Audi
Audi

Avgust Horh je rođen 12. oktobra 1868. godine u Viningenu na Mozelu i to kao sin kovača iz ugledne porodice. Posle studija na Tehnikumu u Mitvajdi Avgust se 1896. godine pridružio Karlu Bencu u Manhajmu gde je do 1899. godine radio kao direktor odeljenja za proizvodnju motornih vozila i aktivno učestvovao i oblikovao sam početak konstruisanja automobila.
Osamostalio se 1899. godine otvaranjem male radnje za popravku motornih vozila u Kelnu. 1901. godine konstruisao je svoj prvi sopstveni automobil.

1902. godine preselio je preduzeće u Rajhenbah u Fogtlandu da bi dve godine kasnije za sedište kompanije Horh Verke izabrao Cvikau. Avgust Horh je 1909. godine nakon nesuglasica napustio preduzeće koje je osnovao i nakon nekoliko nedelja posle toga osnovao drugo preduzeće za proizvodnju automobila kome je 1910. godine dao naziv Audi, prema latinskom prevodu svoga prezimena. 1920. godine podneo je ostavku na mesto u upravnom odboru Audiverke AG, i zatim je postao veštak i stručnjak u oblasti tehnike motornih vozila. Osnivanjem kompanije Auto Union AG juna 1932. godine Avgust Horh je postavljen za upravnika nadzornog odbora kompanije. 3. februara 1951. godine Avgust Horh je preminuo u Minhebergu u pokrajini Oberfranken. Audi Ag se osvrće na uzbudljiv i raznolik istorijat, njegova tradicija u proizvodnji automobila i motora seže unazad do 19. veka.

Početno mesto u istoriji pripada Avgustu Horhu, jednom od nemačkih inženjera pionira u proizvodnji automobila. Kao apsolvent tehnike u saksonskom mestu Mitvajdi prvo je radio kao konstruktor motora, kasnije kao rukovodilac odeljenja za proizvodnju motora kod Karla Benca u Manhajmu. 1899. godine on se osamostalio i 14. novembra iste godine u Kelnu je osnovao kompaniju Horh i Cie. 1902. godine Horh je stigao u Saksoniju prvo u Rajhenbah i 1904. godine u Cvikau gde je firma preimenovana u akcionarsko društvo. Zbog razlika u upravnom odboru Avgust je 1909. godine napustio preduzeće.

Međutim odmah nakon toga on je osnovao u Cvikauu još jednu firmu za proizvodnju automobila. Pošto je njegovo ime već bilo upotrebljeno i zaštićeno kao robna marka, kao novo ime firme je izabrao latinski prevod svog prezimena, i tako je prezime Horh postalo u prevodu Audi. Ideja o upotrebi latinske nemačke reči Hore kao osluškuj je došla od sina jednog poslovnog prijatelja Avgusta koji se kao učesnik latinskog uključio u potragu za novim nazivom firme. U vremenu koje je dolazilo Avgust Horh je svoju marku potpisivao sa vaš Audi Horhe.
U decembru 1914. godine kompanija Audi Automobilverke Gmbh je postala akcionarsko društvo. Po najnovijim rezultatima i odrađenim anketama najbolji proizvođač automobila po mišljenju ljudi jeste Audi. Audi je nedavno predstavio koncept novog sistema proizvodnje, koji bi trebao da omogući povećanje i do 20 procenata u odnosu na dosadašnji sistem, a svodi se na uvođenje modularnih proizvodnih mesta, odnosno radnih stanica za svakog radnika posebno kojima će dronovi i roboti donositi neophodne delove. Audi je tokom proteklih 20 godina proizveo preko pet miliona TDI motora, a TDI principi danas pogone svaki drugi putnički automobil u Evropi. Audi radi i na povećanju efikasnosti korišćenjem sistema za prikupljanje odbačene energije i korišćenjem start stop sistema.

