Chevrolet
Chevrolet

Ševrolet je osnovan od strane švajcarskog vozača trka Luisa Chevroleta i bivšeg šefa Gm Viliama Duranta.
Jedna od teorija kaže da je logotip projektovan po plakatu koji je Durant video u francuskom hotelu, dok druga tvrdi da je ta leptir mašna zapravo stilizovani prikaz švajcarske zastave.

Model D je pokrenut 1918. godine i posedovao je V8 motor sa 35 ks koji je zamenjen manjim, sa šest cilindara onim koji su se pokazali naročito uspešni na komercijalnim automobilima. Motor je stekao reputaciju zbog svoje visoke izdržljivosti i dobio nadimak gvozdeno čudo. Nekoliko godina kasnije Ševi je izbacio Suv model vozila, Suburban carial. Sportski terenac sa osam sedišta i težinom od pola tone, što je označilo početak budućih Ševrolet Suv linija. Ševrolet nastavlja svoju uspešnu seriju inovaciju uvođenjem Poverglajd automatskog sistema prenosa 1950. godine, postavši tako prva fabrika koja proizvodi vozila sa automatskim menjačima, po niskim cenama za svetsku prodaju.

Ubrzo nakon uvođenja automatskih menjača pojavila se i legendarna Korveta. Korveta je postala prvi američki sportski automobil za masovnu proizvodnju. Takođe su premijerno prvi put korišćeni laki materijali za telo auta kao što je plastika. Nakon priznanja dobijenih zahvaljujući proizvodnji Korvete, Ševi je pokrenuo i nekoliko novih modela, uključujući sjajnu Impalu i Corvair sa vazdušnim hlađenjem.

Tokom šesdesetih godina Ševrolet je dostigao svoj prodajni vrhunac. Ševi je poslednjih godina smanjio prodaju ali su zato njegovi stariji modeli postali večiti klasici i vredni kolekcionarski primerci. Trijumf ševroleta u 21. veku je njegovo ponovno pojavljivanje u Evropi. Dok su automobili uvek bili dostupni i van njihovog glavnog američkog tržišta, rezultati prodaje u Evropi su bili veoma slabiji. Akvizicija kompanije Daevo motors od strane General motora 2001. Godine je omogućila pristup već uspostavljenoj evropskoj maloprodajnoj mreži i snažnoj proizvodnoj bazi. Na početku 2005. godine brend Ševrolet je ponovo lansiran u Evropi, nudeći niz malih automobila baziranih na proizvodima bivšeg brenda.

Proizvodnja je ponovo započela sa otvaranjem novih fabrika u Sankt Petersburgu, u Rusiji i nekoliko zajedničkih kompanija u istočnoj Evropi i Poljskoj. Ševrolet je proslavio svoju stogodišnjicu poslovanja sa istim vrednostima koje je oduvek gajio: pouzdana dobra tehnologija, izražajan dizajn, i velika vrednost. A kao rođendanski poklon sebi i celom svetu, kompanija se uhvatila u koštac sa ekološkim pitanjima današnjice i sutrašnjice sa svojim inovativnim modelom Volt. Ovo je prvi električni automobil sa proširenim dosegom. Ovo je smela i odlična tehnologija koja dokazuje da Ševrolet želi da promeni i vodi svet automobilske industrije u drugom veku svog postojanja, kao što je i u prvom. Ševrolet je najveći globalni trend General Motorsa sa godišnjom prodajom od oko 3,5 miliona vozila u preko 130 zemalja.

To je četvrti globalni brend vozila po prodaji, a takođe je i jedan od najbrže rastućih brendova u svetu. Ševrolet automobili ujedinjuju smeo dizajn, udobnost i prktičnost. Nakon lansiranja brenda u Evropi Ševrolet je udvostručio prodaju dostižući 500.000 vozila 2008. godine kao rekord. 2010. godine kompanija je povećala udeo na evropskom tržištu na 2,5% i zabeležena je prodaja od oko 430.000 vozila. Ševrolet mreža obuhvata 2900 dilera i servisa u Evropi. Ševrolet je 2011. godine lansirao sedam novih automobila, potpuno novi orlando, porodični minivolumen, novi kaptiva suv, korveta grand sport, novi aveo sa petoro vrata, kruze sa petoro vrata, kamaro kup, i kabriolet, i dobitnika priznanja svih većih u klasi, i električni volt automobil.

