Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Beta, 21.Sep.2018, 15:52

Narodna stranka: Nastavak akcije Jedan potpis menja sve i ovog vikenda

Narodna stranka: Nastavak akcije Jedan potpis menja sve i ovog vikenda

Narodna stranka nastaviće i ovog vikenda u više od 10 gradova Srbije akciju "Jedan potpis menja sve", čiji je cilj sprečavanje potpisivanja sporazuma koji bi  samoproglašenom Kosovu omogućio članstvo u UN, saopšteno je danas iz te partije.Potpredsednik Narodne stranke, pisac Siniša Kovačević, daće izjavu medijima i potpisati peticiju u nedelju, 23. septembra, izmedju 10.00 i 11.00 na beogradskoj pijaci Djeram u opštini Zvezdara.Akcija će ovog vikenda biti održana i u Somboru, Krupnju,...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 19.Sep.2018, 15:51

Valjevo: Gorenje uoči dolaska kineskog Hajsensa

Valjevo: Gorenje uoči dolaska kineskog Hajsensa

Kineska korporacija "Hajsens" uskoro će postati stoprocentni vlasnik "Gorenja". U Srbiji Gorenje ima fabrike u Valjevu, Zaječaru i Staroj Pazovi. Sa prvim organizacionim promenama u Velenju i Valjevu, "Hajsens" očekuje još bolje poslovanje Gorenja. Kupovinom "Gorenja", kineska korporacija "Hajsens" odlučila je da sve frižidere proizvodi u Valjevu gde će preseliti i fabriku iz Velenja. Kinezi žele još bolju...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Sep.2018, 17:32

Besplatan program u Centru za kulturu „Zoran Radmilović“

Besplatan program u Centru za kulturu „Zoran Radmilović“

Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru organizuje u sredu 19. septembra prvi nastup Gradskog pevačkog društva „Stevan...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 15.Sep.2018, 21:04

KOŠARKA: Juniori Bora na korak da od sledeće sezone igraju protiv Zvezde i Partizana

KOŠARKA: Juniori Bora na korak da od sledeće sezone igraju protiv Zvezde i Partizana

Veliki uspeh ostvarila je danas juniorska selekcija KK “Bor-RTB” pobedivši na neutralnom terenu ekipu “Mladosti” iz Zaječara u borbi za plasman u Jedinstvenu juniorsku ligu Srbije. U Knjaževcu je danas odigran prvi dan kvalifikacionog košarkaškog turnira nakon...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 14.Sep.2018, 19:27

“Pali” zbog indijske konoplje

“Pali” zbog indijske konoplje

U više odvojenih akcija pripadnici Policijske uprave Zaječar uhapsili su četiri osobe, koje terete da su nezakonito proizvodili i prodavali narkotike. Z.S. (40) uhapšen je u okolini Knjaževca u trenutku dok je na imanju zalivao...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 14.Sep.2018

Prvi nastup Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“

Prvi nastup Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru organizuje u sredu 19.09.2018. godine prvi nastup Gradskog pevačkog društva...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 14.Sep.2018

Borani na njivi gajili marihuanu

Borani na njivi gajili marihuanu

Borska policija uhapsila je D.O. (29) i B.N. (22) koje je zatekla na delu, dok su na njivi gajili – indijsku konoplju. Zasad indijske konoplje D.O. i B.N. težio je, saopštili su u Policijskoj upravi u Boru,...

Detaljnije >>