Lizing
Lizing

Reč lizing potiče od engleske reči lease što znači rentirati, iznajmiti, uzeti pod zakup.
Ovaj pojam je u drugoj polovini dvadesetog veka evoluirao u finansijski model, koji danas ima svoje sopstveno značenje.
Lizing je poslovni odnos između dva pravna ili fizička lica, uz naknadu ustupa drugom na dogovoreno vreme, pravo na korišćenje određenog prostora ili opreme za obavljanje njegove delatnosti.

Ova vrsta poslova karakteristična je za zemlje u tranziciji, u kojima preduzeća obično nemaju dovoljno novca da ulože u kupovinu nove opreme ili tehnologije, pa do takvih resursa dolaze lizingom. Smisao lizinga se oslikava u Aristotelovoj rečenici: Istinsko bogatstvo nije u vlasništvu nad imovinom, već u pravu da se ona koristi. Lizing je način finansiranja koji podrazumeva pravni posao kojim korisnik lizinga stiče ekonomsko pravo korišćenja predmeta u ugovorenom periodu, dok lizing kompanija zadržava pravno vlasništvo nad predmetom do kraja isteka ugovora o lizingu.

Filozofija lizinga dolazi iz ideje o profitabilnom korišćenju nekog investicionog dobra uz fleksibilan način plaćanja koji omogućuje investiciju bez vezivanja osnovnog kapitala, uspešno poslovanje i najveću iskorišćenost sredstava. Lizing se najbolje definiše takozvanim lizingom trouglom: proizvođač opreme ili dobavljač predmeta lizinga, primalac lizinga korisnik, davalac lizinga lizing kuća. Vrste lizinga su: finansijski lizing i zakup. Prednosti lizinga su: povoljni uslovi finansiranja, predmet se finansira sam troškovi se plaćaju iz prihoda koji se ostvaruje na osnovu korišćenja predmeta, prilagođavanje mesečne finansijske obaveze mogućnostima i potrebama klijenta, brzo odobrenje jednostavna i efikasna procedura. Povoljne premijske stope osiguranja i akcijske cene. Lizing je pravni posao koji je regulisan zakonom i predstavlja jednostavan i savremen način finansiranja prilagođen željama.

Ugovor o lizingu je definisan u ekonomiji i pravu. Građani od skoro mogu da kupuju stanove na lizing, nakon što su na snagu stupile izmene i dopune Zakona o finansijskom lizingu. U ugovoru o lizingu postoje tri strane: davalac lizinga, isporučilac predmeta lizinga i primalac lizing usluge. Isporučilac predmeta lizinga prenosi pravo svojine predmeta lizinga na davaoca lizinga i predmet, potom daje korisniku lizinga na korišćenje i držanje na ugovoreno pravo i ugovorenu naknadu. Davalac i isporučilac lizinga moraju biti različita lica. Prednosti lizinga su da se ne uplaćuje depozit kao kod kredita, potpisivanjem ovih poslova ne umanjuje se kreditna sposobnost primaoca lizinga i sredstva za otplaćivanje rata izdvajaju se iz tekućih prihoda čime oprema otplaćuje sama sebe.

Lizing konstrukcija podrazumeva lizing kao način kreditiranja, gde je ugovor o lizingu samo jedan deo posla. Mogao bi se definisati kao ugovor kojim se davalac lizinga obavezuje da će korisniku dati na privremeno korišćenje određenu stvar, koju mu je u svojinu predao isporučilac predmeta lizinga. Važno je reći da davalac lizinga zadržava pravo svojine nad predmetom. Korisnik se obavezuje da će plaćati naknadu za korišćenje predmeta, u ugovorenim ratama, kao i da će po isteku ugovora predmet vratiti davaocu lizinga ili će produžiti korišćenje. Obaveza davaoca lizinga sastoji se u pre svega predaji stvari koja je predmet ugovora o lizingu na korišćenje korisniku. Dalja obaveza davaoca je održavanje objekta lizinga na način kako je ugovoreno.

Davalac lizinga je po isteku ugovora obavezan da prenese svojinsko pravna ovlašćenja na primaoca lizinga. Obaveza korisnika lizinga je pre svega da preuzme predmet lizinga kako je ugovoreno. Potom korisnik mora plaćati lizing naknadu u skladu sa ugovorom. Dalja obaveza se sastoji u iskorišćavanju lizing objekta na ugovoren način i u skladu sa namenom. Korisnik je po isteku roka obavezan da vrati predmet lizinga. Obaveza isporučioca lizinga je predaja predmeta lizinga primaocu lizinga u ispravnom stanju, sa podacima na način u mesto i u vreme predviđeno ugovorom. Isporučilac lizinga ne može biti odgovoran davaocu i primaocu lizinga za istu štetu.

