Jaguar
Jaguar

Jaguar se pojavio 1922. godine pod drugim imenom kompanije i sa drugačijim dizajnom. Kompaniju su osnovali Vilijam Lajon i Vilijam Velmsi pod imenom Svalov Sajdkar. Prvi jaguar je proizveden 1932. godine i sve do 1945. godine svi automobili su nosili inicijale fabrike SS, kada su uklonjeni zbog sličnosti sa nacističkim simbolima i novo ime je postalo samo Jaguar.

Jaguar kars poznatiji kao Jaguar, jeste britanski proizvođač luksuznih automobila. Firma je nastala 1922. godine pod upravom Vilijama Lajonsa pod imenom Svolov sajder kompani, a današnji naziv je dobila posle Drugog svetskog rata zbog skraćenice SS koja je tokom rata postala nepopularna.

Kompanija je u proizvodnji više bila fokusirana na glamurozan stil nego na performanse i pouzdanost automobila. Zbog toga su trpeli jednak broj kritika kao i pohvala u javnosti. Sa sedištem u Koventriju u Velikoj Britaniji, glavna jaguarova fabrika se danas uglavnom bavi samo dizajnom i montažom.

Nakon što su proizveli niz luksuznih vozila tokom tridesetih godina, kao što su 1932 SS1 i sportski model SS90, jaguar je zadivio automobilsku industriju lansiranjem IksK120, najbržim automobilom tog doba. Sportski 3.4 litarski motor sa 180 konjskih snaga IksK je mogao da dostigne samo iz mesta 125 milja po satu za manje od pet sekundi. Njegova lepota, dostupnost i sportski izgled dali su ovom automobilu status ikone i večnosti.

IksK 120 je proizveden u preko 10.000 primeraka i postao je prvi Jaguarov najbolji izvozni model. Kao nadograđene verzije usledili su Iksk 140 i Iksk 150.

Tokom pedesetih jaguar je ostavio svoj naglasak na proizvodnju salonskih automobila. Prvi nov model je bio Mk sedam, ali uprkos tome što je posedovao odlični Iksk motor, nije bio tražen ni popularan. Mk dva je dokazao suprotno postavši drugi najprodavaniji jaguarov model tog vremena. Proizveden je u oko 123.000 modela. Do 60 ih jaguar je izgradio snažnu reputaciju koja je ojačana lansiranjem E tip modela. Zvanično predstavljen na Ženevskom salonu automobila 1961. godine, E tip je postao tražen i pobrao je sve simpatije i srušio sve rekorde. Lep za oko i neverovatno brz mogao je da razvije neverovatnih 150 milja po satu. Naslednik C i D tip modela je bio nešto što se do sad nije videlo. E tip je bio poboljšan u odnosu na svoje prethodnike sa sportskim motorom, kočionim diskovima na sva četiri točka i nezavisnim zadnjim vešanjem. Bio je noćna mora za trkačke staze, nadmašio je i Ferari.
Nakon što je proizvedeno preko 70.000 modela proizvodnja je stala 1975. godine, kada je zamenjen sa ne baš uspešnim IksJS modelom. Penzionisanje direktora Lajsona 1972. godine je bio veliki udarac za kompaniju koja nije bila sposobna da raste na temeljima, koje su postavili sami osnivači.

Od bankrota ih je spasila Lejland kompanija. Od 1989. godine, Jaguar je postao deo Ford motor kompanije zajedno sa Britiš land roverom.
Od 2008. godine, jaguar i land rover su u vlasništvu indijske kompanije tata motors. Jaguarova trenutna linija se sastoji od luksuznih modela kao što su IksJ, osvežena verzija IksF kao zamena za S tip, sportski model Iksk i Iks tip model. Iako će IksJ u početku da ostvari veliki uspeh, do sredine 1970. godine, jaguar će upasti u krizu zajedno sa celom britanskom auto industrijom.

Njegovo vlasništvo će se promeniti nekoliko puta, a danas je u rukama indijske Tate. Markiks 420G danas je mnogo cenjen klasik, a jedan od modela koji je bio u vlasništvu Džona Lenona, je pre nekoliko godina prodat za sumu od preko milion dinara. Mnogi će se složiti da je mark iks 420G bio poslednji pravi Jaguar pravi i da zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Osnovan pre više od devedeset godina jaguar je imao ulogu i u filmovima, koa što je Italijanski posao. On ima veliko nasleđe proizvodnje najelegantnijih sportskih automobila na svetu kao i mnogobrojne uspehe u velikim trkama automobila. Jaguar je nedavno na potpuno spektakularan način predstavio svoj najnoviji model Ksf tako što su probnu vožnju izveli na visokim žicama iznad reke Temze u Londonu. Kaskader Džim Davdol, koji je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejms Bondu, vozio je automobil na žici širine 34 milimetara.

