Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
2026. godine stiže još jedan Alfa Romeo superautomobil

2026. godine stiže još jedan Alfa Romeo superautomobil

33 Stradale je bio samo prvi od mnogih superautomobila koje Alfa Romeo planira za naredne godine. Jedan od njih je već potvrđen za 2026. godinu. Alfa Romeo 33 Stradale (na slici) je inspiraciju za dizajn preuzeo od istoimenog modela iz sredine prošlog veka, a ograničen je na samo 33 primerka. U međuvremenu, odeljenje kompanije Bottega nastavlja rad na veoma ograničenim, istorijski inspirisanim modelima sve dok odeljenje ostane profitabilno. „Prvi automobil se pokazao kao zaista dobra...

Izvor: AutoBlog, 20.Sep.2023, 00:32

Detaljnije >>

NIKAKO IH NEMOJTE PRODAVATI! Top 10 polovnjaka kojima cena STRMOGLAVO RASTE!

NIKAKO IH NEMOJTE PRODAVATI! Top 10 polovnjaka kojima cena STRMOGLAVO RASTE!

Može se lepo zaraditi na njima.... Stručnjaci iz registra istorije automobila „Car vertical” analizirali su tržište automobila i sastavili listu od deset automobila koje ne bi trebalo da prodajete jer će njihova vrednost samo da raste. Alfa Romeo GTV (1993 – 2004). Stručnjaci za dizajn u Alfa Romeu, koji su uvek voleli hrabra i neobična dizajnerska rešenja, još jednom su potvrdili taj pristup sa Alfa Romeom GTV. Kao i većina kupea tog vremena,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2023, 11:00

Detaljnije >>

Maserati MC20 je prvobitno trebalo da bude Alfa Romeo superautomobil

Maserati MC20 je prvobitno trebalo da bude Alfa Romeo superautomobil

Maserati MC20 je u početku trebalo da nosi znak Alfa Romea. Alfin šef proizvoda Danijel Guzafame je naime potvrdio da je MC20 u stvari počeo kao Alfa Romeo pre nego što je odlučeno da ponese znak Maseratija. Uprkos prelasku na drugu marku dok je automobil još bio u razvoju, vrata su ostala otvorena za Alfa Romeo da ponovo bude deo projekta. Novi 33 Stradale ima jaku vezu sa MC20, ali je više od tek nove verzije Maseratijevog supersportskog modela. Osim što imaju drugačiju karoseriju, i prednje...

Izvor: AutoBlog, 16.Sep.2023

Detaljnije >>

Stellantis ulaže 160 miliona dolara za izgradnju fabirke u Južnoj Africi

Stellantis ulaže 160 miliona dolara za izgradnju fabirke u Južnoj Africi

Auto-gigant Stellantis će uložiti tri milijarde randa (160 miliona dolara) u razvoj novog pogona za proizvodnju vozila u Južnoj Africi sa korporacijom za industrijski razvoj zemlje i Odeljenjem za trgovinu, industriju i konkurenciju. Vlasnik brendova kao što su Alfa Romeo, Chrysler i Jeep potpisao je memorandum o razumevanju sa vladom Južne Afrike u martu ove godine, prenosi Bloomberg. Projekat je finalizovan u sredu na sastanku kojem su prisustvovali glavni operativni direktor Stellantis...

Izvor: AutoBlog, 14.Sep.2023, 03:01

Detaljnije >>

Alfa Romeo B SUV pre vremena

Alfa Romeo B SUV pre vremena

Dok čekamo na zvaničnu promociju, prve slike dugo očekivanog Alfinog SUV-a B segmenta su se pre vremena našle u javnosti. Alfa Romeo B-SUV će biti dugačak oko 420 cm i proizvodiće se na platformi CMP u fabrici Stellantisa u poljskom Tihiju, zajedno sa modelima Fiat 600 i Jeep Avenger. Projekat je u internim krugovima Alfa Romeo tima poznat kao “Kid”. “Kid” potvrđuje da će sledeći Alfa Romeo biti sportsko urbano vozilo: “mališan” u postavci, kako bi zaokružio gamu koju...

Izvor: AutoBlog, 10.Sep.2023, 21:31

Detaljnije >>

Alfa Romeo 33 Stradale se vraća kao električni superautomobil od 750 KS

Najnoviji vodeći model Alfa Romea je istovremeno proslava prošlosti i pokušaj da se krene napred - ograničeno izdanje rimejka kultnog automobila je takođe dostupno sa gasnim pogonom.

Izvor: Blic, 06.Sep.2023, 10:56

Detaljnije >>