Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 19.Sep.2018, 09:17

Audi predstavio prvi električni SUV - biće jeftiniji od Tesle FOTO

Audi predstavio prvi električni SUV - biće jeftiniji od Tesle FOTO

Audi je u San Francisku održao svetsku premijeru modela E-Tron, samo dve sedmice pošto je Mercedes predstavio sopstveni električni SUV - EQC.. Stopama Tesle, koji je još pre nekoliko godina ponudi kupcima SUV na struju – Model X, sa malim zakašnjenjem kreću nemački proizvođači premijum vozila. Početkom septembra debitovao je Mercedesov SUV EQC, a sada je Audi predstavio njegovog rivala. Iako E-Tron nije prvi produkcijski električni...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Sep.2018, 09:11

Predstavljen Audi E-tron 55 Quattro

Predstavljen Audi E-tron 55 Quattro

INGOLSTADT - Tek je službeno predstavljanje otkrilo sve detalje o novom Audi električnom automobilu.. Riječ je o primjerku SUV vrste, a ako ga želite razlikovati od drugih, budućih E-tron modela ovaj se preziva 55 Quattro. Svim svojim odlikama će novi Audi biti konkurent Tesli model X, Jaguaru I-Pace te Mercedesu EQC. Ovaj sportski SUV spada u klasu električnih vozila čiji deklarirani doseg ponešto premašuje 400 km, a tehnološka specifičnost je da napredni...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 19.Sep.2018, 01:57

Bajern se ozbiljno pojačao: Dangubić i Vilijams kod Radonjića

Bajern se ozbiljno pojačao: Dangubić i Vilijams kod Radonjića

Nemački predstavnik u Evroligi pokazao da neće biti samo učesnik, već i jako nezgodan protivnik svakoj ekipi u najkvalitetnijem kontinentalnom košarkaškom takmičenju. Doskorašnji košarkaš Crvene zvezde Nemanja Dangubić novo je pojačanje minhenskog Bajerna. Šampion Nemačke potvrdio je ovog utorka da je krilni igrač potpisao ugovor na godinu dana, te će tako ponovo sarađivati sa trenerom Dejanom Radonjićem. +++TRANSFER-NEWS+++@DangubicNemanja verstärkt...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 18.Sep.2018, 23:44

EU sprovodi istragu protiv BMW-a, Daimlera i Volkswagena

Antimonopolski nadzorni organ EU sprovodi istragu o tome da li su se proizvođači automobila BMW, Dajmler i Folksvagen tajno dogovarali. Sumnja se naime da su se giganti dogovorili da ograniče razvoj i uvođenje sistema kontrole emisije gasova iz automobila. Evropska komisija objavila je danas da je dobila informaciju da su BMW, Dajmler, Folksvagen i VW-ove jedinice Audi i Porše održali sastanak na kom su se dogovorili da ne konkurišu jedni...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 18.Sep.2018

Električni Audi E-Tron i zvanično

Električni Audi E-Tron i zvanično

Nakon što je prošlog meseca premijera Audijevog električnog SUV modela E-Tron odložena (trebalo je da se održi u avgustu na događaju Audi Summit u Briselu), Nemci su sada ovaj dugo očekivani i dugo najavljivani automobil konačno i zvanično predstavili na promociju u San Francisku. Kako bilo, E-tron će biti Audijev rival u segmentu električnih premium SUV vozila srednje veličine, kao što su Jaguar I-Pace, BMW iX3 i Mercedes-Benz EQC. Što se tehničkih detalja tiče, E-Tron će raspolagati...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2018

Audi zvanično predstavio svoj prvi električni automobil "e-tron"

Dugoočekivanu premijeru prvo Audijevo električno vozilo e-tron imalo je 17. septembra na manifestaciji The Charge u San Franciscu.

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 18.Sep.2018

Na prodaju unikatni Lamborghini Murcielago Versace

Na prodaju unikatni Lamborghini Murcielago Versace

Ljubitelji automobila pitali su se da li bi trebalo da ostanu vezani za kompaniju Lamborghini nakon što je postala deo Audi i Volkswagen Grupacije 1998. godine. Tri godine kasnije, međutim, sa predstavljanjem modela Murcielago, italijanski proizvođač je otkrio da nastavlja svoj prepoznatljivi DNK i ne želi da se povinuje velikim promenama pod novim rukovodstvom.Naslednik Diablo automobila, bio je ponuđen u kupe i roadster varijantama, a došao je u dosta specijalnih izdanja. Jedno od njih predstavljao...

Detaljnije >>