Chevrolet
Chevrolet

Ševrolet je osnovan od strane švajcarskog vozača trka Luisa Chevroleta i bivšeg šefa Gm Viliama Duranta.
Jedna od teorija kaže da je logotip projektovan po plakatu koji je Durant video u francuskom hotelu, dok druga tvrdi da je ta leptir mašna zapravo stilizovani prikaz švajcarske zastave.

Model D je pokrenut 1918. godine i posedovao je V8 motor sa 35 ks koji je zamenjen manjim, sa šest cilindara onim koji su se pokazali naročito uspešni na komercijalnim automobilima. Motor je stekao reputaciju zbog svoje visoke izdržljivosti i dobio nadimak gvozdeno čudo. Nekoliko godina kasnije Ševi je izbacio Suv model vozila, Suburban carial. Sportski terenac sa osam sedišta i težinom od pola tone, što je označilo početak budućih Ševrolet Suv linija. Ševrolet nastavlja svoju uspešnu seriju inovaciju uvođenjem Poverglajd automatskog sistema prenosa 1950. godine, postavši tako prva fabrika koja proizvodi vozila sa automatskim menjačima, po niskim cenama za svetsku prodaju.

Ubrzo nakon uvođenja automatskih menjača pojavila se i legendarna Korveta. Korveta je postala prvi američki sportski automobil za masovnu proizvodnju. Takođe su premijerno prvi put korišćeni laki materijali za telo auta kao što je plastika. Nakon priznanja dobijenih zahvaljujući proizvodnji Korvete, Ševi je pokrenuo i nekoliko novih modela, uključujući sjajnu Impalu i Corvair sa vazdušnim hlađenjem.

Tokom šesdesetih godina Ševrolet je dostigao svoj prodajni vrhunac. Ševi je poslednjih godina smanjio prodaju ali su zato njegovi stariji modeli postali večiti klasici i vredni kolekcionarski primerci. Trijumf ševroleta u 21. veku je njegovo ponovno pojavljivanje u Evropi. Dok su automobili uvek bili dostupni i van njihovog glavnog američkog tržišta, rezultati prodaje u Evropi su bili veoma slabiji. Akvizicija kompanije Daevo motors od strane General motora 2001. Godine je omogućila pristup već uspostavljenoj evropskoj maloprodajnoj mreži i snažnoj proizvodnoj bazi. Na početku 2005. godine brend Ševrolet je ponovo lansiran u Evropi, nudeći niz malih automobila baziranih na proizvodima bivšeg brenda.

Proizvodnja je ponovo započela sa otvaranjem novih fabrika u Sankt Petersburgu, u Rusiji i nekoliko zajedničkih kompanija u istočnoj Evropi i Poljskoj. Ševrolet je proslavio svoju stogodišnjicu poslovanja sa istim vrednostima koje je oduvek gajio: pouzdana dobra tehnologija, izražajan dizajn, i velika vrednost. A kao rođendanski poklon sebi i celom svetu, kompanija se uhvatila u koštac sa ekološkim pitanjima današnjice i sutrašnjice sa svojim inovativnim modelom Volt. Ovo je prvi električni automobil sa proširenim dosegom. Ovo je smela i odlična tehnologija koja dokazuje da Ševrolet želi da promeni i vodi svet automobilske industrije u drugom veku svog postojanja, kao što je i u prvom. Ševrolet je najveći globalni trend General Motorsa sa godišnjom prodajom od oko 3,5 miliona vozila u preko 130 zemalja.

To je četvrti globalni brend vozila po prodaji, a takođe je i jedan od najbrže rastućih brendova u svetu. Ševrolet automobili ujedinjuju smeo dizajn, udobnost i prktičnost. Nakon lansiranja brenda u Evropi Ševrolet je udvostručio prodaju dostižući 500.000 vozila 2008. godine kao rekord. 2010. godine kompanija je povećala udeo na evropskom tržištu na 2,5% i zabeležena je prodaja od oko 430.000 vozila. Ševrolet mreža obuhvata 2900 dilera i servisa u Evropi. Ševrolet je 2011. godine lansirao sedam novih automobila, potpuno novi orlando, porodični minivolumen, novi kaptiva suv, korveta grand sport, novi aveo sa petoro vrata, kruze sa petoro vrata, kamaro kup, i kabriolet, i dobitnika priznanja svih većih u klasi, i električni volt automobil.

