Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 19.Maj.2019, 13:04

Tradicija je važna: Alfa Romeo pronašao inspiraciju za novu boju u prošlosti FOTO

Tradicija je važna: Alfa Romeo pronašao inspiraciju za novu boju u prošlosti FOTO

U okviru čuvene trke “Mille Miglia”, italijanski proizvođač predstavio je jedinstvenu Giuliu Quadrifoglio ofarbanu u specijalnu boju.. Među brojnim klasičnim Alfama koje su mogle da se vide na “Mille Miglia 2019”, pažnju publike privukla...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2019, 21:02

Ovo je mladoženja iz Beograda koji je POGINUO NAKON SVADBE: Jezivi detalji saobraćajke

Ovo je mladoženja iz Beograda koji je POGINUO NAKON SVADBE: Jezivi detalji saobraćajke

Marko Anđelić (32) iz Trebinja, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći u trebinjskom naselju Mokri Dolovi došao je iz Beograda pre nekoliko dana u svoj rodni kraj da se oženi. Nakon svadbe koja je bila u jednom trebinjskom motelu na izlazu iz grada prema Dubrovniku, nesrećni mladić je razvozio prijatelje. Nesreća se dogodila 40 minuta iza ponoći  na novom kružnom toku u trebinjskom naselju Mokri dolovi, kada je mladoženja, koji je upravljao automobilom „alfa romeo“...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 11.Maj.2019, 09:49

Alfa Romeo Tonale – koncept koji obećava FOTO

Alfa Romeo Tonale – koncept koji obećava FOTO

Italijanski proizvođač nedavno je prikazao koncept budućeg kompaktnog SUV modela koji ljubitelje ovog brenda nije ostavio ravnodušnim, pa se produkcijska verzija očekuje sa nestrpljenjem.. Alfa Romeo je u martu iznenadio publiku ženevskog auto-salona konceptom Tonale kojim je najavio novi produkcijski SUV. Automobil koji će u Alfinoj gami zauzeti mesto ispod SUV-a Stelvio ima još "hrabriji" dizajn u odnosu na svog većeg brata. Iako se očekuje da produkcijska...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 29.Apr.2019, 05:36

Koji SUV je najbrži - Bentayga, Cayenne Turbo i Stelvio Quadrifoglio stali na crtu? (VIDEO)

Tri moćna SUV modela proizvođača Bentley, Porsche i Alfa Romeo okušali su se u trci na pravcu dužine pola milje.. Auto Express je želeo da sazna koja će od ovih snažnih mašina odneti pobedu u drag trci na 800 metara. Iako raspolaže sa čak 510 ks (375 kW), Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio je u ovom društvu "najslabiji"....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 28.Apr.2019, 13:01

Koji SUV je najbrži - Bentayga, Cayenne Turbo i Stelvio Quadrifoglio stali na crtu? VIDEO

Koji SUV je najbrži - Bentayga, Cayenne Turbo i Stelvio Quadrifoglio stali na crtu? VIDEO

Tri moćna SUV modela proizvođača Bentley, Porsche i Alfa Romeo okušali su se u trci na pravcu dužine pola milje.. Auto Express je želeo da sazna koja će od ovih snažnih mašina odneti pobedu u drag trci na 800 metara. Iako raspolaže sa čak 510 ks (375 kW), Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio je u ovom društvu "najslabiji"....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Apr.2019, 19:29

Đovinaciju "prve kazne"

Đovinaciju prve kazne

Antonio Đovinaci, vozač F1 ekipe Alfa Romeo, promeniće jedan deo na svom bolidu i zbog toga propustiti 10 pozicija na startnom redu.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2019, 10:38

Trijumf Hamiltona u jubilarnoj 1.000 trci Formule 1

Trijumf Hamiltona u jubilarnoj 1.000 trci Formule 1

Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je danas na Velikoj nagradi Kine u Šangaju, trećoj trci u sezone, a jubilarnoj 1.000. u istoriji Formule 1.. Petostruki šampion dominantno je došao do druge uzastopne pobede u šampionatu, ukupno 75. u karijeri, ispred klupskog kolege Valterija Botasa i Sebastijana Fetela iz Ferarija. Četvrto mesto osvojio je Maks Verstapen iz Red Bula, peti je završio drugi vozač Ferarija...

Detaljnije >>