Lada
Lada

Lada je zaštitni znak Avtovaza, ruskog proizvođača, automobila iz grada Toljatija. Svi automobili proizvođača Avtovaz prodaju se pod nazivom Lada, to nije uvek bilo tako. Tako su se primerom Ladini automobili od 1970. godine na tržištu Sovjetskog Saveza prodavali pod imenom Žiguli.
Tokom kasnijih godina Ladini automobili su postali mnogo popularni u Rusiji, i istočnoj Evropi, posebno u zemljama bivšeg sovjetskog saveza gde su postali simbol gradskog života.

U gradovima od češkog Praga do kubanske Havane, Lada je postala prepoznatljivi automobil. Pre dvadesetak dana tačnije 5. aprila 2017. godine je obeleženo 40 godina od početka proizvodnje Lade Nive, legendarnog terenca koji se skoro neizmenjen, održao na fabričkim trakama sve do danas.

Niva je nastala poput svih značajnih proizvoda u bivšem Sovjetskom savezu partijskim dekretom. Početkom 70 ih godina prošlog veka, predsednik Sovjeta ministara SSSR Aleksej Kosigin prilikom posete fabrici Avtovaz dao je zadatak da se konstruira jeftin automobil koji će podjednako dobro poslužiti i vojnicima i seljacima.
U Avtovazu su se radnici bacili na posao s imperativom zadržavanja što više standardnih delova i rešenja promenjenih u ostalim modelima Lade.

Pojavila su se tri predloga, a samo jedan je i dobio zeleno svetlo.
Odbačen je lagani koncept, koji je nazvan kopejka koji je poslužio kao baza za razvoj Moskviča 410. Nije prošao ni prototip s mekim krovom iz kojeg je kasnije iznikao Uaz 469. Posmatrajući delove i genezu izrade prvih prototipova 1973, testne flote od 50 primera 1976, ili prve komercijalne verzije 1977, dosta je kontradiktornosti o tome kada je definisan konačan izgled, i koncept Nive.
Prvi predserijski primerci napravljeni su još 1973. godine, a bili su pogonjeni 1,3 litarskim motorom.

U to vreme Niva je najavljivana kao tehnološko čudo automobil koji je zadržao sve dobre osobine putničkih i avanturističkih automobila, ali i stekao sposobnost savlađivanja bespuća, tako je i bilo.
Osim nedostatka stražnjih vrata i nešto manjeg prtljažnika Niva je pružala udobnost standardnih Lada. Povišeno rastojanje od podloge, redukcije prenosa, i blokade osigurali su Nivi mesto među vozilima najsposobnijim za savlađivanje neprohodnih terena. Lada Niva je pogodna za teške i nepristupačne terene, gde pokazuje sve svoje mogućnosti. Popularna je u mnogim zemljama, zbog niske cene i dobrih sposobnosti vožnje izvan asfaltiranih područja.

Posebno je popularna u Rusiji, i bivšim zemljama SSSR, Kanadi, Australiji, Brazilu, i Evropi. Vožnja Nive nije nikakav bauk i lako se uči. Ergonomija nije baš po standardu 21. veka i pored desne ruke se nalaze tri ručice. Međutim kad se osoba navikne da se kontakt brava nalazi sa leve strane volana, malo zavučeno, da je prekidač za sva četiri migavca sa desne strane, tako gde je obično ključ i da u vožnji najčešće treba da se koristi samo ona najduža ručica, sve ide kako treba. Osećaj u vožnji je old skul.

Auto blago skakuće i podrhtava na blagim neravninama, ali se zato neće grubo stresti na kratkim oštrim neravninama kao mnogi, moderni Suvovi. Zahvaljujući prečniku okretanja od samo 11 metara, mekom volanu i vrlo preglednoj karoseriji vožnja u gradu je prijatna i lepa. Zvanično je predstavljena 1977. godine, a na tržištu Zapadne Evrope pojavila se već 1978. Sa svojom neobičnom pojavom, ovaj mali brutalni mekog srca osvojio je srca brojnih kupaca i obožavaoca. Već godinu dana nakon debija, Niva uspeva da osvoji čak 40 posto tržišta svoje klase u Zapadnoj Evropi. Izvožena je u sve krajeve planete i svuda je imala uspeha.

Zbog čega je ona toliko popularna? To je dobra odmerena kombinacija cene, robusnosti, kvaliteta, i terenskih sposobnosti. Jednako je cenjena među firmama koje imaju potrebu za sposobnim terenskim vozilom, kao među avanturistima kojima cena lade nije prevelika kako bi im bila drugi, ili treći auto u porodici. U želji da privuče drugačiju vrstu kupaca, lada je sa velikom merom i dobrim ukusom, našminkala i sredila nivu i ponudila urbaniju verziju.

