Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Kvar na vodovodnoj mreži: Deo Zaječara bez vode

Kako nadležni saopštavaju, zbog kvara na vodovodnoj mreži, deo Zaječara danas bez vode.

Izvor: Danas, 06.Feb.2023, 09:46

Detaljnije >>

AMSS: Otežan saobraćaj zbog snega u višim predelima

AMSS: Otežan saobraćaj zbog snega u višim predelima

Vozače danas očekuju mestimično vlažni kolovozi na putevima u nižim predelima, dok je saobraćaj zbog zimskih uslova otežan u brdsko planinskim krajevima, a neke deonice su neprohodne, saopštio je Auto moto savez Srbije.Vozačima su na planinama - Tari, Goču, Divčibarama, Zlatiboru i Kopaoniku pored zimskih guma neophodni i lanci, a zbog snega otežan je saobraćaj na teritoriji Ivanjice, Sjenice, Nove Varoši, Novog Pazara, Ivanjice, Užica, Valjeva, Prijepolja, Niša, Vranja, Zaječara,...

Izvor: Beta, 05.Feb.2023, 09:36

Detaljnije >>

Zelenim korakom napred

Knjaževac, Bor, Zaječar, 05.02.2023. MCBor, Zelenim korakom napred Projekat “Zelenim korakom napred”, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, realizuje se od 3. Avgusta 2022. godine do 2. Avgusta...

Izvor: MC Bor, 05.Feb.2023

Detaljnije >>

„Učionice su tople i đaci mogu normalno da prate nastavu“: Posle pisanja Danasa stigao ugalj u zaječarsku školu

“Od ponedeljka krećemo sa normalnom nastavom pošto je ugalj stigao, a učionice su tople”, kaže direktor Osnovne škole “Đura Jakšić” u Zaječaru. Nakon problema sa...

Izvor: Danas, 03.Feb.2023, 16:55

Detaljnije >>

Istorija duga 76 godina: Otvoren Pozorišni muzej u Zaječaru, tek drugi takav u našoj zemlji

U okviru programa obeležavanja 2. februara – Dana pozorišta, u zgradi nekadašnjeg Memorijala „Nikola Pašić“ u Zaječaru, svečano...

Izvor: Danas, 03.Feb.2023

Detaljnije >>

“Dok ne stigne ugalj naša deca neće ići u školu”: Bunt zaječarskih roditelja jer im se deca smrzavaju u učionicama

“Dok ne stigne ugalj i radijatori ne budu topli, naša deca neće pohađati nastavu”, poručili su okupljeni roditelji ispred Osnovne škole “Đura Jakšić”...

Izvor: Danas, 02.Feb.2023, 15:33

Detaljnije >>

U Zaječaru počelo uređenje puteva koji vode ka selima

Javno komunalno preduzeće “Timok održavanje”, trenutno radi na uređenju putnih pravaca na teritoriji grada Zaječara.

Izvor: Danas, 01.Feb.2023, 11:45

Detaljnije >>