Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2019, 12:48

GASIFIKACIJA SRBIJE U PUNOM JEKU: Počeli radovi na izgradnji "Turskog toka" kroz našu zemlju i širenje "Banatskog dvora"

GASIFIKACIJA SRBIJE U PUNOM JEKU: Počeli radovi na izgradnji Turskog toka kroz našu zemlju i širenje Banatskog dvora

Počela izgradnja "Turskog toka" toka ka Subotici, kao i širenje skladišta gasa u Banatskom dvoru.. Izgradnja prve deonice gasovoda "Turski tok" ka Šajkašu u Subotici, zvanično je počela u petak, a u planu je i proširenje podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor", pišu beogradski mediji. Gasovod "Turski tok" ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša i dalje ide u Mađarsku. Jedan krak ići će prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu...

Detaljnije >>


Izvor: Capital.ba, 18.Maj.2019

Krakom “Turskog toka” ka Srpskoj transportovaće se oko milijardu kubika gasa

Krakom “Turskog toka” ka Srpskoj transportovaće se oko milijardu kubika gasa

BEOGRAD – U Srbiji je počela gradnja prve dionice gasovoda “Turski tok”, čiji će jedan krak voditi prema Republici Srpskoj, gdje će biti transportovano oko milijardu kubika gasa, piše beogradski dnevnik “Politika“. List navodi da je izgradnja zvanično počela juče, iako pripremni radovi traju od početka aprila. Gasovod ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša u Mađarsku, dok krak prema Hrvatskoj nije planiran. Narednih dana u planu je dalje postavljanje cijevi od Velike...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2019

Počela izgradnja Turskog toka ka Subotici, širi se Banatski dvor

Počela izgradnja Turskog toka ka Subotici, širi se Banatski dvor

Izgradnja prve deonice gasovoda "Turski tok" ka Šajkašu u Subotici zvanično je počela u petak, a u planu je i proširenje podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor", pišu beogradski mediji.. Gasovod "Turski tok" ulazi u Srbiju kod Zaječara, a izlazi kod Horgoša i dalje ide u Mađarsku. Jedan krak ići će prema Republici Srpskoj, gde će se transportovati oko milijardu kubika gasa, a jedan od Gospođinaca, kako bi se gas iz "Turskog toka" iskoristio i za punjenje...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 17.Maj.2019, 22:01

Uspavana lepotica, ZA

Vrsta dogadjaja:  Pozorište Datum:  Sunday, May 19, 2019 - 15:00 Link:  http://zoranradmilovic.rs Pozorište...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Maj.2019

"Turski tok" kroz Srbiju, već se vare cevi za gasovod

Turski tok kroz Srbiju, već se vare cevi za gasovod

Posle velikih priprema, a bez velike pompe naša zemlja započela je još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda, od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka". Za "Gastrans", zajedničko srpsko-rusko preduzeće, koje gradi gasovod, prepreka više nema – dobili su i građevinske dozvole. Na više lokacija priprema se teren, negde kopaju kanali,...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 17.Maj.2019

Ples maturanata u Zaječaru

Ples maturanata u Zaječaru

Maturanti četiri zaječarske srednje škole, njih 510, otplesali su danas na centralnom gradskom trgu,...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 16.Maj.2019, 18:44

Lovočuvar uhapšen zbog falsifikovanja dozvole za lov

Lovočuvar uhapšen zbog falsifikovanja dozvole za lov

T. R. (1955) iz okoline Zaječara uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela falsifikovanje službene isprave i nezakonit lov. Policija sumnja da je on kao lovočuvar jednog šumskog gazdinstva izdao...

Detaljnije >>