Alfa Romeo
Alfa Romeo

Alfa romeo je simbol prestiža, stila i sportske lepe tradicije. Amblem alfe nije uvek izgledao kao danas. Alfa romeo je čuveni italijanski proizvođač koji se proslavio kroz istoriju auto sporta.

Prvi znak alfe jeste delo italijanskog kaligrafa Romana Katanea iz 1910. godine. U kružnu osnovu podeljenu po vertikali on je na desnu stranu ugradio bisione, zmiju koja u ustima drži dete. Ovaj element se nalazio na grbu Viskontija, vladara Milana u 14. veku. S leve strane se nalazi crveni krst na beloj podlozi, kao zaštitni znak dvorca Sforca.
Kada je 1918. godine kupio firmu Nikola Romeo, znak je promenjen, dodat mu je obod plave boje sa tekstom Alfa Romeo Milano i ocilima kraljevske porodice Savoj. Amblem je promenjen 1925. godine, kada je Alfa osvojila svet i postala šampion, a dodat mu je i lovorov venac.

Sledeća promena se dogodila 1946. godine, kada je Italija postala republika a tada su kraljevski ocili zamenjeni linijama. Sa oboda amblema je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je kompanija otvorila svoju fabriku u Napulju. Danas je Alfa znak istinskih zaljubljenika, u automobilizam i oktanskih vatrenih obožavatelja.
Armija fanova, ili alfisti jedna je od najprivrženijih u svetu automobila.

Alfa romeo oduvek poseduje znak koji je privlačio mnoge ljude širom sveta, jer se na njemu mnogo toga dešava. Sa leve strane se nalazi crveni krst i to na beloj podlozi, dok se na desnoj strani nalazi zmija koja u ustima drži dečaka. Ipak mnogi zapravo i ne znaju koja je istorija ovog znaka, i kakva je priča u vezi njega. Italijanski kaligraf Romano Kataneo je nacrtao znak Alfa Romea 1910. godine, kada je ova italijanska kompanija zapravo i nastala.

Pre svega, Alfa Romeo kompanija je u početku osnovana kao Alfa dok je drugi deo imena Romeo dodat tek 1920. godine, sa automobilom Alfa 20-30 hp, jer je par godina pre toga Nikola Romeo, poznati i cenjeni italijanski preduzetnik preuzeo firmu kada je kompanija i dobila puno ime Alfa Romeo.

Kada je Nikola Romeo preuzeo kompaniju znak je promenjen. Dodata mu je plava oznaka sa tekstom Alfa Romeo Milano, amblem se promenio 1925. godine, kada je Alfa osvojila svetski šampionat, uz dodati lovorov venac.
Sledeća izmena se desila 1946. godine, samim tim kada je Italija postala republika kraljevske ocile su zamenjene linijama. Sa oboda je nestalo ime Milano 1970. godine, kada je firma otvorila svoju fabriku u Napulju. U avgustu 1915. godine, glavno mesto u menadžmentu Alfe preuzima napolitanski preduzetnik Nikola Romeo koji je posle pet godina upravljanja kompaniji poklonio svoje prezime. Tako je nastalo ime jedne od najpoznatijih marki automobila u svetu.

Alfa Romeo je svoju reputaciju i popularnost sticao na trkačkoj stazi kroz različite discipline motor sporta, počevši od predratnog Grand priks trkanja, preko Formule 1, trka Gt i turing automobila pa sve do nadmetanja u reliju.

Kompanija je uvek negovala dobro ime u automobilizmu, što je negovalo sportski imidž marke.

Iz Alfinog trkačkog odeljenja nastao je najpoznatiji trkački tim na svetu, sa najviše vernih obožavalaca i poklonika u automobilizmu. Radi se o Scuderia ferari timu, a sve je počelo 1929. godine, kada je Enco Ferari preuzeo volan i postao glavnokomandujući u Alfa Romeo Korse odeljenju.
.Snažna veza između ove dve kompanije još uvek traje, i u budućnosti će biti još jača. Model koji je Alfu približio milionima potencijalnih kupaca u devedesetima bio je onaj s oznakom 155, i to je nepobitna stavka.
Alfa 155 je jedan od večnih modela u koje se fanovi ove marke i dan danas kunu i dive, a tome je pomoglo takmičenje u jednoj od najfascinantnijih serija trka na svetu pod nazivom Dtm. Iako je 155 bila limuzina, Franko Sbaro je sa svojim timom naučnika napravio jedan primerak u obliku karavana.

