Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2017

Novi Audi Q3 za 2018.

Novi Audi Q3 će se po pisanju njemačkog Auto Bilda u prodaji naći 2018. godine, a biće nešto veći od sadašnjeg (umjesto 439 imaće 445 cm + međuosovinsko rastojanje produženo na 265 cm), ali i lakši za nekih 50 kg budući da će biti napravljen na MQB platformi.. Takođe se najavljuju i prostranija unutrašnjost i veći prtljažnik (oko 400 litara), a između ostalog se pominju i opciona digitalna instrument tabla i head-up displej. Treba pomenuti i LED svjetla,...

Detaljnije >>

Izvor: Domino Magazin, 20.Nov.2017, 09:14

Audi se podsmeva Mercedesu

U prazničnoj reklami

Detaljnije >>

Izvor: Press, 20.Nov.2017

STRAVIČNA SAOBRAĆAJKA: Pijan izazvao udes u kom mu je poginula semogodišnja ćerka?

STRAVIČNA SAOBRAĆAJKA: Pijan izazvao udes u kom mu je poginula semogodišnja ćerka?

Dejan N. iz sela Sovljak vraćao se sa slave kod rođaka, na kojoj je najverovatnije popio više nego što je dozvoljeno za vožnju Foto: Shutterstock Dejan N., koji je na putu Valjevo-Ub, u selu Murgaš, izazvao udes u kojem je poginula njegova sedmogodišnja ćerka Neda, u trenutku nesreće najverovatnije je bio pod dejstvom alkohola, saznaje Kurir. Podsetimo, udes se dogodio u četvrtak kasno uveče, kad je...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Nov.2017

VIDEO: 2017 Audi S4

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Nov.2017

Novi Audi Q3 za 2018. (dopunjeno)

Novi Audi Q3 za 2018. (dopunjeno)

Novi Audi Q3 će se po pisanju nemačkog Auto Bilda u prodaji naći 2018. godine, a biće nešto veći od sadašnjeg (umesto 439 imaće 445 cm + međuosovinsko rastojanje produženo na 265 cm), ali i lakši za nekih 50 kg budući da će biti napravljen na MQB platformi. Takođe se najavljuju i prostranija unutrašnjost i veći prtljažnik (oko 400 litara), a između ostalog se pominju i opciona digitalna instrument tabla i head-up displej. Treba pomenuti i LED sveta, brojne bezbednosne i sisteme...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 19.Nov.2017, 09:04

POTRESNO: Sa ćerkom se kolima vraćao sa slave, u deliću sekunde život se pretvorio u pakao!

POTRESNO: Sa ćerkom se kolima vraćao sa slave, u deliću sekunde život se pretvorio u pakao!

Sedmogodišnja Neda N. iz ubskog sela Sovljak poginula je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila u noći između četvrtka i petka na putu Ub-Valjevo kod sela Murgoš.. Do tragedije je, kako piše Alo, došlo kada je automobil "škoda felicija", kojim je upravljao devojčicin otac Dejan N, iznenada izgubio kontrolu i prešao u suprotnu kolovoznu traku, gde se direktno sudario sa automobilom "audi" somborskih registarskih oznaka. "Dejan je u četvrtak po podne...

Detaljnije >>