Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 26.Apr.2018, 00:24

"NEMA DOVOLJNO PRAVNIH PREDUSLOVA" Petorica Bugara neće biti izručeni SAD

- Petorica Bugara najverovatnije neće biti izručeni SAD zbog optužbi da su izvozili avio delove sirijskom nacionalnom...

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 25.Apr.2018, 23:31

Za Siriju i susede 4,4 milijarde dolara od međunarodnih donatora

Međunarodni donatori sakupili su danas 4,4 milijarde dolara na ime hitne pomoći Siriji i njenim susedima,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Apr.2018

Inspektori OPCW drugi put u Dumi uzeli uzorke

Inspektori OPCW drugi put u Dumi uzeli uzorke

Inspektori Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) posetili su i drugu lokaciju u sirijskom gradu Duma.. Oni su uzeli uzorke pomoću kojih treba da utvrde da li se u tom mestu dogodio navodni hemijski napad početkom aprila. Organizacija saopštava da će uzorci biti poslati u njenu laboratoriju u...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Apr.2018

Za Siriju i susede 4,4 milijarde dolara od donatora

Za Siriju i susede 4,4 milijarde dolara od donatora

Međunarodni donatori sakupili su 4,4 milijarde dolara na ime hitne pomoći Siriji i njenim susedima.. Ukupna suma je znatno manja od cilja UN za 2018. godinu, nakon što je izostao doprinos SAD. Donatorska konferencija u Briselu okupila je oko 85 vlada i humanitarnih grupa, ali je sakupljeno manje od šest milijardi dolara - koliko je u 2017. prikupljeno za Siriju - s obzirom na to da je američki predsednik Donald Tramp smanjio pomoć za strane zemlje, prenosi Rojters.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2018

STIŽE POMOŽ za Siriju i susede: 4,4 milijarde dolara od međunarodnih donatora

STIŽE POMOŽ za Siriju i susede: 4,4 milijarde dolara od međunarodnih donatora

Donatorska konferencija u Briselu okupila oko 85 vlada. Međunarodni donatori sakupili su danas 4,4 milijarde dolara na ime hitne pomoći Siriji i njenim susedima, ali je ukupna suma znatno manja od cilja UN za 2018. godinu, nakon što je izostao doprinos SAD. Pročitajte i: . Donatorska konferencija u Briselu okupila je oko 85 vlada i humanitarnih grupa, ali je sakupljeno manje od šest milijardi dolara - koliko je u 2017. prikupljeno za Siriju - s obzirom...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2018

Za Siriju i susede 4,4 milijarde od međunarodnih donatora

Za Siriju i susede 4,4 milijarde od međunarodnih donatora

Međunarodni donatori sakupili su danas 4,4 milijarde dolara na ime hitne pomoći Siriji i njenim susedima, ali je ukupna suma znatno manja od cilja UN za 2018. godinu, nakon što je izostao doprinos SAD.. Donatorska konferencija u Briselu okupila je oko 85 vlada i humanitarnih grupa, ali je sakupljeno manje od šest milijardi dolara - koliko je u 2017. prikupljeno za Siriju - s obzirom na to da je američki predsednik Donald Tramp smanjio pomoć za strane zemlje, prenosi Rojters.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 25.Apr.2018

Za Siriju i susede 4,4 milijarde dolara od međunarodnih donatora

Za Siriju i susede 4,4 milijarde dolara od međunarodnih donatora

Međunarodni donatori sakupili su 4,4 milijarde dolara na ime hitne pomoći Siriji i njenim susedima, ali je ukupna suma znatno manja od cilja UN za 2018. godinu, nakon što je izostao doprinos SAD. Donatorska konferencija u Briselu okupila je oko 85 vlada i humanitarnih grupa, ali je sakupljeno manje od šest milijardi dolara - koliko je u 2017. prikupljeno za Siriju - s obzirom na to da je američki predsednik...

Detaljnije >>