Kruševac
Kruševac

Kruševac je gradsko naselje u dolini zapadnog Pomoravlja na reci Rasini, u Rasinskom okrugu. Kruševac je ekonomski, kulturni, administrativni, zdravstveni, obrazovni, informativni i sportski centar Rasinskog okruga. Nalazi se u Kruševačkoj kotlini koja obuhvata veliku dolinu zapadne Morave i prostire se između Levča i Temnića na severu, Župe, Kopaonika, i Jastrepca na jugu i Kraljevačke kotline i Ibarske doline na zapadu.

Kruševac je kao svoju prestonicu sagradio knez lazar 1371. godine, prvi put se pominje 1387. godine u povelji kojom knez Lazar u svojoj utvrđenoj prestonici potvrđuje ranije trgovačke privilegije Dubrovčanima. Grad je postao privredno i kulturno središte Srbije. Mesto iz koga se rukovodilo i vodila cela država.

Staro predanje kaže da je Kruševac dobio ime po kamenu krušcu, rečnom kamenu kojim je većim delom grad i sazidan. Na površini od 845 km u centralnoj Srbiji se nalazi Kruševac, i sam grad ima velikog značaja kada su u pitanju zdravstvo i obrazovanje, kulturna i društvena dešavanja. Jedini je grad na Balkanu koji je dobitnik nagrade Medalja mira, ali i priznanja Vesnik mira.

Kruševac je prestonica Lazareve Srbije, ono što je nezaobilazno pri svakoj poseti gradu je spomenik Kosovskim junacima u samom delu grada, na Trgu kosovskih junaka, koji je delo poznatog vajara Đorđa Jovanovića.
Treba posetiti i Lazaricu, najstariju građevinu u gradu, Kuću Simića, skulpturu majka Srbija i majka Grčka, trg fontanu, Saborni hram Svetog Đorđa, Hram pokrova presvete Bogorodice, Galeriju Milića od Mačve, Spomenik mira, Narodni muzej.

Arheološki park Lazarev grad predstavlja ostatke srednjovekovnog grada koji je sagradio knez Lazar i vojno utvrđenje. Donžon kula je glavna kula, koja je služila da se zaštiti grad od neprijatelja. Jedan od sinonima Kruševca je Bagdala, mesto gde su za vreme Drugog svetskog rata Nemci ubili 1.642 Srba iz grada i okoline. Po završetku rata na mestu gde je izvršen zločin nastao je spomenik Slobodište. Mozaik sala se nalazi u unutrašnjosti Gradske kuće i predstavlja centralnu dvoranu. Sala je od velikog kulturnog značaja za Srbiju jer predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu koja je posvećena Moravskoj Srbiji.

U gradu se održavaju i mnogi festivali, među kojima su: Festival recitatora Pesniče naroda mog, Festival omladinskih horova, Festival satire i humora Zlatna kaciga, Međunarodni festival hrane, muzike i starih zanata.

Najpoznatiji hotel u gradu je stari Rubin, a restoran Lazarev dvor.
Najpoznatija i najposećenija kafana Kruševljana je Druga kuća. Kada žele da se opuste i provedu građani odlaze u kafiće i klubove.
Grad je najpoznatiji po knezu Lazaru koji ga je i sagradio 1387. godine, tada je bio centar države, za vreme ratova grad je više puta napadan osvajan i vraćan.

Nekada prestonica Lazareve Srbije, a danas Kruševac predstavlja sedište i najznačajniji grad Rasinskog okruga, koji obuhvata Aleksinac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac. Opština Kruševac obuhvata preko sto naselja sa više od 145.000 stanovnika, dok sam grad ima oko 65.000 stanovnika.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Scandal.rs, 24.Jan.2018, 12:04

Posle pretnji Veljku Ražnatoviću saslušan sestrić Dragiše Binića: Ne mrzim Cecu i Veljka! Neko mi je sve napakovao

Predrag Kostić iz Kruševca, sestrić bivšeg fudbalera Dragiše Binića, tvrdi da nije preko Fejsbuka izneo uvrede i pretnje na račun pevačice Svetlane Cece Ražnatović i njenog sina Veljka. Kako tvrdi za Kurir, neko je otvorio profil s njegovom slikom i prezimenom...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 24.Jan.2018, 11:10

BINIĆEV SESTRIĆ SASLUŠAN ZBOG PRETNJI PEVAČICI: Ne mrzim Cecu i Veljka! Neko mi je sve napakovao

BINIĆEV SESTRIĆ SASLUŠAN ZBOG PRETNJI PEVAČICI: Ne mrzim Cecu i Veljka! Neko mi je sve napakovao

Kruševljanin Predrag Kostić kaže da je neko otvorio nalog s njegovom fotografijom i preko njega uputio brutalne uvrede i pretnje pevačici i njenom sinu

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 24.Jan.2018, 10:08

Superligaška pijaca: Radnički čeka Zvezdu, Nikolić Vošu, a Kruševac Ibru

Superligaška pijaca: Radnički čeka Zvezdu, Nikolić Vošu, a Kruševac Ibru

Evo šta se poslednjih dana događalo na domaćem fudbalskom tržištu.... Zahuktava se polako i domaća fudbalska pijaca. Kako se bliži odlazak na drugi deo priprema klubovi privode kraju krojenje timova i po ubrzanom ritmu dovode pojačanja. Tokom jučerašnjeg dana u prvom planu bili su Niš i Kruševac. Radnički je prethodnih dana doveo nekoliko proverenih igrača. Pre svih, Dušana Mićića, Radoša Bulatovića i Sinišu Babića, a stigao je...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 23.Jan.2018, 23:50

POVRATAK POD BAGDALU: Ndaje ponovo Napretkov

POVRATAK POD BAGDALU: Ndaje ponovo Napretkov

Fudbalski klub Napredak iz Kruševca saopštio je danas da se Mame Ibrahima Ndaje vratio u taj klub nakon sezone provedene u danskom Rendersu.

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 23.Jan.2018

Senegalac se vratio pod Bagdalu

Senegalac se vratio pod Bagdalu

Fudbalski klub Napredak iz Kruševca saopštio je danas da se Mame Ibrahima Ndaje vratio u taj klub nakon sezone provedene u danskom Rendersu.. Mame Ibrahima Ndaje stigao je u klub kao slobodan igrač i postpisao ugovor na dve godine.. Ovaj 23-godišnji Senegalac je svoju međunarodnu karijeru...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 23.Jan.2018

Milenijumski presek, KŠ

Vrsta dogadjaja:  Izložba Datum:  Friday, January 26, 2018 - 12:00 to Thursday, February 8, 2018 - 12:00 Link:  https://www.facebook.com/galerijakrusevac Umetnička galerija,...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 23.Jan.2018

Milenijumski presek, KŠ

Vrsta dogadjaja:  Izložba Datum:  Thursday, January 25, 2018 - 19:00 Link:  https://www.facebook.com/galerijakrusevac Umetnička galerija, Majke Jugovića 12,...

Detaljnije >>