Novak Đoković
Novak Đoković

Novak Đoković je najbolji srpski teniser svih vremena i jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena. Rođen je 22. maja 1987. godine u Beogradu, njegovi nadimci su Nole i Džoker. U srećnom je braku sa dugogodišnjom devojkom Jelenom devojački Ristić sa kojom ima sina Stefana. Imaju i dva kućna ljubimca braon pudlicu i i belog maltezera Pjera.

Novak je sa četiri godine prvi put uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku gde je provodio svoje raspuste jer su njegovi roditelji tamo imali piceriju. Trener mu je bila Jelena Genčić koja je prepoznala njegov talenat. Uzor mu je bio teniser Pit Sampras zahvaljujući kome je u sedmoj godini života odlučio čime želi da se bavi. Kada ga je video sa Vimbldonskim peharom u rukama, znao je da će uraditi sve da postane teniski broj jedan.

Sa dvanaest godina je pohađao u Minhenu tenisku akademiju koju je držao jugoslovenski reprezentativac Nikola Pilić. 2001. godine Novak je bio prvak Evrope kao pojedinac u paru i u ekipi. Sa reprezentacijom je došao do finala Dejvis kupa za juniore, ali je izgubio svoj meč. Naredne godine se našao na 40. mestu najboljih juniora sveta. U junu 2003. godine se izborio za svoj prvi ATP poen tako što je osvojio fjučers turnir na na terenu TK Crvena zvezda kao član TK Partizan. 2004. godine je osvojio tri fjučers turnira. 2005. godine je počeo da igra na ATP turnirima.

Prva ATP titula koju je osvojio je Otvoreno prvenstvo Holandije a druga je u Mecu. Nakon toga je na listi ATP bio dvadeseti na svetu. Iako je učestvovao na brojnim turnirima najveći uspeh je bilo četvrtfinale u Madridu u kom ga je pobedio Fernando Gonzales. Ove godine je počeo da se takmiči sa Rodžerom Federerom, Rafaelom Nadalom, i Endijem Marijem koji će postati njegov ljuti rival ali i veliki prijatelj. Na kraju ove godine bio je na 16. na mestu ATP liste. 2007. godine je osvojio turnire u Adelajdu i Majamiju, bio je finalista u Indijan Velsu i stigao je do osmine finala na Australija Openu. Zahvaljujući ovim rezultatima našao se među deset najboljih tenisera na svetu. Na mastersima u Rimu i Hamburgu je došao do četvrtfinala, a osvojio je otvoreno prvenstvo Eštorila. 2007. godine je osnovao Fondaciju Novak Đoković koja prikuplja humanitarna sredstva za decu iz socijalno ugroženih sredina i kategorija.

Direktor je Novakova supruga Jelena Đoković. 2008. godine Novak osvaja prvi Grend Slem u karijeri Australijan Open pobedivši Žoa Vilfrida Congu u finalu. Posle tog velikog uspeha usledila je još veća radost, osvojio je tri velika trofeja, na Masters turnirima u Indijan Velsu i na Masters kupu u Šangaju, Novak osvaja i bronzanu medalju za svoju zemlju na Olimpijskim igrama u Pekingu. 2009. godina je godina velikih uspeha sa deset odigranih finala i pet titula: Dubai, Peking, Bazel, Pariz. Međutim Novaku je najdraža titula bila u svom rodnom gradu Beogradu u kojem je održan prvi svetski ATP turnir. Ovi turniri su značajno doprineli da Novak sezonu završi kao treći teniser na svetskoj rang listi i bude za korak bliži poziciji broj dva, koja je most do ostvarenja sna. 2010. godine se popeo na drugo mesto ATP liste, odbranio je titulu u Dubaiju, plasirao se u polufinale Vimbldona, i finale US opena. Godinu je obeležio Dejvis kup i osvajanje salatare po prvi put u istoriji Srbije. 2011. godine Novak Đoković je vezao 43 pobede. Takav niz nema ni jedan aktivni teniser. U punoj formi stigao je i u London na Vimbldon. I u samo nekoliko dana ostvario je svoje snove, podigao je vimbldonski pehar i istovremeno došao na prvo mesto ATP liste. Posle Londona Novak osvaja Montreal a onda i US open i svoj četvrti Grend Slem trofej.