Najveća Ševrolet tržišta u Evropi su Rusija, Italija, Španija, Nemačka, Turska i Francuska. Osnovan u Americi od strane švajcarskog emigranta 1911. godine brend slavi svake godine sve veće pobede. Ševrolet je američki proizvođač vozila, koji se naziva i Ševi, od 1918. godine je deo general motorsa koncepta. Od 1963. godine kompanija je izbacila u prodaju tri automobila a vozila koja su se brzo prodavala nosila su značku Ševroleta.
U najpoznatije modele spadaju: Suburban koji je u startu bio karavan predstavljen 1963. godine, a od osamdesetih godina ime se označava za najveće terence u prodaji, Korveta je jedan od najpoznatijih sportskih američkih automobila, i na tržištu je prisutan od 1953. godine, do sada je proizveden u šest generacija, Kamaro je još jedan poznat sportski automobil i proizvodio se u četiri generacije od 1967. godine do 2002. godine.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 07.Mar.2019, 13:30

Kraj za Chevrolet Cruze, 1.000 radnika ostaje bez posla?

Kraj za Chevrolet Cruze, 1.000 radnika ostaje bez posla?

Poslednji američki Chevrolet Cruze Sedan sišao je sa fabričkih traka pogona u Ohaju.. I dok bi većina proizvođača automobila obeležila trenutak prestanka proizvodnje svog modela, General Motor (GM) nije dao publicitet ovom događaju. Iz kompanije su za Rojters samo kratko prokomentarisali da je poslednji Cruze kompletiran 5. marta u 3 popodne po lokalnom vremenu i da je to bio "odličan model na koji su radnici pogona Lordstaun u Ohaju veoma ponosni".

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 01.Feb.2019

Corvette C7 Final Edition

Corvette C7 Final Edition

Chevrolet je u Evropi startovao sa prodajom Corvette Grand Sport i Z06 u specijalnom i ograničenom Final Edition izdanju. Final Edition između ostalog podrazumeva standardne Brembo karbon-keramičke kočnice, Competition sportska sedišta i kalibraciju šasije optimizovanu za trkačke staze a za neke verzije i Z07 paket sa dodatnim aerodinamičkim elementima i Michelin Pilot...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 31.Jan.2019, 01:16

2019 Chevrolet Camaro ZL1 1LE i sa 10-stepenim automatikom

2019 Chevrolet Camaro ZL1 1LE i sa 10-stepenim automatikom

Chevrolet Camaro ZL1 1LE je za modelsku godinu 2019 dobio i opcioni 10-stepeni automatski menjač, uz doplatu od 1.595 dolara (dobija se uz 1LE paket koji inače košta 7.500 dolara).Kupcima će ovakav Camaro biti dostupan od kraja februara, uz najavu fabrike da je automobil sada brži i lakši za vožnju. Chevrolet za sada nije saopštio informacije o ubrzanju i najvećoj brzini,...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 30.Jan.2019, 16:19

Uhapšen zbog šverca više od 1,2 tone mesa i 120 kilograma eurokrema

Uhapšen zbog šverca više od 1,2 tone mesa i 120 kilograma eurokrema

Novopazarska policija uhapsila je S.M. (37) iz tog grada zbog sumnje da je pokušao da prošvercuje više od 1,2 tone mesa i 120 kilograma eurokrema Novopazarska policija uhapsila je S.M. (37) iz tog grada zbog sumnje da je pokušao da prošvercuje više od 1,2 tone mesa i 120 kilograma eurokrema, čija je vrednost procenjena na oko 400.000 dinara, saopšteno je danas. Navodi se da su policajci jutros pokušali da zaustave automobil "ševrolet" kojim je S.M. upravljao, ali...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 29.Jan.2019, 00:40

Chevrolet Corvette Grand Sport Drivers Series

Chevrolet Corvette Grand Sport Drivers Series

Iza boja i detalja karoserije četiri Corvette stoje četiri vozača koji u trkama izdržljivosti brane boje tima Corvette Racing. Nakon nedavne najave Chevrolet je u Daytoni predstavio posebnu seriju aktuelne Corvette u četiri boje a u čijem dizajniranju su učestvovali vozači fabričkog tima Corvette Racing (Tommy Milner, Oliver Gavin, Jan Magnussen i Antonio Garcia) koji u trkama izdržljivosti godinama „ratuju“ s vozačima Porschea, Ferrarija, Aston Martina, Forda...Bazirane na modelu...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 22.Jan.2019, 12:00

Legomanija: Od kockica napravili Chevrolet pikap u prirodnoj veličini

Legomanija: Od kockica napravili Chevrolet pikap u prirodnoj veličini

Pored brojnih novih modela automobila, na aktuelnom auto-salonu u Detoritu izloženo je i jedno neobično vozilo.. Pikap Chevrolet Silverado 1500 LT Trail Bossha dobio je ovih dana svoju repliku od Lego kockica koju je sastavljalo 18 ljudi. Oni su za to utrošili preko 2.000 radnih sati i tačno...

Detaljnije >>