Druga obaveza je da ugovor koji je zaključio sa davaocem lizinga ne može naknadno menjati sa dejstvom prema primaocu lizinga, bez saglasnosti primaoca. Lizing je ugovor uz pomoć kog davalac lizinga dodeljuje korisniku vozila i opremu, u zamenu za niz isplata i pravo da koristi predmet lizinga na ugovoreni vremenski period.
Daje se na: putnička vozila, komercijalna vozila, građevinske mašine, industrijska oprema, poljoprivredne mašine i prateća oprema, mašine za štampanje i izdavaštvo, računarska i ostala it oprema, i medicinska oprema. I dodeljuje se za: pravna lica, fizička lica, preduzetnike, zadruge, opštine, i javna preduzeća.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Lijanović dobio 8 godina zatvora: Prevario banku za 2,5 miliona evra

Slavu Ivankovića Lijanovića, suvlasnika propale fabrike mesa “Lijanovići”, sud u Širokom Brijegu je nepravomoćno...

Izvor: Blic, 18.Nov.2022, 12:48

Detaljnije >>

RAZLIKA IZMEĐU KREDITA I LIZINGA: Ovo je važno da znate ukoliko kupujete automobil - kako do manje rate?

RAZLIKA IZMEĐU KREDITA I LIZINGA: Ovo je važno da znate ukoliko kupujete automobil - kako do manje rate?

Kupovina automobila je velika i važna investicija, pa je bitno odabrati i prikladan način finansiranja - auto kredit ili lizing. Stručnajci objašnjavaju da je prilikom odlučivanja važno da kupac sam zaključi šta mu je važnije – da odmah postane vlasnik vozila ili da ima nešto manju ratu za otplatu? Auto kreditje vrsta bankarske pozajmice koja je namenjena isključivo za kupovinu automobila. Prilikom potisivanja ugovora u banci, kupac odmah i postaje vlasnik vozila,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2022, 09:08

Detaljnije >>

Čelnici Vranja kupili kombi za 42.000 evra da bi se turistički radnici vozili na Besnu Kobilu o trošku građana

Gradska uprava Vranja kupila je novo putničko kombi vozilo na lizing. Kako su za Danas rekli iz Službe budžeta tog grada ovaj kombi je "potreban za prevoz zaposlenih u Turističkoj organizaciji Vranja (TOV) do Planinarskog doma na...

Izvor: Danas, 13.Okt.2022, 16:03

Detaljnije >>

FENOMENALNA VEST ZA POLJOPRIVREDNIKE: Nova pomoć države već od sutra - evo šta TREBA da uradite

FENOMENALNA VEST ZA POLJOPRIVREDNIKE: Nova pomoć države već od sutra - evo šta TREBA da uradite

Kako bi pomogla poljoprivrednicima da se izbore sa svim problemima koje je donela suša i poskupljenje semena, đubriva i goriva, Centralna banka je naložila bankama i lizing kućama da im omoguće reprogramiranje dugova, odnosno, da šest do 12 meseci plaćaju samo kamatu na zajmove.. Tražili su poljoprivrednici da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda. To nisu dobili, ali jesu mogućnost predaha u plaćanju obaveza prema bankama. Za mnoge je to jedini način da započnu...

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2022, 11:23

Detaljnije >>

Revizori našli brojne propuste u finansijskim izveštajima kompanije “Jumko”

Revizori našli brojne propuste u finansijskim izveštajima kompanije “Jumko”

Umesto nekretnina, postrojenja i opreme uzete na lizing u iznosu od 44,1 million dinara, kao i gubitak od 26,5 miliona dinara ranijih godina, Kompanija Jumko iz Vranja je u svojim finansijskim izveštajima za 2021. godinu prikazala ulaganja od oko 70 miliona dinara na tuđim nekretninama, postrojenjima i opremi - samo je jedna od nepravilnosti koju je utvrdila Državna revizorska institucija. Ta kompanija je u svojim izveštajima utajila i objekte od kojih ostvaruje prihode od zakupa u...

Izvor: JužneVesti.com, 09.Okt.2022

Detaljnije >>

Predah za poljoprivrednike u plaćanju kredita, može li im se obiti o glavu kao tokom korone

Kako bi pomogla poljoprivrednicima da se izbore sa svim problemima koje je donela suša i poskupljenje semena, đubriva i goriva, Centralna banka je naložila bankama i lizing kućama da im omoguće reprogramiranje dugova, odnosno, da šest do 12 meseci plaćaju samo kamatu na zajmove. Tražili su poljoprivrednici da se zbog suše proglasi elementarna nepogoda. To nisu dobili, ali jesu mogućnost predaha u plaćanju obaveza prema bankama. Za mnoge je to jedini...

Izvor: RTS, 09.Okt.2022

Detaljnije >>

NBS omogućila reprogram poljoprivrednih kredita i lizinga

Poljoprivredni proizvođači, dužnici banaka i korisnici finansijskog lizinga iz oblasti poljoprivrede moći će...

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Okt.2022, 17:41

Detaljnije >>