Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: MC Bor, 17.Dec.2017, 09:03

TnT pogodio Knjaževac

TnT pogodio Knjaževac

Bor, Knjaževac, Zaječar, 16.12.2017. Timoćki naučni tornado po drugi put ove godine u Knjaževcu U Knjazevcu za godinu dana dva festivala nauke u okviru Timočkog tornada nauka TNT 2017. Po drugi put 16-og decembra od 10 do 13 časova u OŠ „ Dimitrije Todorović Kaplar“– posetile su KARAVANDžIJE SA NAUČNOM ČAROLIJOM „ BACI POGLED NA NAUČNI OGLED“. „Oorganizovano preko 100 različitih naučnih programa u...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 15.Dec.2017, 09:11

Dobri uslovi za vožnju

Dobri uslovi za vožnju

Toplije vreme, sa prognoziranim dnevnim temperaturama oko 17 stepeni, doprineće dobroj prohodnosti puteva, saopštio je AMSS. Na severu i zapadu Srbije, kao i na širem području Beograda, povremeno slaba kiša posle podne usloviće mokre kolovoze, a sa mokrim kolovozima, zbog otapanja snega, treba računati i na putevima u planinskim predelima.Vozače očekuje dobra prohodnost puteva, a prema izveštaju zimske...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 14.Dec.2017, 16:12

Zaječar spasavaju od eko-katastrofe

Zaječar spasavaju od eko-katastrofe

Država izdvojila 10 miliona evra za početak izgradnje kolektora otpadnih voda u RTB "Bor". Nevreme bi moglo da potopi grad, ukoliko se ne napravi novi objekat MINISTARSTVO rudarstva opredelilo je u naredne dve godine milijardu dinara za izgradnju novog tunela za prihvat i odvod otpadnih voda iz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor" - saznaju "Novosti". Postojeći kolektor nalazi se ispod nekoliko miliona kubika otrovnih materija kao što su arsen, živa, nikl i ostali...

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 13.Dec.2017, 10:59

Bili Ajdol na Zaječarskoj gitarijadi 2018.

Bili Ajdol na Zaječarskoj gitarijadi 2018.

Zvezda 52. Gitarijade u Zaječaru, koja će biti održana od 28. do 30. juna sledeće godine, biće čuveni britanski roker Bili Ajdol, saopštili su organizatori.

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 12.Dec.2017, 15:26

Bili Ajdol na Zaječarskoj gitarijadi (VIDEO)

Bili Ajdol na Zaječarskoj gitarijadi (VIDEO)

Glavna zvezda 52. Zaječarske gitarijade, koja će biti održana od 28. do 30. juna 2018, biće čuveni britanski roker Bili Ajdol (62), koji je prešao trnoviti put od pank pionira do megazvezde.. Plavokosi buntovnik jedan je od najtraženijih izvođača kada su turneje u pitanju i svaki njegov koncert rasprodat je mesecima unapred, bez obzira na teritoriju na kojoj se održava. Ovo će biti njegov četvrti koncert u Srbiji, 2006. je raspametio publiku na "Egzitu", pa to ponovio...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 12.Dec.2017

Bili Ajdol na zaječarskoj „Gitarijadi“

Bili Ajdol na zaječarskoj „Gitarijadi“

Zvezda 52. „Gitarijade“ u Zaječaru, koja će biti održana od 28. do 30. juna sledeće godine, biće čuveni britanski roker Bili Ajdol, saopštili su organizatori. Ajdol, koji je prešao trnoviti put od pank pionira do mega zvezde, smatra se jednim od najtraženijih izvođača kada su turneje u pitanju i svaki...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 12.Dec.2017

AMSS: Vetar stvara snežne nanose preko planinskih prevoja

Saobraćaj se u Srbiji odvija uz pojačan vetar, a posebna opreznost neophodna je preko planinskih prevoja, gde vetar stvara snežne nanose, pri čemu je i vidljivost smanjena, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS).Pored vejavice i jakog vetra u predelima Ivanjice i Sjenice, AMSS upozorava na opalo granje, zbog čega je na tom području saobraćaj...

Detaljnije >>