Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 22.Mar.2018, 19:55

Bitka za porodilišta: Donacije za Prokuplje i Zaječar

Bitka za porodilišta: Donacije za Prokuplje i Zaječar

Primopredajom vredne medicinske opreme porodilištima u Prokuplju i Zaječaru u okviru humanitarne akcije Bitka za porodilišta proglašene još dve velike pobede. Opštoj bolnici "Dr Aleksa Savić" u Prokuplju od...

Detaljnije >>


Izvor: Bor030.net, 22.Mar.2018, 16:40

Kompanija Haineken raspisala konkurs za plaćeni pripravnički (trainee) program namenjen mladima

Kompanija Haineken raspisala konkurs za plaćeni pripravnički (trainee) program namenjen mladima

Kompanija Heineken Srbija pokrenula je jednogodišnji plaćeni program – Trainee program „Igrajmo u istom timu“, namenjen talentovanim i ambicioznim mladim ljudima. Pozivamo da se prijave studenti završnih godina, apsolventi i/ili studenti koji su u poslednje tri godine završili Tehnički, Mašinski, Poljoprivredni ili Tehnološki fakultet.. Trainee program, koji će se realizovati u pivari u Zaječaru, pružiće priliku mladima da se dodatno edukuju, steknu veštine i prođu...

Detaljnije >>

Izvor: BalkanRock.com, 22.Mar.2018, 09:01

Bob Rok izdali novi spot

Bob Rok izdali novi spot

Jagodinski sastav Bob Rok izdao je spot za numeru “Ulični gruv“. Bob Rok je rok sastav nastao krajem 2016. godine. Zvuk benda je mešavina alternative, fanka, džez fanka u osnovi, sa primesama panka i ska muzike. Sadašnji članovi Bob Roka su: David Milošević (glavni vokal/gitara), Dušan Stošić Švrc (gitara/bek vokal), David Stevanović (bas gitara/bek vokal), Ilija Novaković (bubnjevi) i Jovan Kocić (klavijature). Spot za pesmu “Ulični...

Detaljnije >>

Izvor: JUGpress.com, 22.Mar.2018, 08:37

Trening program za posao Heinekena

Trening program za posao Heinekena

BEOGRAD-ZAJEČAR. Kompanija HEINEKEN Srbija pokrenula je  jednogodišnji plaćeni program – Trainee program „Igrajmo u istom timu“, namenjen talentovanim i ambicioznim mladim ljudima. Pozivamo da se prijave studenti završnih godina, apsolventi i/ili studenti koji su u poslednje tri godine završili Tehnički, Mašinski, Poljoprivredni ili Tehnološki fakultet. Trainee program, koji će se realizovati u pivari u Zaječaru, pružiće priliku mladima da se dodatno edukuju,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 20.Mar.2018, 13:47

LDP: Vlast SNS u Zaječaru nema legitimitet

LDP: Vlast SNS u Zaječaru nema legitimitet

LDP ocenila da su rezultati izbora za članove saveta mesnih zajednica u Zaječaru pokazali da je vlast SNS u tom gradu izgubila legitimitet. LDP smatra da bi bilo časno da predstavnici vlasti u tom gradu, na...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 18.Mar.2018, 12:19

Uhapšen sa 110 grama marihuane

Uhapšen sa 110 grama marihuane

F.S. (19) iz Negotina, po nalogu višeg tužioca u Zaječaru, određena je mera zadržavanja do 48 sati zbog sumnje da je proizvodio i prodavao marihuanu. F.S. su sinoć na na putu Zaječar – Negotin, u „sitroenu“...

Detaljnije >>

Izvor: Bor030.net, 17.Mar.2018, 15:22

Uhapšen diler sa 1,8 kilograma marihuane

Uhapšen diler sa 1,8 kilograma marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru uhapsili su N. I. (38) iz Zaječara kod koga su pronašli 1,8 kilograma marihuane. Policija je u automobilu ovog Zaječarca, ali i u pretresu njegovog stana pronašla...

Detaljnije >>