Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2021, 14:36

Alfa Romeo, Lancia, DS i Chrysler imaju rok da se dokažu

Automobilski koncern Stellantis, nastao udruživanjem grupacija FCA i PSA, daće šansu svojim posustalim brendovima.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 14.Maj.2021, 10:40

Alfa Romeo, Lancia, DS i Chrysler dobili rok od deset godina da se dokažu ili se gase

Alfa Romeo, Lancia, DS i Chrysler dobili rok od deset godina da se dokažu ili se gase

Automobilski koncern Stellantis, nastao udruživanjem grupacija FCA i PSA, daće šansu svojim posustalim brendovima.. Stellantis koji okuplja čak 14 marki, suočen je sa činjenicom da pojedini brendovi više služe kao ukras nego što zarađuju. U grupu onih čija je budućnost neizvesna, svrstani su Alfa Romeo, Lancia i Chrysler, iz FCA, kao i premijum marke DS iz francuskog PSA. Proteklih meseci spekulisalo se šta će biti sa "lošim đacima", da bi rukovodstvo...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 13.Maj.2021, 16:33

Stellantis najavio investicije u Alfa Romeo i Lanciju

Stellantis najavio investicije u Alfa Romeo i Lanciju

Otkad su se Fiat Chrysler Automobiles i PSA Peugeot Citroen spojili da bi formirali Stellantis, ljudi se pitaju da li ima mesta za 14 različitih marki pod istim korporativnim kišobranom. To je odlično pitanje s obzirom na to da postoji dosta problematičnih kompanija, uključujući Alfa Romeo, Lanciju, DS Automobiles i Chrysler. Kako podseća Motor1, generalni direktor Stellantisa Carlos Tavares je već potvrdio da trenutno ne postoje planovi za ukidanje bilo koje od ovih marki, jer tri evropske...

Detaljnije >>

Izvor: AutoMagazin, 13.Maj.2021

13.05.2021 ::: Alfa Romeo Giulia GTA: legenda je izašla na ulice

13.05.2021 ::: Alfa Romeo Giulia GTA: legenda je izašla na ulice

Na Balocco stazi danas počinje da se prikazuje međunarodnim medijima model Alfa Romeo Giulia GTA, kao i „ekstremna“ GTAm konfiguracija i da...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 13.Maj.2021

VIDEO: Test Alfa Romeo Giulia GTAm

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 12.Maj.2021, 17:49

Alfa Romeo Giulia GTA: legenda je izašla na ulice

Alfa Romeo Giulia GTA: legenda je izašla na ulice

•           Alfa Romeo je predstavio novi model Giulia GTA međunarodnim medijima na Balocco stazi „za dokazivanje“ (provincija Verčeli), gde je Autodelta razvila njegovog legendarnog prethodnika – 1965 Giulia GTA, „Gran Turismo Alleggerita“, koji je nizao sportske uspehe širom sveta. •           Inspirisana jednim od najuspešnijih modela u istoriji brenda Alfa Romeo dugoj 111 godina, nova Giulia GTA je epitom stila, mehanike i uživanja u vožnji. •          ...

Detaljnije >>