Sirija
Sirija

Sirija, službeno Sirijska Arapska Republika je država u jugozapadnoj Aziji na Bliskom istoku. Na zapadu 180 km dugom obalom izlazi na istočno Sredozemlje, a graniči na sjeveru s Turskom, na istoku s Irakom, na jugu s Jordanom, na jugozapadu s Izraelom te na zapadu s Libanonom.

Zemlja se sastoji od nekoliko regija: uske obalne nizine, planinske zone (Nusayriya na sjeveru, Anti-Libanon, u kojem se nalazi najviši vrh, 2.814 m visoki Šajh, na jugu) na koju se prema istoku nastavlja brežuljakasta visoravan s malo padalina i vrlo oskudnom vegetacijom. Kroz istočni dio zemlje protječe rijeka Eufrat čije se vode koriste za natapanje.

Sirija je zemlja smještena u jugozapadnoj Aziji. Veliki dijelovi zemlje su pustinja i polupustinja. Njezin se teritorij može podijeliti na nekoliko dijelova. Uz 180 km duge obale Sredozemnog mora nalazi se ravnica široka oko trideset kilometara. Paralelno uz obalnu ravnicu pruža se lanac planina Jabbal al Nusayiriyah; a na njih se južno nastavljaju Anti-Libanonske planine gdje se nalazi i najviši vrh Sirije, 2814 metara visoki Hermon. U jugozapadnom dijelu Sirije nalazi se Golanska visoravan koja je trenutno pod Izraelom. Većinu južnog dijela Sirije zauzima Sirijska pustinja koja je praktički prostrana visoravan. Ostatak zemlje nalazi se na izdignutom platou (nižem od Sirijske pustinje) koji je u većem dijelu dio zaravnjenog prostora zvanog Al Jazirah. Na platou se nalazi i najveće sirijsko jezero al-Asad na najvećoj sirijskoj rijeci Eufratu, te drugo po veličini jezero Nuzayzah.

Eufrat je najvažnija i najveća rijeka u Siriji. Nije plovna, ali je njeno značenje veliko zbog natapanja. Ona je osnova Sirijske poljoprivrede. Osim Eufrata važne su tekućice Orontes i Khabur.

Najvažniji grad na sirijskoj obali je Latakija (Al-Ladiqiyah). To je i najveća luka. Izlaz na Sredozemno more daje Siriji na geostrateškoj važnosti i pogoduje razvoju gospodarskih grana vezanih uz more.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

U vazdušnom udaru u Siriji ubijen iranski mornarički kapetan

U izraelskom vazdušnom udaru kraj priobalnog sirijskog grada Banijasa danas je ubijen pomorski kapetan Iranske revolucionarne garde, javili su iranski mediji.

Izvor: Danas, 01.Mar.2024, 19:51

Detaljnije >>

Slika dana: PROCVETAO BADEM, OZELENEO DREN

Slika dana: PROCVETAO BADEM, OZELENEO DREN

Ovo je drvo procvetalog badema, fotografisano na sredokraći Zaječara i Negotina. Reč je o listopadnom drvetu iz porodice ruža. Stabno može da naraste do deset metara visine. Cveta u januaru i februaru pre listanja. Prirodno stanište je region Bliskog Istoka i južne Afrike. Životni vek je 130 godina. Uzgaja se i u Turskoj, Indiji, Siriji,...

Izvor: TimockeVesti.net, 29.Feb.2024, 05:36

Detaljnije >>

UDARILI TURCI! ŽESTOKI NAPADI NA SEVEROISTOK SIRIJE: Ubijena TRI hrišćana

UDARILI TURCI! ŽESTOKI NAPADI NA SEVEROISTOK SIRIJE: Ubijena TRI hrišćana

Nastavljaju se sukobi. U napadima turskih dronova na severoistok Sirije danas ubijena su najmanje tri pripadnika lokalnih hrišćanskih snaga, a drugi su ranjeni, uključujući civile, saopštio je kurdski zvaničnik i ratni posmatrač sirijske opozicije. Iz Ankare nije bilo komentara o današnjim vazdušnim napadima i dok Turska već godinama napada kurdske borce u Siriji, napadi na borce iz hrišćanske manjine u zemlji su retki, piše AP.

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024

Detaljnije >>

Muškarac ubijen na protestu protiv predsednika Sirije

Jedan Sirijac danas je poginuo od posledica ranjavanja tokom protesta protiv predsednika Bašara al Asada u južnoj sirijskoj provinciji Sveida, saopštili su medicinski izvori.

Izvor: Blic, 29.Feb.2024

Detaljnije >>

Tri pripadnika hrišćanske milicije poginula u turskom napadu dronovima

Tri pripadnika hrišćanske milicije poginula u turskom napadu dronovima

U turskom napadu dronovima u severoistočnoj Siriji poginulo je barem troje pripadnika lokalne hrišćanske milicije, dok ih je više ranjeno.. Među ranjenima ima i civila, kako saopštavaju lokalni kurdski zvaničnici i sirijska opoziciona grupa. Zvanična Ankara nije komentarisala današnje napade. Turska već godinama "gađa" kurdske militante u Siriji, ali su napadi na borce koji dolaze iz redova hrišćanske manjine - retki. Meta današnjih napada su bili...

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 18:51

Detaljnije >>

Kopneni koridor i odvraćanje od Izraela: Sirija u iranskoj bliskoistočnoj strategiji

Kopneni koridor i odvraćanje od Izraela: Sirija u iranskoj bliskoistočnoj strategiji

Umiješanost Irana u sirijski građanski rat povećala je uticaj Teherana u Damasku, kao i na Bliskom istoku. Međutim, s uspjehom...

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Feb.2024

Detaljnije >>

Eksplozija u Siriji: 14 mrtvih

Eksplozija u Siriji: 14 mrtvih

Ukupno 14 berača tartufa poginulo je danas u eksploziji mine džihadista Islamske države u pustinjskoj oblasti na severu Sirije, javila je tamošnja agencija Sana. "Ukupno 14 ljudi je poginulo, a osam je povređeno u eksploziji protivpešadijske mine koju su teroristi Islamske države postavili u pustinji provincije Raka gde stanovništvo prikuplja tartufe", dodala je Sana. Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji...

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 00:02

Detaljnije >>