Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vaseljenska TV, 22.Jul.2018, 22:30

Četiri rudara povređena u rudniku u Soko Banji

Soko Banja-Četiri rudara rudnika mrkog uglja u Čitluku u opštini Soko Banja povređena su danas u jami, a stepen njihovih povreda još nije poznat, rečeno je agenciji Beta u MUP-u Zaječar. Sokobanja, neispravni uzorci vode iz lokalnih javnih česmi Nesreća se dogodila usled tehničkog kvara ili nestanka struje, zbog čega je proklizao...

Detaljnije >>


Izvor: Radio 021, 22.Jul.2018

Četiri rudara povređena kod Soko Banje

Četiri rudara povređena kod Soko Banje

Četiri rudara rudnika mrkog uglja u Čitluku u opštini Soko Banja povređena su danas u jami, a stepen njihovih povreda još uvek nije poznat, rečeno je u policiji u Zaječaru.. Nesreća...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 22.Jul.2018

Četiri rudara povređena u rudniku u Soko Banji

Četiri rudara povređena u rudniku u Soko Banji

Četiri rudara rudnika mrkog uglja u Čitluku u opštini Soko Banja povređena su danas u jami, a stepen njihovih povreda još nije poznat, rečeno je agenciji Beta u MUP-u Zaječar.. Nesreća se dogodila usled tehničkog...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 22.Jul.2018

Nesreća u rudniku Soko, povređeni rudari

Nesreća u rudniku Soko, povređeni rudari

Četiri rudara povređena su u rudniku mrkog uglja Soko u blizini Sokobanje, rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi Zaječar.. Kako je rečeno, uviđaj je u toku, a prema prvim informacijama nesreća se...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 22.Jul.2018

PAO LIFT U RUDNIKU KOD SOKOBANjE: Povređena četiri rudara

PAO LIFT U RUDNIKU KOD SOKOBANjE: Povređena četiri rudara

Četiri rudara povređena su danas u rudniku mrkog uglja Soko u blizini Sokobanje, rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi Zaječar. ČETIRI osobe od kojih jedna teže, povređene su u nedelju u rudniku mrkog uglja "Soko" u blizini Sokobanje, rečeno je u Policijskoj upravi Zaječar. Svi povređeni hospitalizovani su u aleksinačkoj bolnici i nisu životno ugroženi.Nesreća se dogodila oko 16 časova kada je lift u kome su se nalazili rudari, pao sa visine od 10 metara, a prema...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 22.Jul.2018

Četiri rudara povredjena u rudniku kod Soko Banje

Četiri rudara rudnika mrkog uglja u Čitluku u opštini Soko Banja povredjena su danas u jami, a stepen njihovih povreda još nije poznat, rečeno je agenciji Beta u Mupu Zaječar.Nesreća se dogodila usled tehničkog...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jul.2018

Povređena četiri rudara u rudniku blizu Sokobanje

Povređena četiri rudara u rudniku blizu Sokobanje

Četiri rudara povređena su danas u rudniku mrkog uglja Soko u blizini Sokobanje, rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi Zaječar.. Kako je rečeno, uviđaj je u toku, a prema prvim informacijama nesreća...

Detaljnije >>