Lizing
Lizing

Reč lizing potiče od engleske reči lease što znači rentirati, iznajmiti, uzeti pod zakup.
Ovaj pojam je u drugoj polovini dvadesetog veka evoluirao u finansijski model, koji danas ima svoje sopstveno značenje.
Lizing je poslovni odnos između dva pravna ili fizička lica, uz naknadu ustupa drugom na dogovoreno vreme, pravo na korišćenje određenog prostora ili opreme za obavljanje njegove delatnosti.

Ova vrsta poslova karakteristična je za zemlje u tranziciji, u kojima preduzeća obično nemaju dovoljno novca da ulože u kupovinu nove opreme ili tehnologije, pa do takvih resursa dolaze lizingom. Smisao lizinga se oslikava u Aristotelovoj rečenici: Istinsko bogatstvo nije u vlasništvu nad imovinom, već u pravu da se ona koristi. Lizing je način finansiranja koji podrazumeva pravni posao kojim korisnik lizinga stiče ekonomsko pravo korišćenja predmeta u ugovorenom periodu, dok lizing kompanija zadržava pravno vlasništvo nad predmetom do kraja isteka ugovora o lizingu.

Filozofija lizinga dolazi iz ideje o profitabilnom korišćenju nekog investicionog dobra uz fleksibilan način plaćanja koji omogućuje investiciju bez vezivanja osnovnog kapitala, uspešno poslovanje i najveću iskorišćenost sredstava. Lizing se najbolje definiše takozvanim lizingom trouglom: proizvođač opreme ili dobavljač predmeta lizinga, primalac lizinga korisnik, davalac lizinga lizing kuća. Vrste lizinga su: finansijski lizing i zakup. Prednosti lizinga su: povoljni uslovi finansiranja, predmet se finansira sam troškovi se plaćaju iz prihoda koji se ostvaruje na osnovu korišćenja predmeta, prilagođavanje mesečne finansijske obaveze mogućnostima i potrebama klijenta, brzo odobrenje jednostavna i efikasna procedura. Povoljne premijske stope osiguranja i akcijske cene. Lizing je pravni posao koji je regulisan zakonom i predstavlja jednostavan i savremen način finansiranja prilagođen željama.

Ugovor o lizingu je definisan u ekonomiji i pravu. Građani od skoro mogu da kupuju stanove na lizing, nakon što su na snagu stupile izmene i dopune Zakona o finansijskom lizingu. U ugovoru o lizingu postoje tri strane: davalac lizinga, isporučilac predmeta lizinga i primalac lizing usluge. Isporučilac predmeta lizinga prenosi pravo svojine predmeta lizinga na davaoca lizinga i predmet, potom daje korisniku lizinga na korišćenje i držanje na ugovoreno pravo i ugovorenu naknadu. Davalac i isporučilac lizinga moraju biti različita lica. Prednosti lizinga su da se ne uplaćuje depozit kao kod kredita, potpisivanjem ovih poslova ne umanjuje se kreditna sposobnost primaoca lizinga i sredstva za otplaćivanje rata izdvajaju se iz tekućih prihoda čime oprema otplaćuje sama sebe.

Lizing konstrukcija podrazumeva lizing kao način kreditiranja, gde je ugovor o lizingu samo jedan deo posla. Mogao bi se definisati kao ugovor kojim se davalac lizinga obavezuje da će korisniku dati na privremeno korišćenje određenu stvar, koju mu je u svojinu predao isporučilac predmeta lizinga. Važno je reći da davalac lizinga zadržava pravo svojine nad predmetom. Korisnik se obavezuje da će plaćati naknadu za korišćenje predmeta, u ugovorenim ratama, kao i da će po isteku ugovora predmet vratiti davaocu lizinga ili će produžiti korišćenje. Obaveza davaoca lizinga sastoji se u pre svega predaji stvari koja je predmet ugovora o lizingu na korišćenje korisniku. Dalja obaveza davaoca je održavanje objekta lizinga na način kako je ugovoreno.

Davalac lizinga je po isteku ugovora obavezan da prenese svojinsko pravna ovlašćenja na primaoca lizinga. Obaveza korisnika lizinga je pre svega da preuzme predmet lizinga kako je ugovoreno. Potom korisnik mora plaćati lizing naknadu u skladu sa ugovorom. Dalja obaveza se sastoji u iskorišćavanju lizing objekta na ugovoren način i u skladu sa namenom. Korisnik je po isteku roka obavezan da vrati predmet lizinga. Obaveza isporučioca lizinga je predaja predmeta lizinga primaocu lizinga u ispravnom stanju, sa podacima na način u mesto i u vreme predviđeno ugovorom. Isporučilac lizinga ne može biti odgovoran davaocu i primaocu lizinga za istu štetu.

