BMW
BMW

Bmv je osnovan 7. marta 1916. godine u vreme Prvog svetskog rata, a prvi novac je zarađen proizvodnjom motora.
Mnogi misle da simbol propelera na logou zapravo datira iz vremena kada je Bmv proizvodio avionske motore. Ipak boje koje se nalaze na poznatoj znački su bavarske nacionalne boje u formi preuzetoj sa logoa Rapp kompanije. Ime B Motoren Verke je usvojena godinu dana kasnije, zajedno sa slavnim grbom sa belim elisama koje se okreću na nebu.

Prvi samostalni model bio je Bmv 3,20. Bmv je nemački proizvođač automobila, motora, i bicikala sa sedištem u Minhenu, rani početak kompanije se nije zasnivao na automobilima, već na motorima za avione, među kojima je najpoznatiji bio V12 za Austro daimler, koji je korišćen u mnogim avionima tokom Prvog svetskog rata. T
Tokom 1917. godine Karl Rapp je napustio firmu koju je osnovao i kompanija je postala Baj Motoren Verke Gmbh ili skraćeno Bmv. Nemačkoj kao poraženoj državi posle rata 1918. godine nije bilo dozvoljeno da nastavi proizvodnju aviona, pa se Bmv okrenuo proizvodnji motora. Prvi proizvod je pokrenut 1923. godine, dok su automobili usledili pet godina kasnije, kada je Bmv kupio malu firmu Diksi koja je prodavala svoje verzije Austin sevena.

Do 1933. godine Bmv je proizvodio automobile sa sopstvenim dizajnom, koji su bili veliki i skupi. Posebno se istakao model 328, koji je dominirao u raznim klasama širom Evrope, sve dok Drugi svetski rat nije zaustavio njegovu proizvodnju 1939. godine. Tokom rata Bmv se opet okrenuo vojnoj proizvodnji, da bi bila stopirana 1945. godine kada su amerikanci i britanci preuzeli kompaniju. Novi predsednik Bmv Kurt Donat dobija dozvolu za proizvodnju motora, dok su automobili pokrenuti četiri godine kasnije. Period pedesetih godina prošlog veka je bio težak za Bmv, pa se njihovi proizvodi nisu prodavali u velikim ciframa.

U tom periodu kompanija je imala gubitke, proizvodila je automobile u takozvanoj 500 ponudi koja je imala 501 sedan, 503 kupe, i 507 rodster. Zbog velike cene sva tri modela su koštala previše da bi napravili razliku na tržištu, od oporavka od rata kupovina nije išla. Predsednik kompanije Donat je pokušao da privuče novac i kupce sa Isetta mikroautomobilom pod licencom italijanskog Iso a uskoro je usledio veći 700. Veliki rival Daimler Benz je bio zainteresovan da kupi Bmv, ali tokom 1960. godine braća Herbert i Harald Kvant preuzimaju većinske akcije kompanije. Njih dvojica su na čelna mesta postavili svoje ljude i Nova klasa je napravljena koja je postala najbolji model kompanije. Neue Klasse je počela sa prodajom od 9.425 maraka, u jeftinoj kategoriji.

Do 1969. godine Neue Klasse je stabilizovao situaciju u kompaniji i Bmv odlučuje da ne želi da se takmiči sa Fordom, Opelom i Volksvagenom, već je cilj da kompanija ima proizvod za koji kupci neće žaliti da plate veću cenu. Tako nešto nije do tada bio Bmv stil, iako je Neue Klasse sedan bio praktičan automobil, on se svakako nije mogao pohvaliti lepim dizajnom. Bmv se takođe nije mogao pohvaliti ni egzotičnim proizvodima, i konačna odluka je pala da se kompanija koncentriše na ukrase i uređenja. Znajući da ništa ne može da podigne imidž sportskih automobila kao uspesi na stazama, Bmv je doneo odluku da se oproba u sportu. Rani pokušaji da sa malom kompanijom Alpina stignu uspesi nisu protekli dobro, a onda je u maju 1972. godine debitovao 3.0 CSL i u potpunosti promenio standarde. E9 će opstati u proizvodnji sve do kraja 1975. Godine, do kada će biti prodato 13.696 primeraka sa rednim četvorocilindarskim motorom i 30.546 primeraka sa rednim šestakom. Od navedenog hiljadu primeraka su bili retki CSL modeli. Zamena će stići u vidu serije 6, koja će takođe imati mnogo uspeha na tržištu, koja se proizvodi i danas.

Bmv je trenutno najveći proizvođač premijum automobila na svetu, a svoju imperiju je stvorio kroz krilaticu ultimativna vozačka mašina. Kupci vole podatak i kvalitet da Bmv u poslednjih pedeset godina izbacuje samo pobednike i da ne poznaje neuspeh, a sve je počelo sa E9. Kompanija sa sedištem u Minhenu je uknjižila profit od 1,95 milijardi evra na prihode od 25 milijardi evra, predsednik Bmv Harald Kruger je izjavio da rezultat kompanije predstavlja novi rekord što otvara put za ostvarenje poslovnih ciljeva u celoj 2016. godini. Prodaja tri marke automobila Bmv, Minija, i Rols Rojsa je skočila za 5,7 odsto od aprila do juna na 605.534 vozila.

