Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 18.Jul.2018, 12:37

Tim Formule 1 Alfa Romeo Sauber takmiči se za Veliku nagradu Nemačke

11. runda FIA Svetskog šampionata Formule 1, od 20. do 22. jula 2018. godine  Hinvil, 17. jul 2018 – Tim Formule 1 Alfa Romeo Sauber uskoro će se takmičiti na poslednje dve trke koje će biti održane jedna za drugom pre letnje pauze. Prva stanica je u Hokenhajmu, gde će se Markus Erikson (Marcus Ericsoon) i Šarl Lekler (Charles Leclerc) takmičiti za Veliku nagradu Nemačke, trku koja nije bila na kalendaru Formule 1 godinu dana. Nakon istrajne borbe za Velike nagrade tokom poslednjih vikenda...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jul.2018, 08:50

Novi Porsche Macan "trenira" po afričkim bespućima (FOTO)

Novi Porsche Macan trenira po afričkim bespućima (FOTO)

Porsche Macan na tržištu je od 2014, već je najprodavaniji model kompanije sa 350.000 jedinica širom sveta, a došlo je vreme za redizajn.. Koliko je bitan ovaj SUV za nemačkog proizvođača pokazuje činjenica da je od 246.375 prodatih Porschea prošle godine, 97.202 bilo Macan. Međutim, Macan je u poslednje vreme dobio žestoku konkurenciju među krosoverima poput Alfa Romeo Stelvia i Jaguar F-Pacea, pa ne može više da se oslanja na stare lovorike. Porsche...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 13.Jul.2018, 20:34

Potražnja za modelom Alpine A110 veća od očekivane, na auto čekaju i godinu dana

Potražnja za modelom Alpine A110 veća od očekivane, na auto čekaju i godinu dana

Alpine A110 prodaje se veoma dobro, pa će proizvodnja biti ubrzana kako bi se smanjilo vreme čekanja na isporuku vozila. Prvi novi model obnovljenog brenda Alpine, čiji je vlasnik Renault, privukao je veći broj kupaca nego što je kompanija očekivala, pa se lista čekanja odužila na više od godinu dana. Francuski proizvođač saopštio je da je već primio 5.000 nardžbina za sportski automobil A110 koji je rival modelima kao što su Porsche 718 Cayman i Alfa Romeo 4C. Broj zainteresovanih...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jul.2018, 22:31

Maserati najavljuje četiri modela električnih automobila

Maserati najavljuje četiri modela električnih automobila

NEW YORK - Tim Kuniskis, šef marki Alfa Romeo i Maserati, dijelova korporacije Fiat-Chrysler, dao je intervju za američki NBC News u kojem je, među ostalim, govorio o njihovim planovima za elektrifikaciju asortimana.. Prema Kuniskisu, sve će uskoro biti elektrificirano kada je riječ o automobilima, pa će i njegova kompanija uskoro na tržište izaći s većim brojem potpuno električnih vozila. Sasvim je jasno, gledajući njihovu ponudu i planove, da će Alfa Romeo...

Detaljnije >>