Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 16.Okt.2018, 08:24

Uz vas sam naučio i da čitam

Uz vas sam naučio i da čitam

Svetolik Ružić (71), profesor iz Kruševca, uz "Novosti" je odrastao i ostario. Simbolično, sa suprugom Snežanom venčao se na dan "Novosti" 1981. godine NAJBOLjI profesor matematike u Kruševcu, prema mišljenju mnogobrojnih generacija Ekonomsko-trgovinske škole, Svetolik Ružić (71), naučio je da čita uz "Novosti", uz "Novosti" se školovao i studirao, a danas uz njih uživa u penziji. Simbolično, sa voljenom Snežanom venčao se na dan "Novosti", 16. oktobra, 1981....

Detaljnije >>


Izvor: MozzartSport.com, 15.Okt.2018, 21:23

Mali Antonijević matirao Trajal

Iznenađenje u Kruševcu na zatvaranju 11. kola Prve lige Srbije. Ekipa Teleoptika savladala je kao gost favorizovani Trajal sa 1:0. Za pobedonosni pogodak Optičara pobrinuo se mladi...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 15.Okt.2018

OD PREKOBROJNE DO VEČNOSTI Milena, putuj među anđele, nama ostaju tvoja VELIKA DELA (FOTO, VIDEO)

Milena Dravić prvi put je zaigrala u pozorištu 1971. u Ateljeu 212, potom je glumila u Zvezdara teatru, Kul teatru, Kruševcu, Tivtu, gostovala širom sveta sa monodramom...

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 15.Okt.2018

Amerikanci grade Moravski koridor

Amerikanci grade Moravski koridor

Američka kompanije Behtel počeće u drugoj polovini iduće godine izgradnju Moravskog koridora - autoputa dugačkog 110 kilometara, koji treba da poveže Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak. Tim povodom potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović potpisala je u ponedeljak sa predstavnicima kompanije Behtel memorandum o razumevanju u izgradnji Moravskog koridora, a vrednost radova se procenjuje na 800 miliona evra. Kako je rekla Mihajlović, nedavna poseta...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 15.Okt.2018

Srbija gradi Moravski koridor, memorandum s firmom iz SAD

Srbija gradi Moravski koridor, memorandum s firmom iz SAD

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel, Šon Keri, potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice "Moravskog koridora" - puta od Pojata do Preljine duge 110 kilometara, a maksimalna vrednost te investicije je 800 milione evra.. Ta saobraćajna deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku Banju, Kraljevo i Čačak, sa 500.000 stanovnika i 25.000 firmi.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 15.Okt.2018

Američki Behtel i Srbija potpisali memorandum o drumskom 'Moravskom koridoru'

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i potpredsednik američke kompanije Behtel, Šon Keri, potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice "Moravskog koridora" - puta od Pojata do Preljine duge 110 kilometara, a maksimalna vrednost te investicije je 800 milione evra.Ta saobraćajna deonica povezaće Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vranjačku banju, Kraljevo i Čačak, sa 500.000 stanovnika i 25.000 firmi."Moravski...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 15.Okt.2018

Lidl najavio otvaranje novih prodavnica do kraja godine

Lidl najavio otvaranje novih prodavnica do kraja godine

BEOGRAD - Generalni direktor kompanije Lidl Srbija Tomislav Šapina izjavio je danas da će ta trgovinska kompanija nastaviti sa širenjem mreže prodavnica i najavio da će do kraja godine biti otvoreno još sedam prodavnica u Beogradu kod Ade Cigalnlije, Vršcu, Indjiji, Jagodini, Kikindi, Kruševcu i Pančevu.. Kako je saopšteno, Šapina je zahvalio potrošačima na strpljenju i zaposlenima na zalaganju nakon otvarana prvih 16 prodavnica tog nemačkog trgovinskog lanca.

Detaljnije >>