Kultura

Utorak, 15.05.2012.

19:38

Sve je spremno za festival u Kanu

Pripreme za ovogodišnji, 65. po redu Međunarodni filmski festival u Kanu, privode se kraju a filmska elita dolazi na jug Francuske ne bi li promovisala svoje nove filmove i osvojila Zlatnu palmu.

Izvor: Tanjug

Default images

Dve tinejdžerske zvezde, proslavljeni ljubavni par sage "Sumrak", Kirsten Stjuart i Robert Patinson, pojaviće se na Kroazeti u dve ekranizacije.

Stjuart igra u filmu snimljenom po romanu Džeka Keruaka, "Na putu". Ovo ostvarenje, koje je režirao Brazilac Valter Saleš, a producirao Frensis Ford Kopola, biće jedno od glavnih događaja u Kanu.

Njen partner na filmu i u životu, Robert Patinson glumi paranoičnog mladog biznismena u drami "Kosmopolis" Dejvida Kronenberga koji je adaptirao istoimeni roman Dona Delila.

Tri godine nakon što je sa "Prorokom" osvojio Gran pri u Kanu, francuski reditelj Žak Odijar biće u trci za Zlatnu palmu sa ljubavnom pričom "Rđa i kosti". Film, u kojem Marion Kotijar igra glavnu ulogu, adaptacija je naslovne priče istoimene zbirke kanadskog pisca Krega Dejvidsona.

Francuski veteran Alen Rene u "Još niste ništa videli" daje novo tumačenje "Euridike" Žana Anuja, dok Koreanac Ðin-ho Hur nudi svoje viđenje čuvenog romana Šoderloa de Lakloa "Opasne veze". Ove azijske veze snimljene su u Kini i smeštene u Šangaj 30-ih godina prošlog veka.

Među pedeset četiri dugometražna ostvarenja u zvaničnoj selekciji nalazi se još nekoliko adaptacija kao što su "The Paperboy" Lija Danijelsa, sa Nikol Kidman i Zakom Efronom, po scenariju romanopisca Pitera Dekstera, "Killing Them Softly" Endrjua Dominika, sa Bredom Pitom u naslovnoj ulozi, koji je snimljen po romanu Džordža V. Higinsa "Koganov zanat" i film "Lawless" Džona Hilkota koji je ekranizovao roman "Najvlažniji okrug na svetu" Mata Bondurenta.
Foto: Beta/AP
Šarlotu Genzburg i kontroverznog britanskog rokera Pita Doertija publika će moći da vidi u filmskoj adaptaciji "Ispovesti jednog deteta veka" Alfreda de Misea.

Japanac Kođi Vakamatsu u Kanu će predstaviti tragičnu sudbinu svog sunarodnika, pisca Jukija Mišime u filmu "11.25 The Day He Chose His Own Fate", a Marokanac Nabil Ajuš adaptirao je roman "Zvezde Sidija Mumena" Mahija Binebina o atentatima na Kazablanku 2003.

U Kanu će biti prikazan i film "Hemingvej i Gelhorn" američkog veterana Filipa Kaufmana u okviru omaža koji će biti upriličen čuvenom američkom piscu. Jedan od najpoznatijih američkih književnih parova igraju Nikol Kidman i Klajv Oven.

Festival će biti završen posvetom nedavno preminulom francuskom reditelju Klodu Mileru. Biće prikazan njegov poslednji film "Tereza Deskejru", snimljen po istoimenom romanu Fransoa Morijaka, sa Odri Totu u naslovnoj ulozi.

Festival počinje 16. a trajaće do 27. maja. Ovogodišnji simbol festivala je holivudska zvezda Merlin Monro.

Više fotografija iz Kana pogledajte u našoj Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: