Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Saobraćajna nesreća u Leskovcu: Trudnica prevezena u bolnicu

Saobraćajna nesreća u Leskovcu: Trudnica prevezena u bolnicu

Na raskrsnici Mlinske ulice i Ilije Strele u Leskovcu danas oko 17 sati dogodila se saobraćajna nezgoda između taksi i putničkog vozila marke "audi" u kojem se nalazila trudnica.

Izvor: B92, 02.Mar.2024

Detaljnije >>

Audi TT dobija električnog naslednika

Audi TT dobija električnog naslednika

Kako pišu britanski mediji, Audi je u „intenzivnoj koncept fazi“ za električnog naslednika TT-a, eksperimentišući sa različitim siluetama i zvučnim zapisima dok planira zamenu za popularni sportski kupe, koji je penzionisan prošle godine. Predviđeno da bude predstavljen "u roku od pet ili 10 godina", novi električni automobil će poneti drugačije ime od TT-a, ali će zauzeti sličnu poziciju u asortimanu nemačke firme. Audijev portparol za tehnički razvoj, Danijel Šuster, kaže za...

Izvor: AutoBlog, 02.Mar.2024

Detaljnije >>

Top Gear video: ABT XGT (Audi R8)

Izvor: AutoBlog, 02.Mar.2024

Detaljnije >>

Banjaluka dobija novi kružni tok sa dvije ukrštene pasarele

BANJALUKA - Izabran je izvođač radova za izgradnju kružne raskrsnice kod Audi servisa u Banjaluci sa dvije ukrštene pasarele, a radovi počinju ovog mjeseca.

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Mar.2024

Detaljnije >>

Negotin: VOZIO „AUDI“ I IZAZVAO NESREĆU SA 3,74 PROMILA ALKOHOLA

Negotin: VOZIO „AUDI“ I IZAZVAO NESREĆU SA 3,74 PROMILA ALKOHOLA

Negotin, 29. februar – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu isključili su iz saobraćaja dvojicu vozača koji su vozili pod dejstvom alkohola. Saobraćajna policija zadržala je pedesetšestogodišnjeg vozača „audija“ koji je, vozeći sa 3,74 promila alkohola u organizmu, udario u „audi“ koji se kretao ispred njega, a kojim je upravljao šezdesetčetvorogodišnji muškarac. U ovoj saobraćajnoj...

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Feb.2024, 15:00

Detaljnije >>