Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 28.Maj.2020, 16:06

Novi smerovi u gimnzijama za decu sa posebnim talentima

Novi smerovi u gimnzijama za decu sa posebnim talentima

Gimnazije u Srbiji pripremaju se za upis nove generacije. Pored već postojećih specijalizovanih filoloških ili IT odeljenja, ove godine mali maturanti sa posebnim talentima moći će da konkurišu i na dva nova smera: za scensku i audio-vizuelnu umetnost i istoriju i geografiju koji se, prema odluci Ministarstva prosvete, otvaraju u nekoliko gimnazija . Prijemni ispiti su za 2 nedelje, a probni testovi na sajtovima škola i Ministarstva prosvete. ...

Detaljnije >>


Izvor: OkRadio.rs, 28.Maj.2020, 11:21

SKGO obezbedila zaštitnu opremu za Vranje

SKGO obezbedila zaštitnu opremu za Vranje

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Nemačkom razvojnom saradnjom (GIZ) obezbedila je zaštitnu opremu za zaposlene u Vranju, Pirotu, Nišu, Medveđi, Beloj Palanci, Somboru, Kruševcu, Kragujevcu, Čačku, Vrnjačkoj Banji, Novoj Varoši, Loznici, Šapcu, Plandištu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Svilajncu, Rači i Malom Zvorniku. Ovih 19 JLS...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 27.Maj.2020, 13:44

Čudna pojava na jezeru Ćelije: O čemu se radi i da li je opasno? VIDEO

Čudna pojava na jezeru Ćelije: O čemu se radi i da li je opasno? VIDEO

Nesvakidašnja, ali prirodna pojava na jezeru Ćelije, sa kojeg se Kruševac snabdeba vodom za piće, izazvala je veliku pažnju na društvenim mrežama. O navodnom zagađenju na jezeru u vidu velike masne mrlje govorilo se više nego o gomili smeća pored jezera.. U Kruševačkoj fabrici vode kažu da je u pitanju prirodna pojava, odnosno saharska kiša. "Taj vetar obično donese prašinu, međutim ovaj put je doneo i masu polena. To nije bilo vidljivo na čvrstim površinama,...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 27.Maj.2020

Alternativni KC Gnezdo umaolo ostao bez prostorija u Kruševcu

Alternativni KC Gnezdo umaolo ostao bez prostorija u Kruševcu

Kruševački fudbalski klub „Borac“ ponovo dobija svoj stadion, i to je dobra vest za sve ljubitelje ovog sporta u Kruševcu, ali je Alternativni kulturni...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020

Epidemija u Rasinskom okrugu jenjava

Epidemija u Rasinskom okrugu jenjava

Epidemija korona virusa u Rasinskom okrugu jenjava, kazao je Dragan Vuksanović iz Instituta za javno zdravlje u Kruševcu.. On je za RTS naveo da poslednji podaci govore da od ukupnog broja uzoraka koji se šalju, ima vrlo malo pozitivnih. "Prosečno šaljemo oko 50, 60 uzoraka dnevno. Juče smo dobili rezultat od prethodnog dana i svi su bili negativni na korona virus", rekao je Vuksanović.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 26.Maj.2020, 11:09

Oboleli iz Gerontološkog centra u Kruševcu izlečeni i vraćeni u ustanovu

Oboleli iz Gerontološkog centra u Kruševcu izlečeni i vraćeni u ustanovu

Svih 49 korisnika kruševačkog Gerontološkog centra, koji su oboleli od korona virusa, izlečeni su i iz kovid bolnica vraćeni u ustanovu, rečeno je Beti u toj ustanovi.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Maj.2020

Oporavili se korisnici Gerontološkog centra u Kruševcu, vraćeni u dom

Svih 49 korisnika kruševačkog Gerontološkog centra, koji su oboleli od koronavirusa, izlečeni su i iz kovid bolnica vraćeni u ustanovu, rečeno je Beti u toj ustanovi.. Direktorka kruševačkog Gerontološkog centra Jelena Mijailović rekla je da u ustanovi od 29. aprila nema korisnika niti zaposlenih sa temperaturom. U tom Gerontološkom centru i dalje se primenjuju stroge mere zaštite koje podrazumevaju zabranu ulaza i izlaza korisnika, posete srodnika te niz drugih...

Detaljnije >>