Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 12.Jan.2019, 23:04

Hyundai Motorsport predstavio novi dizajn i20 Coupe WRC za sezonu 2019

Hyundai Motorsport predstavio novi dizajn i20 Coupe WRC za sezonu 2019

Nedavno su u Birminghamu (Autosport International Show) timovi predstavili svoje nove boje za FIA WRC sezonu 2019. Dizajn svog automobila, i20 Coupe WRC, otkrio je i fabrički tim Hyundai. Tim Hyundai ima novog šefa, a pravo pojačanje stiglo je i u vozačkoj postavi. Novi šef je Andrea Adamo, koji je u svojoj karijeri radio kao trkački inženjer, tehnički direktor, šef za razvoj u Alfa Romero / Abarth (DTM, Supertouring and S2000 Alfa Romeo), u Lola Cars i N Tehnology, u Honda Racingu kao WTCC...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 10.Jan.2019, 15:35

Oduzeto i 13 vozilo: Izbrisan pre tri godine a taksirao u BG

Oduzeto i 13 vozilo: Izbrisan pre tri godine a taksirao u BG

Komunalna policija i saobraćajna inspekcija grada Beograda su u Ulici kralja Petra privremeno oduzeli automobil marke “alfa romeo” od “divljeg taksiste".. Oduzetim vozilom, bez taksi dozvole, upravljao je I.I. iz Beograda koji je pre tri godine izbrisan iz registra taksista iz Agencije za privredne registre, saopštio je Sekretarijata za poslove komunalne policije. Komunalna policija...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 10.Jan.2019

"DIVLJAK" ILI NE? Ima regularnu krovnu oznaku, TX TABLICE, ali su mu ipak ODUZELI AUTOMOBIL

Komunalna policija i Saobraćajna inspekcija grada Beograda danas su u Ulici kralja Petra privremeno oduzeli automobil marke...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 10.Jan.2019

OVAKO VARAJU "DIVLJACI" Pre tri godine izbrisan iz registra, a na autu imao KROVNU OZNAKU jednog od najvećih taksi udruženja

Komunalna policija i Saobraćajna inspekcija grada Beograda danas su u Ulici kralja Petra privremeno oduzeli automobil...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 08.Jan.2019, 13:05

Kao kameleon: Alfa Romeo koji menja boju FOTO

Kao kameleon: Alfa Romeo koji menja boju FOTO

Firma Romeo Ferraris unapredila je Alfin najsnažniji SUV. Pored ubrizgane injekcije snage, Stelvio Quadrifoglio dobio je i specijalnu boju spoljašnjosti koja menja nijansu u zavisnosti od toga kako se svetlost prelama na površini vozila.. Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio je već sam po sebi impresivan model sa V6 twin-turbo motorom od 510 konjskih snaga. Tjunerska kuća Romeo Ferraris odlučila je da ga učini još boljim, pa je pognski agregat pojačala...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 08.Jan.2019

VIDEO: Test 2019 Alfa Romeo Stelvio

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 02.Jan.2019, 11:33

Automobilski noviteti u 2019. godini

Automobilski noviteti u 2019. godini

Ljubitelje automobilizma i potencijalne kupce očekuju brojni noviteti u 2019. godini. Skoro svi vodeći proizvođači najavljuju zanimljive nove i facelift postojećih modela. Pokušali smo da napravimo mali presek noviteta s akcentom na modele zanimljive našem tržištu. Alfa Giulietta – Alfa Romeo uskače u prazninu nakon što je BMW najavio da će nova "jedinica" dobiti prednji pogon. Nova Giulietta će biti najdinamičniji model kompaktne klase, model koji kombinuje snažne motore i zadnji...

Detaljnije >>