Toyota
Toyota

Japanska kompanija Tojota je trenutno jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu. 1933. godine je osnovana kao odeljenje kompanije Tojota automatik lum vorks, četiri godine kasnije kompanija dobija naziv Tojota motor co, a prvo vozilo je proizvedeno 1935. godine.

Još dve godine zatim Tojota usvaja naziv pod kojim je znamo i danas, Tojota motor korporacija. Tojota motor korporacija je japanski proizvođač automobila i trenutno danas najveći svetski proizvođač automobila. Osim pod Tojotinom značkom kompanija svoje automobile prodaje i pod markama Leksus i Sion.

Sadržaj i kompaniju je od samog njenog nastanka vodio Kiičiro Tojoda. Posle drugog svetskog rata, Tojoda se izdvaja od drugih proizvođača po upotrebi havarisanih kamioneta kako bi pravila reciklirana vozila. Inovativnost i pronalaženje prilike tamo gde je na prvi pogled i nema ostali su zaštitni znak ove velike kompanije sve do danas. Mnogi stručnjaci za biznis pokušavali su da proniknu u formulu uspeha japanskog giganta. I došli su do nekoliko razloga koji stoje iza ovako velikog uspeha. To su dugoročno planiranje, umesto prilagođavanja postojećim trendovima Tojota se oslanja na dugoročnu strategiju, odnosno proizvodnju automobila koji će moći da se vozi još dugi niz godina. Primer takvog vozila jeste hibridni Prius, koji je predstavljen 1997. godine a model je i danas tražen.

Sa cenama benzina koje stalno rastu i trendom uvođenja ekoloških vozila, može se reći da vreme ovog automobila zapravo tek sada dolazi, iako je na tržištu prisutan već gotovo dve decenije. Poseduje studioznu brzinu, na prvi pogled je kontradiktorno ali Tojotini dobavljači znaju da se požale na ovu kompaniju i da je potrebna čitava večnost da donese neku odluku.

To je zato što se sve njene odluke naslanjaju na istraživanja i marketing, pa se tek onda iznose pred čelne ljude kompanije. Kada Tojota donese odluku u proizvodnji nekog automobila, sve počinje da se odvija velikom brzinom. Zbog toga ona važi za proizvođača koji je u mogućnosti da lansira proizvod na tržište daleko brže od svih svojih konkurenata.
Tojota poseduje otvorenost, kompanija je mnogo važnih lekcija naučila od Forda, i od njegovih proizvodnih linija i teorija biznis gurua Edvardsa Deminga.

Tako je i ona na američkom tržištu dobila odličan deo tržišnog kolača, što za jednu kompaniju iz Japana nije bilo lako na početku ovog poduhvata. Decenijama kasnije Tojota i dalje prednjači u predviđanju potreba svojih kupaca, a nekad se desi da u tome uspe bolje nego lokalni proizvođači za koje se smatra da lakše mogu da dopru do svojih kupaca i čuju šta kupci najviše žele.

Tojota poseduje skromnost, primer toga je Ceo Tojota, kompanija je naglasila važnost timskog rada spram isticanja raznih pojedinaca. Tojota ne vidi svoje zvaničnike većim od same kompanije i njenog ugleda, niti od kupaca, kao ni od sopstvenih proizvoda. Mnogi je danas zato smatraju skromnom kompanijom, čiji se istočnjački principi zajedništva posebno ističu u zapadnjačkim društvima usmerenim na kultove ličnosti. U Tojotinim fabrikama i firmama, čak ni menadžeri nemaju svoja rezervisana parking mesta, što je u drugim fabrikama nezamislivo. Baš zato je Tojota i jedinstvena na svetu.

Tojota je posvećena svojim istraživanjima i radovima, i insistira na stalnom unapređivanju pa se strogo vodi računa o gubicima, zastarelim resursima, nedostatku vremena, otpadu. Za Tojotu se govori da nije od onih kompanija koje će kada imaju proizvod koji se dobro prodaje i prihvaćen je, veoma brzo svoju pažnju usmeriti na neke druge inovacije. Kod Tojote je drugačije, ako njeni zaposleni jednom uspeju da sklope haubu za osam minuta, nakon toga će biti u potrazi kako da isto izvrše za pet minuta, i još manje, i tražiće način sve dok ga ne nađu.

