Lada
Lada

Lada je zaštitni znak Avtovaza, ruskog proizvođača, automobila iz grada Toljatija. Svi automobili proizvođača Avtovaz prodaju se pod nazivom Lada, to nije uvek bilo tako. Tako su se primerom Ladini automobili od 1970. godine na tržištu Sovjetskog Saveza prodavali pod imenom Žiguli.
Tokom kasnijih godina Ladini automobili su postali mnogo popularni u Rusiji, i istočnoj Evropi, posebno u zemljama bivšeg sovjetskog saveza gde su postali simbol gradskog života.

U gradovima od češkog Praga do kubanske Havane, Lada je postala prepoznatljivi automobil. Pre dvadesetak dana tačnije 5. aprila 2017. godine je obeleženo 40 godina od početka proizvodnje Lade Nive, legendarnog terenca koji se skoro neizmenjen, održao na fabričkim trakama sve do danas.

Niva je nastala poput svih značajnih proizvoda u bivšem Sovjetskom savezu partijskim dekretom. Početkom 70 ih godina prošlog veka, predsednik Sovjeta ministara SSSR Aleksej Kosigin prilikom posete fabrici Avtovaz dao je zadatak da se konstruira jeftin automobil koji će podjednako dobro poslužiti i vojnicima i seljacima.
U Avtovazu su se radnici bacili na posao s imperativom zadržavanja što više standardnih delova i rešenja promenjenih u ostalim modelima Lade.

Pojavila su se tri predloga, a samo jedan je i dobio zeleno svetlo.
Odbačen je lagani koncept, koji je nazvan kopejka koji je poslužio kao baza za razvoj Moskviča 410. Nije prošao ni prototip s mekim krovom iz kojeg je kasnije iznikao Uaz 469. Posmatrajući delove i genezu izrade prvih prototipova 1973, testne flote od 50 primera 1976, ili prve komercijalne verzije 1977, dosta je kontradiktornosti o tome kada je definisan konačan izgled, i koncept Nive.
Prvi predserijski primerci napravljeni su još 1973. godine, a bili su pogonjeni 1,3 litarskim motorom.

U to vreme Niva je najavljivana kao tehnološko čudo automobil koji je zadržao sve dobre osobine putničkih i avanturističkih automobila, ali i stekao sposobnost savlađivanja bespuća, tako je i bilo.
Osim nedostatka stražnjih vrata i nešto manjeg prtljažnika Niva je pružala udobnost standardnih Lada. Povišeno rastojanje od podloge, redukcije prenosa, i blokade osigurali su Nivi mesto među vozilima najsposobnijim za savlađivanje neprohodnih terena. Lada Niva je pogodna za teške i nepristupačne terene, gde pokazuje sve svoje mogućnosti. Popularna je u mnogim zemljama, zbog niske cene i dobrih sposobnosti vožnje izvan asfaltiranih područja.

Posebno je popularna u Rusiji, i bivšim zemljama SSSR, Kanadi, Australiji, Brazilu, i Evropi. Vožnja Nive nije nikakav bauk i lako se uči. Ergonomija nije baš po standardu 21. veka i pored desne ruke se nalaze tri ručice. Međutim kad se osoba navikne da se kontakt brava nalazi sa leve strane volana, malo zavučeno, da je prekidač za sva četiri migavca sa desne strane, tako gde je obično ključ i da u vožnji najčešće treba da se koristi samo ona najduža ručica, sve ide kako treba. Osećaj u vožnji je old skul.

Auto blago skakuće i podrhtava na blagim neravninama, ali se zato neće grubo stresti na kratkim oštrim neravninama kao mnogi, moderni Suvovi. Zahvaljujući prečniku okretanja od samo 11 metara, mekom volanu i vrlo preglednoj karoseriji vožnja u gradu je prijatna i lepa. Zvanično je predstavljena 1977. godine, a na tržištu Zapadne Evrope pojavila se već 1978. Sa svojom neobičnom pojavom, ovaj mali brutalni mekog srca osvojio je srca brojnih kupaca i obožavaoca. Već godinu dana nakon debija, Niva uspeva da osvoji čak 40 posto tržišta svoje klase u Zapadnoj Evropi. Izvožena je u sve krajeve planete i svuda je imala uspeha.

Zbog čega je ona toliko popularna? To je dobra odmerena kombinacija cene, robusnosti, kvaliteta, i terenskih sposobnosti. Jednako je cenjena među firmama koje imaju potrebu za sposobnim terenskim vozilom, kao među avanturistima kojima cena lade nije prevelika kako bi im bila drugi, ili treći auto u porodici. U želji da privuče drugačiju vrstu kupaca, lada je sa velikom merom i dobrim ukusom, našminkala i sredila nivu i ponudila urbaniju verziju.

