Chevrolet
Chevrolet

Ševrolet je osnovan od strane švajcarskog vozača trka Luisa Chevroleta i bivšeg šefa Gm Viliama Duranta.
Jedna od teorija kaže da je logotip projektovan po plakatu koji je Durant video u francuskom hotelu, dok druga tvrdi da je ta leptir mašna zapravo stilizovani prikaz švajcarske zastave.

Model D je pokrenut 1918. godine i posedovao je V8 motor sa 35 ks koji je zamenjen manjim, sa šest cilindara onim koji su se pokazali naročito uspešni na komercijalnim automobilima. Motor je stekao reputaciju zbog svoje visoke izdržljivosti i dobio nadimak gvozdeno čudo. Nekoliko godina kasnije Ševi je izbacio Suv model vozila, Suburban carial. Sportski terenac sa osam sedišta i težinom od pola tone, što je označilo početak budućih Ševrolet Suv linija. Ševrolet nastavlja svoju uspešnu seriju inovaciju uvođenjem Poverglajd automatskog sistema prenosa 1950. godine, postavši tako prva fabrika koja proizvodi vozila sa automatskim menjačima, po niskim cenama za svetsku prodaju.

Ubrzo nakon uvođenja automatskih menjača pojavila se i legendarna Korveta. Korveta je postala prvi američki sportski automobil za masovnu proizvodnju. Takođe su premijerno prvi put korišćeni laki materijali za telo auta kao što je plastika. Nakon priznanja dobijenih zahvaljujući proizvodnji Korvete, Ševi je pokrenuo i nekoliko novih modela, uključujući sjajnu Impalu i Corvair sa vazdušnim hlađenjem.

Tokom šesdesetih godina Ševrolet je dostigao svoj prodajni vrhunac. Ševi je poslednjih godina smanjio prodaju ali su zato njegovi stariji modeli postali večiti klasici i vredni kolekcionarski primerci. Trijumf ševroleta u 21. veku je njegovo ponovno pojavljivanje u Evropi. Dok su automobili uvek bili dostupni i van njihovog glavnog američkog tržišta, rezultati prodaje u Evropi su bili veoma slabiji. Akvizicija kompanije Daevo motors od strane General motora 2001. Godine je omogućila pristup već uspostavljenoj evropskoj maloprodajnoj mreži i snažnoj proizvodnoj bazi. Na početku 2005. godine brend Ševrolet je ponovo lansiran u Evropi, nudeći niz malih automobila baziranih na proizvodima bivšeg brenda.

Proizvodnja je ponovo započela sa otvaranjem novih fabrika u Sankt Petersburgu, u Rusiji i nekoliko zajedničkih kompanija u istočnoj Evropi i Poljskoj. Ševrolet je proslavio svoju stogodišnjicu poslovanja sa istim vrednostima koje je oduvek gajio: pouzdana dobra tehnologija, izražajan dizajn, i velika vrednost. A kao rođendanski poklon sebi i celom svetu, kompanija se uhvatila u koštac sa ekološkim pitanjima današnjice i sutrašnjice sa svojim inovativnim modelom Volt. Ovo je prvi električni automobil sa proširenim dosegom. Ovo je smela i odlična tehnologija koja dokazuje da Ševrolet želi da promeni i vodi svet automobilske industrije u drugom veku svog postojanja, kao što je i u prvom. Ševrolet je najveći globalni trend General Motorsa sa godišnjom prodajom od oko 3,5 miliona vozila u preko 130 zemalja.

To je četvrti globalni brend vozila po prodaji, a takođe je i jedan od najbrže rastućih brendova u svetu. Ševrolet automobili ujedinjuju smeo dizajn, udobnost i prktičnost. Nakon lansiranja brenda u Evropi Ševrolet je udvostručio prodaju dostižući 500.000 vozila 2008. godine kao rekord. 2010. godine kompanija je povećala udeo na evropskom tržištu na 2,5% i zabeležena je prodaja od oko 430.000 vozila. Ševrolet mreža obuhvata 2900 dilera i servisa u Evropi. Ševrolet je 2011. godine lansirao sedam novih automobila, potpuno novi orlando, porodični minivolumen, novi kaptiva suv, korveta grand sport, novi aveo sa petoro vrata, kruze sa petoro vrata, kamaro kup, i kabriolet, i dobitnika priznanja svih većih u klasi, i električni volt automobil.

