Jaguar
Jaguar

Jaguar se pojavio 1922. godine pod drugim imenom kompanije i sa drugačijim dizajnom. Kompaniju su osnovali Vilijam Lajon i Vilijam Velmsi pod imenom Svalov Sajdkar. Prvi jaguar je proizveden 1932. godine i sve do 1945. godine svi automobili su nosili inicijale fabrike SS, kada su uklonjeni zbog sličnosti sa nacističkim simbolima i novo ime je postalo samo Jaguar.

Jaguar kars poznatiji kao Jaguar, jeste britanski proizvođač luksuznih automobila. Firma je nastala 1922. godine pod upravom Vilijama Lajonsa pod imenom Svolov sajder kompani, a današnji naziv je dobila posle Drugog svetskog rata zbog skraćenice SS koja je tokom rata postala nepopularna.

Kompanija je u proizvodnji više bila fokusirana na glamurozan stil nego na performanse i pouzdanost automobila. Zbog toga su trpeli jednak broj kritika kao i pohvala u javnosti. Sa sedištem u Koventriju u Velikoj Britaniji, glavna jaguarova fabrika se danas uglavnom bavi samo dizajnom i montažom.

Nakon što su proizveli niz luksuznih vozila tokom tridesetih godina, kao što su 1932 SS1 i sportski model SS90, jaguar je zadivio automobilsku industriju lansiranjem IksK120, najbržim automobilom tog doba. Sportski 3.4 litarski motor sa 180 konjskih snaga IksK je mogao da dostigne samo iz mesta 125 milja po satu za manje od pet sekundi. Njegova lepota, dostupnost i sportski izgled dali su ovom automobilu status ikone i večnosti.

IksK 120 je proizveden u preko 10.000 primeraka i postao je prvi Jaguarov najbolji izvozni model. Kao nadograđene verzije usledili su Iksk 140 i Iksk 150.

Tokom pedesetih jaguar je ostavio svoj naglasak na proizvodnju salonskih automobila. Prvi nov model je bio Mk sedam, ali uprkos tome što je posedovao odlični Iksk motor, nije bio tražen ni popularan. Mk dva je dokazao suprotno postavši drugi najprodavaniji jaguarov model tog vremena. Proizveden je u oko 123.000 modela. Do 60 ih jaguar je izgradio snažnu reputaciju koja je ojačana lansiranjem E tip modela. Zvanično predstavljen na Ženevskom salonu automobila 1961. godine, E tip je postao tražen i pobrao je sve simpatije i srušio sve rekorde. Lep za oko i neverovatno brz mogao je da razvije neverovatnih 150 milja po satu. Naslednik C i D tip modela je bio nešto što se do sad nije videlo. E tip je bio poboljšan u odnosu na svoje prethodnike sa sportskim motorom, kočionim diskovima na sva četiri točka i nezavisnim zadnjim vešanjem. Bio je noćna mora za trkačke staze, nadmašio je i Ferari.
Nakon što je proizvedeno preko 70.000 modela proizvodnja je stala 1975. godine, kada je zamenjen sa ne baš uspešnim IksJS modelom. Penzionisanje direktora Lajsona 1972. godine je bio veliki udarac za kompaniju koja nije bila sposobna da raste na temeljima, koje su postavili sami osnivači.

Od bankrota ih je spasila Lejland kompanija. Od 1989. godine, Jaguar je postao deo Ford motor kompanije zajedno sa Britiš land roverom.
Od 2008. godine, jaguar i land rover su u vlasništvu indijske kompanije tata motors. Jaguarova trenutna linija se sastoji od luksuznih modela kao što su IksJ, osvežena verzija IksF kao zamena za S tip, sportski model Iksk i Iks tip model. Iako će IksJ u početku da ostvari veliki uspeh, do sredine 1970. godine, jaguar će upasti u krizu zajedno sa celom britanskom auto industrijom.

Njegovo vlasništvo će se promeniti nekoliko puta, a danas je u rukama indijske Tate. Markiks 420G danas je mnogo cenjen klasik, a jedan od modela koji je bio u vlasništvu Džona Lenona, je pre nekoliko godina prodat za sumu od preko milion dinara. Mnogi će se složiti da je mark iks 420G bio poslednji pravi Jaguar pravi i da zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Osnovan pre više od devedeset godina jaguar je imao ulogu i u filmovima, koa što je Italijanski posao. On ima veliko nasleđe proizvodnje najelegantnijih sportskih automobila na svetu kao i mnogobrojne uspehe u velikim trkama automobila. Jaguar je nedavno na potpuno spektakularan način predstavio svoj najnoviji model Ksf tako što su probnu vožnju izveli na visokim žicama iznad reke Temze u Londonu. Kaskader Džim Davdol, koji je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejms Bondu, vozio je automobil na žici širine 34 milimetara.