Spolja su izmenjena maska hladnjaka i branici, koji su sada plastični i u boji karoserije. Tu su još i aluminijumski delovi, kao veliki izbor pastelnih i metalik boja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 24.Apr.2018, 23:52

AvtoVAZ: Isporuka novih Lada u Srbiju počinje do kraja aprila

AvtoVAZ: Isporuka novih Lada u Srbiju počinje do kraja aprila

Najveći ruski proizvođač automobila „AvtoVAZ“ do kraja ovog meseca počeće sa izvozom automobila LADA Vesta SW i LADA Vesta SW Cross u Srbiju, Slovačku i Bugarsku. Kako je saopšteno iz službe za odnose sa javnošću ruskog koncerna, pomenute marke automobila već su na raspolaganju kupcima u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj.Vozila LADA Vesta SW i LADA Vesta SW Cros imaju sertifikat o usklađenosti sa zahtevima Evropske unije u pogledu bezbednosti i zaštite životne sredine. Oba modela...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2018

Rusi javljaju: Nove "lade" stižu u Srbiju

Rusi javljaju: Nove lade stižu u Srbiju

Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ će do kraja aprila početi da izvozi automobile "lada vesta SW" i "lada vesta SW croš" u Srbiju, Slovačku i Bugarsku.. Pomenuti modeli već su ponuđeni kupcima u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a oba modela imaju sertifikat o usaglašenosti sa standardima EU u oblasti zaštiti životne sredine i bezbednosti, navodi se u saopštenju ove...

Detaljnije >>

Izvor: Press, 24.Apr.2018

Rusi javljaju: Nove "lade" stižu u Srbiju

Moskva -- Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ će do kraja aprila početi da izvozi automobile "lada vesta SW" i "lada vesta SW croš" u Srbiju, Slovačku i Bugarsku. Foto: EPA/YURI KOCHETKOV Pomenuti modeli već su ponuđeni kupcima u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a oba modela imaju sertifikat o usaglašenosti sa standardima EU u oblasti...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 24.Apr.2018

Rusi javljaju: Nove "lade" stižu u Srbiju

Rusi javljaju: Nove lade stižu u Srbiju

Moskva -- Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ će do kraja aprila početi da izvozi automobile "lada vesta SW" i "lada vesta SW croš" u Srbiju, Slovačku i Bugarsku.. Pomenuti modeli već su ponuđeni kupcima u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a oba modela imaju sertifikat o usaglašenosti sa standardima EU u oblasti zaštiti životne sredine i bezbednosti, navodi se u saopštenju...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2018

Avtovaz: Nove "lade" Srbiji do kraja meseca

Avtovaz: Nove lade Srbiji do kraja meseca

Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ će do kraja aprila početi da izvozi automobile "lada vesta SW" i "lada vesta SW cross" u Srbiju, Slovačku i Bugarsku, saopšteno je danas iz te kompanije.. Pomenuti modeli već su ponuđeni kupcima u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj, a oba modela imaju sertifikat o usaglašenosti sa standardima EU u oblasti zaštiti životne sredine i bezbednosti, navodi...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 23.Apr.2018, 12:14

Zbog ograničenog zapošljavanja žena, godišnji gubitak BDP-a 16 odsto

Zbog ograničenog zapošljavanja žena, godišnji gubitak BDP-a 16 odsto

SARAJEVO, BiH godišnje gubi 16 odsto BDP-a zbog ograničenog učešća žena na tržištu rada, dok samo trećina od ukupnog broja radno sposobnih žena u zemlji ima formalno zaposlenje, izjavila je Lada Buševac, šef Kancelarije Međunarodne finansijske korporacije /IFC/ u BiH, člana Grupacije Svjetske banke. Buševac je rekla da postoje mnogi razlozi za nezaposlenost žena, kao što su nedostatak vještina, nedostatak adekvatnih radnih mjesta, ali da je to najčešće infrastuktura koja treba...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 23.Apr.2018

Na put oko sveta, pa u muzej: Lada „kopejka“ stara 42 godine pregazila četiri kontinenta

Na put oko sveta, pa u muzej: Lada „kopejka“ stara 42 godine pregazila četiri kontinenta

Avanturisti Filip Vogel i Petar Javurek iz naselja Čestice u Kralovegradeckom kraju Češke u četvrtak su poklonili muzeju fabrike „Avtovaz“ u Toljatiju svoj automobil VAZ-2101 (koji je u Rusiji poznat pod nadimkom „kopejka“) proizveden 1975. godine. Prethodno su se dvojica mladića u ovom starom autu otisnula na put oko sveta, prenosi dopisnik agencije „RIA Novosti“. Na put oko sveta su Filip i Petar krenuli u aprilu prošle godine, a završili su ga u januaru ove godine. Staru „kopejku“...

Detaljnije >>