Spolja su izmenjena maska hladnjaka i branici, koji su sada plastični i u boji karoserije. Tu su još i aluminijumski delovi, kao veliki izbor pastelnih i metalik boja.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2019, 12:19

Rus upalio auto pomoću OBIČNIH BATERIJA! Sa LADOM je sve moguće! (VIDEO)

Rus upalio auto pomoću OBIČNIH BATERIJA! Sa LADOM je sve moguće! (VIDEO)

Nesvakidašnji eksperiment! KAD je Lada u pitanju, sve je moguće. Šalu na stranu, ali struja je struja, pa je pod pretpostavkom generisanja dovoljne jačine struje svaki tip baterija kompatibilan. A kad govorimo o baterijama tipa AA kakve najčešće nalazimo u daljinskim upravljačima, lampama i igračkama, trebaće ih puno. Ruski Jutjuber poznat po preradama Lada i nekonvencionalnim rešenjima odlučio je lično da isproba tu ideju. A kako je Garage54 u pitanju, znajte...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 18.Jan.2019, 22:02

Renault Group u 2018. povećao prodaju za 3,2 odsto

Renault Group u 2018. povećao prodaju za 3,2 odsto

Renault Group, koji uključuje brendove Renault, Dacia, Lada, Samsung i kineske marke Jinbei i Huasong, tokom 2018. godine je širom sveta prodao ukupno 3.884.295 vozila. Ovaj rezultat u odnosu na 2017. godinu predstavlja rast od 3,2 odsto, ali je to ostvareno pre svega zahvaljujući činjenici da su kineske marke Jinbei i Huasong postale deo kompanije (u januaru 2018.). Ako njih izbacimo iz računice, Renault Group je u 2018. u stvari imao pad prodaje od 1,2 odsto.Sam Renault je tokom 2018. širom...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Jan.2019, 11:04

Da li biste kupili novu Ladu Vestu Sport?

Da li biste kupili novu Ladu Vestu Sport?

Najveći ruski proizvođač automobila „Avtovaz“ koji je protekle godine zabeležio rekordnu prodaju vozila izbaciće na tržište u tekućoj godini sigurno dva nova modela. To su Lada Vesta Sport čija je isporuka dilerima već počela prvih dana januara, i Lada Granta Cross. Informacija o početku prodaje vozila Lada Vesta Sport potvrđena je na konferenciji za novinare na kojoj je ruski automobilski gigant sumirao rezultate više nego uspešne 2018-te, najavljujući planove za budućnost....

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Jan.2019

Lada sport u 2019: Poboljšana Vesta TCR, dve rezervisane za TCR Rusija

Lada sport u 2019: Poboljšana Vesta TCR, dve rezervisane za TCR Rusija

Ekipa Lada sport Rosnjeft predstavila je svoj sportski program za 2019. godinu, ćiji je najprestižniji segment učešće dve unapređene “veste TCR” u Ruskoj seriji kružnih trka (RSKG). Fabrički tim proizvođača iz Toljatija u potpunosti je koncentrisan na domaću scenu. Njegove boje će u najjačoj nacionalnoj klasi, Turing (TCR Rusija), i dalje braniti Kiril Ladigin i Mihail Gračov, što znači da je ta operacija smanjena sa tri na dva automobila. Prošlogodišnji treći pilot Lade u...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 05.Jan.2019, 21:15

U planu osam potpuno novih Lada do 2026. godine

U planu osam potpuno novih Lada do 2026. godine

Osim premijera novih modela, u istom periodu predviđen je i redizajn svih postojećih Lada. Kako bi osnažio naučni i tehnički potencijal kompanije za najavljenu ofanzivu novih modela, AvtoVAZ je uposlio oko 400 novih inženjera, uključujuči mlade stručnjake i diplomce fakulteta, navodi ruski Autostat. Brend Lada trenutno je zastupljen u takozvanom B i B+ automobilskom segmentu, kao i u klasi SUV i lakih komercijalnih vozila, a familiju putničkih vozila čine modeli Vesta, XRay, Largus, Granta...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 05.Jan.2019

AvtoVAZ planira 8 potpuno novih Lada do 2026.

AvtoVAZ planira 8 potpuno novih Lada do 2026.

Osim premijera novih modela, u istom periodu predviđen je i redizajn svih postojećih Lada.. Kako bi osnažio naučni i tehnički potencijal kompanije za najavljenu ofanzivu novih modela, AvtoVAZ je uposlio oko 400 novih inženjera, uključujuči mlade stručnjake i diplomce fakulteta, navodi ruski Autostat. Brend Lada trenutno je zastupljen u takozvanom B i B+ automobilskom segmentu, kao i u klasi SUV i lakih komercijalnih vozila, a familiju putničkih vozila...

Detaljnije >>