Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 17.Nov.2018, 13:26

FIAT akcija besplatna zimska provera ispravnosti vozila

FIAT akcija besplatna zimska provera ispravnosti vozila

U ovlašćenim servisima kompanije FCA Srbija, vlasnici vozila marki FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth mogu besplatno da provere performanse svog automobila uoči zime. Posetite i iskoriste povoljnosti tradicionalne akcije “Winter Check-Up 2018″ Akcija se odnosi na: 1. Besplatna provera vozila u 11 tačaka: · Kontrola centrale ubrizgavanja –Witech; · Provera stanja pneumatika; · Provera akumulatora; · Provera ventilacionog (rashladnog) sistema, rashladne tečnosti; ·...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Nov.2018, 17:17

Pripremite vaš automobil za zimski period

Pripremite vaš automobil za zimski period

Od petka 16. novembra, u svim ovlašćenim servisima kompanije FCA Srbija, vlasnici vozila marki FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth mogu besplatno proveriti performanse svog automobila uoči zime.. Besplatna provera vozila sastoji se od ukupno 11 tačaka:. - Kontrola centrale ubrizgavanja - Witech. - Provera stanja pneumatika. - Provera akumulatora. - Provera ventilacionog (rashladnog) sistema, rashladne tečnosti. -...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 14.Nov.2018, 23:29

Novi Sad: Duća ne otkriva napadače

Novi Sad: Duća ne otkriva napadače

Traga se za osobama koje su u utorak uveče oko 20 časova na parkingu u rumenačkoj ulici ranile Dušana Simeunovića iz Bečeja I DALjE je nepoznato ko je, i na kojoj lokaciji, ispalio hice u Dušana Simeunovića Duću (32) iz Bečeja, koji je sa tri prostrelne rane desne potkolenice pronađen u utorak uveče oko 20 časova na parkingu u Rumenačkoj ulici u novosadskom naselju Sajlovo. Povređeni zasad ćuti o onome što se preksinoć dogodilo, a policija utvrđuje sve okolnosti...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Nov.2018

25 godina: Fiat Coupe (1993. - 2000.)

25 godina: Fiat Coupe (1993. - 2000.)

Kris Bengl, američki dizajner (r. 1956.), proslavio se kao šef dizajna BMW-a, MINI-ja i Rolls-Roycea, večno ćemo ga pamtiti po 'Benglovoj BMW petici' (E60)... ... a ovde je reč o prelepeom kupeu, privlačnoj transformaciji modela Fiat Tipo, 'Evropskog automobila 1989. godine'. Bengl je dizajnirao u sklopu Centre Stilo Fiat, a, zanimljivo, za sportski skockani enterijer je zaslužan Pininfarina. Mada 'konfekcijska' koncepcija na Fiatovoj koncernskoj platformi, na kojoj su bili postavljeni i Alfa...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 09.Nov.2018, 10:35

TopSpeed test: Alfa Romeo Giulia QV

TopSpeed test: Alfa Romeo Giulia QV

Vredelo je čekati jer se nakon više od dve decenije, Alfa Romeo vratio pogonu na zadnje točkove i to u velikom stilu, sa kompaktnom sportskom limuzinom Giulia Quadrifoglio koju pokreće V6 biturbo motor od 510 KS poreklom iz Ferrarija Dugo smo čekali na jedan ovakav model iz kuće Alfa Romeo. Neki bi rekli i predugo! Automobil u svakom smislu dostojan slavne prošlosti italijanskog proizvođača,...

Detaljnije >>

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 04.Nov.2018, 20:36

#008 Sport & Tech Lifestyle

ZAPRATI NAS U 8. emisiji Sport & Tech Lifestyle predstavljamo vam: – MINI vodič kroz Beograd – Novu generaciju SUV – Mercedes GLE – TOP 5 nosivih gadžeta sa IFA sajma – Specijalnu seriju Alfa Romeo NRING – Zvučnik koji se nosi oko vrata – Porsche Design brzi hronograf –...

Detaljnije >>