Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: MC Bor, 17.Okt.2017, 23:22

Medijacija za vansudski način rešavanja sudskih sporova

Medijacija za vansudski način rešavanja sudskih sporova

Bor, Negotin, Zaječar, Knjaževac, 17.10.2017. Pozivamo vas na informativnu sesiju-diskusionu celinu u Narodnoj biblioteci u Boru, Ul. M. Pijade br. 19,  18.10.2017. god. na temu posredovanja-medijacije u rešavanju sukoba-spornih odnosa od 12,00-14.30. Medijacija je takozvani vansudski način rešavanja sudskih sporova. Događaj se realizuje u okviru Projekta ‘’Posredovanjem do promene’’ koji sprovodi UG “Kokoro“- Bor...

Detaljnije >>


Izvor: Bor030.net, 17.Okt.2017

Motkom pretukao starca

Motkom pretukao starca

S.M. (64) iz okoline Knjaževca uhapšen je zbog toga što je motkom pretukao sedamdesetosmogodišnjeg sugrađanina i naneo mu teške povrede. S.M. je sedamdesetosmogodišnjaka pretukao nakon svađe, udarivši ga motkom više puta.  Određena mu je mera zadržavanja...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 17.Okt.2017

Tukao starca motkom

Tukao starca motkom

Policija u Knjaževcu uhapsila je S.M. (64) zbog sumnje da je nakon svađe više puta motkom udario sugrađanina (77) i naneo mu teške povrede, saopštila je danas Policijska uprava u Zaječaru.. Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock. Osumnjičeni se tereti...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2017

Uhapšena starija osoba iz okoline Knjaževca jer je motkom teže povredio sugradjanina


					Uhapšena starija osoba iz okoline Knjaževca jer je motkom teže povredio sugradjanina

Policija u Knjaževcu uhapsila je S.M. (64) zbog sumnje da je nakon svadje više puta motkom udario sugradjanina (77) i naneo mu teške povrede, saopštila je danas Policijska uprava u Zaječaru.. Osumnjičeni se tereti da je izvršio krivično delo teška telesna...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Okt.2017

Knjaževac, uhapšen zbog sumnje da je motkom povredio sugrađanina

Knjaževac, uhapšen zbog sumnje da je motkom povredio sugrađanina

Policija u Knjaževcu uhapsila je S. M. (64) zbog sumnje da je nakon svađe više puta motkom udario sugrađanina (77) i teško ga povredio, saopštio je zaječarski MUP.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Okt.2017

Predstava "Moja ti" otvara Dane Zorana Radmilovića

Predstava Moja ti otvara Dane Zorana Radmilovića

Izvođenjem predstave "Moja ti" ansambla Ateljea 212 na sceni Pozorišta Timočke krajne "Zoran Radmilović" u Zaječaru biće otvoren festival "Dani Zorana Radmilovića". Do 4. novembra biće odigrano ukupno 8 predstava.. Pred publiku u Zaječaru izaći će i glumci Narodnog pozorišta iz Niša u predstavi "Mrtve duše" u režiji Ane Đođević. U programu festivala našla se i predstava "Sabirni centar" u Režiji Marka Misirače Narodnog pozorišta Republike Srpske iz...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Okt.2017

"Moja ti" otvara 26. Dane Zorana Radmilovića

Tradicionalni festival "Dani Zorana Radmilovića", 26. po redu, biće održan u Zaječaru od 28. oktobra do 4. novembra.. U glavnom programu naći će se predstave: "Moja ti" (Atelje 212, Beograd), "Mrtve duše" (Narodno pozorište, Niš), "Sabirni centar" (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka), "Gola u kavezu" (Teatar "Moruzgva", Zagreb), "Made in Zaječar" (Pozorište Timočke krajine "Zoran Radmilović", Zaječar), "Sumnjivo lice" (Narodno pozorište, Beograd), "Mirna...

Detaljnije >>