Alfa Romeo je našao mesto u srcima mnogih automobilista koji cene tradicionalne vrednosti među kojima su dizajn, zvuk, izgled, i emocije tokom vožnje.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 22.Jan.2018, 12:29

Stiže i sportski Alfa Romeo 6C

Stiže i sportski Alfa Romeo 6C

Nove informacije potvrđuju da Alfa Romeo priprema novi sportski model koji bi mogao da bude predstavljen već krajem ove ili početkom sledeće godine, s tim što će njegova proizvodnja startovati na samom početku 2020. Sve ove informacije je objavila tjuning kuća Pogea Racing koja se modifikacijom Alfinih modela više od dve decenije. Oni se pozivaju na svoje "apsolutno pouzdane izvore", navodeći da je kompanija FCA odobrila proizvodnju novog sportskog automobila...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 22.Jan.2018, 10:58

Kako je "propeti konj" postao simbol Ferrarija?

Kako je propeti konj postao simbol Ferrarija?

Jedan od najpoznatijih amblema u savremenoj auto-industriji vodi poreklo još iz vremena kada se osnivač Ferrarija trkao u automobilima marke Alfa Romeo. Crni "propeti konj" na žutoj podlozi ukrašava Ferrari automobile već sedam decenija, od 1947. i prvog modela koji je napravljen u Maranelu, ali je taj simbol nastao u periodu između dva svetska rata, dok je Enco Ferari učestvovao u auto-trkama za volanom modela Alfa Romea. Budući osnivač kompanije koja danas predstavlja sinonim za supersportske automobile,...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 21.Jan.2018

Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione na aukciji

Alfa Romeo 75 Turbo Evoluzione na aukciji

Obožavana 75-ica je po mnogima poslednja "prava" Alfa, a i danas je dokaz vrhunskih dometa italijanske autoindustrije. Iako Alfu 75 kao poslednju Alfu sa zadnjim pogonom (do dolaska Giulije) pravi puristi sanjaju s busso motorom, ovde se radi o pravom raritetu. Konkretni primerak dolazi iz vremena kada su Alfe već na izlasku iz fabrike imale tragove korozije, a radi se o 468. primerku od 500 proizvedenih za potrebe homologacije za Grupu A. Kod ove verzije dobro je to što je većina najosetljivijih delova...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 21.Jan.2018

FCA u 2017. povećao prodaju u Evropi za 5.2%

FCA u 2017. povećao prodaju u Evropi za 5.2%

Kompanija FCA je saopštila da je u 2017. godini na evropskom tržištu prodala više od milion svojih vozila. Tačnije, Evropljani su prošle godine kupili 1.044.714 vozila iz ponude FCA, što predstavlja rast od 5.2 odsto u poređenju sa 2016....

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2018, 06:31

Kako je "propeti konj" postao simbol Ferrarija?

Kako je propeti konj postao simbol Ferrarija?

Jedan od najpoznatijih amblema u savremenoj auto-industriji vodi poreklo još iz vremena kada se osnivač Ferarija trkao u automobilima marke Alfa Romeo.. Crni "propeti konj" na žutoj podlozi ukrašava "Ferrari" automobile već sedam decenija, od 1947. i prvog modela koji je napravljen u Maranelu, ali je taj simbol nastao u periodu između dva svetska rata, dok je Enco Ferari učestvovao u auto-trkama za volanom modela Alfa Romea. Budući osnivač kompanije koja danas...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 19.Jan.2018, 14:09

Ovako bi mogao da izgleda veliki Alfa Romeo SUV

Ovako bi mogao da izgleda veliki Alfa Romeo SUV

Uprava Alfa Romeo potvrdila je da kompanija radi na razvoju novog velikog SUV modela sa hibridnim pogonom, koji će biti konkurent Audiju Q7. Automobil će koristiti istu arhitekturu kao i Stelvio. To će biti najveći automobil koji je Alfa ikada napravila, a hibridni pogon će biti upotrebljen da bi se ispunile sve oštrije regulative kada je reč o emisijama gasova. Prema najavama, sistem bi trebalo da isporučuje oko 400KS. Ove informacije je otkrio direktor tehničkog odelenja u Alfa Romeo...

Detaljnije >>