festival počinje sutra, a trajaće do 27. maja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sve je spremno za festival u Kanu

Izvor: B92, 15.Maj.2012

Pripreme za ovogodišnji, 65. po redu Međunarodni filmski festival u Kanu, privode se kraju a filmska elita dolazi na jug Francuske ne bi li promovisala svoje nove filmove i osvojila Zlatnu palmu...Dve tinejdžerske zvezde, proslavljeni ljubavni par sage "Sumrak", Kirsten Stjuart i Robert Patinson,...

Nastavak na B92...

Kan po 65. put otvara vrata filmu

Izvor: S media, 16.Maj.2012, 10:01

Međunarodni filmski festival u Kanu otvoriće danas po 65. put svoja vrata, a publika će, osim 91 ostvarenja iz tridesetak zemalja, moći da uživa i u velikom broju zvezda...Nikol Kidmen, Bred Pit, Zak Efron, dve trenutno najveće tinejdžerske zvezde, Robert Patinson i Kristen Stjuart, Kajli Minog...

Nastavak na S media...

Počinje Kanski festival

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2012

Keruak i njegova kultna knjiga o bit generaciji "Na putu", Don Delilo i njegov "Kosmopolis", Hemingvej, Mise i Anuj - ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Kanu biće u znaku adaptacija brojnih književnih dela na velikom platnu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.