Fiat
Fiat

Fiat fabrika Italiana Torino je italijanski proizvođač automobila sa sedištem u Torinu. Fiat je osnovan od strane veće grupe investitora, uključujući Giovani Agnelia. Tokom svoje dugogodišnje istorije Fiat je svakako proizvodio i železničke motore i vagone, kao i vojna vozila i avione. Od 2009. godine Fiat je bio najveći proizvođač automobila u Italiji i među prvih deset najvećih proizvođača u svetu.

Prvi brendiran Fiat automobil je izašao iz fabrike 1901. godine. Projektovan od strane talentovanog radnika Faciolia, kočiji nalik automobil koji je pokretao dvocilindrični arhaični bokser motor sa tri konjske snage. Glavni investitori su i pristupili Facioliu sa idejom razvoja vozila sa prednjim motorom. Facioliov odgovor nije bio očekivan, i on je potom podneo ostavku. Kao što bi svaka kompanija uradila zamena je tražena i odmah je ubrzo nađena. Enriko je preuzeo posao i u roku od godinu dana predstavio novi litarski četvorocilindrični model, razvijen pomoću Mercedesove pozajmljene tehnologije. Kako je vreme prolazilo firma je dobila na popularnosti koja je rasla iz dana u dan i bila sve jača, ona još uvek nije izašla iz njenog dugačkog razvoja i faze istraživanja.

Posle mnogih proba koristeći četvoro i šesto cilindrične modele, Fiat je konačno bio spreman da otkrije svoj prvi masovno proizveden automobil, 1912 Tipo Zero. Fiat je brend koji obuhvata više industrijskih društava proizašlih iz deoničkog društva Fabrika Italiana Automobil Torino, koji je osnovan 11. jula 1899. godine u Torinu u Italiji. Fiat je sada najjača italijanska privatna finansijska i industrijska grupa. U Srbiji od 2008. godine poseduje 67 odsto firme Fiat Automobili Srbija sa preko hiljadu radnika, a za 2011. godinu u planu je zapošljavanje još preko hiljadu radnika. Trenutno proizvodi model Fiat Punto Klasik, a u planu je proizvodnja i Fiat Multipla, Fiat Idee, i Lancia Muse. U Brazilu Fiat ima pogone od 1973. godine gde rade deset hiljada radnika, a u Argentini od 1995. godine zapošljava dve hiljade radnika.

U Poljskoj od 1992. godine radi pogon gde je zaposleno 6.113 radnika u Turskoj radi 5.831 radnika, a u pogonu Fiata već tri godine radi 1.389 ljudi. Zajedničko preduzeće Fiat automobili Srbija, osnovano je u skladu sa zakonom registrovano u agenciji za privredne registre.
Osnivanju i registraciji zajedničkog preduzeća prethodila je prvo telefonska sednica vlade Srbije na kojoj je usvojen ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva za proizvodnju putničkih automobila Fiat automobili Srbija DOO sa sedištem u Kragujevcu, a na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju i saradnji između Republike Srbije i Fijat Grupe. U novoosnovanom preduzeću Republika Srbija ima svoj udeo u iznosu od 33 odsto, a Fijat grupa ima udeo od 67 odsto kapitala.

Početni osnivački kapital društva iznosi 700.000 evra, od čega Fijat uplaćuje 469.000 evra, dok je Republika Srbija uplatila 231.000 evra u dinarskoj protivrednosti. Ostatak osnivačkog kapitala društva je uplaćen od strane Fijata i Republike Srbije 2009. godine u skladu sa ugovorom i dogovorom, iz septembra 2009. godine. Ukupan ulog Fijata u novoj kompaniji predviđen ugovorom jeste i dvesta miliona evra u novcu, dok ulog Republike Srbije iznosi pedeset miliona evra u novcu i pedeset miliona evra u stvarima i pravima.

Fiat je italijanski kompleks sa sedištem u Torinu. Fiat je skraćenica od Fabrika Italiana Automobili Torino što znači Italijanska fabrika automobila Torino. Počeli su sa radom 11. jula 1899. godine pod nazivom Societa Anonima Fabrika Italiana Torino. Prva fabrika je otvorena 1900. godine u Korse Dante sa sto pedeset zaposlenih gde su proizveli 24 automobila sa tri cilindra i 12 KS. Fijatov logo je dizajnirao Biskareti 1904. godine, Fijat se 1908. godine proširio i izvan Italije i tako je postao dostupan u Americi i Nemačkoj. Danas je Fijat najveći proizvođač automobila u Italiji sa širokim spektrom modela, kao što su panda, bravo, idea, punto, kroma, ili doblo. Fabrika automobila Zastava iz Kragujevca je mnoge proizvode i modele radila po licenci.

