Jaguar
Jaguar

Jaguar se pojavio 1922. godine pod drugim imenom kompanije i sa drugačijim dizajnom. Kompaniju su osnovali Vilijam Lajon i Vilijam Velmsi pod imenom Svalov Sajdkar. Prvi jaguar je proizveden 1932. godine i sve do 1945. godine svi automobili su nosili inicijale fabrike SS, kada su uklonjeni zbog sličnosti sa nacističkim simbolima i novo ime je postalo samo Jaguar.

Jaguar kars poznatiji kao Jaguar, jeste britanski proizvođač luksuznih automobila. Firma je nastala 1922. godine pod upravom Vilijama Lajonsa pod imenom Svolov sajder kompani, a današnji naziv je dobila posle Drugog svetskog rata zbog skraćenice SS koja je tokom rata postala nepopularna.

Kompanija je u proizvodnji više bila fokusirana na glamurozan stil nego na performanse i pouzdanost automobila. Zbog toga su trpeli jednak broj kritika kao i pohvala u javnosti. Sa sedištem u Koventriju u Velikoj Britaniji, glavna jaguarova fabrika se danas uglavnom bavi samo dizajnom i montažom.

Nakon što su proizveli niz luksuznih vozila tokom tridesetih godina, kao što su 1932 SS1 i sportski model SS90, jaguar je zadivio automobilsku industriju lansiranjem IksK120, najbržim automobilom tog doba. Sportski 3.4 litarski motor sa 180 konjskih snaga IksK je mogao da dostigne samo iz mesta 125 milja po satu za manje od pet sekundi. Njegova lepota, dostupnost i sportski izgled dali su ovom automobilu status ikone i večnosti.

IksK 120 je proizveden u preko 10.000 primeraka i postao je prvi Jaguarov najbolji izvozni model. Kao nadograđene verzije usledili su Iksk 140 i Iksk 150.

Tokom pedesetih jaguar je ostavio svoj naglasak na proizvodnju salonskih automobila. Prvi nov model je bio Mk sedam, ali uprkos tome što je posedovao odlični Iksk motor, nije bio tražen ni popularan. Mk dva je dokazao suprotno postavši drugi najprodavaniji jaguarov model tog vremena. Proizveden je u oko 123.000 modela. Do 60 ih jaguar je izgradio snažnu reputaciju koja je ojačana lansiranjem E tip modela. Zvanično predstavljen na Ženevskom salonu automobila 1961. godine, E tip je postao tražen i pobrao je sve simpatije i srušio sve rekorde. Lep za oko i neverovatno brz mogao je da razvije neverovatnih 150 milja po satu. Naslednik C i D tip modela je bio nešto što se do sad nije videlo. E tip je bio poboljšan u odnosu na svoje prethodnike sa sportskim motorom, kočionim diskovima na sva četiri točka i nezavisnim zadnjim vešanjem. Bio je noćna mora za trkačke staze, nadmašio je i Ferari.
Nakon što je proizvedeno preko 70.000 modela proizvodnja je stala 1975. godine, kada je zamenjen sa ne baš uspešnim IksJS modelom. Penzionisanje direktora Lajsona 1972. godine je bio veliki udarac za kompaniju koja nije bila sposobna da raste na temeljima, koje su postavili sami osnivači.

Od bankrota ih je spasila Lejland kompanija. Od 1989. godine, Jaguar je postao deo Ford motor kompanije zajedno sa Britiš land roverom.
Od 2008. godine, jaguar i land rover su u vlasništvu indijske kompanije tata motors. Jaguarova trenutna linija se sastoji od luksuznih modela kao što su IksJ, osvežena verzija IksF kao zamena za S tip, sportski model Iksk i Iks tip model. Iako će IksJ u početku da ostvari veliki uspeh, do sredine 1970. godine, jaguar će upasti u krizu zajedno sa celom britanskom auto industrijom.

Njegovo vlasništvo će se promeniti nekoliko puta, a danas je u rukama indijske Tate. Markiks 420G danas je mnogo cenjen klasik, a jedan od modela koji je bio u vlasništvu Džona Lenona, je pre nekoliko godina prodat za sumu od preko milion dinara. Mnogi će se složiti da je mark iks 420G bio poslednji pravi Jaguar pravi i da zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Osnovan pre više od devedeset godina jaguar je imao ulogu i u filmovima, koa što je Italijanski posao. On ima veliko nasleđe proizvodnje najelegantnijih sportskih automobila na svetu kao i mnogobrojne uspehe u velikim trkama automobila. Jaguar je nedavno na potpuno spektakularan način predstavio svoj najnoviji model Ksf tako što su probnu vožnju izveli na visokim žicama iznad reke Temze u Londonu. Kaskader Džim Davdol, koji je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejms Bondu, vozio je automobil na žici širine 34 milimetara.

