Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Pandice zabeležile desetu pobedu u prvenstvu

Pandice zabeležile desetu pobedu u prvenstvu

Odbojkašice OK Panda zabeležile su destu pobedu u prvenstvu Druge lige pobedivši Timok iz Zaječara rezultatom 3 : 0 Podmlađeni sastav u drugom delu prvenstva ima 3 pobede i dva poraza ali mladje Pandice sve bolje igraju i nadamo se da do kraja prvenstva zabeležiimo...

Izvor: OkRadio.rs, 18.Mar.2024, 14:26

Detaljnije >>

U Zaječaru počele pripreme nove predstave za decu „Pepeljuga“

Ansambl pozorišta "Zoran Radmilović", počeo je pripremu nove predstave za decu "Pepeljuga", u adaptaciji i režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Slika dana: MART JE, A BAŠTE PUNE

Lepo vreme poslednjih dana napunilo je bašte i terase ugostiteljskih objekata. U popularnoj poslastičarnici „Stela“ u Zaječaru, tih uz hotel Srbija, u centru grada, već oko podneva gosti traže mesto više. Na našoj fotografiji, sasvim levo, lepo se vidi gužva. Na obližnjoj terasi, na ulazu u hotel, bila je tog...

Izvor: TimockeVesti.net, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Slika dana: PROCVETALA BRESKVA, BIĆE RODA

Slika dana: PROCVETALA BRESKVA, BIĆE RODA

Na našoj fotografiji je dvogodišnja vinogradarska breskva sa prvim cvetovima u okolini Zaječara. Stručnjaci veruju da je to i dobar znak, ukoliko narednih dana ne bude mrazeva, za odličan ovogodišnji rod voća. A kada je reč o breskvi na našem fotosu, to je izuzetno stara sorta. Voli sunce i toplotu, otporna je na bolesti. Kod nas postoji...

Izvor: TimockeVesti.net, 16.Mar.2024, 05:35

Detaljnije >>

Bračni par uhapšen zbog droge

Bračni par uhapšen zbog droge

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu tužioca Višeg javnog tužilaštva, uhapsili su D. S. (1977) i njegovu suprugu S. S. (1997) iz Knjaževca, zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično...

Izvor: Bor030.net, 14.Mar.2024, 14:07

Detaljnije >>

Akvareli i poezija Irene Jovanović u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

Akvareli i poezija Irene Jovanović u Pozorišnom muzeju u Zaječaru

U petak 15. marta sa početkom u 18 sati u Pozorišnom muzeju u Zaječaru, moći ćete da uživate u delima Irene Jovanović umetnice i pesnikinje iz Zaječara.

Izvor: Danas, 14.Mar.2024

Detaljnije >>

„Deca samo usvajaju modele iz društva“: Šta kažu stručnjaci o slučaju usmrćivanja 12 jaganjaca u selu kod Vrbasa?

„Deca samo usvajaju modele iz društva“: Šta kažu stručnjaci o slučaju usmrćivanja 12 jaganjaca u selu kod Vrbasa?

Vest da je trinaestogodišnji dečak sekirom usmrtio 12 jaganjaca u selu kod Vrbasa uznemirila je javnost, nažalost ovo je samo jedan u...

Izvor: Danas, 14.Mar.2024

Detaljnije >>