Kronenberg i Louč favoriti za Palmu

Izvor: Blic, 16.Maj.2012, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kronenberg i Louč favoriti za Palmu

Kroazetom od danas ponovo šetaju najveća imena savremene kinematografije. Međunarodni filmski festival u Kanu 65. put otvara svoja vrata. Na programu je 91 ostvarenje iz tridesetak zemalja, a organizatori najavljuju dolazak velikog broja zvezda.

Nikol Kidman, Bred Pit, Zak Efron, dve trenutno najveće tinejdžerske zvezde Robert Patinson i Kristen Stjuart, Kajli Minog i Marion Kotijar, koja će se prvi put takmičiti sa filmom „Rđa i kosti" Žaka Odijara, prošetaće crvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tepihom i popeti se uz čuvene stepenice ispod portreta „najplatinastije" plavuše na svetu Merilin Monro, čija je fotografija izabrana za zvanični plakat festivala.

U zvaničnoj selekciji će biti prikazano ukupno 60 filmova, od kojih će se 22 nadmetati za glavnu nagradu - Zlatnu palmu. Inventivan i inovativan, ozbiljan i divlji, Kanski festival teži da udovolji zahtevima eklektizma, raznolikosti, univerzalnosti.

„Moonrise Kingdom", Ves Anderson

Feštu na Kroazeti otvara film Vesa Andersona u kom glavne uloge tumače Brus Vilis, Edvard Norton, Bil Mari, Tilda Svinton i Harvi Kajtel. Priča je zasnovana na potrazi za zaljubljenim parom koji je naprasno nestao iz svog rodnog grada.

Festival otvara drama Vesa Andersona „Moonrise Kingdom" sa Brusom Vilisom, Tildom Svinton i Harvijem Kajtelom, a 27. maja će ga zatvoriti poslednji film nedavno preminulog Kloda Milera „Tereza Deskejru" sa Odri Totu.

Umetnički direktor Tjeri Fremo obećava šokove i novine koje će „zavesti" predsednika žirija, italijanskog reditelja Nanija Moretija.

On je kao favorite za Zlatnu palmu najavio Dejvida Kronenberga sa „Kosmopolisom", Kena Louča i njegov „The Angels’s Share", Mihaela Hanekea i „Ljubav" sa Izabel Iper, Endrua Dominika koji je u ostvarenju „Killing Them Softly" glavnu ulogu poverio Bredu Pitu.

„Na putu”, Valter Saleš

Kristen Stjuart uz Viga Mortinsena predvodi glumačku ekipu filma „Na putu" koji je nastao po romanu Džeka Keruaka. Glavni junak, književnik, susreće bivšeg robijaša, oženjenog raskalašnom Merilu i zajedno kreću na put.

Ljubitelji filma s nestrpljenjem očekuju da vide „Na putu", adaptaciju romana Džeka Keruaka, u režiji Brazilca Valtera Saleša sa Kristen Stjuart, Vigom Mortensenom i Kirsten Danst.

Od holivudskih ostvarenja, u Kanu će biti treći deo animiranog „Madagaskara", film Filipa Kaufmana „Hemingvej i Gelhorn" i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija „Ja i ti".

Od gostiju najavljen je i Šon Pen, koji dolazi da prikupi sredstva za pomoć stanovnicima Haitija nakon razornog zemljotresa.

Žirijem glavne selekcije predsedava italijanski reditelj Nani Moreti, a među ostalim članovima tu je britanska rediteljka Andrea Arnold, glumica Dajen Kruger, francuski kreator Žan-Pol Gotje, američki reditelj Aleksandar Pejn i Juan Mekgregor.

Uspeh Kanskog festivala krije se u „znalačkom doziranju mediteranskih ukusa, šljokica, umetnosti i biznisa", kaže predsednik festivala Žil Žakob koji ima običaj da svake večeri dočekuje goste na vrhu stepenica.

Naši autori samo na marketu

Srpska kinematografija u Kanu nije zastupljena u glavnom programu, ali će biti predstavljena na marketu - Marshe du Film Cannes Film Festivala. Naše filmadžije će zajedno sa autorima iz još sedam regionalnih zemalja biti predstavljena u okviru Regionalnog paviljona. Na marketu Kanskog festivala 17. i 18. maja biće prikazani „Ustanička ulica" Miroslava Terzića i „Beli lavovi".

„Killing Them Softly”, Endru Dominik

Bred Pit je ponovo u Kanu, ovog puta sa filmom „Killing Them Softly" u kom igra uz Džejmsa Gandolfinija, Reja Liotu i Ričarda Denkinsa. Glumi pripadnika oružanih snaga koji istražuje pljačku usred mafijaškog pokeraškog meča.

„Tereza Deskejru”, Klod Miler

Poslednji film preminulog Kloda Milera zatvara ovogodišnji festival.

U drami o ženi koja pokušava da se oslobodi nesnosnog pritiska koji joj nameće društvo glavnu ulogu tumači Odri Totu. Miler je Zlatnu palmu osvojio 1998. za film „Class Trip.

Povezane vesti: Uroš Đurić poput holivudskog ubice Tjeri Fremo: Film ne može da promeni svet, ali može čoveka Arsa Jovanović: Malik voli moju muziku Fon Trir se ne kaje što je branio Hitlera Mili Jovović umalo spala haljina u Kanu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.