Lada
Lada

Lada je zaštitni znak Avtovaza, ruskog proizvođača, automobila iz grada Toljatija. Svi automobili proizvođača Avtovaz prodaju se pod nazivom Lada, to nije uvek bilo tako. Tako su se primerom Ladini automobili od 1970. godine na tržištu Sovjetskog Saveza prodavali pod imenom Žiguli.
Tokom kasnijih godina Ladini automobili su postali mnogo popularni u Rusiji, i istočnoj Evropi, posebno u zemljama bivšeg sovjetskog saveza gde su postali simbol gradskog života.

U gradovima od češkog Praga do kubanske Havane, Lada je postala prepoznatljivi automobil. Pre dvadesetak dana tačnije 5. aprila 2017. godine je obeleženo 40 godina od početka proizvodnje Lade Nive, legendarnog terenca koji se skoro neizmenjen, održao na fabričkim trakama sve do danas.

Niva je nastala poput svih značajnih proizvoda u bivšem Sovjetskom savezu partijskim dekretom. Početkom 70 ih godina prošlog veka, predsednik Sovjeta ministara SSSR Aleksej Kosigin prilikom posete fabrici Avtovaz dao je zadatak da se konstruira jeftin automobil koji će podjednako dobro poslužiti i vojnicima i seljacima.
U Avtovazu su se radnici bacili na posao s imperativom zadržavanja što više standardnih delova i rešenja promenjenih u ostalim modelima Lade.

Pojavila su se tri predloga, a samo jedan je i dobio zeleno svetlo.
Odbačen je lagani koncept, koji je nazvan kopejka koji je poslužio kao baza za razvoj Moskviča 410. Nije prošao ni prototip s mekim krovom iz kojeg je kasnije iznikao Uaz 469. Posmatrajući delove i genezu izrade prvih prototipova 1973, testne flote od 50 primera 1976, ili prve komercijalne verzije 1977, dosta je kontradiktornosti o tome kada je definisan konačan izgled, i koncept Nive.
Prvi predserijski primerci napravljeni su još 1973. godine, a bili su pogonjeni 1,3 litarskim motorom.

U to vreme Niva je najavljivana kao tehnološko čudo automobil koji je zadržao sve dobre osobine putničkih i avanturističkih automobila, ali i stekao sposobnost savlađivanja bespuća, tako je i bilo.
Osim nedostatka stražnjih vrata i nešto manjeg prtljažnika Niva je pružala udobnost standardnih Lada. Povišeno rastojanje od podloge, redukcije prenosa, i blokade osigurali su Nivi mesto među vozilima najsposobnijim za savlađivanje neprohodnih terena. Lada Niva je pogodna za teške i nepristupačne terene, gde pokazuje sve svoje mogućnosti. Popularna je u mnogim zemljama, zbog niske cene i dobrih sposobnosti vožnje izvan asfaltiranih područja.

Posebno je popularna u Rusiji, i bivšim zemljama SSSR, Kanadi, Australiji, Brazilu, i Evropi. Vožnja Nive nije nikakav bauk i lako se uči. Ergonomija nije baš po standardu 21. veka i pored desne ruke se nalaze tri ručice. Međutim kad se osoba navikne da se kontakt brava nalazi sa leve strane volana, malo zavučeno, da je prekidač za sva četiri migavca sa desne strane, tako gde je obično ključ i da u vožnji najčešće treba da se koristi samo ona najduža ručica, sve ide kako treba. Osećaj u vožnji je old skul.

Auto blago skakuće i podrhtava na blagim neravninama, ali se zato neće grubo stresti na kratkim oštrim neravninama kao mnogi, moderni Suvovi. Zahvaljujući prečniku okretanja od samo 11 metara, mekom volanu i vrlo preglednoj karoseriji vožnja u gradu je prijatna i lepa. Zvanično je predstavljena 1977. godine, a na tržištu Zapadne Evrope pojavila se već 1978. Sa svojom neobičnom pojavom, ovaj mali brutalni mekog srca osvojio je srca brojnih kupaca i obožavaoca. Već godinu dana nakon debija, Niva uspeva da osvoji čak 40 posto tržišta svoje klase u Zapadnoj Evropi. Izvožena je u sve krajeve planete i svuda je imala uspeha.

Zbog čega je ona toliko popularna? To je dobra odmerena kombinacija cene, robusnosti, kvaliteta, i terenskih sposobnosti. Jednako je cenjena među firmama koje imaju potrebu za sposobnim terenskim vozilom, kao među avanturistima kojima cena lade nije prevelika kako bi im bila drugi, ili treći auto u porodici. U želji da privuče drugačiju vrstu kupaca, lada je sa velikom merom i dobrim ukusom, našminkala i sredila nivu i ponudila urbaniju verziju.

