Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Bor030.net, 21.Sep.2017, 07:46

Bogat program u Zaječaru povodom današnje gradske slave

Bogat program u Zaječaru povodom današnje gradske slave

Grad Zaječar i Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice danas slave slavu – Malu Gospojinu. Tim povodom u centru grada organizovan je bogat kulturno umetnički program.. Obeležavanje praznika Male Gospojine počinje u Sabornoj crkvi u 8.30 sati liturgijom, sečenjem slavskog kolača i nastupom Hora Crkvene opštine. Na Trgu oslobođenja (popularnom Skveru) u 9 sati počinju manifestacija “Zlatne ruke” i “Sajam pčelarstva i pčelarske opreme”. U...

Detaljnije >>


Izvor: Bor030.net, 20.Sep.2017, 18:33

Uhapšeni zbog ugrožavanja sigurnosti

Uhapšeni zbog ugrožavanja sigurnosti

Knjaževačka policija je uhapsila V. P. (29) i A. P. (19) iz ovog mesta, zbog sumnje da su izvršili krivično delo ugrožavanje sigurnosti.. Osumnjičeni se terete da su prvo putem poruka pretili dvadesetčetvorogodišnjem sugrađaninu, a V. P. i da ga...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Sep.2017

NEOBIČAN LOPOV Ide na robiju zbog NARODNE NOŠNJE

NEOBIČAN LOPOV Ide na robiju zbog NARODNE NOŠNJE

Osnovni sud u Zaječaru osudio je zbog krađe V. M. (34) iz okoline tog mesta na šest meseci zatvora jer je ukrao narodnu nošnju i ćilime.. -V. M. je "jedinstven" lopov jer je provalio u praznu kuću svog komšije, mogao je da ukrade puno vrednih stvari, a on je uzeo samo 10 kompleta ručno...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 19.Sep.2017, 11:44

Gligorijević: Etno fest doprinosi boljoj turističkoj ponudi u Paraćinu

Gligorijević: Etno fest doprinosi boljoj turističkoj ponudi u Paraćinu

Direktor Turističke organizacije opštine Paraćin Aljoša Gligorijević ocenio je da tradicionalna manifestacija "Etno fest" doprinosi boljoj turističkoj ponudi Paraćina. Gligorijević je rekao da se ta manifestacija održava sedmi put i dodao da je ove godine svoje rukotvorine predstavilo više od 70 izlagača iz cele Srbije. "Imali smo izlagače iz Pirota,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Sep.2017

SKANDAL U ZAJEČARU Muškarac (38) obljubio devojčicu (14) i sad čekaju bebu

U Višem sudu u Negotinu protiv Z. J. (38) iz jednog sela kod Negotina otvorena je istraga zbog obljube deteta. Kako “Blic” saznaje, on je u vezi sa devojčicom (14) koja je u šestom mesecu trudnoće.. Devojčica je zajedno sa sestrom smeštena u hraniteljsku porodicu kada ih je majka napustila. Sa Z. J. je, navodno, svojom voljom u vezi poslednjih meseci. Slučaj je prijavljen pravosudnim organima kada je psiholog osnovne...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Sep.2017, 18:53

Saša Mirković prebačen u zatvorsku bolnicu u Beogradu

Saša Mirković prebačen u zatvorsku bolnicu u Beogradu

Saša Mirković prebačen je iz zaječarske bolnice u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu. Kako saznajemo, razlog tome su srčane smetnje.. I pre određivanja zatvorskog pritvora Mirković je imao problema sa srcem, a sada se to...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Sep.2017

Mirković od danas u Specijanoj zatvorskoj bolnici

Mirković od danas u Specijanoj zatvorskoj bolnici

Beograd -- Bivši predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković danas će biti prebačen u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.. Njegovo trenutno zdravstveno stanje je dobro, a u bolnici u Beogradu će biti pod stalnim nadzorom lekara, rečeno je Beti u Upravi za izvršenje zatvorskih sankcija, koja je u sastavu Ministarstva pravde. Osnovni sud u Zaječaru odredio je Mirkoviću 12. septembra, na predlog tužilaštva pritvor do 30 dana zbog straha da će tokom...

Detaljnije >>