Čitava svrha ovakve vrste reprezentovanja je bila da se prikaže automobilova lakoća, koji teži svega 1.380 kilograma, kao i njegova školjka koja se sastoji od sedamdeset pet odsto aluminijuma. Jaguar F pejs je zvanično najbolji i najlepši automobil 2017. godine.
Ovaj model jaguara je imao dvostruki uspeh na Sajmu u Njujorku, gde je dobio dva priznanja, za najlepši dizajn godine i za najbolji automobil godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2017, 08:02

O, DA! Jaguar F-Type - sledeća generacija postaje OVO

O, DA! Jaguar F-Type - sledeća generacija postaje OVO

Epika! Obećanje kompanije Jaguar da će krenuti “čistijim” putem se polako ostvaruje. Britanska kompanija je već predstavila verziju terenca I-Pace koji je skoro spreman za proizvodnju, i koji će se u prodaji naći od 2018. godine, kao i koncept futurističkog modela E-Type koji će imati samo električni pogon. Sada je ova kompanija odlučila da odredi budućnost i svog sportskog modela F-Type. Sudeći po nekim informacijama, nova generacija modela F-Type će...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 26.Sep.2017, 01:50

Jaguar F-Type - sledeća generacija postaje hibrid

Jaguar F-Type - sledeća generacija postaje hibrid

Obećanje kompanije Jaguar da će krenuti “čistijim” putem se polako ostvaruje. Britanska kompanija je već predstavila verziju terenca I-Pace koji je skoro spreman za proizvodnju, i koji će se u prodaji naći od 2018. godine, kao i koncept futurističkog modela E-Type koji će imati samo električni pogon. Sada je ova kompanija odlučila da odredi budućnost i svog sportskog modela F-Type. Sudeći po nekim informacijama, nova generacija modela F-Type će pored standardnog imati i električni...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 25.Sep.2017, 21:44

Road Rover za 2019.

Road Rover za 2019.

Kako prenose britanski mediji, Land Rover bi još pre kraja ove decenije trebalo da predstavi novu modelsku liniju. Tačnije, Autocar piše da će Jaguar Land Rover (JLR) tokom 2019. godine lansirati luksuzno vozilo Road Rover. Prvi produkcijski model će navodno biti premium elekrično vozilo, namenjeno pre svega kupcima u Kaliforniji i SAD-u. Taj prvi Road Rover bi po svemu sudeći mogao da bude rival Mercedesu S klase kada se radi o luksuzu i kvalitetu enterijera, ali sa nekim all-terrain mogućnostima....

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 25.Sep.2017

Emisija SAT: Test Jaguar F-Pace

Jaguar F-Pace je dosta teško smestiti u neku od postojećih klasa. Sa četiri metra i 73 centimetra po veličini je negde između modela Audi Q5 i Q7. Po ceni, zavisno od motora i opreme, može da bude u klasi i jednog i drugog. Reklo bi se da je F-Pace jednim potezom pokrio...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 14.Sep.2017, 11:28

Kandidati za Svetski automobil godine 2018 (FOTO)

Kandidati za Svetski automobil godine 2018 (FOTO)

Ko će skinuti s trona „jaguar f-pace“? Foto: Promo/Jaguar Jaguar F-Pace - World Car of the Year 2017. Jedno od prestižnijih priznanja u svetu automobilizma nosi naziv „Svetski automobil godine“ (World Car Awards). Svakog aprila se najbolji automobili proglašavaju u nekoliko „svetskih“ kategorija – auto godine, luksuzni auto godine, auto godine sa vrhunskim performansama, gradski auto godine, dizajnerski auto godine i „zeleni“ auto godine. Do sada (nagrade...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 12.Sep.2017, 02:46

Jaguar I-Pace eTrophy

Jaguar I-Pace eTrophy

Uz novi crossover E-Pace, karavanski XF Sportbrake, kao i sportski sedan XJR575, Jaguar će na svom štandu u Frankfurtu izložiti i trkačku verziju električnog modela I-Pace. Ovo je dakle Jaguar I-Pace eTrophy, high-performance električno vozilo sa agresivnijim eksterijerom u odnosu na do sada prikazani I-Pace concept, što između ostalog podrazumeva i drugačiji prednji spojler, upadljivi zadnji difuzor i veliki zadnji spojler.Tu su i lagani alu točkovi, high-performance...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 10.Sep.2017, 15:25

Auto-gigant: A lepo smo upozorili...

Auto-gigant: A lepo smo upozorili...

Najveći britanski proizvođač automobila "Jaguar Land Rover" počinje da oseća prve posledice Bregzita.. Kako ističe njegov čelnik, radnici iz Evropske unije traže bolje uslove u ugovorima, dok su međunarodni dobavljači manje skloni dugoročnom angažmanu na Ostrvu. Uspešna britanska industrija automobila upozorila je pre prošlogodišnjeg referenduma o članstvu Britanije u Evopskoj uniji da bi gubitak slobodnog i neograničenog pristupa evropskom tržištu mogao...

Detaljnije >>