Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 23.Sep.2017, 23:31

Šapčani idu u Kruševac po bodove

Šapčani idu u Kruševac po bodove

Trener Mačve Dragan Aničić rekao je da njegova ekipa bez straha ide na gostovanje Napretku i istakao da se nada da će u Šabac doneti bod ili tri.. Fudbaleri Mačve u nedelju gostuju u Kruševcu, u 11. kolu Superlige Srbije. "Osvežili smo neke igrače u proteklih nekoliko dana, a sutra nas očekuje još jedan težak meč protiv ekipe koja je trenutno u rezultatskoj krizi, ali ne i u krizi igre. Gledao sam nekoliko njihovih utakmica, oni su ekipa koja stvara mnogo...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 23.Sep.2017

Obeležen Dan osnivanja 125. motorizovane brigade

Obeležen Dan osnivanja 125. motorizovane brigade

U kasarni "Rasina" u Parunovcu kod Kruševca obeležen je Dan 125. motorizovane brigade Vojske Srbije i odata je pošta poginulim borcima. Na današnji dan 1981. godine u Kosovskoj Mitrovici osnovana je 125. motorizovana brigada Vojske Srbije.Pripadnici brigade koji...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Sep.2017

Kako su Francuzi Kruševac proglasili za “bivši glavni grad Kraljevine Slavonije”

Kako su Francuzi Kruševac proglasili za “bivši glavni grad Kraljevine Slavonije”

Kruševcu je pre 141 godine posvećena čitava strana u jednom od najprestižnijih evropskih magazine tog doba “La Monde Illustre”, a greškom urednika proglašen je za bivši glavni grad Kraljevine Slavonije!? “La Monde Illustre” je bio vodeći ilustrovani novinski magazin u Francuskoj koji je izlazio skoro 100 godina, od 1857. do 1940.godine i od 1945. Do 1956.godine. Bio je sličan popularnom magazine koji je izlazio na engleskom jeziku “Illustrated London News”.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Sep.2017, 18:59

Kruševac menja ulične svetiljke i smanjuje troškove


					Kruševac menja ulične svetiljke i smanjuje troškove

Grad Kruševac zameniće 12.500 uličnih svetiljki čime će smanjiti troškove za struju, i za 15 godina uštedeti 200 miliona dinara.. Zamena svetiljki predviđena je ugovorom Gradske uprave Kruševca sa konzorcijumom domaćih i stranih firmi, čiji su nosioci ESCO ELIOS Novi Sad i GGE ESCO Beograd. Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva predviđa rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja u Kruševcu, koji na taj način postaje jedini...

Detaljnije >>

Izvor: HotSport.rs, 22.Sep.2017

DUHOVITO: Kosanović objasnio zašto je prihvatio ponudu Napretka, a pomenuo je Zvezdu i Partizan

Napredak iz Kruševca se rastao sa trenerom Nenadom Sakićem, ali je vrlo brzo pronašao novog šefa stručnog štaba, iskusnog Milorada Kosanovića. Bivši trener Crvene zvezde je objasnio zašto je prihvatio ponudu Kruševljana, uz to je bio i pomalo duhovit. – Zvezda je zauzeta, u Partizan ne mogu, u Vojvodini nije dobro, te je Napredak jedini klub u kome bi mogao da radim i gde bih se osećao prijatno – rekao je Kosanović. Isksuni stručnjak se vrlo brzo dogovorio sa prvim...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 22.Sep.2017

Kruševac menja ulične svetiljke i smanjuje troškove

Grad Kruševac zameniće 12.500 uličnih svetiljki čime će smanjiti troškove za struju, i za 15 godina uštedeti 200 miliona dinara. Zamena svetiljki predvidjena je ugovorom Gradske uprave Kruševca sa konzorcijumom domaćih i stranih firmi, čiji su nosioci ESCO ELIOS Novi Sad i GGE ESCO Beograd.Ovaj projekat javno-privatnog partnerstva predvidja rekonstrukciju, racionalizaciju...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 22.Sep.2017

Kosanović: "Zvezda zauzeta, u Partizan ne mogu"

Kosanović: Zvezda zauzeta, u Partizan ne mogu

Novi trener fudbalera Napretka Milorad Kosanović rekao je danas da je to jedini klub u Srbiji u kojem može da radi i da se oseća prijatno i dodao da će njegovom timu sve utakmice do kraja prvenstva biti veoma važne.. Milorad Kosanović je naveo da nije imao dilemu kada ga je predsednik kluba Marko Mišković pozvao da preuzme Napredak. "Obzirom da je Zvezda zauzeta, u Partizan ne mogu, u Vojvodini nije dobro, mislim da je Napredak jedina logična odrednica i jedini...

Detaljnije >>