Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 21.Mar.2019, 18:42

Pluća grada zatrpana smećem: Deponije niču širom Kraljevice

Pluća grada zatrpana smećem: Deponije niču širom Kraljevice

LJudski nemar, i nedostatak kulture, pretvorili su parking kod ZC Zaječar, kao i park šumu „Kraljevicu“, u deponiju. Članak...

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 21.Mar.2019

Deseti protest „1 od 5 miliona“ 22. marta od 19 sati u Zaječaru

Deseti protest „1 od 5 miliona“ 22. marta od 19 sati u Zaječaru

Deseti po redu građanski protest „1 od 5 miliona“ biće održan 22. marta na Trgu Nikole Pašića u Zaječaru. Članak...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 21.Mar.2019

Bliskost, ZA

Vrsta dogadjaja:  Pozorište Datum:  Wednesday, March 27, 2019 - 20:00 Link:  http://zoranradmilovic.rs Narodno pozorište Timočke Krajine Zoran Radmilović, Timočke...

Detaljnije >>

Izvor: Objava, 21.Mar.2019

Tehnomedia osvaja Beograd

Tehnomedia osvaja Beograd

Tehnomedia centar d.o.o. osnovan je 2001. godine, kao mala prodavnica bele tehnike, audio i video opreme, a pod imenom pod kojim je danas prepoznatljiv posluje od 2006. godine. Danas zauzima lidersku poziciju u oblasti trgovine belom tehnikom, audio i video uređajima, IT opremom, uređajima za grejanje i klimatizaciju, kao i malim kućnim aparatima. , Na samom početku, poslovanje firme se odvijalo u Zaječaru, šireći se postepeno. Ubrzano širenje otpočelo je 2008. godine kada u razmaku...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 20.Mar.2019, 15:09

Prijave protiv muškarca osumnjičenog za seriju teških krađa

Prijave protiv muškarca osumnjičenog za seriju teških krađa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu nadležnih tužilaštava u Zaječaru i Knjaževcu, podneće krivične prijave protiv četrdesetsedmogodišnjeg muškarca iz okoline Knjaževca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 20.Mar.2019

Šrafcigerom pljačkao kladionicu

Šrafcigerom pljačkao kladionicu

Osumnjičen da je u Knjaževcu uz pretnju šrafcigerom od radnika uzeo novac i mobilni telefon KNjAŽEVAC – Ovdašnja policija uhapsila je D.T. (21) zato što je u subotu uveče opljačkao jednu od kladionica u Knjaževcu. Pročitajte još: Krivična prijava protiv osumnjičenog za krađe u okolini Zaječara i KnjaževcaOn je, u kasnim...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 20.Mar.2019

Obijao kuće, krao alat, tehniku i garderobu

Obijao kuće, krao alat, tehniku i garderobu

Kako navodi zaječarska policija muškarac je provalio u četiri kuće u okolini Zaječara i Knjaževca i iz njih ukrao dva televizora, antenu, više komada električnog i ručnog alata i garderobu ZAJEČAR – Policija u Zaječaru, po nalogu nadležnih tužilaštava u Zaječaru i Knjaževcu, podneće krivičnu prijavu protiv četrdesetsedmogodišnjeg muškarca iz okoline Knjaževca, koga terete da je obijao kuće i krao posuđe, garderobu,...

Detaljnije >>