Lizing
Lizing

Reč lizing potiče od engleske reči lease što znači rentirati, iznajmiti, uzeti pod zakup.
Ovaj pojam je u drugoj polovini dvadesetog veka evoluirao u finansijski model, koji danas ima svoje sopstveno značenje.
Lizing je poslovni odnos između dva pravna ili fizička lica, uz naknadu ustupa drugom na dogovoreno vreme, pravo na korišćenje određenog prostora ili opreme za obavljanje njegove delatnosti.

Ova vrsta poslova karakteristična je za zemlje u tranziciji, u kojima preduzeća obično nemaju dovoljno novca da ulože u kupovinu nove opreme ili tehnologije, pa do takvih resursa dolaze lizingom. Smisao lizinga se oslikava u Aristotelovoj rečenici: Istinsko bogatstvo nije u vlasništvu nad imovinom, već u pravu da se ona koristi. Lizing je način finansiranja koji podrazumeva pravni posao kojim korisnik lizinga stiče ekonomsko pravo korišćenja predmeta u ugovorenom periodu, dok lizing kompanija zadržava pravno vlasništvo nad predmetom do kraja isteka ugovora o lizingu.

Filozofija lizinga dolazi iz ideje o profitabilnom korišćenju nekog investicionog dobra uz fleksibilan način plaćanja koji omogućuje investiciju bez vezivanja osnovnog kapitala, uspešno poslovanje i najveću iskorišćenost sredstava. Lizing se najbolje definiše takozvanim lizingom trouglom: proizvođač opreme ili dobavljač predmeta lizinga, primalac lizinga korisnik, davalac lizinga lizing kuća. Vrste lizinga su: finansijski lizing i zakup. Prednosti lizinga su: povoljni uslovi finansiranja, predmet se finansira sam troškovi se plaćaju iz prihoda koji se ostvaruje na osnovu korišćenja predmeta, prilagođavanje mesečne finansijske obaveze mogućnostima i potrebama klijenta, brzo odobrenje jednostavna i efikasna procedura. Povoljne premijske stope osiguranja i akcijske cene. Lizing je pravni posao koji je regulisan zakonom i predstavlja jednostavan i savremen način finansiranja prilagođen željama.

Ugovor o lizingu je definisan u ekonomiji i pravu. Građani od skoro mogu da kupuju stanove na lizing, nakon što su na snagu stupile izmene i dopune Zakona o finansijskom lizingu. U ugovoru o lizingu postoje tri strane: davalac lizinga, isporučilac predmeta lizinga i primalac lizing usluge. Isporučilac predmeta lizinga prenosi pravo svojine predmeta lizinga na davaoca lizinga i predmet, potom daje korisniku lizinga na korišćenje i držanje na ugovoreno pravo i ugovorenu naknadu. Davalac i isporučilac lizinga moraju biti različita lica. Prednosti lizinga su da se ne uplaćuje depozit kao kod kredita, potpisivanjem ovih poslova ne umanjuje se kreditna sposobnost primaoca lizinga i sredstva za otplaćivanje rata izdvajaju se iz tekućih prihoda čime oprema otplaćuje sama sebe.

Lizing konstrukcija podrazumeva lizing kao način kreditiranja, gde je ugovor o lizingu samo jedan deo posla. Mogao bi se definisati kao ugovor kojim se davalac lizinga obavezuje da će korisniku dati na privremeno korišćenje određenu stvar, koju mu je u svojinu predao isporučilac predmeta lizinga. Važno je reći da davalac lizinga zadržava pravo svojine nad predmetom. Korisnik se obavezuje da će plaćati naknadu za korišćenje predmeta, u ugovorenim ratama, kao i da će po isteku ugovora predmet vratiti davaocu lizinga ili će produžiti korišćenje. Obaveza davaoca lizinga sastoji se u pre svega predaji stvari koja je predmet ugovora o lizingu na korišćenje korisniku. Dalja obaveza davaoca je održavanje objekta lizinga na način kako je ugovoreno.

Davalac lizinga je po isteku ugovora obavezan da prenese svojinsko pravna ovlašćenja na primaoca lizinga. Obaveza korisnika lizinga je pre svega da preuzme predmet lizinga kako je ugovoreno. Potom korisnik mora plaćati lizing naknadu u skladu sa ugovorom. Dalja obaveza se sastoji u iskorišćavanju lizing objekta na ugovoren način i u skladu sa namenom. Korisnik je po isteku roka obavezan da vrati predmet lizinga. Obaveza isporučioca lizinga je predaja predmeta lizinga primaocu lizinga u ispravnom stanju, sa podacima na način u mesto i u vreme predviđeno ugovorom. Isporučilac lizinga ne može biti odgovoran davaocu i primaocu lizinga za istu štetu.

