Jaguar
Jaguar

Jaguar se pojavio 1922. godine pod drugim imenom kompanije i sa drugačijim dizajnom. Kompaniju su osnovali Vilijam Lajon i Vilijam Velmsi pod imenom Svalov Sajdkar. Prvi jaguar je proizveden 1932. godine i sve do 1945. godine svi automobili su nosili inicijale fabrike SS, kada su uklonjeni zbog sličnosti sa nacističkim simbolima i novo ime je postalo samo Jaguar.

Jaguar kars poznatiji kao Jaguar, jeste britanski proizvođač luksuznih automobila. Firma je nastala 1922. godine pod upravom Vilijama Lajonsa pod imenom Svolov sajder kompani, a današnji naziv je dobila posle Drugog svetskog rata zbog skraćenice SS koja je tokom rata postala nepopularna.

Kompanija je u proizvodnji više bila fokusirana na glamurozan stil nego na performanse i pouzdanost automobila. Zbog toga su trpeli jednak broj kritika kao i pohvala u javnosti. Sa sedištem u Koventriju u Velikoj Britaniji, glavna jaguarova fabrika se danas uglavnom bavi samo dizajnom i montažom.

Nakon što su proizveli niz luksuznih vozila tokom tridesetih godina, kao što su 1932 SS1 i sportski model SS90, jaguar je zadivio automobilsku industriju lansiranjem IksK120, najbržim automobilom tog doba. Sportski 3.4 litarski motor sa 180 konjskih snaga IksK je mogao da dostigne samo iz mesta 125 milja po satu za manje od pet sekundi. Njegova lepota, dostupnost i sportski izgled dali su ovom automobilu status ikone i večnosti.

IksK 120 je proizveden u preko 10.000 primeraka i postao je prvi Jaguarov najbolji izvozni model. Kao nadograđene verzije usledili su Iksk 140 i Iksk 150.

Tokom pedesetih jaguar je ostavio svoj naglasak na proizvodnju salonskih automobila. Prvi nov model je bio Mk sedam, ali uprkos tome što je posedovao odlični Iksk motor, nije bio tražen ni popularan. Mk dva je dokazao suprotno postavši drugi najprodavaniji jaguarov model tog vremena. Proizveden je u oko 123.000 modela. Do 60 ih jaguar je izgradio snažnu reputaciju koja je ojačana lansiranjem E tip modela. Zvanično predstavljen na Ženevskom salonu automobila 1961. godine, E tip je postao tražen i pobrao je sve simpatije i srušio sve rekorde. Lep za oko i neverovatno brz mogao je da razvije neverovatnih 150 milja po satu. Naslednik C i D tip modela je bio nešto što se do sad nije videlo. E tip je bio poboljšan u odnosu na svoje prethodnike sa sportskim motorom, kočionim diskovima na sva četiri točka i nezavisnim zadnjim vešanjem. Bio je noćna mora za trkačke staze, nadmašio je i Ferari.
Nakon što je proizvedeno preko 70.000 modela proizvodnja je stala 1975. godine, kada je zamenjen sa ne baš uspešnim IksJS modelom. Penzionisanje direktora Lajsona 1972. godine je bio veliki udarac za kompaniju koja nije bila sposobna da raste na temeljima, koje su postavili sami osnivači.

Od bankrota ih je spasila Lejland kompanija. Od 1989. godine, Jaguar je postao deo Ford motor kompanije zajedno sa Britiš land roverom.
Od 2008. godine, jaguar i land rover su u vlasništvu indijske kompanije tata motors. Jaguarova trenutna linija se sastoji od luksuznih modela kao što su IksJ, osvežena verzija IksF kao zamena za S tip, sportski model Iksk i Iks tip model. Iako će IksJ u početku da ostvari veliki uspeh, do sredine 1970. godine, jaguar će upasti u krizu zajedno sa celom britanskom auto industrijom.

Njegovo vlasništvo će se promeniti nekoliko puta, a danas je u rukama indijske Tate. Markiks 420G danas je mnogo cenjen klasik, a jedan od modela koji je bio u vlasništvu Džona Lenona, je pre nekoliko godina prodat za sumu od preko milion dinara. Mnogi će se složiti da je mark iks 420G bio poslednji pravi Jaguar pravi i da zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Osnovan pre više od devedeset godina jaguar je imao ulogu i u filmovima, koa što je Italijanski posao. On ima veliko nasleđe proizvodnje najelegantnijih sportskih automobila na svetu kao i mnogobrojne uspehe u velikim trkama automobila. Jaguar je nedavno na potpuno spektakularan način predstavio svoj najnoviji model Ksf tako što su probnu vožnju izveli na visokim žicama iznad reke Temze u Londonu. Kaskader Džim Davdol, koji je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejms Bondu, vozio je automobil na žici širine 34 milimetara.

