Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 19.Jan.2022, 22:00

GIK: Za ,,DA” je glasalo 6.831, a za ,,NE” 5.487 građana Zaječara

Danas je Gradska izborna komisija komisija grada Zaječara saopštila konačne rezultate sa referenduma. Ukupan broj glasača koji je glasao...

Detaljnije >>

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Jan.2022, 08:57

Grafiti „okupirali“ Zaječar

Grafiti „okupirali“ Zaječar

Grafiti „okupirali“ Zaječar. Ovaj unakaženi zid je iznad „Maksija“ na gornjoj galeriji parkinga za automobile, u centru grada, mada nije mnogo drugačije i na ostalim...

Detaljnije >>

Izvor: TimockeVesti.net, 13.Jan.2022, 08:56

Zaječarski arterski bunari

Zaječarski arterski bunari

Zaječar ima nekoliko arterskih bunara s kojih se Zaječarci svakodnevno snabdevaju. Ovaj bunar je na obilaznom putu nedaleko od Popove plaže,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 13.Jan.2022

SRBIJA SE BUDI U LEDU I DEBELOM MINUSU Evo da li ćemo se smrzavati do kraja nedelje kao danas u NAJHLADNIJEM JUTRU OVE ZIME

U Srbiji je osvanulo najhladnije jutro od početka zime, u šest sati temperature su se, prema RHMZ, kretale...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2022

Na Horgošu teretna vozila čekaju 6 sati da izađu iz zemlje

Na Horgošu teretna vozila čekaju 6 sati da izađu iz zemlje

Na autoputu E-75, u delu između petlje Vodanj i petlje Kolari do 1. marta odvijaće se radovi na rekonstrukciji natputnjaka, zbog čega su za saobraćaj zatvorene preticajna i vozna traka u oba smera, a saobraćaj se odvija zaustavnim trakama.. Petlja Kolari u smeru Kolari-Beograd ostaje zatvorena za saobraćaj. Između petlje Pojate i petlje Ražanj 17. januara traju radovi na sanaciji cevastih propusta uz zatvaranje zaustavne saobraćajne trake. Na deonici...

Detaljnije >>

Izvor: TimockeVesti.net, 12.Jan.2022, 09:07

Remont pruge kod Zaječara

Remont pruge kod Zaječara

Remont pruge kod Zaječara nije retkost, naprotiv. Ova pruga od Niša do Zaječara zvanično je rekonstruisana, ali i dalje...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 11.Jan.2022, 17:07

Nova premijera za dan zaječarskog pozorišta

Premijerom predstave “Don Žuan se vraća iz rata” koju po tekstu Edena fon Horvata režira Irfan Mensur, jedino profesionalno pozorište na istoku...

Detaljnije >>