Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Beta, 17.Maj.2021, 17:29

Bor prvi put bez novozaraženih korona virusom

Bor prvi put bez novozaraženih korona virusom

Po podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok", u Zaječaru, u Boru se od poslednjeg saopštenja, od korona virusa se oporavilo 10 osoba, a prvi put od izbijanja epidemije nije zabeležen nijedan novi slučaj.Kako je saopšteno, ukupan broj...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 12:40

SASLUŠAN NASTAVNIK PEVANJA IZ ZAJEČARA: Osumničen za obljubu učenica - preti mu do 12 godina zatvora

SASLUŠAN NASTAVNIK PEVANJA IZ ZAJEČARA: Osumničen za obljubu učenica - preti mu do 12 godina zatvora

Tužilaštvo je, kako je rečeno, pre tri dana donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv V.D. za dva produžena krivična dela obljuba zloupotrebom položaja. Nastavnik pevanja V.D. (77) iz Zaječara, osumnjičen za obljubu malonletnih lica zloupotrebom službenog položaja, saslušan je u Višem javnom tužilaštvu u Zaječru, nakon čega mu je sud u ovom gradu odredio pritvor od 30 dana. - Ukoliko se dokaže da je kriv, učitelju pevanja preti kazna zarvorom od...

Detaljnije >>

Izvor: HotSport.rs, 16.Maj.2021, 23:20

SPORTSKE IGRE MLADIH SE NASTAVLJAJU: Sledeća stanica je Sokobanja!

SPORTSKE IGRE MLADIH SE NASTAVLJAJU: Sledeća stanica je Sokobanja!

Nema stajanja za Dunav osiguranje Sportske igre mladih. Naredna stanica Karavana radosti i prijateljstva najlepše sportske priče za mlade sportiste biće Sokobanja. Ovo će biti četvrta godina za redom da Igre dolaze u ovo prelepo turističko mesto,...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 16.Maj.2021

Čoveku mora srce da se sledi

Čoveku mora srce da se sledi

„Kad je objavljen rat Srbiji 1914. bila je mobilizacija srpske vojske. Kao i 1912. sve je skočilo na noge lagane. I sam sam, bez pozivanja, odjurio na mesto mobilizacije (Zaječar). Bez oklevanja, odmah posle organizacije, krenuli smo na ratište. Pravac je bio Zaječar, Paraćin, Aranđelovac, Šabac. Neprijatelj je već bio prešao Savu i Drinu. Ovaj napad nazvao je Kazneni pohod povodom, kobajagi, pomenutog atentata. Pero nije u stanju da opiše niti kičica da naslika zverstva koja je...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2021

Sokobanja nova stanica Sportskih igara mladih

Sokobanja nova stanica Sportskih igara mladih

Dolazaka Karavana radosti i prijateljstva četvrtu godinu u nizu.. Nema stajanja za Sportske igre mladih - naredna stanica Karavana radosti i prijateljstva, najlepše sportske priče za mlade sportiste, u ponedeljak biće Sokobanja. Ovo će biti četvrta godina za redom da Igre dolaze u ovo prelepo turističko mesto, a uz decu iz Sokobanje, takmičiće se mladi iz Negotina, Zaječara, Prokuplja i Aleksinca... Igre će otvoriti predsednik opštine dr Miodrag Nikolić uz koga će biti...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 13:54

NOVI DETALJI UŽASNOG ZLOČINA: V.D. (77) osumnjičen za obljubu dece lažno se predstavljao kao nastavnik pevanja

NOVI DETALJI UŽASNOG ZLOČINA: V.D. (77) osumnjičen za obljubu dece lažno se predstavljao kao nastavnik pevanja

V.D. (77), iz Zaječara, kome je, zbog sumnje da je počinio produženo krivično delo obljube nad maloletnim licima zloupotrebom položaja, određen pritvor do 30 dana, lažno se predstavljao kao nastavnik pevanja.. V.D. je kratko, pre tačno 20 godina, radio, po ugovoru, u zaječarskoj Muzičkoj školi ''Stevan Mokranjac'' gde je držao časove harmonike, saznaje se od izvora bliskim istrazi. Nikada nije predavao solfeđo, odnosno predavanje pevanja. Kasnije...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021

DVE OSOBE POGINULE U NESREĆI KOD ZAJEČARA: Stravičan sudar motora i automobila

DVE OSOBE POGINULE U NESREĆI KOD ZAJEČARA: Stravičan sudar motora i automobila

Oba vozača su poginula, dok je B. I. (65) koja je bila na mestu suvozača zadobila teške i po život opasne povrede.. U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila juče oko 16 sati na putu Zaječar-Paraćin,...

Detaljnije >>