Druga obaveza je da ugovor koji je zaključio sa davaocem lizinga ne može naknadno menjati sa dejstvom prema primaocu lizinga, bez saglasnosti primaoca. Lizing je ugovor uz pomoć kog davalac lizinga dodeljuje korisniku vozila i opremu, u zamenu za niz isplata i pravo da koristi predmet lizinga na ugovoreni vremenski period.
Daje se na: putnička vozila, komercijalna vozila, građevinske mašine, industrijska oprema, poljoprivredne mašine i prateća oprema, mašine za štampanje i izdavaštvo, računarska i ostala it oprema, i medicinska oprema. I dodeljuje se za: pravna lica, fizička lica, preduzetnike, zadruge, opštine, i javna preduzeća.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Najam/lizing kao model finansiranja

Najam/lizing kao model finansiranja

Koncept lizinga jeste da se umjesto pozajmica u vidu novca koje su zasnovane na kamati u najam daju sredstva koja su rentabilna po prirodi, kao što je npr. oprema, u zamjenu za plaćanje rente vlasniku sve dok traje period najma. Visina rente određuje se tako što se na ukupnu vrijednost nabavljenih sredstava dodaje iznos kamate koja se mogla zaraditi. Termin koji se u islamskom pravu koristi za najam/lizing je idžara, što bi leksički značilo ”pozajmiti ili dati nešto u najam”. Idžara...

Izvor: SandzakPress.net, 21.Sep.2023, 13:33

Detaljnije >>

SAD će otkazati lizinge za naftu i gas iz doba Trampa

VAŠINGTON - Ministarstvo unutrašnjih poslova poslova SAD saopštilo je da će otkazati ugovore o lizingu za naftu i gas u federalnom rezervatu za divlje...

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Sep.2023, 13:30

Detaljnije >>

Er Srbiji stiže još jedan avion FOTO

Er Srbiji stiže još jedan avion FOTO

Srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji će uskoro će biti isporučen još jedan ATR 72-600.. Sedmi po redu avion ovog tipa u floti Er Srbije dobio je novu registracioni oznaku YU-ASD i trebao bi u narednim danima da stigne na beogradski aerodrom, saopštila je kompanija na svojim društvenim mrežama. Na letelici je još uvek vidljiva stara registracija EI-FCZ koja je korišćena dok se ATR nalazio u floti irskog "Stobart era" (Sobart Air), prenosi Aviopress.rs. Avion EI-FCZ,...

Izvor: B92, 28.Avg.2023, 10:58

Detaljnije >>

Tragedija porodice sa Balkana: Ubio majku jer mu nije dala novac za narudžbu hrane

BEČ - Mladić (22), porijeklom sa Balkana, osuđen je na 20 godina robije zbog ubistva majke (54), koje se desilo u februaru ove godine, u Lizingu, 23. bečkom okrugu.

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2023, 23:26

Detaljnije >>

Otvoren Geely salon u Zemunu

Otvoren Geely salon u Zemunu

Kompanija Geely je otvorila svoj privremeni izložbeno-prodajni salon u kome posetioci mogu pogledati njihove modele, obaviti test vožnje i dobiti sve potrebne informacije od prodajnih savetnika. Takođe, u ponudi su i različiti modeli atraktivnog finansiranja...

Izvor: AutoBlog, 02.Avg.2023, 19:06

Detaljnije >>

Više od 400 zaglavilo u Rusiji – sledeće godine slede posledice

Više od 400 zaglavilo u Rusiji – sledeće godine slede posledice

Neke od najvećih svetskih lizing kuća spremne su za suđenje u junu 2024. zbog spornih potraživanja od osiguranja za avione zaglavljene u Rusiji.. To je rekao advokat jedne od tih lizing kuća, prenosi Avio Press. Lizing kuće tuže desetine osiguravajućih kuća širom sveta za milijarde dolara, nakon što više od 400 aviona nije moglo napustiti Rusiju zbog zapadnih sankcija kao odgovora na sukob Rusije i Ukrajine koji je primorao na raskid njihovih ugovora o najmu.

Izvor: B92, 02.Avg.2023

Detaljnije >>

Banke rastu, osiguranje i lizing kompanije u padu

Većina finansijskih institucija u Srbiji ostvarila je pozitivne rezultate u 2022. godini, objavila je Agencija za privredne registre (APR)...

Izvor: Kamatica.com, 26.Jul.2023, 16:02

Detaljnije >>