Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 25.Sep.2017, 19:10

Emisija SAT: Test Jaguar F-Pace

Jaguar F-Pace je dosta teško smestiti u neku od postojećih klasa. Sa četiri metra i 73 centimetra po veličini je negde između modela Audi Q5 i Q7. Po ceni, zavisno od motora i opreme, može da bude u klasi i jednog i drugog. Reklo bi se da je F-Pace jednim potezom pokrio...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 24.Sep.2017, 13:54

Zvezda Reala imala saobraćajku

Napadač Reala Karim Benzema imao je saobraćajnu nesreću, ali srećom nije povređen.. Kako pišu španski mediji, on je doživeo manji udes, dok je vozio svoj "Audi RS6" kada se sudario sa "nisanom". Obojica vozača...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Sep.2017

Za kaznu od 100 KM PIJANI VOZAČ policajcu NUDIO MITO od 50 KM

Za kaznu od 100 KM PIJANI VOZAČ policajcu NUDIO MITO od 50 KM

S.P. (51), vozač iz Šipova, priveden je juče u Policijsku stanicu u je u Jezeru, zbog sumnje da je nameravao da podmiti saobraćajnog policajca.. Tokom kontrole saobraćaja, policija u Jezeru je zaustavila „audi“ kojim je upravljao osumnjičeni, a kojem je alkotestiranjem utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u količini od 1,25 g/kg. Kada je vozaču saopšteno da ja po Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima BiH za navedeni prekršaj predviđeno...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 24.Sep.2017

Snimljen 2019 Audi Q8

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 24.Sep.2017

J.D. Power: BMW i Audi najnepouzdaniji

J.D. Power: BMW i Audi najnepouzdaniji

Svake godine analitička kuća J.D. Power radi opsežna istraživanja zadovoljstva kupaca. Njihova poslednja studija sprovedena u Velikoj Britaniji je pokazala neke zanimljive rezultate. Istraživanje o pouzdanosti automobila u Velikoj Britaniji je sprovedeno za poslednjih dvanaest meseci među vlasnicima koji su kupili novi automobil i poseduju ga od jedne do tri godine. J.D. Powerov upitnik sadrži čak 177 tačaka u osam kategorija koje uključuju spoljašnji i unutrašnji dizajn, vozački doživljaj,...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 23.Sep.2017

Volkswagen i Audi privremeno zatvorili pogone u Meksiku zbog zemljotresa

Volkswagen i Audi privremeno zatvorili pogone u Meksiku zbog zemljotresa

Članovi VAG grupacije zatvorili su privremeno svoje pogone u Meksiku zbog zemljotresa koji je pogodio zemlju. Nissan je takođe na neodređeno vreme zatvorio svoje pogone i poslao radnike kući, a Japanci tvrde da za sada nemaju većih šteta. I drugi proizvođači koji...

Detaljnije >>