Jaguar
Jaguar

Jaguar se pojavio 1922. godine pod drugim imenom kompanije i sa drugačijim dizajnom. Kompaniju su osnovali Vilijam Lajon i Vilijam Velmsi pod imenom Svalov Sajdkar. Prvi jaguar je proizveden 1932. godine i sve do 1945. godine svi automobili su nosili inicijale fabrike SS, kada su uklonjeni zbog sličnosti sa nacističkim simbolima i novo ime je postalo samo Jaguar.

Jaguar kars poznatiji kao Jaguar, jeste britanski proizvođač luksuznih automobila. Firma je nastala 1922. godine pod upravom Vilijama Lajonsa pod imenom Svolov sajder kompani, a današnji naziv je dobila posle Drugog svetskog rata zbog skraćenice SS koja je tokom rata postala nepopularna.

Kompanija je u proizvodnji više bila fokusirana na glamurozan stil nego na performanse i pouzdanost automobila. Zbog toga su trpeli jednak broj kritika kao i pohvala u javnosti. Sa sedištem u Koventriju u Velikoj Britaniji, glavna jaguarova fabrika se danas uglavnom bavi samo dizajnom i montažom.

Nakon što su proizveli niz luksuznih vozila tokom tridesetih godina, kao što su 1932 SS1 i sportski model SS90, jaguar je zadivio automobilsku industriju lansiranjem IksK120, najbržim automobilom tog doba. Sportski 3.4 litarski motor sa 180 konjskih snaga IksK je mogao da dostigne samo iz mesta 125 milja po satu za manje od pet sekundi. Njegova lepota, dostupnost i sportski izgled dali su ovom automobilu status ikone i večnosti.

IksK 120 je proizveden u preko 10.000 primeraka i postao je prvi Jaguarov najbolji izvozni model. Kao nadograđene verzije usledili su Iksk 140 i Iksk 150.

Tokom pedesetih jaguar je ostavio svoj naglasak na proizvodnju salonskih automobila. Prvi nov model je bio Mk sedam, ali uprkos tome što je posedovao odlični Iksk motor, nije bio tražen ni popularan. Mk dva je dokazao suprotno postavši drugi najprodavaniji jaguarov model tog vremena. Proizveden je u oko 123.000 modela. Do 60 ih jaguar je izgradio snažnu reputaciju koja je ojačana lansiranjem E tip modela. Zvanično predstavljen na Ženevskom salonu automobila 1961. godine, E tip je postao tražen i pobrao je sve simpatije i srušio sve rekorde. Lep za oko i neverovatno brz mogao je da razvije neverovatnih 150 milja po satu. Naslednik C i D tip modela je bio nešto što se do sad nije videlo. E tip je bio poboljšan u odnosu na svoje prethodnike sa sportskim motorom, kočionim diskovima na sva četiri točka i nezavisnim zadnjim vešanjem. Bio je noćna mora za trkačke staze, nadmašio je i Ferari.
Nakon što je proizvedeno preko 70.000 modela proizvodnja je stala 1975. godine, kada je zamenjen sa ne baš uspešnim IksJS modelom. Penzionisanje direktora Lajsona 1972. godine je bio veliki udarac za kompaniju koja nije bila sposobna da raste na temeljima, koje su postavili sami osnivači.

Od bankrota ih je spasila Lejland kompanija. Od 1989. godine, Jaguar je postao deo Ford motor kompanije zajedno sa Britiš land roverom.
Od 2008. godine, jaguar i land rover su u vlasništvu indijske kompanije tata motors. Jaguarova trenutna linija se sastoji od luksuznih modela kao što su IksJ, osvežena verzija IksF kao zamena za S tip, sportski model Iksk i Iks tip model. Iako će IksJ u početku da ostvari veliki uspeh, do sredine 1970. godine, jaguar će upasti u krizu zajedno sa celom britanskom auto industrijom.

