Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 10:32

Ukrajina i Rusija: Kako je sirijski sukob pripremio hirurga za spasavanje života Ukrajinaca

Ukrajina i Rusija: Kako je sirijski sukob pripremio hirurga za spasavanje života Ukrajinaca

Sirijsko-američki doktor Monzer Jaži putuje u ratne zone već više od dve decenije. Kad je započeo sukob u Ukrajini, napustio je dom u Teksasu da bi organizovao medicinsku pomoć. Doktor Jaži priča za BBC kako mu njegovo iskustvo rada pod ruskim bombardovanjem u Siriji pomaže da podučava ukrajinske lekare.. "Za moju ženu i decu ovo je veoma zastrašujuće. Izgubio sam mnoge prijatelje i kolege, imam sreće što sam živ", kaže doktor Monzer Jaži. Doktor Jaži...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 10:30

Ukrajina i Rusija: Kako je sirijski sukob pripremio hirurga za spasavanje života Ukrajinaca

UOSSM USADr Monzer Jaži (krajnje desno) i britanski doktor Dejvid Not (drugi s desna) obučavaju ukrajinske civilne lekare za hitne slučajeve „Za moju ženu i decu ovo je veoma zastrašujuće....

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2022, 20:26

ŠEST IZRAELSKIH LOVACA F-16 ISPALILO 22 PROJEKTILA NA SIRIJU: PVO oborio 16 raketa, ali su životi izgubljeni! (FOTO/VIDEO)

ŠEST IZRAELSKIH LOVACA F-16 ISPALILO 22 PROJEKTILA NA SIRIJU: PVO oborio 16 raketa, ali su životi izgubljeni! (FOTO/VIDEO)

Otkriveno šta im je bila primarna meta. Izraelski borbeni avioni lansirali su 22 vođene rakete tokom napada na Siriju 13. maja kada su gađali ključne vojne, istraživačke i razvojne objekte, otkrio je 14. maja Oleg Žuravljov, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji.. - 13. maja, između 20:25 i 20:32, šest borbenih aviona F-16 izraelskih vazduhoplovnih snaga lansiralo je 22 vođene rakete na objekte Sirijskog centra za naučne studije i istraživanja...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Maj.2022, 07:35

Ruski brod pristao u mediteransku luku: Putanja transportera ukazala na KRAĐU UKRAJINSKIH ŽITARICA?

Ukrajinsko mnistarstvo odbrane objavilo je nedavno da je ruski brod natovaren ukradenim ukrajinskim žitaricama stigao do Mediteranskog mora. Navodi se i da se "ovaj brod zaputio u Siriju zbog toga što je odatle lako transportovati žitarice...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Maj.2022

U Siriji poginulo najmanje PET OSOBA u izraelskom raketnom napadu

U izraelskom raketnom napadu na pokrajinu Hama u centralnoj Siriji poginulo je najmanje pet osoba a povređeno sedam uključujući jedno dete, prenosi Rojters pozivajući se na sirijske medije.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Maj.2022, 22:56

Sirija: Petoro ljudi ubijeno u izraelskom raketiranju

U izraelskom raketiranju centralnog dela Sirije ubijeno je petoro ljudi, među kojima i jedan civil, a poljoprivredno zemljište je zapaljeno, javila je zvanična sirijska novinska agencija SANA.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2022

VAŠINGTON UKINUO SANKCIJE SEVERNOJ SIRIJI: Ovaj potez SAD može doneti dodatne glavobolje Damasku

VAŠINGTON UKINUO SANKCIJE SEVERNOJ SIRIJI: Ovaj potez SAD može doneti dodatne glavobolje Damasku

Ministarstvo finansija SAD upozorilo je da će poslovi sa Damaskom i dalje biti nezakoniti i podložni američkim sankcijama. SAD su ukinule sankcije oblastima severne Sirije koje su van kontrole Damaska, dozvoljavajući transakcije u nekoliko sektora, uključujući poljoprivredu i finansije. Ministarstvo finansija SAD izdalo je opštu licencu kojom se odobravaju aktivnosti u različitim sektorima u delovima severoistoka i severozapada bez straha od američkih sankcija.

Detaljnije >>