Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Automobil udario ženu: Saobraćajna nezgoda kod Ćićevca

Udes se dogodio na putu Pojate - Kruševac

Izvor: 24sedam.rs, 29.Sep.2022, 21:14

Detaljnije >>

NADA: Da živi sećanje na generala Veljka Radenovića

NADA: Da živi sećanje na generala Veljka Radenovića

Delegacija Srpske koalicije NADA koju čini Novi DSS i POKS, predvođena narodnim poslanikom Ljubinkom Đurkovićem, posetila je danas Kruševac i odala poštu generalu policije Veljku Radenoviću, koji je preminuo na današnji dan pre deset godina.. U svom govoru Đurković, koji je bio i komandant odbrane Košara, podsetio je da se general Radenović proslavio kao komandant specijalnih jedinica policije, oslobođenjem Orahovca jula 1998. godine, kada su albanski teroristi držali...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022

Detaljnije >>

Organski uzgajani kornišoni vrede duplo više

Organski uzgajani kornišoni vrede duplo više

Uzgajati povrće bez upotrebe sintetičkih hemijskih sredstava, a uz to i dobro zaraditi, prilika je koju ove godine nisu propustili domaćini u porodici Milinčić iz Mrmoša kod Aleksandrovca. Kompanija „Meneks“ iz Kruševca...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 29.Sep.2022

Detaljnije >>

Šta Gašićev brat planira na mestu niškog Građevinara - gradiću logistički centar

Šta Gašićev brat planira na mestu niškog "Građevinara" - "gradiću logistički centar"

Logistički centar za firmu BG Produkt, kao i magacin za izdavanje planira da otvori Boban Gašić, rođeni brat direktora BIA, na mesto objekata niškog "Građevinara" koje je kupio za oko 50 miliona dinara. Za taj deo preduzeća u stečaju u poslednje vreme su mnogi bili zainteresovani, a javnim nadmetanjem je pripalo vlasniku kruševačke firme koji je kvadrat platio oko 100 evra.. Kruševačka kompanija koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, a čiji je vlasnik...

Izvor: JužneVesti.com, 29.Sep.2022

Detaljnije >>

Pravo javnosti da zna, većina državnih organa ćuti na upite građana

Ćutanje državnih organa na upite građana šteti ugledu cele zemlje, poruka je na Međunarodni dan prava javnosti da zna. Poverenik za informacije od javnog značaja ukazuje da je nedopustivo mali broj institucija objavio informatore o radu, iako je Zakonom koji se primenjuje od februara u njegovim rukama i novčana kazna za neispunjavanje obaveza. Odgovornima prema svojim građanima i korisnicima uručena su priznanja. Priznanje za to što ne ignorišu građane...

Izvor: RTS, 28.Sep.2022, 20:03

Detaljnije >>

MOŽE MI SE DA NE KUVAM I DA SE HRANIM PO RESTORANIMA! Milicu Todorović ne zanimaju cene - priznala da nije domaćica

"MOŽE MI SE DA NE KUVAM I DA SE HRANIM PO RESTORANIMA!" Milicu Todorović ne zanimaju cene - priznala da nije domaćica

Evo kako je smršala 15 kilograma! Pevačica Milica Todorović je poznata po tome što često varira kada su kilogrami u pitanju, ali uprkos tome, važi za jednu od najzgovnijih na estradi. Ona nam je sada otkrila je kako održava svoju liniju:. - Kod mene je to periodično. Mora da se nađe balans. Do sada sam najviše skinula 15 kilograma za dva meseca. Nije mi bilo teško. Meni je za mršavljenje najpotrebnije vreme za sebe. Kad je bila korona i svi su jeli, šta je...

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2022

Detaljnije >>

SREĆNO, MALI PAVLE Dečak (3) koji zbog rascepa usana i nepca ne može da govori i jede primljen u Tiršovu, uskoro prva operacija

Pavle Dimitrijević (3) iz kruševačkog sela Zdravinje, koji zbog rascepa usana i nepca ne može da govori i jede samo kašice, primljen je danas u Univerzitetsku dečju kliniku "Tiršova".

Izvor: Blic, 27.Sep.2022, 23:47

Detaljnije >>