Spolja su izmenjena maska hladnjaka i branici, koji su sada plastični i u boji karoserije. Tu su još i aluminijumski delovi, kao veliki izbor pastelnih i metalik boja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 20.Sep.2017, 19:09

FOTO: Četvoro teško povređeno u udesu kod Razbiglave

FOTO: Četvoro teško povređeno u udesu kod Razbiglave

Tri muškarca i jedna žena povređeni su saobraćajnoj nezgodi koja se u sredu oko 13:30 dogodila na putu Niš-Svrljig, kod mesta Razbiglava Tri muškarca i jedna žena povređeni su saobraćajnoj nezgodi koja se u sredu oko 13:30 dogodila na putu Niš-Svrljig, kod mesta Razbiglava. Kako je „Novostima“ potvrđeno u policiji, svi povređeni prevezeni su niški Klinički centar radi dalje dijagnostike.Pročitajte još - NESREĆA KOD BOSILEGRADA: Lada...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Sep.2017, 10:56

Japanska pijanistkinja koja svira samo levom rukom nastupa u Beogradu

Japanska pijanistkinja koja svira samo levom rukom nastupa u Beogradu

Japanska pijanistkinja Jasujo Segava, koja svira levom rukom, nastupiće 20. septembra (19.30) u Muzičkoj školi "Josip Slavenski" u Beogradu, u organizaciji Kulturnog društva Lada i Centra za razvoj ideja.. Ovaj resital za levu ruku Jasujo Segava je jedan od koncerata koji se održavaju u čast 80 godina osnivanja Muzičke škole "Josip Slavenski". Na programu će biti dela Jošimacua, Šuberta, Blumenfelda, Donicetija, Lešetickog, Rajnekea, Jamade… kao i aranžmani...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 19.Sep.2017

Yasuyo Segawa, BG

Vrsta dogadjaja:  Koncert Datum:  Wednesday, September 20, 2017 - 19:30 Link:  Fb event Muzičke škole “Josip Slavenski”, Beograd Resital za levu ruku japanske pijanistkinje Yasuyo Segawa, u organizaciji Kulturnog društva LADA, u saradnji sa Muzičkom školom "Josip Slavenski" i Centrom za razvoj ideja. Koncert je...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 18.Sep.2017, 15:02

NESREĆA KOD BOSILEGRADA: Lada sletela sa puta, poginula jedna osoba

NESREĆA KOD BOSILEGRADA: Lada sletela sa puta, poginula jedna osoba

Jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći kod Bosilegrada, kada je "lada" sletela sa puta Jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći kod Bosilegrada, kada je "lada" sletela sa puta, rečeno je danas Tanjugu u MUP-u Srbije.Nesreća se...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 18.Sep.2017

TEŠKA SAOBRAĆAJKA: Poginuo vozač

TEŠKA SAOBRAĆAJKA: Poginuo vozač

Vranje - U saobraćajnoj nesreći koj se dogodila u nedelju u selu Donja Ljubata kod Bosilegrada smrtno je stradao vozač automobila (39). Prema navodima policije, do nesreće je došlo  kada se putničko...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Sep.2017, 16:25

Počela proizvodnja Lade Veste SW

Počela proizvodnja Lade Veste SW

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila Avtovaz je u ponedeljak, 11. septembra, saopštio da počinje serijsku proizvodnju dve nove verzije modela Lada -Vesta SW i Vesta SW Cross. „Prvi automobili izašli su sa proizvodne trake fabrike Lada-Iževsk”, navodi se u saopštenju za novinare na sajtu Avtovaza.Novi automobili proizvodne linije Vesta spadaju među najtraženije na ruskom tržištu, saopštio je koncern za proizvodnju automobila....

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 12.Sep.2017, 22:06

„Avtovaz” počeo proizvodnju dve nove verzije modela Lada Vesta

„Avtovaz” počeo proizvodnju dve nove verzije modela Lada Vesta

Najveći ruski proizvođač putničkih automobila „Avtovaz” je u ponedeljak, 11. septembra, saopštio da počinje serijsku proizvodnju dve nove verzije modela Lada Vesta SW i Vesta SW Cross.„Prvi automobili su izašli sa proizvodne trake fabrike Lada-Iževsk”, navodi se u saopštenju za novinare na sajtu „Avtovaza”.   Lada Vesta SW. / Avtovaz Novi automobili proizvodne linije Vesta spadaju među najtraženije na ruskom tržištu, saopštio je koncern za proizvodnju automobila....

Detaljnije >>