Najveća Ševrolet tržišta u Evropi su Rusija, Italija, Španija, Nemačka, Turska i Francuska. Osnovan u Americi od strane švajcarskog emigranta 1911. godine brend slavi svake godine sve veće pobede. Ševrolet je američki proizvođač vozila, koji se naziva i Ševi, od 1918. godine je deo general motorsa koncepta. Od 1963. godine kompanija je izbacila u prodaju tri automobila a vozila koja su se brzo prodavala nosila su značku Ševroleta.
U najpoznatije modele spadaju: Suburban koji je u startu bio karavan predstavljen 1963. godine, a od osamdesetih godina ime se označava za najveće terence u prodaji, Korveta je jedan od najpoznatijih sportskih američkih automobila, i na tržištu je prisutan od 1953. godine, do sada je proizveden u šest generacija, Kamaro je još jedan poznat sportski automobil i proizvodio se u četiri generacije od 1967. godine do 2002. godine.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 26.Maj.2020, 09:34

Na prodaju ISUZU P’up – pobednik relija Baja 1000

Na prodaju ISUZU P’up – pobednik relija Baja 1000

Bolji poznavaoci automobila, naročito oni stariji, možda će se i prisetiti da je tokom ’80-ih godina, daleko pre nego što je debitovao D-Max, ISUZU u ponudi imao i pikap model prilično prozaičnog imena Pick Up (P’up), koji je, zavisno od tržišta, bio poznat i pod imenom Rodeo, Faster, Isuzu KB, dok je Chevrolet proizvodio svoju verziju pod imenom LUV. Upravo taj pikap je začetnik prilično uspešne sportske karijere ISUZU-ovih modela na tzv. Rally Raid (off-road) takmičenjima, budući...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Maj.2020, 23:57

Chevrolet najavio novi SUV

Chevrolet najavio novi SUV

General Motors uvodi novi model u SUV liniju marke Chevrolet. U kineskim proizvodnim pogonima joint-venture kompanije SAIC-GM-Wuling počinje proizvodnja kompaktnog Chevroleta, crossovera još uvek nepoznatog imena, s radnom oznakom CN180S. Kako piše Radiosarajevo.ba, ono što je izvesno jeste da je reč o rebrendiranom Baojunu 510, što znači da je Chevrolet drugi put uvodi kineskog klona u svoju paletu, nakon što je Baojun 530 poslužio za nastanak nove generacije Chevrolet Captive.GM ima velike...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 19.Maj.2020, 23:32

Hennessey Chevrolet Corvette C8 postigao 330 km/h

Hennessey Chevrolet Corvette C8 postigao 330 km/h

Sigurno neće biti jedini, ali u čuvenoj teksaškoj tjuning kompaniji Hennessey mogu da se pohvale da su prvi koji su s Corvettom osme generacije stigli do 330 km/h, a najbolje od svega je što tvrde da je ostvarena brzina prve 'Vette s centralno smeštenim motorom samo uvertira u priču na temu najpoznatijeg američkog sportskog automobila. Opremljena drugačijim izduvnim sistemom, Corvetta je testirana na ovalnoj stazi u Teksasu koju poznata kompanija Continental koristi za testiranje guma. Iza upravljača...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Maj.2020, 21:06

Američki policijski manevar: Malo je nedostajalo da pri zaustavljanju pick-upa dođe do katastrofe

Američki policijski manevar: Malo je nedostajalo da pri zaustavljanju pick-upa dođe do katastrofe

Američka policija ima standardizovani postupak u poterama, odnosno tačno se zna kako zaustaviti vozilo. Već smo pisali o PIT-u (Pursuit Intervention Technique), po kojem je propisano da se policijsko vozilo zaleti u bočni zadnji kraj automobila i tako ga destabilizuje. Kako piše Revija HAK, u tome nema milosti, a o tome svedoči i slučaj iz Oklahome. Policijsko vozilo je...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Maj.2020

Policijski Chevrolet Tahoe

Policijski Chevrolet Tahoe

Policajci u Sjedinjenim Državama su veliki obožavaoci velikih i zastrašujućih vozila pa ne čudi zašto mnogi koriste Dodge Charger i Ford Explorer Hybrid kao presretače. Ali čak i kada im ta vozila nisu dovoljno velika, mnoga policijska odeljenja se okreću kao novom Chevrolet Tahoeu (dugačak je 535 cm). Kako piše Revija HAK, nakon što je početkom ove godine predstavljen u civilnoj verziji, Chevrolet Tahoe modelske godine 2021. je predstavljen i kao policijski presretač. Policija često...

Detaljnije >>