Najveća Ševrolet tržišta u Evropi su Rusija, Italija, Španija, Nemačka, Turska i Francuska. Osnovan u Americi od strane švajcarskog emigranta 1911. godine brend slavi svake godine sve veće pobede. Ševrolet je američki proizvođač vozila, koji se naziva i Ševi, od 1918. godine je deo general motorsa koncepta. Od 1963. godine kompanija je izbacila u prodaju tri automobila a vozila koja su se brzo prodavala nosila su značku Ševroleta.
U najpoznatije modele spadaju: Suburban koji je u startu bio karavan predstavljen 1963. godine, a od osamdesetih godina ime se označava za najveće terence u prodaji, Korveta je jedan od najpoznatijih sportskih američkih automobila, i na tržištu je prisutan od 1953. godine, do sada je proizveden u šest generacija, Kamaro je još jedan poznat sportski automobil i proizvodio se u četiri generacije od 1967. godine do 2002. godine.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 16.Jan.2019, 18:21

Novi Chevrolet Tracker

Novi Chevrolet Tracker

General Motors će novi SUV model Chevrolet Tracker u Kini zvanično predstaviti u martu ali nekoliko slika je već sada pred nama. Kako bilo, u pitanju je naslednik sadašnjeg modela koji se na nekim tržištima prodaje kao Chevrolet Trax. Sem modernijeg izgleda (po uzoru na novije generacije Chevroletovih modela Monza i Orlando), ovaj...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Jan.2019, 17:32

Genesis G70 izabran za Severnoamerički automobil godine 2019

Genesis G70 izabran za Severnoamerički automobil godine 2019

Stručni žiri od 54 člana je na sajmu automobila u Detroitu objavio pobednike u izboru za 2019 North American Car, Truck i Utility Vehicle of the Year. Ukratko, pobednici po kategorijama su: Genesis G70 je 2019 North American Car of the Year (u finalu je pobedio Hondu Insight i Volvo S60/V60) Ram 1500...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 13.Jan.2019, 18:24

Cadillac XT6 i zvanično

Cadillac XT6 i zvanično

Cadillac je i pre zvaničnog početka ovogodišnjeg sajma automobila u Detroitu prikazao svoj novi SUV model XT6, modelske godine 2020. U pitanju je SUV sa tri reda sedišta koji će se u ponudi ove američke luksuzne marke smestiti između modela XT5 i Escalade. U vesti se kaže i da je XT6 napravljen na C1XX platformi koju koriste i Chevrolet Traverse i Buick Enclave. Kao što se i očekivalo, i XT6 je dobio prednji deo inspirisan Cadillacovim Escala Conceptom (sa upadljivom maskom i karakterističnim...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 13.Jan.2019

Najavljen novi Chevrolet Trax

Najavljen novi Chevrolet Trax

General Motors je najavio još jedan novi crossover, i to Chevrolet Trax modelske godine 2020. Teaser slika pokazuje da će novi Trax izgledati kao umanjeni Chevrolet Blazer, a u vesti se kaže i da će novi crossover koristiti novu VSS platformu (Vehicle Set Strategy) kojom će GM zameniti staru Gamma II platformu. Novu platformu će inače dobiti i sledeća...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 12.Jan.2019, 18:23

Najavljen Cadillac XT6

Najavljen Cadillac XT6

Cadillac će predstojeći NAIAS sajam automobila u Detroitu iskoristiti za svetsku premijeru svog novog SUV-a pod nazivom XT6, modelske godine 2020. U pitanju je SUV sa tri reda sedišta (za sedam putnika), koji će se u ponudi ove američke luksuzne marke smestiti između modela XT5 i Escalade. U vesti se kaže i da je XT6 napravljen na C1XX platformi koju koriste i Chevrolet Traverse i Buick Enclave. Teaser slika pokazuje samo prednji deo, ali ipak otrkriva da će i XT6 dobiti izgled inspirisan...

Detaljnije >>