Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Sportske.net, 17.Mar.2019, 10:19

Botasu Melburn!

Botasu Melburn!

Vozač Mercedesa Valteri Botas pobedio je danas u prvoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1 za Veliku nagradu Australije u Melburnu.. Botas je odmah na startu obišao timskog kolegu Luisa Hamiltona, vodio je od početka do kraja i ostvario četvrtu pobedu u karijeri. On je osvojio dodatni bod, pošto je odvezao najbrži krug trke. Drugo mesto zauzeo je Hamilton, a treći kroz cilj prošao je vozač Red Bula Maks Verstapen. Vozači Ferarija Sebastijan Fetel...

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Mar.2019, 11:05

Nova pravila, povratak Alfa Romea i Kubice u novoj sezoni Formule 1

Nova pravila, povratak Alfa Romea i Kubice u novoj sezoni Formule 1

ZAGREB - U Melbourneu u nedjelju, 17. ožujka, počinje nova sezona Formule 1. U 70. sezoni vozit će se 21 utrka, koliko ih je bilo i prošle sezone, a sudjelovat će deset momčadi - Mercedes, Ferrari, Alfa Romeo, Haas, McLaren, Racing Point, Red Bull, Renault, Toro Rosso i Williams.. Posljednjih pet sezona Formulom 1 dominira Mercedes i njegovi vozači. Britanac Lewis Hamilton je s Mercedesom osvojio četiri naslova (2014, 2015, 2017, 2018), a Nijemac Nico Rosberg jedan (2016).

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Mar.2019, 09:24

Alfa Romeo opozvao 60.000 automobila

Alfa Romeo opozvao 60.000 automobila

MILANO - Italijanski Alfa Romeo napravio je veliki opoziv svoja dva najpopularnija modela zbog mehaničkih problema.. Više od 60.000 vozila modela Giulia i Stelvio je povučeno sa puteva zbog problema sa adaptivnim tempomatom. Sistem se možda ne ugasi kada vozač pritisne pedalu kočnice. Sistem je moguće ugasiti jedino kada vozač drži kočnicu tokom dužeg vremenskog perioda. Alfa Romeo je otkrio kvar kada je jedan zaposleni testirao vozilo, ali za sada...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Mar.2019

Alfa Romeo opozvao 60.000 Giulia i Stelvia u svijetu

Italijanski Alfa Romeo napravio je veliki opoziv svoja dva najpopularnija modela zbog mehaničkih problema.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 11.Mar.2019, 18:27

Alfa Romeo opozvao 60.000 Giulia i Stelvia u svetu

Alfa Romeo opozvao 60.000 Giulia i Stelvia u svetu

Italijanski Alfa Romeo napravio je veliki opoziv svoja dva najpopularnija modela zbog mehaničkih problema.. Više od 60.000 vozila modela Giulia i Stelvio je povučeno sa puteva zbog problema sa adaptivnim tempomatom. Kako su saopštili iz Alfa Romea, sistem se možda ne ugasi kada vozač pritisne pedalu kočnice. Sistem je moguće ugasiti jedino kada vozač drži kočnicu tokom dužeg vremenskog perioda. Alfa Romeo je otkrio kvar kada je jedan zaposleni...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Mar.2019, 08:50

Alfa Romeo radi na novom ulaznom modelu

Italijanski Alfa Romeo trenutno radi na novom ulaznom modelu koji bi mogao da dobije formu i malog krosovera.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 05.Mar.2019, 19:58

SUV sa italijanskim šmekom – detaljan pogled na Alfa Romeo Tonale FOTO

SUV sa italijanskim šmekom – detaljan pogled na Alfa Romeo Tonale FOTO

Koncept prvog Alfa Romeo plug-in hibridnog SUV-a srednje veličine debituje na na Međunarodnom sajmu automobila u Ženevi.

Detaljnije >>