Zaječar
Zaječar

Opština Zaječar je opština u Srbiji. Nalazi se u centralnom delu Timočke Krajine, u Zaječarskom okrugu. Središte opštine je grad Zaječar.
Obuhvata Zaječarsku kotlinu, istočni deo Crnorečke i severni deo Knjaževačke kotline, kao i južne delove Negotinske krajine.

Teritorija opštine je omeđena sa severa obroncima planine Deli Jovan, sa istoka i jugoistoka obroncima Stare planine, kojom ide državna granica prema Bugarskoj, na jugu i jugozapadu Lasovačkom planinom kao ogrankom planine Tupižnice, a na zapadu Ježevicom i ograncima Velikog Krša. Površina opštine Zaječar je 1.069 km, najstariji poznati stanovnici ovih krajeva su bili Tribali, posle njih na ovom području se spominju Mezi, u dolini Timoka pominju se još i Timahi, ali se o njima sem njihovog imena ništa konkretno ne zna.

Naseljeni Sloveni u ove krajeve nazvali su se Timočani, a prve direktne vesti o Timočanima odnose se na 818. godinu, kada se oni već smatraju formiranom slovenskom grupom, te iste godine oni su se odmetnuli od Bugara. Zaječar se prvi put spominje 1466. godine, u turskom tefteru vezanom za stanovništvo vidinskoga pašaluka, a od 16. do 18. veka pojavljuju se mali podaci o naselju.

1806. godine stvoreni su povoljni uslovi za dizanje ustanka u ovim krajevima Karađorđe je odobrio hajduk Veljku Petroviću, knezu Milisavu i popu Radosavu da sa Timočanima i Crnorečanima dižu ustanak i posle niza uspešnih bojeva najveći deo Krajine i Zaječara je oslobođen.
Kriza i propast Prvog srpskog ustanka imali su teške posledice i u ovim krajevima. 1833. godine ovaj kraj je konačno oslobođen i pripojen Srbiji.
U blizini grada se nalaze ostaci rimske carske palate iz 4. veka pre nove ere, Feliks Romuliana Gamzigrad, koja je priznata kao svetska kulturna baština pod zaštitom Unesko. Grad Zaječar je od Beograda udaljen 250 kilometara. Smestio se u Zaječarskoj kotlini, na 137 metara visine, na sastavu reka Crni i Beli Timok koje oko dva kilometra nizvodno od grada prave Veliki Timok. Grad se prvobitno prostirao samo na desnoj obali Crnog Timoka, do brda Kraljevica. Vremenom se proširio i na levu obalu Crnog Timoka.

Sa Timočanima i Crnorečanima hajduk Veljko petrović, knez Milisav, i pop Radosav oslobodili su 1807. godine, ove krajeve od Turaka, ali su se sa propašću Prvog srpskog ustanka Turci opet vratili.
Zaječar je svim silama oslobođen 1833. godine i tada je priključen Srbiji. U Zaječaru je rođeno više znamenitih ličnosti, koje su u značajnoj meri uticale na društveni, ekonomski, i kulturni razvoj Srbije tokom 19 i 20 veka.

Pomenućemo hajduk Veljka Petrovića, jednog od najvećih junaka Prvog srpskog ustanka, Svetozara Markovića rodonačelnika radničkog socijalističkog pokreta u Srbiji, Nikolu Pašića jednog od najvećih političara i državnika u istoriji srpskog naroda, Đorđa Genčića industrijalca i ministra unutrašnjih dela u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, zatim Zorana Radmilovića barda i legendu srpskog glumišta druge polovine 20 veka.

Zaječar danas u Srbiji ima status grada. Administrativni je, privredni, politički, i kulturni centar Zaječarskog okruga, koji pored Zaječara obuhvata i opštine Knjaževac, Boljevac, i Sokobanju. On je i centar obrazovni ovog dela Srbije. Pored više osnovnih i srednjih škola, u Zaječaru se nalazi i viša škola i fakultet za menadžment univerziteta megatrend. Zaječar je sedište Eparhije Timočke Srpske pravoslavne crkve, koja pokriva teritoriju Zaječarskog i Borskog okruga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2019, 10:08

Naisa ide na pobedu protiv Mladosti

Naisa ide na pobedu protiv Mladosti

Nakon pobede u prethodnom kolu nad Zaječarom, rukometašice niške Naise u subotu, 19. januara gostuju ekipi Mladosti iz Nove Pazove. Trener...

Detaljnije >>


Izvor: RTS, 16.Jan.2019, 16:45

U Timočkoj krajini redovna kontrola mesa

U Timočkoj krajini redovna kontrola mesa

Na području Timočke krajine godišnje se pregleda oko 3.000 uzoraka mesa divljih svinja. U 10 slučajeva se otkrije trihineloza - zarazna bolest koja može da se prenese sa životinja na ljude. Lovačka udruženja tvrde da redovno uzorkuju meso. Individualni proizvođači domaćih svinja to retko čine, kažu u Veterinarskom institutu u Zaječaru. Stručnjaci apeluju da se i njihovo meso redovno pregleda. Trihineloza...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 14.Jan.2019, 19:17

Zaječar: Sporni minibus od danas na drugoj relaciji

Zaječar: Sporni minibus od danas na drugoj relaciji

Jedinica Saobraćajne policije izvršila je jutros pregled vozila koje saobraćaja na relaciji Trnavac – Vražogrnac –...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 14.Jan.2019

Crvenkapa u zaječarskom pozorištu

Crvenkapa u zaječarskom pozorištu

Na sceni Narodnog pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" u Zaječaru u petak biće izvedena predstava za decu ,,Crvenkapa”, koju...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 14.Jan.2019

Zaječar: Deda Mraz u poseti ustanovi „Oblutak“

Zaječar: Deda Mraz u poseti ustanovi „Oblutak“

Povodom pravoslavne Nove godine Ustanovu za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju „Oblutak“ danas je posetio...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 13.Jan.2019, 01:39

SUĐENjE U ZAJEČARU: Silovao sam je, bio sam pijan i drogiran

SUĐENjE U ZAJEČARU: Silovao sam je, bio sam pijan i drogiran

Rade Đorđević (22) priznao zlostavljanje M. R. (80) 21. avgusta prošle godine. Prvo je pretukao, pa silovao RADE Đorđević (22), iz Zaječara, koji je optužen da je 21. avgusta prošle godine surovo pretukao, pa silovao svoju sugrađanku M. R. (80), priznao je u petak na glavnom pretresu u zaječarskom Višem sudu da je počinio to delo. On se branio time da se "ničega ne seća, jer je tog dana bio pijan i drogiran".PROČITAJTE JOŠ - ODLUKOM VIŠEG TUŽILAŠTVA U...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2019, 22:40

Pobedom nad Zaječarom rukometašice Naise započele 2019. godinu

Pobedom nad Zaječarom rukometašice Naise započele 2019. godinu

U prvom takmičarskom meču u 2019. godini rukometašice niške Naise zabeležile su pobedu (32:22) nad Zaječarom i tako se učvrstile na trećoj poziciji...

Detaljnije >>