Jaguar
Jaguar

Jaguar se pojavio 1922. godine pod drugim imenom kompanije i sa drugačijim dizajnom. Kompaniju su osnovali Vilijam Lajon i Vilijam Velmsi pod imenom Svalov Sajdkar. Prvi jaguar je proizveden 1932. godine i sve do 1945. godine svi automobili su nosili inicijale fabrike SS, kada su uklonjeni zbog sličnosti sa nacističkim simbolima i novo ime je postalo samo Jaguar.

Jaguar kars poznatiji kao Jaguar, jeste britanski proizvođač luksuznih automobila. Firma je nastala 1922. godine pod upravom Vilijama Lajonsa pod imenom Svolov sajder kompani, a današnji naziv je dobila posle Drugog svetskog rata zbog skraćenice SS koja je tokom rata postala nepopularna.

Kompanija je u proizvodnji više bila fokusirana na glamurozan stil nego na performanse i pouzdanost automobila. Zbog toga su trpeli jednak broj kritika kao i pohvala u javnosti. Sa sedištem u Koventriju u Velikoj Britaniji, glavna jaguarova fabrika se danas uglavnom bavi samo dizajnom i montažom.

Nakon što su proizveli niz luksuznih vozila tokom tridesetih godina, kao što su 1932 SS1 i sportski model SS90, jaguar je zadivio automobilsku industriju lansiranjem IksK120, najbržim automobilom tog doba. Sportski 3.4 litarski motor sa 180 konjskih snaga IksK je mogao da dostigne samo iz mesta 125 milja po satu za manje od pet sekundi. Njegova lepota, dostupnost i sportski izgled dali su ovom automobilu status ikone i večnosti.

IksK 120 je proizveden u preko 10.000 primeraka i postao je prvi Jaguarov najbolji izvozni model. Kao nadograđene verzije usledili su Iksk 140 i Iksk 150.

Tokom pedesetih jaguar je ostavio svoj naglasak na proizvodnju salonskih automobila. Prvi nov model je bio Mk sedam, ali uprkos tome što je posedovao odlični Iksk motor, nije bio tražen ni popularan. Mk dva je dokazao suprotno postavši drugi najprodavaniji jaguarov model tog vremena. Proizveden je u oko 123.000 modela. Do 60 ih jaguar je izgradio snažnu reputaciju koja je ojačana lansiranjem E tip modela. Zvanično predstavljen na Ženevskom salonu automobila 1961. godine, E tip je postao tražen i pobrao je sve simpatije i srušio sve rekorde. Lep za oko i neverovatno brz mogao je da razvije neverovatnih 150 milja po satu. Naslednik C i D tip modela je bio nešto što se do sad nije videlo. E tip je bio poboljšan u odnosu na svoje prethodnike sa sportskim motorom, kočionim diskovima na sva četiri točka i nezavisnim zadnjim vešanjem. Bio je noćna mora za trkačke staze, nadmašio je i Ferari.
Nakon što je proizvedeno preko 70.000 modela proizvodnja je stala 1975. godine, kada je zamenjen sa ne baš uspešnim IksJS modelom. Penzionisanje direktora Lajsona 1972. godine je bio veliki udarac za kompaniju koja nije bila sposobna da raste na temeljima, koje su postavili sami osnivači.

Od bankrota ih je spasila Lejland kompanija. Od 1989. godine, Jaguar je postao deo Ford motor kompanije zajedno sa Britiš land roverom.
Od 2008. godine, jaguar i land rover su u vlasništvu indijske kompanije tata motors. Jaguarova trenutna linija se sastoji od luksuznih modela kao što su IksJ, osvežena verzija IksF kao zamena za S tip, sportski model Iksk i Iks tip model. Iako će IksJ u početku da ostvari veliki uspeh, do sredine 1970. godine, jaguar će upasti u krizu zajedno sa celom britanskom auto industrijom.

Njegovo vlasništvo će se promeniti nekoliko puta, a danas je u rukama indijske Tate. Markiks 420G danas je mnogo cenjen klasik, a jedan od modela koji je bio u vlasništvu Džona Lenona, je pre nekoliko godina prodat za sumu od preko milion dinara. Mnogi će se složiti da je mark iks 420G bio poslednji pravi Jaguar pravi i da zaslužuje posebno mesto u istoriji.

