Chevrolet
Chevrolet

Ševrolet je osnovan od strane švajcarskog vozača trka Luisa Chevroleta i bivšeg šefa Gm Viliama Duranta.
Jedna od teorija kaže da je logotip projektovan po plakatu koji je Durant video u francuskom hotelu, dok druga tvrdi da je ta leptir mašna zapravo stilizovani prikaz švajcarske zastave.

Model D je pokrenut 1918. godine i posedovao je V8 motor sa 35 ks koji je zamenjen manjim, sa šest cilindara onim koji su se pokazali naročito uspešni na komercijalnim automobilima. Motor je stekao reputaciju zbog svoje visoke izdržljivosti i dobio nadimak gvozdeno čudo. Nekoliko godina kasnije Ševi je izbacio Suv model vozila, Suburban carial. Sportski terenac sa osam sedišta i težinom od pola tone, što je označilo početak budućih Ševrolet Suv linija. Ševrolet nastavlja svoju uspešnu seriju inovaciju uvođenjem Poverglajd automatskog sistema prenosa 1950. godine, postavši tako prva fabrika koja proizvodi vozila sa automatskim menjačima, po niskim cenama za svetsku prodaju.

Ubrzo nakon uvođenja automatskih menjača pojavila se i legendarna Korveta. Korveta je postala prvi američki sportski automobil za masovnu proizvodnju. Takođe su premijerno prvi put korišćeni laki materijali za telo auta kao što je plastika. Nakon priznanja dobijenih zahvaljujući proizvodnji Korvete, Ševi je pokrenuo i nekoliko novih modela, uključujući sjajnu Impalu i Corvair sa vazdušnim hlađenjem.

Tokom šesdesetih godina Ševrolet je dostigao svoj prodajni vrhunac. Ševi je poslednjih godina smanjio prodaju ali su zato njegovi stariji modeli postali večiti klasici i vredni kolekcionarski primerci. Trijumf ševroleta u 21. veku je njegovo ponovno pojavljivanje u Evropi. Dok su automobili uvek bili dostupni i van njihovog glavnog američkog tržišta, rezultati prodaje u Evropi su bili veoma slabiji. Akvizicija kompanije Daevo motors od strane General motora 2001. Godine je omogućila pristup već uspostavljenoj evropskoj maloprodajnoj mreži i snažnoj proizvodnoj bazi. Na početku 2005. godine brend Ševrolet je ponovo lansiran u Evropi, nudeći niz malih automobila baziranih na proizvodima bivšeg brenda.

Proizvodnja je ponovo započela sa otvaranjem novih fabrika u Sankt Petersburgu, u Rusiji i nekoliko zajedničkih kompanija u istočnoj Evropi i Poljskoj. Ševrolet je proslavio svoju stogodišnjicu poslovanja sa istim vrednostima koje je oduvek gajio: pouzdana dobra tehnologija, izražajan dizajn, i velika vrednost. A kao rođendanski poklon sebi i celom svetu, kompanija se uhvatila u koštac sa ekološkim pitanjima današnjice i sutrašnjice sa svojim inovativnim modelom Volt. Ovo je prvi električni automobil sa proširenim dosegom. Ovo je smela i odlična tehnologija koja dokazuje da Ševrolet želi da promeni i vodi svet automobilske industrije u drugom veku svog postojanja, kao što je i u prvom. Ševrolet je najveći globalni trend General Motorsa sa godišnjom prodajom od oko 3,5 miliona vozila u preko 130 zemalja.

To je četvrti globalni brend vozila po prodaji, a takođe je i jedan od najbrže rastućih brendova u svetu. Ševrolet automobili ujedinjuju smeo dizajn, udobnost i prktičnost. Nakon lansiranja brenda u Evropi Ševrolet je udvostručio prodaju dostižući 500.000 vozila 2008. godine kao rekord. 2010. godine kompanija je povećala udeo na evropskom tržištu na 2,5% i zabeležena je prodaja od oko 430.000 vozila. Ševrolet mreža obuhvata 2900 dilera i servisa u Evropi. Ševrolet je 2011. godine lansirao sedam novih automobila, potpuno novi orlando, porodični minivolumen, novi kaptiva suv, korveta grand sport, novi aveo sa petoro vrata, kruze sa petoro vrata, kamaro kup, i kabriolet, i dobitnika priznanja svih većih u klasi, i električni volt automobil.