Čitava svrha ovakve vrste reprezentovanja je bila da se prikaže automobilova lakoća, koji teži svega 1.380 kilograma, kao i njegova školjka koja se sastoji od sedamdeset pet odsto aluminijuma. Jaguar F pejs je zvanično najbolji i najlepši automobil 2017. godine.
Ovaj model jaguara je imao dvostruki uspeh na Sajmu u Njujorku, gde je dobio dva priznanja, za najlepši dizajn godine i za najbolji automobil godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Mitsuoka Ryugi na bazi Toyote Corolle

Mitsuoka Ryugi na bazi Toyote Corolle

Japanski Mitsuoka pokazuje doterani model Ryugi modelske godine 2024, a koji se kao i ranije bazira na Toyoti Corolli (prethodna generacija JDM E160 koja se još uvek proizvodi kao Corolla Akio sedan i Corolla Fielder karavan).Ryugi inače postoji od 2014. godine, pri čemu je sada malo unapređen, ali zadržavajući spoljašnji izgled koji podseća na Rover P5 iz kasnih 1950-ih ili Jaguar Mark II iz iste ere. Mitsuoka Ryugi se japanskim kupcima nudi kao limuzina ili karavan, u verzijama sa prednjim...

Izvor: AutoBlog, 05.Apr.2024, 07:06

Detaljnije >>

Aston Martin „preoteo“ direktora Bentlija

Aston Martin „preoteo“ direktora Bentlija

Britanski proizvođač luksuznih automobila Aston Martin (AM), poznat po svojim vozilima iz fimova o Džejmsu Bondu, objavio je da je angažovao izvršnog direktora firme Bentli, Edrijena Halmarka, da najkasnije do 1. oktobra preuzme istu funkciju u AM.Halmark je poslednih šest godina bio na najvišoj funkciji u firmi Bentli i uspeo da poveća njenu profitnu maržu, oslanjajući se na personalizovana...

Izvor: AutoBlog, 25.Mar.2024, 08:01

Detaljnije >>

Jaguar uskoro prestaje da proizvodi modele XE, XF i F-Type

Jaguar će za nekoliko mjeseci prekinuti proizvodnju modela XE, XF i F-Type, pošto se njegova fabrika...

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2024, 13:07

Detaljnije >>

Jaguar u junu prestaje da proizvodi modele XE, XF i F-Type

Jaguar u junu prestaje da proizvodi modele XE, XF i F-Type

Jaguar će za nekoliko meseci prekinuti proizvodnju modela XE, XF i F-Type, pošto se njegova fabrika u Birmingemu priprema za prelazak na proizvodnju karoserijskih panela za potpuno novu liniju vozila. Penzionisanje dve limuzine i sportskog automobila znači da će u gami brenda ostati samo SUV-ovi, odnosno I-Pace, E-Pace i F-Pace ostaju do kraja 2024. Jaguarova nova era počinje 2025. uvođenjem električnog GT automobila sa četiri sedišta od 600 KS u stilu Porsche Taycana. Godinu...

Izvor: AutoBlog, 06.Mar.2024

Detaljnije >>

Jedan Jaguar C-X75 postaje legalan za puteve

Jedan Jaguar C-X75 postaje legalan za puteve

Jaguar C-X75 je predstavljen 2010. godine ali taj koncept nikada nije ušao u proizvodnju. Ipak, jedan od četiri preživela automobila koji su se koristili u filmu Spectre o Džejmsu Bondu se sada pretvara u ulični superautomobil. Projekat je na sebe preuzela britanska firma Callum, koju je osnovao sam Ian Callum, dizajner originalnog koncepta. Filmski automobil je 2015. godine napravio Villiams Advanced Engineering. Automobil ima 5,0 litarski V8 motor sa kompresorom, za razliku od originalnog...

Izvor: AutoBlog, 01.Mar.2024, 14:02

Detaljnije >>

LAUŠEVIĆU PISAO PISMA IZ ZATVORA, OBJAVIO I KNJIGU Ovo je Jaguar koji je uhapšen u Španiji zbog ubistava šefova "škaljaraca": Javno govorio o svom životu (FOTO/VIDEO)

Marko Stanković (46), poznat pod nadimkom Jaguar, uhapšen je večeras u Španiji u okviru akcije "Vertikala" zbog sumnje da je član...

Izvor: Blic, 28.Feb.2024, 22:12

Detaljnije >>

JAGUAR UHAPŠEN U ŠPANIJI "Pao" još jedan pripadnik kavačkog klana, dovodi se u vezu sa likvidacijama škaljaraca

U nastavku zajedničke međunarodne akcije kodnog naziva Vertikala, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, Bezbednosno-informativne...

Izvor: Blic, 28.Feb.2024

Detaljnije >>