Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 29.Maj.2020, 16:16

Još pet lica pozitivna na COVID 19 u Zaječaru: Svi su radnici ŠOSO „Jelena Majstorović“

Još pet lica pozitivna na COVID 19 u Zaječaru: Svi su radnici ŠOSO „Jelena Majstorović“

Direktorka ZZJZ „Timok“ u Zaječaru, kao i direktorka SOŠO „Jelena Majstorović“ potvrdile su za portal Glas Zaječara da su pet radnika SOŠO „Jelena Majstorović“ pozitivna na COVID 19.

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 29.Maj.2020

"Divlji" šoferi otimaju putnike: Ilegalaci doživeli “PROCVAT” tokom vanrednog stanja

Divlji šoferi otimaju putnike: Ilegalaci doživeli “PROCVAT” tokom vanrednog stanja

Legalni autobuski prevoznici širom Srbije se žale na veliki procvat sive ekonomije u drumskom saobraćaju. Najviše ih u Pančevu, Loznici, Šapcu, kao i na trasi između Knjaževca i Zaječara TOKOM vanrednog stanja, dok je autobusima bio zabranjen rad, došlo je do ekspanzije sive ekonomije u drumskom saobraćaju - nelegalnog prevoza putničkim i kombi vozilima. Pojedini vlasnici automobila iskoristili su priliku da zarade prevozeći ljude između gradova, a tu praksu su...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 28.Maj.2020, 22:33

Nemačka kompanija preuzima deo fabrike Gorenja u Zaječaru

Fabrika "Gorenje Home" u Zaječaru u Srbiji, koja posluje pod okriljem kineske "Hisense Grupe" kao većinskog vlasnika, saopštila je da je uspešno okončala pregovore sa nemačkom kompanijom "Emotion", dugogodišnjim kupcem sanitarnih uređaja zaječarske fabrike, koji u junu počinje sopstvenu proizvodnju u pogonima ove fabrike, prenosi RSE.. Na osnovu potpisanog ugovora, "Emotion" će u Zaječaru iznajmljivati prostor od oko 7.000 metara kvadratnih i nastaviti da proizvodi sanitarne...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 28.Maj.2020

Raspisan konkurs za obuku novih policajca​ u Borskom i Zaječarskom okrugu

Raspisan konkurs za obuku novih policajca​ u Borskom i Zaječarskom okrugu

U toku je konkurs Ministarstva unutrašnjih poslova za upis 1.060 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku (COPO) od kojih su 42 za potrebe Policijskih uprava u Boru i Zaječaru. Konkurs je otvoren do 5. juna, a kandidati će moći da se...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 28.Maj.2020

"Emoušn" nastavlja proizvodnju u pogonu "Gorenja" u Zaječaru

Emoušn nastavlja proizvodnju u pogonu Gorenja u Zaječaru

Kompanija "Gorenje Houm" uspešno je okončala pregovore sa nemačkim "Emoušnom", dugogodišnjim kupcem sanitarnih uređaja zaječarske fabrike, koji u junu počinje sopstvenu proizvodnju u pogonima ove fabrike. "Na osnovu potpisanog ugovora 'Emoušn' će u Zaječaru iznajmljivati prostor od oko 7.000 metara kvadratnih i nastaviti da proizvodi sanitarne uređaje koji su bili deo portfolija fabrike i u prethodnom...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 27.Maj.2020, 19:58

Gorenje okončalo pregovore sa Emotionom: U junu počinje proizvodnja u Zaječaru

Gorenje okončalo pregovore sa Emotionom: U junu počinje proizvodnja u Zaječaru

Zaječar -- Kompanija Gorenje Home uspešno je okončala pregovore sa nemačkim Emotionom, koji u junu počinje sopstvenu proizvodnju u pogonima ove fabrike u Zaječaru.. Emotion će iznajmljivati prostor od oko 7.000 kvadratnih metara i nastaviti da proizvodi sanitarne uređaje, koji su bili deo portfolija fabrike i u prethodnom periodu. U pogonima novoosnovane kompanije Emotion Home Srbija posao će naći 80 radnika. "Veoma je značajno što smo uspešno i...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 27.Maj.2020

Nemački “Emotion” preuzeo fabriku “Gorenja” u Zaječaru

Kompanija “Gorenje Home” okončala je pregovore sa nemačkim “Emotionom”, dugogodišnjim kupcem sanitarnih...

Detaljnije >>