Ove godine je agencija Interbrend proglasila Tojotu za najvredniji automobilski brend, tada je predstavljen i novi proizvod kompanije jahta Ponam 31. Tojota se bavi i ostalim radnjama, pravi i proizvodi čamce, robote, kuće, viljuškare i ručne viljuškare, šivaće mašine, ku kodove, autobuse.

Ovlašćenom partneru Tojote u Srbiji je dodeljena Tojotina evropska nagrada za zadovoljstvo kupaca za rezultate postignute u protekloj godini.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 17.Nov.2018, 13:59

Toyota objavila detalje nove Corolle Sedan za Evropu

Toyota objavila detalje nove Corolle Sedan za Evropu

Limuzinska verzija nove Corolle za evropsko tržište izrađivaće se u Turskoj, a u prodajne salone stiže u prvom kvartalu 2019.. Nakon svetske premijere modela Toyota Corolla Sedan za 2019. održane u Kini, japanski proizvođač objavio je prve tehničke detalje evropske verzije ovog automobila. Dvanaesta generacijaToyotinog bestselera u Evropi će se prodavati u tri karoserijske varijante – osim limuzine, tu su i hečbek sa 5 vrata i karavan (poslednje dve...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 17.Nov.2018, 11:03

VIDEO: 2019 Toyota Corolla hatchback

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 17.Nov.2018, 01:18

WRC – 27. Kennards Rally Australia 2018 – Latvala izbio na čelo a Ožie sve bliži 6. tituli

WRC – 27. Kennards Rally Australia 2018 – Latvala izbio na čelo a Ožie sve bliži 6. tituli

RELI AUSTRALIA 2018. je tek na polovini a već se izgleda naslućuje epilog finalne runde RELI ŠAMPIONATA SVETA, kada je reč o TITULI u konkurenciji vozača i poretku konstruktora. Iako se na čelu vodi bitka za podijum izmedju vozača TOJOTE i SITROENA pretendenti za titulu ŠAMPIONA SVETA 2018, medju vozačima, OŽIE i NOJVIL, vode svoju bitku. Njih dvojica na kraju svakog ispita dobijaju informacije o medjusobnoj razlici i za sada je potpuno spokojan iskusni SEBASTIJE OŽIE, sa „ford fiestom“,...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 16.Nov.2018, 16:53

Pogledajte kako je James May raspakovao Toyotu Yaris GRMN iz ogromne kutije

Pogledajte kako je James May raspakovao Toyotu Yaris GRMN iz ogromne kutije

Mali japanski sportista Toyota Yaris GRMN je popularnom voditelju Grand Toura - Jamesu Mayu - isporučen u ogromnoj kartonskoj kutiji. Bivšem Top Gearovom voditelju je za potpuno oslobađanje Yarisa od ambalaže trebalo više od deset minuta. Usput smo saznali i da James May prezire korisnička uputstva.Yaris GRMN koristi 1.8...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 16.Nov.2018

Nova Toyota Corolla sedan

Nova Toyota Corolla sedan

Toyota je prošlog meseca na sajmu automobila u Parizu prikazala novu Corollu hatchback i karavansku Corolle Touring Sports, dok je danas predstavila i novu Corollu sedan. Ovo je inače već 12. generacija Corolle od 1966. godine, pri čemu je u ovom periodu širom sveta prodato više od 46 miliona vozila sa tim imenom. U pogledu izgleda nema iznenađenja (što se i očekivalo) a treba napomenuti da je i nova Corolla sedan napravljena na platformi TNGA (Toyota New Global Architecture).Uz moderniji...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 16.Nov.2018

WRC – 27. Kennards Hire Rally Australia – Sitroeni pomahnitali, Ožie zaostaje ali i Nojvil

WRC – 27. Kennards Hire Rally Australia – Sitroeni pomahnitali, Ožie zaostaje ali i Nojvil

U ovoj WRC sezoni se nije desilo da dva SITROENA budu na vrhu u generalnom plasmanu a to je upravo zabeleženo posle prvih 8 brzinskih ispita makadamskog relija AUSTRALIA koji se održava u neposrednoj blizini PACIFIKA. OSTBERG i BRIN su najbolji medju elitom… Na samom startu je bljesnula trojka TOJOTE, LAPI, TANAK i LATVALA a  već po završetku ispita 3 Norvežanin MATS OSTBERG, sa „sitroenom C3 WRC“ preuzima vodeće mesto u generalnom plasmanu relija.U tim trenucima OŽIE i NOJVIL su tek...

Detaljnije >>