Osnovan pre više od devedeset godina jaguar je imao ulogu i u filmovima, koa što je Italijanski posao. On ima veliko nasleđe proizvodnje najelegantnijih sportskih automobila na svetu kao i mnogobrojne uspehe u velikim trkama automobila. Jaguar je nedavno na potpuno spektakularan način predstavio svoj najnoviji model Ksf tako što su probnu vožnju izveli na visokim žicama iznad reke Temze u Londonu. Kaskader Džim Davdol, koji je najpoznatiji po svojim ulogama u filmovima o Džejms Bondu, vozio je automobil na žici širine 34 milimetara.

Čitava svrha ovakve vrste reprezentovanja je bila da se prikaže automobilova lakoća, koji teži svega 1.380 kilograma, kao i njegova školjka koja se sastoji od sedamdeset pet odsto aluminijuma. Jaguar F pejs je zvanično najbolji i najlepši automobil 2017. godine.
Ovaj model jaguara je imao dvostruki uspeh na Sajmu u Njujorku, gde je dobio dva priznanja, za najlepši dizajn godine i za najbolji automobil godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

(FOTO) "Moj auto nije imao veze sa krađom, tužiću ih" Sud vratio Jelenku Kopranoviću oduzeti „jaguar“

Opštinski sud u Orašju naredio je da se Jelenku Kopranoviću iz Banjaluke vrati „jaguar“ plave boje koji mu je oduzet u maju ove godine zbog sumnje da je ukraden u Orašju.

Izvor: Blic, 09.Dec.2023, 14:18

Detaljnije >>

Polestar 4 proglašen najlepšim serijskim automobilom godine

Polestar 4 proglašen najlepšim serijskim automobilom godine

Polestar 4 je proglašen najlepšim serijskim automobilom godine, a Dacia Manifesto najlepšim koncept automobilom, odlučio je žiri portala Car Design News. Reč je o jednoj od najcenjenijih nagrada ove vrste, zato što ocenjuje žiri koji se sastoji od 16 vodećih dizajnera iz poznatih studija širom sveta. Primera radi, ove godine su u stručnom sudu bili Massimo Frascella, direktor dizajna Jaguar Land Rovera te Lisa Reeves, šefica odeljenja za dizajn enterijera Volvoa. Kako navodi Index.hr,...

Izvor: AutoBlog, 08.Dec.2023, 19:35

Detaljnije >>

Akcija "Jaguar": Uhapšen jer je iznuđivao novac

HADŽIĆI – Federalna uprava policije (FUP) je u operativno-taktičkoj akciji "Jaguar" uhapsila DŽ.O. (31) iz Hadžića...

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Dec.2023, 13:34

Detaljnije >>

Policijska akcija u Mostaru: Uhapšen muškarac, iznuđivao novac Mostarcu, pa mu BACIO BOMBU NA KUĆU

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva "Jaguar".

Izvor: Blic, 05.Dec.2023

Detaljnije >>

Callum Skye

Callum Skye

Ubrzo nakon što je napustio Jaguar, Ian Callum je osnovao nezavisnu agenciju za dizajn automobila i proizvoda po imenu Callum. Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji sada proširuje svoje poslovanje svojim prvim proizvodom osmišljenim, dizajniranim i projektovanim u potpunosti u kompaniji. Skye je električno terensko vozilo koje kompanija opisuje kao mašinu koja vas može odvesti bilo gde bez emitovanja štetnih gasova. Nudeći raspored sedišta 2+2 unutar prefinjene kabine, Skye se...

Izvor: AutoBlog, 24.Nov.2023, 12:18

Detaljnije >>

JLR: ‘Ugrađujemo polovne delove u nova vozila‘

JLR: ‘Ugrađujemo polovne delove u nova vozila‘

Britanska kompanija Jaguar Land Rover se nalazi u teškoj situaciji. Zbog nedostatka rezervnih delova, lokalni trgovci navodno su od centrale dobili uputstva da u nove automobile ugrađuju polovne rezervne delove. Priču donosi CarDealerMagazine koji navodi da se radi o ‘10.000 vozila u blokadi‘. Nagađanja je za Autocar delimično potvrdio izvršni direktor Jaguar Land Rovera (JLR), Adrian Mardell, koji kaže da je kompanija nezadovoljna zbog kašnjenja u novom logističkom centru za delove...

Izvor: AutoBlog, 08.Nov.2023, 09:04

Detaljnije >>