Automobile kao što su fića, skala, stojadin, i sada najnoviji model po licenci Fijata jeste zastava 10. Fijat grupa kontroliše i druge poznate proizvođače automobila: lanča, alfa romeo, autobjanki, inočenti, abart i maserati. Takođe je vlasnik i ferarija, ali ferari ima drugačiju posebnu autonomiju. Automobili grupe Fijat su 11 puta proglašeni evropskim automobilom godine, više od bilo kojeg drugog proizvođača u svetu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Vratio se Fiat Topolino, cijena nepoznata

Kao što je Citroen oživio kultno ime Ami, tako je i Fijat vratio na scenu ime Topolino. I oba imena su korišćena za isti model – jeftin električni četvorotočkaš slatkog izgleda.

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Jun.2023, 21:40

Detaljnije >>

VIDEO: Fiat Topolino

O Fiat Topolinu u ranijem članku

Izvor: AutoBlog, 01.Jun.2023

Detaljnije >>

Vratio se Fiat Topolino – cena nepoznata

Vratio se Fiat Topolino – cena nepoznata

Legendarno ime je ponovo ažurirano.. Kao što je Citroen oživeo kultno ime Ami, tako je i Fijat vratio na scenu ime Topolino. I oba imena su korišćena za isti model – jeftin električni četvorotočkaš slatkog izgleda. Nakon Opela, Fijat je preuzeo koncept malog električnog automobila sa skromnom snagom i još skromnijim performansama. Fijat 500, poznatiji kao Topolino, proizvodio se od 1936. do 1955. godine, i bio je jedan od najboljih gradskih automobila svog...

Izvor: B92, 01.Jun.2023

Detaljnije >>

NOVI FIAT TOPOLINO: Povratak posle 70 godina  (VIDEO)

NOVI FIAT TOPOLINO: Povratak posle 70 godina (VIDEO)

Nema nikakve veze sa modelom proizvedenim između 1935. i 1955. godine.. Fiat Topolino se vraća na tržište. Firma iz Torina je oživela istorijsko ime za model koji će biti neuobičajen. Stellantis širi svoju ponudu električnih automobila, pa je Citroen Ami ponovo kloniran i prilagođen da postane najmanji model italijanske marke, u rangu ispod Fiata 500 koji je inspiracija za dizajn, ali ne najsavremenija generacija, već originalna sa malim okruglim farovima...

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2023

Detaljnije >>

Stiže novi Fiat Topolino

Stiže novi Fiat Topolino

Fiat je objavio ime i prvu sliku svog novog rešenja za održivu urbanu mobilnost: Topolino. Potpuno električni četvorocikl Fiat Topolino je spreman da doprinese proširenju gradske električne mobilnosti i unese sav optimizam svog imenjaka u pristupačnu, potpuno električnu verziju koja obuhvata sav kul pristup Fiata 500. Ovo poznato i evokativno ime je ono što je popločalo put za urbanu mobilnost i odmah priziva prvi Fiat 500, kultni automobil koji je revolucionirao koncept motornog vozila....

Izvor: AutoBlog, 31.Maj.2023, 16:21

Detaljnije >>

Da li bi ovako izgledao najružniji automobil na svetu?

Da li bi ovako izgledao najružniji automobil na svetu?

Pitanje iz naslova su postavili u jednoj britanskoj lizing kući, pa su stvorili imaginarni koncept tog "Frankenštajna na točkovima", i to od delova 10 najružnijih automobila prema izboru publike. Ako nekoga pitate koji mu je najružniji automobil ikada, mogli biste dobiti neke od očekivanih odgovora, kao što su Fiat Multipla, Chrysler PT Cruiser, Nissan Juke ili originalni Toyota Prius. Takvo pitanje si je postavio britanski Hippo Leasing, pa je na njega i odgovorio – istraživanjem. Pretražili...

Izvor: AutoBlog, 30.Maj.2023, 13:53

Detaljnije >>

Fićinim kombijem 2.500 km kroz bivšu Jugoslaviju

Fićinim kombijem 2.500 km kroz bivšu Jugoslaviju

Od Pirota i fabrike guma Tigar, preko Leposavića, a zatim i fabrike kvačila Rujen u Severnoj Makedoniji do Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Slovenije – Jugoslav, Dušan i Dimitrije planiraju da pređu sveukupno oko 2.500 kilometara po prostorima bivše Jugoslavije. Ipak, njih trojica nisu u glavnoj ulozi u ovoj priči – sve se vrti oko jednog pomalo zaboravljenog automobila – fićin kombi, ili zvanično Fiat 850 AK je u centru pažnje i on treba da preveze trojicu Beograđana do fabrika koje...

Izvor: VOA, 28.Maj.2023, 21:05

Detaljnije >>