Njegovo vlasništvo će se promeniti nekoliko puta, a danas je u rukama indijske Tate. Markiks 420G danas je mnogo cenjen klasik, a jedan od modela koji je bio u vlasništvu Džona Lenona, je pre nekoliko godina prodat za sumu od preko milion dinara. Mnogi će se složiti da je mark iks 420G bio poslednji pravi Jaguar pravi i da zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Osnovan pre više od devedeset godina jaguar je imao ulogu i u filmovima, koa što je Italijanski posao. On ima veliko nasleđe proizvodnje najelegantnijih sportskih automobila na svetu kao i mnogobrojne uspehe u velikim trkama automobila. Jaguar je nedavno na potpuno spektakularan način predstavio svoj najnoviji model Ksf tako što su probnu vožnju izveli na visokim žicama iznad reke Temze u Londonu. Kaskader Džim Davdol, koji je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejms Bondu, vozio je automobil na žici širine 34 milimetara.

Čitava svrha ovakve vrste reprezentovanja je bila da se prikaže automobilova lakoća, koji teži svega 1.380 kilograma, kao i njegova školjka koja se sastoji od sedamdeset pet odsto aluminijuma. Jaguar F pejs je zvanično najbolji i najlepši automobil 2017. godine.
Ovaj model jaguara je imao dvostruki uspeh na Sajmu u Njujorku, gde je dobio dva priznanja, za najlepši dizajn godine i za najbolji automobil godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 22.Nov.2017, 01:10

Vrele Gume test: Jaguar F-Type 3.0 V6 Cabrio

Vrele Gume test: Jaguar F-Type 3.0 V6 Cabrio

Klasična britanska lepota sportskog automobila ne poznaje vremenski okvir Iako sam izgubio opkladu i čitavih 100 dinara, najpre sve čestitke onome ko je stisao „ono“ u gaćama i iz palete uobičajenih boja izabrao upravo ovaj ŠERPA PLAV Jaguar. Ta možemo sada nazvati i „slovački“ plava boja, koja mene lično uvek više podseća...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 21.Nov.2017

Restaurirani Jaguar 420 koji izgleda kao da je juče izašao iz fabrike

Restaurirani Jaguar 420 koji izgleda kao da je juče izašao iz fabrike

Jaguar 420 model iz 1969. godine potpuno je restauriran, kako spolja, tako i u enterijeru putničke kabine. Za ovaj projekat bila je zadužena kompanija Carbon Motors, specijalizovana u svemu i kreiranju posebno kreiranih postava, vrhunskih audio sistema, egzotičnih finiša, kao i radovima na potpunim restauracijama, koje ponekada uključuju restauriranje, modifikaciju karoserije i uklanjanje rđe.Sada, svako ko voli klasične Jaguar modele,  može pomisliti kako je ova 420 mašina veoma interesantna,...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Nov.2017

VIDEO: Proba Jaguar E-Pace

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Nov.2017

Jaguar Land Rover započinje testiranje autonomnih tehnologija

Jaguar Land Rover započinje testiranje autonomnih tehnologija

Jaguar Land Rover potpuno se posvetio testiranju samostalnih prototipova na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva. Zapravo, sudeći prema tamošnjim medijima, britanski proizvođač automobila započeo je da razvija autonomna vozila i testira ih širom Velike Britanije tokom nekoliko prethodnih nedelja.Ovo je prvi put da ovakva vozila poseduju svoje testove van zatvorenih drumova i trkačkih staza, dok ih je kompanija odmah izvela na javne puteve. Jaguar Land Rover tvrdi da vozači sede iza volana svakog...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Nov.2017

2018 Range Rover SVAutobiography putuje u L.A.

2018 Range Rover SVAutobiography putuje u L.A.

Jaguar Land Rover objavio je svoje prisustvo na sledećem 2017. Los Angeles Auto Show sajmu automobila. Britanski brend predstaviće svoje nove opsege ili redizajnirane linije značajno poboljšanih kvaliteta i performansi prvog decembra u LA Convention centru. Jedan od modela koji će imati premijeru jeste 2018 Range Rover SVAutobiography, koji će proslaviti svoj globalni debi na američkom tržištu.Vrhunska varijanta terenskog opsega poseduje sve prednosti vizuelnih dodataka i redizajniranog...

Detaljnije >>