To je donelo profit iz poslovanja od 2,7 milijarde evra, što je osam procenata više nego u istom kvartalu prošle godine, kompanija je jedna od vodećih u svetu, cilj je ostvaren da se automobili Bmv prodaju u celom svetu svake godine sve više.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 24.Maj.2018, 06:46

Novi Audi RS6 stiže sledeće godine, u gami i limuzina

Novi Audi RS6 stiže sledeće godine, u gami i limuzina

Ako je verovati novim izveštajima nemačkog Auto Bilda, Audi sprema i RS verziju nove A6 limuzine. Podsetimo, prethodna generacija ovog automobila nije bila dostupna u RS verziji već je kupcima bio dostupan samo karavanski RS6 Avant. Pomenuti izvor tvrdi da bi novi RS6 na tržište trebalo da stigne tokom sledeće godine i to u karavanskoj i limuzinskoj verziji. Razlog zašto bi Audi revitalizovao svog...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 23.Maj.2018

VIDEO: Testiranje novog BMW-a X5

VIDEO: Testiranje novog BMW-a X5

Prvi čovek BMW-a Harald Krüger je nedavno i zvanično najavio da će četvrta generacija modela X5 premijeru imati kasnije ove godine, dok poslednje informacije kažu da će se to desiti sledećeg meseca. Do tada, pred nama je video sa testiranja nove X5-ice. Dakle, nakon objavljivanja prvih slika i detalja u junu, šira javnost će ovaj Sports Activity Vehicle (SAV) moći da upozna...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2018, 21:09

ŠTA JE SA MOZGOM? Tokom fudbalskog meča ludak ULETEO na teren kolima u punoj brzini! (VIDEO)

ŠTA JE SA MOZGOM? Tokom fudbalskog meča ludak ULETEO na teren kolima u punoj brzini! (VIDEO)

Stiuacija kakva se ne pamti.. Neverovatna scena viđena je na meču omladinske lige Ujedinjenih Arapskih Emirata, između Al Džazire i Šabab Al Ahlija. U trenutku kada je trajala utakmica i akteri borili za svaku loptu, na terenu se pojavio automobil. TAJSON JE POSUMNJAO DA GA ŽENA VARA SA DONALDOM TRAMPOM: Čuveni NOKAUTER je tada seo u svoj BMW i uradio nešto potpuno SULUDO (FOTO). DOVOLJNA IM JE JEDNA REČ! Novakove kolege mu čestitale rođendan. Nole...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2018

TAJSON JE POSUMNJAO DA GA ŽENA VARA SA DONALDOM TRAMPOM: Čuveni NOKAUTER je tada seo u svoj BMW i uradio nešto potpuno SULUDO (FOTO)

TAJSON JE POSUMNJAO DA GA ŽENA VARA SA DONALDOM TRAMPOM: Čuveni NOKAUTER  je tada seo u svoj BMW i uradio nešto potpuno SULUDO (FOTO)

Malo poznat detalj iz života legendarnog bokserskog šampiona i aktuelnog predsednika SAD.. Iako na prvi pogled deluje neverovatno, bokserska legenda Majk Tajson se već tri decenije poznaje sa 45. predsednikom SAD Donaldom Trampom i to ne samo na nivou javnih ličnosti od kojih je svaka uspešna u svom poslu, već i više od toga. Blizak odnos tadašnjeg najboljeg boksera planete i poslovnog čoveka razvio se u Trampovom Plaza hotelu u Atlantik Sitiju gde je Tajson branio titulu...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 22.Maj.2018

STRAŠNE SCENE SA ULICA RUSIJE: Pijani vozač se zabio u kola i ubio oca dvoje dece, a onda plakao nad svojim smrskanim BMW-om (VIDEO)

STRAŠNE SCENE SA ULICA RUSIJE: Pijani vozač se zabio u kola i ubio oca dvoje dece, a onda plakao nad svojim smrskanim BMW-om (VIDEO)

Nadzorne kamere u Čeljabinsku, gradu u Rusiji istočno od Urala, snimile su juče strašnu saobraćajnu nesreću...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 22.Maj.2018

Galerija: BMW Serije 2 Active/Gran Tourer (redizajn)

Galerija: BMW Serije 2 Active/Gran Tourer (redizajn)

BMW je početkom godine predstavio redizajn svoja dva MPV modela koja su u periodu 2014-2017. prodata u preko 380.000 primeraka. U međuvremenu, ovi automobili su stigli u evropske prodajne salone, a bavarski proizvođač ispratio je početak prodaje svežim fotografijama.. Spoljašnjost je diskretno restilizovana, tako da se samo pažljivim uporednim posmatranjem starih i novih verzija mogu primetiti razlike na maski hladnjaka (veći "bubrezi"), farovima (nova LED svetla i LED svetla...

Detaljnije >>