Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Sportske.net, 18.Maj.2019, 20:42

Strašni Bavarci, sklopili posao vredan milijardu evra!

Strašni Bavarci, sklopili posao vredan milijardu evra!

Para na paru ide.. Fudbaleri Bajerna iz Minhena osvojili su danas novu titulu prvaka Nemačke, u Bavarskoj je stradao Ajntraht sa 5:1. Najtrofejniji nemački klub već ima ozbiljne planove za budućnost, a veliki podstrek mogao bi da stigne od jednog od sponzora. Nemački mediji javljaju kako su čelnici minhenskog kluba na pragu potpisivanja novog ugovora sa nemačkom kompanijom Audi....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Maj.2019

Galerija: Audi A4 – redizajn

Galerija: Audi A4 – redizajn

Audi je objavio veliku galeriju fotografija restilizovane porodice modela A4.

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 17.Maj.2019, 08:01

Banjalučki LANACO kreira digitalna rješenja za njemačku automobilsku industriju

Banjalučki LANACO kreira digitalna rješenja za njemačku automobilsku industriju

BANJALUKA, Njemačka kompanija MHP je sa kompanijom LANACO uspostavila saradnju najvišeg nivoa partnerstva, a koja će biti realizovana kroz zajednički razvoj softverskih rješenja i usluga namijenjenih najpoznatijim brendovima globalne automobilske industrije. Kompanija MHP je dio Porsche grupacije koja svoje poslovanje ostvaruje na globalnom tržištu u segmentu konsaltinga u informacionim tehnologijama i najvišem nivou ekspertize u automobilskoj industriji. Osim poznatih brendova Porsche...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 15.Maj.2019, 14:27

Audi osvežio najpopularnije modele (FOTO)

Audi osvežio najpopularnije modele (FOTO)

Podmlađena su tri modela koji nose oznaku A4 i dva S4. Nakon četiri godine od pojavljivanja aktuelne generacije Audija A4, došlo je vreme da se malo "zategnu bore". Dizajneri iz Ingolštata su podmladili sve modele iz serije "četiri" – A4 sedan, Avant, Allroad, kao i S4 u sedan i karavanskoj verziji. POGLEDAJTE GALERIJU A4 SEDAN, AVANT I ALLROAD:. Očekivano najveće promene su primetne na prednjem delu. Farovi su elegantniji, dok...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Maj.2019

Audi A4 za 2020. FOTO

Audi A4 za 2020. FOTO

Audi je osvežio kompletnu familiju modela A4.. Nakon što je početkom maja predstavio S4 TDI, Audi je otkrio i ostatak redizajnirane porodice A4. Podsećamo, blaga restilizacija Audija A4 izvršena je pre skoro godinu dana, a nemački proizvođač veoma brzo se odlučio za novo "zatezanje bora". Najuočljivija promena dogodila se na prednjem delu automobila, preciznije na farovima, koji su potpuno preobilikovani u odnosu na prethodnu verziju...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2019, 21:03

Otkrivеno gotovo 36.000 nеprijavljеnih еvra

Otkrivеno gotovo 36.000 nеprijavljеnih еvra

Carinici su na ulaznoj strani graničnog prеlaza Batrovci, pronašli gotovo 36.000 еvra sakrivеnih iza volana automobila. Prеkršaj jе otkrivеn kada oko 4.30 časova na rеd za kontrolu stigao "audi" nеmačkih rеgistarskih oznaka kojim su iz Holandijе ka matičnoj zеmlji putovala dvojica holandskih državljana turskog porеkla.. U razgovoru sa carinskim službеnicima putnici su rеkli da sa sobom nosе samo lični prtljag i nеšto novca, pri čеmu jе vozač prijavio...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Maj.2019

Audi proglašen najboljom markom u kategoriji "zadovoljnih vlasnika"

Audi je osvojio najviše simpatija prilikom istraživanja JD Power indeksa usluga za korisnike.

Detaljnije >>