Čitava svrha ovakve vrste reprezentovanja je bila da se prikaže automobilova lakoća, koji teži svega 1.380 kilograma, kao i njegova školjka koja se sastoji od sedamdeset pet odsto aluminijuma. Jaguar F pejs je zvanično najbolji i najlepši automobil 2017. godine.
Ovaj model jaguara je imao dvostruki uspeh na Sajmu u Njujorku, gde je dobio dva priznanja, za najlepši dizajn godine i za najbolji automobil godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Mondo, 24.Mar.2019, 14:01

SAJAM AUTOMOBILA: Jaguar I-Pace (VIDEO)

Prvi električni Jaguar je i prvi model ove čuvene marke koji je osvojio priznanje za Evropski automobil godine. Izvor: MONDO. Jaguar je predstavljanjem električnog krosovera I-Pace napravi veliki pomak za kupovini električnih automobila jer je ovo model namenjen publici koja ne želi da pravi kompromis kada je kupovina (električnog) automobila u pitanju. Ovo se posebno odnosi na finansijski deo jer I-Pace košta 110.000 evra! Dakle,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 12.Mar.2019, 21:19

Dve premijere Jaguar Land Rovera – evropski auto godine u Beogradu

Dve premijere Jaguar Land Rovera – evropski auto godine u Beogradu

Na 54. međunarodnom salona automobila, koji se od 22. do 31. marta održava u Beogradu, kompanija British Motors izlaže kompletnu gamu Land Roverovih i tri modela Jaguarovih automobila, od kojih neki imaju evropsku, a neki srpsku premijeru.. Posetioca tradicionalne prolećne izložbe u Beogradu na velikom štandu British Motorsa u Hali 1 najzanimljivija bi trebalo da bude evropska premijera nove generacije modela Range Rover Evoque. Budući da se Land Rover i Jaguar...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Mar.2019, 19:58

VIDEO OD KOG PODILAZI JEZA: Preskočila je u kavez, želeći selfi sa jaguarom,a onda je KRV ŠIKLJALA na sve strane

VIDEO OD KOG PODILAZI JEZA: Preskočila je u kavez, želeći selfi sa jaguarom,a onda je KRV ŠIKLJALA na sve strane

Ženu koja je zoološkom vrtu u blizini Finiksa u Arizoni prekoračila ogradu poželevši da napravi selfi, zgrabio je i kandžama povredio jaguar, saopštili su službenici zoološkog vrta, poručivši ljubiteljima životinja da velika mačka zbog toga neće biti uspavana.. Na video snimku napravljenom mobilnim telefonom vidi se najmanje jedna ogrebotina na ženinoj levoj podlaktici, dok se u bolovima valja po tlu. - Čuo sam ženu kako vrišti: "Upomoć, upomoć, upomoć"...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 11.Mar.2019

Prešla zaštitnu ogradu zbog selfija, napao je jaguar

Prešla zaštitnu ogradu zbog selfija, napao je jaguar

U zoološkom vrtu u Arizoni jaguar je napao ženu koja je preskočila zaštitnu ogradu da bi napravila selfi. Povrede koje je žena zadobila nisu opasne po život, a incident se dogodio kada je žena preskočila barijeru kako bi se fotografisala s jaguarom, koji je proturio šapu kroz rešetke i zgrabio je tako da joj je napravio...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 11.Mar.2019

HOROR U ZOO VRTU: Prešla zaštitnu ogradu zbog selfija, napao je jaguar (VIDEO)

HOROR U ZOO VRTU: Prešla zaštitnu ogradu zbog selfija, napao je jaguar (VIDEO)

Jaguar iz zoo vrta u Arizoni, inače, prema njegovim rečima i ranije je napao jednog posetioca koji je preskočio ogradu, ali ne tako ozbiljno kao ovog puta U zoološkom vrtu u Arizonu jaguar je napao ženu koja je preskočila zaštitnu ogradu da bi napravila selfi. Njene povrede nisu opasne po život, a incident se dogodio kada je žena preskočila barijeru kako bi se fotografisala s jaguarom, koji je proturio šapu kroz rešetke i zgrabio je tako da joj je napravio duboke...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 11.Mar.2019

Životinja neće biti uspavana: Zbog selfija, umalo izgubila glavu VIDEO

Životinja neće biti uspavana: Zbog selfija, umalo izgubila glavu VIDEO

U zoološkom vrtu u Arizonu jaguar je napao ženu koja je preskočila zaštitnu ogradu da bi napravila selfi.. Njene povrede nisu opasne po život, a incident se dogodio kada je žena preskočila barijeru kako bi se fotografisala s jaguarom, koji je proturio šapu kroz rešetke i zgrabio je tako da joj je napravio duboke ogrebotine. Direktor "Svetskog zoološkog vrta za divlje životinje" Majki Olson...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 11.Mar.2019

Horor u zoo vrtu: Ženu napao jaguar (VIDEO)

Horor u zoo vrtu: Ženu napao jaguar (VIDEO)

U zoološkom vrtu u Arizoni jaguar je napao ženu koja je preskočila zaštitnu ogradu da bi napravila selfi.. Foto: Youtube/screenshot/ABC NEWS. Njene povrede nisu opasne po život, a incident se dogodio kada je žena preskočila barijeru kako bi se fotografisala s jaguarom, koji je proturio šapu kroz rešetke i zgrabio je tako da joj je napravio duboke ogrebotine. A woman suffered serious injuries after being attacked by a jaguar while attempting to take a...

Detaljnije >>