Tu su i napredni procesi korišćenja novih i lakših legura, kao i korišćenjem LED tehnologije koji troše manje električne energije. Novi vrlo efikasni klima uređaji troše još manje energije nego ranije, baš kao i efikasniji sistemi za navigaciju. Audi u ovom trenutku poseduje i ima 33 modela sa CO2 emisijama, manjim od 140 km, a skoro svi su na pogone i tdi motore, nakon dvadeset godina rada na Tdi motorima Audi nastavlja razvoj u pravcu čiste dizel tehnologije, i tako umanjujući količinu štetnih materija u izduvnim gasovima. Novi sistemi uz pomoć posebnih hemijskih supstanci pretvara azotne okside u vodonik i vodu. Novi motor zapremine 3.0 litara uz pomoć ove tehnologije zadovoljava najstrožije ekološke standarde u Americi i Evropi, uključujući i Euro šest standard novi, koji je pušten u prodaju od 2014. godine. Ovaj savremeni motor se već nalazi u modelima Ku7 i A4.

Velika multimedijalna prezentacija TDI tehnologije je posebna i oduševila je mnoge ljude širom sveta, Audi je proslavio dvadeset godina postojanja, i kompanija je danas zadovoljna sve većim brojem kupaca i obožavaoca koji vole Audi i potražuju ga širom sveta.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 23.Jul.2018, 11:34

Stiže uskoro " Audi najavio novi Q3 (VIDEO)

Stiže uskoro  Audi najavio novi Q3 (VIDEO)

Posle nove SUV perjanice Q8, A1 Sportback, unapređenog TT, vreme je i za novu generaciju Audija Q3.. Audi će drugu generaciju svog krosovera predstaviti u sredu 25. juna. Nakon brojnih špijunskih fotografija Audi je najavnim videom potvrdio novi dizajnerski stil u svojoj SUV porodici. Iako...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 23.Jul.2018, 06:35

Audi RS6 Avant koji izgleda spremno za apokalipsu

Audi RS6 Avant koji izgleda spremno za apokalipsu

Već smo viđali kamuflirani Audi RS6. Viđali smo ovaj model u trkačkom izdanju. Sada imamo prilike da vidimo model RS6 konstruisan kako bi bio savršeno prevozno sredstvo u postapokaliptičnom svetu. Ovaj tjunirani Audi RS6 delo je južnoafričke tjuning kompanije "Race!". Tjunirani Audi RS6 sa fotografija je prošao kroz mnoštvo modifikacija. Ipak, najočiglednija jeste upadljiva, mat, vojno-zelena boja u koju je ofarban. Da je, na primer, neki model Land Rovera ofarban u ovu boju, mislimo...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 22.Jul.2018, 21:01

Emisija SAT: Tehnički pregled - istine i zablude

Otkako su počela da važe nova pravila za tehničke preglede, vozači se javljaju sa sve više pitanja i nedoumica. Emisija SAT ovoga puta detaljano pokazuje sve istine i zablude kada su u pitanju novi propisi...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jul.2018

Najatraktivniji i najbrži Audi kompakt

Za najatraktivniji Audijev kompakt zaslužan je ABT Sportsline, cijenjeni njemački specijalist za Audijeve modele.. ABT se već poigrao Audijem RS3 u limuzinskoj varijanti, a sad je red došao na praktičnije Sportback izdanje. Pored atraktivne bijele nijanse spoljašnjosti, najuočljivije su feluge, sada promjera čak 20 cola, a nude se u mat i sjajnom finišu.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2018

JURI 300 NA SAT! Ovo je Audi u najbržem i najatraktivnijem izdanju (VIDEO)

JURI 300 NA SAT! Ovo je Audi u najbržem i najatraktivnijem izdanju (VIDEO)

Moćno vozilo.. Za najatraktivniji Audijev kompakt zaslužan je ABT Sportsline, cenjeni njemački specijalista za Audijeve modele. ABT se već poigrao Audijem RS3 u limuzinskoj verziji, a sad je red došao na praktičnije Sportback izdanje. Automobil...

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 21.Jul.2018, 17:00

Državljanin BiH pravio haos po Austriji

Beč-Austrijska policija objavila je da je uhapsila 37-godišnjeg državljanina BiH koji je oborio neslavni rekord. U periodu od 21. juna do 8. jula, dakle za svega 17 dana, on je izveo čak 18 krivičnih dela. Ako Austrija realizuje svoj plan Balkan će postati centar za proterane migrante Sve je počelo kada je 21. juna provalio u kancelariju jednog trgovca automobila u Salzburg-Aigenu i tamo ukrao ključeve audija, saopštila je policija u Salzburgu. S ukradenim ključem izvezao je audi koji...

Detaljnije >>