Čitava svrha ovakve vrste reprezentovanja je bila da se prikaže automobilova lakoća, koji teži svega 1.380 kilograma, kao i njegova školjka koja se sastoji od sedamdeset pet odsto aluminijuma. Jaguar F pejs je zvanično najbolji i najlepši automobil 2017. godine.
Ovaj model jaguara je imao dvostruki uspeh na Sajmu u Njujorku, gde je dobio dva priznanja, za najlepši dizajn godine i za najbolji automobil godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 17.Jan.2019, 08:31

Lister Jaguar F-Pace sa 670KS

Lister Jaguar F-Pace sa 670KS

Nakon sportskog coupea F-Type (nazvanog LFT-666), britanski Lister Motor Company je pripremio i modifikovani Jaguarov SUV model F-Pace (nazvan Lister LFP). Lister je pored objavljivanja nekoliko novih slika saopštio da će LFP pokretati 5,0 litarski V8 motor sa kompresorom i 670KS, dovoljno za ubrzanje od 0 do 60 milja (96 km/h) od 3,5 sekunde i najveću brzinu od 200 milja na sat (322 km/h). U vesti se ne pominje podatak o obrtnom momentu, ali budući...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Jan.2019, 17:32

Genesis G70 izabran za Severnoamerički automobil godine 2019

Genesis G70 izabran za Severnoamerički automobil godine 2019

Stručni žiri od 54 člana je na sajmu automobila u Detroitu objavio pobednike u izboru za 2019 North American Car, Truck i Utility Vehicle of the Year. Ukratko, pobednici po kategorijama su: Genesis G70 je 2019 North American Car of the Year (u finalu je pobedio Hondu Insight i Volvo S60/V60) Ram 1500...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Jan.2019, 16:18

Demonizacija dizela uzela danak u Jaguar Land Roveru

Demonizacija dizela uzela danak u Jaguar Land Roveru

Pad prodaje u Kini i negativan stav prema dizelu u Evropi uzeli su veliki danak Jaguar Land Roveru.. Britanski ponos automobilske industrije otpustio je 4.500 radnika što je oko 10% radne snage, prenosi BBC. Mediji prenose da su "žrtve" u kompaniji iz Koventrija bili uglavnom zaposledni u menadžmentu i marketingu. Najveći britanski proizvođač automobila, koji je u vlasništvu indijske kompanije Tata, prodao je manje od 600.000 vozila prošle...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2019, 12:56

Jaguar UKIDA 4.500 radnih mesta, NAJVIŠE U BRITANIJI

Jaguar UKIDA 4.500 radnih mesta, NAJVIŠE U BRITANIJI

Najveća britanska automobilska kompanija Jaguar Land Rover (JLR) saopštila je danas da će ukinuti oko 4.500 radnih mesta, uglavnom u Britaniji, jer nastoji da se izbori sa usporavanjem tražnje u Kini i padom interesovanja za dizelašima.. Kompanija, koja zapošljava oko 40.000 ljudi u Britaniji, saopštila je takođe da će početi sa proizvodnjom jedinica na električni pogon u svojoj fabrici u Vulverhemptonu i da će napraviti novi centar za proizvodnju baterija u Hams Holu,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2019, 20:29

Jaguar ukida 4.500 radnih mjesta, najviše u Britaniji

LONDON - Najveća britanska automobilska kompanija Jaguar Land Rover (JLR) saopštila je danas da će ukinuti oko 4.500 radnih...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 10.Jan.2019

Jaguar Land Rover otpušta 5.000 ljudi

Jaguar Land Rover otpušta 5.000 ljudi

Najveći britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover će otpustiti pet hiljada ljudi, piše Rojters. Jaguar Land Rover je postao najveći britanski proizvođač automobila u 2016. i planirao je da do kraja ovog decenije prozivodnju poveća na milion vozila. Ali, loši poslovni rezultati i strah od Bregzita su promenili ciljeve kompanije koja se već duže vreme suočava s padom prodaje, kako na kineskom, tako i na evropskom tržištu. U Kini, koja je donedavno nosila titulu najjačeg tržišta...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 10.Jan.2019

Auto-gigant deli 5.000 otkaza, panika među menadžerima

Auto-gigant deli 5.000 otkaza, panika među menadžerima

Najveći britanski proizvođač automobila Jaguar land rover otpustiće pet hiljada ljudi, piše Rojters.. Jaguar land rover planirao je do kraja ove decenije da proizvede milion vozila. Međutim, loši poslovni rezultati i strah od Bregzita promenili su ciljeve kompanije, koja se već duže vreme suočava s padom prodaje, kako na kineskom, tako i na evropskom tržištu. U Kini, koja je donedavno nosila titulu najjačeg tržišta kompanije, prodaja JLR automobila lani...

Detaljnije >>