Najveća Ševrolet tržišta u Evropi su Rusija, Italija, Španija, Nemačka, Turska i Francuska. Osnovan u Americi od strane švajcarskog emigranta 1911. godine brend slavi svake godine sve veće pobede. Ševrolet je američki proizvođač vozila, koji se naziva i Ševi, od 1918. godine je deo general motorsa koncepta. Od 1963. godine kompanija je izbacila u prodaju tri automobila a vozila koja su se brzo prodavala nosila su značku Ševroleta.
U najpoznatije modele spadaju: Suburban koji je u startu bio karavan predstavljen 1963. godine, a od osamdesetih godina ime se označava za najveće terence u prodaji, Korveta je jedan od najpoznatijih sportskih američkih automobila, i na tržištu je prisutan od 1953. godine, do sada je proizveden u šest generacija, Kamaro je još jedan poznat sportski automobil i proizvodio se u četiri generacije od 1967. godine do 2002. godine.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 16.Nov.2018

Chevrolet FNR Carry All Concept

Chevrolet FNR Carry All Concept

General Motors će osim sedana Chevrolet Monza na ovogodišnjem sajmu automobila Guangzhou Motor Show u Kini izložiti i studiju nazvanu Chevrolet FNR Carry All Concept.Kao osnova je poslužio novi Chevrolet Blazer koji je ovde dobio izmenjeni zadnji deo krova i tri reda sedišta (pa ima mesta za šest putnika). FNR Carry All Concept je dugačak 5000 mm, širok 2258 mm (sa retrovizorima), visok 1693 mm i ima međuosovinsko...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Nov.2018, 10:31

Chevrolet Monza

Chevrolet Monza

General Motors je za kinesko tržište pripemio još jednu limuzinu, i to Chevrolet Monzu koja će promociju imati 16. novembra na Guangzhou sajmu automobila. Na više detalja moramo još malo da sačekamo ali podaci o motorima i dimenzijama...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 13.Nov.2018, 09:38

Novi Chevrolet Captiva za Južnu Ameriku

Novi Chevrolet Captiva za Južnu Ameriku

General Motors na sajmu automobila u Bogoti promoviše i novu generaciju Chevrolet Captive za Južnu Ameriku. Ovde se u stvari radi o modelu Baojun 530 koji se već prodaje u Kini, ali koji je za potrebe južnoameričkog tržišta preimenovan u Chevrolet.Takođe, nova Captiva se od originalnog Baojuna 530 razlikuje i po drugačijem prednjem grilu i oznakama. Ovde treba podsetiti da je Baojun joint venture kompanije SAIC-GM-Wuling, u kojoj američki General...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 08.Nov.2018, 09:40

GM Defense predstavio Silverado ZH2 vojni koncept

GM Defense predstavio Silverado ZH2 vojni koncept

Pre par godina, GM je predstavio pick up sa pogonom na gorivne ćelije pod imenom Colorado ZH2, koji je razvio u saradnji sa američkom vojskom. Koncept je stvoren u cilju testiranja pogona na gorivne ćelije u vojnim aplikacijama, a prototipi su proveli celu prošlu godinu na terenu sa vojskom. Čini se da su rezultati testiranja bili odlični, s obzirom da je GM Defense otkrio veći Chevrolet Silverado ZH2 koncept. Silverado ZH2 je tiho debitovao putem video klipa na veb sajtu GM Defensa. Detalja...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 08.Nov.2018

Na prodaju 1980 Chevrolet Corvette sa četvora vrata

Na prodaju 1980 Chevrolet Corvette sa četvora vrata

California Custom Coach je svojvremeno prepravio samo šest primeraka 1980 Chevrolet Corvette u varijantu sa četvora vrata, pri čemu su do danas preživela samo dva automobila. Jedan od njih se sada našao u prodaji u Kaliforniji, i to za sumu...

Detaljnije >>