2015. godine Novak je nadmoć i snagu pokazao na završnom turniru gde je osvojio četiri uzastopne titule. Savladao je Nadala pa je ukupno u 46 susreta zabeležio 23 pobede. Ova sezona je bila najuspešnija u Novakovoj karijeri. Osvojio je 11 titula, stigao je do finala sva četiri Grend Slem turnira, od 15 finala koje je igrao izgubio je samo 4. Celu godinu je proveo na prvom mestu i osvojio je 16.785 ATP poena. Takođe je ostvario najveću zaradu od turnira koja iznosi 21,6 miliona. 2016. godine uspeo je da osvoji do tada jedini trofej koji mu je falio, Roland Garos gde je u finalu savladao Endi Mareja.

Postao je počasni član i građanin Banja Luke i Nikšića, pomogao je manastir Gračanicu sa 100.000 dolara, deci na Kosmetu je donirao pomoć, njegova fondacija obnavlja škole i vrtiće u Srbiji, postao je UNICEFOV ambasador dobre volje, i najbolji sportista Evrope i Balkana po izboru svih novinskih agencija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Đoković se „rutinski“ pozdravio sa Nadalom, sa Alkarazom srdačno i uz osmehe (VIDEO)

Đoković se „rutinski“ pozdravio sa Nadalom, sa Alkarazom srdačno i uz osmehe (VIDEO)

Novak Đoković sreo se sa Rafaelom Nadalom i Karlosom Alkarazom na terenu stadiona „Šartrije“ na kojem je danas trenirao.

Izvor: Danas, 26.Jul.2024, 21:04

Detaljnije >>

IMA NERAZJAŠNJENIH RAČUNA? Sreli se Novak i Rafa, ovako hladan odnos među njima svima zapao za oko (VIDEO)

IMA NERAZJAŠNJENIH RAČUNA? Sreli se Novak i Rafa, ovako hladan odnos među njima svima zapao za oko (VIDEO)

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković nalazi se u Parizu, gde će u subotu početi svoj pohod na olimpijsku medalju.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2024

Detaljnije >>

Đoković razbio Vavrinku, sa Nadalom se samo hladno pozdravio u prolazu /VIDEO/

Novak Đoković i Rafael Nadal bi mogli da se susretnu u drugom kolu Olimpijskih igara, što je želja svih navijača, ali je još uvek...

Izvor: Sportal.rs, 26.Jul.2024

Detaljnije >>

LOŠA ORGANIZACIJA U PARIZU! Problemi sa prevozom, bez Noleta i Jokića na ceremoniji

LOŠA ORGANIZACIJA U PARIZU! Problemi sa prevozom, bez Noleta i Jokića na ceremoniji

Sve je spremno za Otvaranje 33. Olimpijskih igara, koje se odigravaju u Parizu, a na svečanoj ceremoniji neće biti najvećih zvezda iz Srbije, Novaka Đokovića i Nikole Jokića.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2024

Detaljnije >>

Novak Đoković i Nikola Jokić ne dolaze na otvaranje Olimpijskih igara: Evo šta je razlog

Ostalo je još malo vremena do zvaničnog otvaranja Olimpijskih igara, a na toj ceremoniji tim Srbije neće biti kompletan. Novak...

Izvor: Sportal.rs, 26.Jul.2024

Detaljnije >>

Novak Đoković doneo odluku: Pridružio se milijardama ljudi

Novak Đoković je na dan otvaranja odlučio da se pridruži društvenoj mreži koju koristi više od milijardu ljudi.

Izvor: Sportal.rs, 26.Jul.2024

Detaljnije >>

(FOTO) ROMANTIČNI RUČAK NA LUKSUZNOJ JAHTI Đokovići uživaju na primorju - Saška bez trunke šminke u širokoj majici, Đole ne skida osmeh sa lica

Brat Novaka Đokovića, Đorđe Đoković, i njegova supruga Saška Veselinov trenutno su na letovanju, a čini se da im je baš sve potaman.

Izvor: Blic, 26.Jul.2024

Detaljnije >>