Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Sirijske izbeglice izgubile paušalnu zaštitu u Nemačkoj

Jedan sud u Nemačkoj je ustanovio da za podnosioce zahteva za azil iz Sirije više ne postoji paušalna opasnost...

Izvor: Deutsche Welle, 26.Jul.2024, 12:56

Detaljnije >>

Odlaze iz sirijskog građanskog rata da bi bili plaćenici u Nigeru

Zato što ne mogu da zarade dovoljno kod kuće, borci sirijske opozicije putuju preko Turske u Niger da bi tamo radili kao plaćenici.

Izvor: Danas, 25.Jul.2024, 12:10

Detaljnije >>

Odlaze iz sirijskog građanskog rata da bi bili plaćenici u Nigeru

Više od 10 godina, Abu Muhamed je živeo u šatoru sa porodicom u severnoj Siriji, raseljen zbog dugogodišnjeg građanskog rata.

Izvor: Blic, 25.Jul.2024

Detaljnije >>

Putin i Asad se sastali u Moskvi

Ruski i sirijski predsednici, Vladimir Putin i Bašar el Asad sastali su se danas u Kremlju.

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jul.2024

Detaljnije >>

Putin sa Asadom u Kremlju o pogoršanju situacije u regionu

Putin sa Asadom u Kremlju o pogoršanju situacije u regionu

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sinoć sastanak sa sirijskim liderom Bašarom el Asadom u Kremlju, prenosi agencija RIA Novosti.. Ruski predsednik predložio je sirijskom kolegi da razgovaraju o situaciji u regionu, koja ima tendenciju pogoršanja, istakavši da se to odnosi i na Siriju, saopšteno je iz Kremlja. Prema rečima Asada, Ruska Federacija i Sirija prošle su kroz teška iskušenja tokom proteklih decenija. "Današnja poseta se poklapa...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2024

Detaljnije >>

Pirot: Uhapšene dve osobe zbog nedozvoljenog prelaska granice i krijumčarenja ljudi

Pirot: Uhapšene dve osobe zbog nedozvoljenog prelaska granice i krijumčarenja ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je policija kod Pirota uhapsila dva lica zbog nedozvoljenog prelaska državne granice i krijumčarenja ljudi. Radi se o državljaninu Moldavije, I. Z. (1970), i državljaninu Ukrajine, H. O. (1994),...

Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Jul.2024, 13:47

Detaljnije >>

SAD uvode sankcije članovima ISIS-a u Africi

Sjedinjene Američke Države danas su preduzele korake na unapređenju aktivnosti misije Finansijske grupe za borbu protiv ISIS-a...

Izvor: Blic, 24.Jul.2024

Detaljnije >>