Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Bor030.net, 23.Maj.2018, 19:12

Delta Holding ulaže u razvijanje startap biznisa

Delta Holding ulaže u razvijanje startap biznisa

Delta Holding pokreće program za podršku razvoju startap ideja u oblasti logistike, distribucije, poljoprivrede i nekretnina. Program Delta Biznis Inkubator biće predstavljen u Zaječaru, u ponedeljak 28. maja u prostoru Pomaku u 15h. Zainteresovani...

Detaljnije >>


Izvor: SEEcult.org, 23.Maj.2018

Tomislav Marinković u Zaječaru

Beograd, 23. maja 2018. – Predstavljanjem portreta pesnika Tomislava Marinkovića, dobitnika najznačajnijih pesničkih nagrada, večeras će svečano biti otvoren 33. Festival mladih pesnika „Dani poezije 2018.“ u Zaječaru koji traje do 26. maja.  Program se održava u Radul begovom konaku, s početkom u 20 časova.Portret  Tomislava Marinkovića u Zaječaru istovremeno je premijera nove Marinkovićeve knjige pesama Večito sada koja je upravo objavljena u izdanju Arhipelaga u pesničkoj...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 22.Maj.2018, 21:10

Brnabić: "Hajneken" je u Srbiju uložio 200 miliona €

Brnabić: Hajneken je u Srbiju uložio 200 miliona €

Predsednica Vlade Srbije je istakla i da su holandski investitori u srpsku privredu uložili više od dve milijarde evra HOLANDSKA kompanija "Hajneken" u poslednjih 10 godina u Srbiju je investirala više od 200 miliona evra i uposlila 300 ljudi u Zaječaru, Beogradu i Novom Sadu - izjavila je danas u Zaječaru, povodom decenije poslovanja ove firme u Srbiji premijerka Ana Brnabić. - To što ovakvi investitori dolaze u Srbiju, ali i nastavljaju da rade u našoj zemlji, govori...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 22.Maj.2018

Brnabić: U junu otvaranje novog rudnika u Boru

Brnabić: U junu otvaranje novog rudnika u Boru

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će u junu biti otvoren novi rudnik u Boru. Ona je u obraćanju novinarima, nakon obilaska Zaječarske pivare, istakla da će maju, a najkasnije u junu biti raspisan tender...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2018

Brnabić: Volim Zaječarsko, odlično je pivo

Brnabić: Volim Zaječarsko, odlično je pivo

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je, tokom posete pivari u Zaječaru, novinarima otkrila da voli Zaječarsko pivo.. - Probala sam, nisam naročiti ljubitelj vina, više volim pivo, i u subotu sam bila sa svojim prijateljima i pili smo Zaječarsko pivo - kazala je premijerka. Kako je rekla, tada nije znala zašto...

Detaljnije >>

Izvor: MC Bor, 22.Maj.2018

Životna sredina-budućnost i izazovi održivog razvoja jugoistočne Srbije

Životna sredina-budućnost i izazovi održivog razvoja jugoistočne Srbije

Bor, Knjaževac, Kladovo, Zaječar, Vranje, Pirot, 22.05.2018. Regionalni centar  za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu- REC, Kancelarija u Srbiji kroz  CSOnnect program već dve godine podržava aktivnosti na projektu „Životna sredina-budućnost i izazovi održivog razvoja jugoistočne Srbije“ koji realizuje udruženje Timočki klub iz Knjaževca. Projekat se oslanja na pregovaračko poglavlja 27 Zaštita životne sredine, za pristupanje Srbije EU i sa tim u vezi održan...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2018

Brnabić: U junu tender za partnera i novi rudnik u Boru

Brnabić: U junu tender za partnera i novi rudnik u Boru

ZAJEČAR – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u junu biti raspisan tender za strateškog partnera za RTB Bor, kao i da će početkom istog meseca u Boru biti otvoren novi rudnik.. „Biću u Boru već početkom juna na otvaranju novog rudnika, velike investicije kanadske kompanije. Mi ćemo u junu, ako ne i ranije, raspisati tender za strateškog partnera za RTB Bor", rekla je Brnabić novinarima u Zaječaru nakon obilaska pivare u tom gradu.

Detaljnije >>