Druga obaveza je da ugovor koji je zaključio sa davaocem lizinga ne može naknadno menjati sa dejstvom prema primaocu lizinga, bez saglasnosti primaoca. Lizing je ugovor uz pomoć kog davalac lizinga dodeljuje korisniku vozila i opremu, u zamenu za niz isplata i pravo da koristi predmet lizinga na ugovoreni vremenski period.
Daje se na: putnička vozila, komercijalna vozila, građevinske mašine, industrijska oprema, poljoprivredne mašine i prateća oprema, mašine za štampanje i izdavaštvo, računarska i ostala it oprema, i medicinska oprema. I dodeljuje se za: pravna lica, fizička lica, preduzetnike, zadruge, opštine, i javna preduzeća.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Novi Jeep Avenger sa ratom od 149 evra

Novi Jeep Avenger sa ratom od 149 evra

Izaberite svoje Jeep finansiranje KREDIT, LIZING ili ZAKUPKREDIT KREDIT omogućava rekordno brzu kupovinu željenog automobila na rate, uz brojne prednosti: • Rekordno brzo odobrenje • Odobrenje kod dilera, bez odlaska u banku • Bez prenosa zarade • Fiksna rata za kredite indeksirane u evrima ili dinarima • Minimalno učešće 30% • Rok otplate od 13 do 84 meseca FINANSIJSKI LIZING FINANSIJSKI LIZING osigurava najefikasniju nabavku vozila i za fizička i za pravna...

Izvor: AutoBlog, 09.Mar.2024, 18:22

Detaljnije >>

Mercedes specijalne sajamske pogodnosti

Posetite nas u Hali 3 Beogradskog sajma od 21. do 27. marta i iskoristite specijalne sajamske pogodnosti. • Tri premijere - E-Klasa, CLE Coupé i Mercedes-AMG GT Coupé • Specijalna sajamska...

Izvor: AutoBlog, 07.Mar.2024, 12:04

Detaljnije >>

Osnovan AIK Leasing

Jedna od vodećih banaka na domaćem tržištu, AIK Banka, uspešno je zaključila ugovor o kupovini lizing...

Izvor: Kamatica.com, 06.Mar.2024, 16:31

Detaljnije >>

AIK banka kupila NDM Leasing

Jedna od vodećih banaka na domaćem tržištu, AIK banka, uspešno je zaključila ugovor o kupovini lizing kuće NDM...

Izvor: Danas, 06.Mar.2024

Detaljnije >>

Infinity International Group ulazi u novi biznis – nekretnine

Infinity International Group ulazi u novi biznis – nekretnine

BANJALUKA – Banjalučki Infinity International Group odlučio je  ući u novi biznis – nekretnine. Foto: Pexels Grupacija, čiji je najpoznatija članica firma „Prointer ITSS“ Banjaluka, u javnosti često spominjana kao bliska predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku,  osnovala je kompaniju Infinity Real Estate društvo sa ograničenom odgovornošću Banjaluka. Kompanija je registrovana za djelatnost iznajmljivanja i upravljanja vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup...

Izvor: Capital.ba, 01.Mar.2024, 12:29

Detaljnije >>

Polovina vlasnika električnih vozila u Velikoj Britaniji ima i automobile s benzinskim ili dizel motorom

Poslednjih godina je značajno porastao broj električnih vozila sposobnih da pređu više od 600 kilometara s jednim punjenjem. Međutim, istraživanje u Velikoj Britaniji koje je sprovela agencija Zenith, specijalizovana za lizing, pokazalo je da to možda nije dovoljno, jer polovina vlasnika električnih automobila (51 posto) i dalje ima i benzinski ili dizelski automobil.Studija se bazirala na istraživanju 2800 vlasnika električnih automobila. Više od polovine ima automobil sa motorom sa unutrašnjim...

Izvor: AutoBlog, 29.Feb.2024, 20:54

Detaljnije >>

Ayvens postigao okvirni sporazum sa Stellantisom za kupovinu do 500.000 vozila

Ayvens postigao okvirni sporazum sa Stellantisom za kupovinu do 500.000 vozila

* Vodeća kompanija za dugoročni lizing i upravljanje flotama Ayvens mogla bi da doda do 500.000 Stellantisovih vozila u svoju flotu širom Evrope do 2026. godine * Stellantis vozila obuhvatiće širok spektar legendarnih brendova, klasa vozila i vrsta pogona kako bi podržali progresivni prelazak klijenata Ayvensa na održiviju mobilnost* Kao vodeći globalni igrač u oblasti zakupa automobila koji nastupa sa više brendova i u više kanala, ovaj sporazum će pomoći Ayvensu da iskoristi svoje razmere...

Izvor: AutoBlog, 27.Feb.2024, 19:57

Detaljnije >>