Fiat
Fiat

Fiat fabrika Italiana Torino je italijanski proizvođač automobila sa sedištem u Torinu. Fiat je osnovan od strane veće grupe investitora, uključujući Giovani Agnelia. Tokom svoje dugogodišnje istorije Fiat je svakako proizvodio i železničke motore i vagone, kao i vojna vozila i avione. Od 2009. godine Fiat je bio najveći proizvođač automobila u Italiji i među prvih deset najvećih proizvođača u svetu.

Prvi brendiran Fiat automobil je izašao iz fabrike 1901. godine. Projektovan od strane talentovanog radnika Faciolia, kočiji nalik automobil koji je pokretao dvocilindrični arhaični bokser motor sa tri konjske snage. Glavni investitori su i pristupili Facioliu sa idejom razvoja vozila sa prednjim motorom. Facioliov odgovor nije bio očekivan, i on je potom podneo ostavku. Kao što bi svaka kompanija uradila zamena je tražena i odmah je ubrzo nađena. Enriko je preuzeo posao i u roku od godinu dana predstavio novi litarski četvorocilindrični model, razvijen pomoću Mercedesove pozajmljene tehnologije. Kako je vreme prolazilo firma je dobila na popularnosti koja je rasla iz dana u dan i bila sve jača, ona još uvek nije izašla iz njenog dugačkog razvoja i faze istraživanja.

Posle mnogih proba koristeći četvoro i šesto cilindrične modele, Fiat je konačno bio spreman da otkrije svoj prvi masovno proizveden automobil, 1912 Tipo Zero. Fiat je brend koji obuhvata više industrijskih društava proizašlih iz deoničkog društva Fabrika Italiana Automobil Torino, koji je osnovan 11. jula 1899. godine u Torinu u Italiji. Fiat je sada najjača italijanska privatna finansijska i industrijska grupa. U Srbiji od 2008. godine poseduje 67 odsto firme Fiat Automobili Srbija sa preko hiljadu radnika, a za 2011. godinu u planu je zapošljavanje još preko hiljadu radnika. Trenutno proizvodi model Fiat Punto Klasik, a u planu je proizvodnja i Fiat Multipla, Fiat Idee, i Lancia Muse. U Brazilu Fiat ima pogone od 1973. godine gde rade deset hiljada radnika, a u Argentini od 1995. godine zapošljava dve hiljade radnika.

U Poljskoj od 1992. godine radi pogon gde je zaposleno 6.113 radnika u Turskoj radi 5.831 radnika, a u pogonu Fiata već tri godine radi 1.389 ljudi. Zajedničko preduzeće Fiat automobili Srbija, osnovano je u skladu sa zakonom registrovano u agenciji za privredne registre.
Osnivanju i registraciji zajedničkog preduzeća prethodila je prvo telefonska sednica vlade Srbije na kojoj je usvojen ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva za proizvodnju putničkih automobila Fiat automobili Srbija DOO sa sedištem u Kragujevcu, a na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju i saradnji između Republike Srbije i Fijat Grupe. U novoosnovanom preduzeću Republika Srbija ima svoj udeo u iznosu od 33 odsto, a Fijat grupa ima udeo od 67 odsto kapitala.

Početni osnivački kapital društva iznosi 700.000 evra, od čega Fijat uplaćuje 469.000 evra, dok je Republika Srbija uplatila 231.000 evra u dinarskoj protivrednosti. Ostatak osnivačkog kapitala društva je uplaćen od strane Fijata i Republike Srbije 2009. godine u skladu sa ugovorom i dogovorom, iz septembra 2009. godine. Ukupan ulog Fijata u novoj kompaniji predviđen ugovorom jeste i dvesta miliona evra u novcu, dok ulog Republike Srbije iznosi pedeset miliona evra u novcu i pedeset miliona evra u stvarima i pravima.

Fiat je italijanski kompleks sa sedištem u Torinu. Fiat je skraćenica od Fabrika Italiana Automobili Torino što znači Italijanska fabrika automobila Torino. Počeli su sa radom 11. jula 1899. godine pod nazivom Societa Anonima Fabrika Italiana Torino. Prva fabrika je otvorena 1900. godine u Korse Dante sa sto pedeset zaposlenih gde su proizveli 24 automobila sa tri cilindra i 12 KS. Fijatov logo je dizajnirao Biskareti 1904. godine, Fijat se 1908. godine proširio i izvan Italije i tako je postao dostupan u Americi i Nemačkoj. Danas je Fijat najveći proizvođač automobila u Italiji sa širokim spektrom modela, kao što su panda, bravo, idea, punto, kroma, ili doblo. Fabrika automobila Zastava iz Kragujevca je mnoge proizvode i modele radila po licenci.

Automobile kao što su fića, skala, stojadin, i sada najnoviji model po licenci Fijata jeste zastava 10. Fijat grupa kontroliše i druge poznate proizvođače automobila: lanča, alfa romeo, autobjanki, inočenti, abart i maserati. Takođe je vlasnik i ferarija, ali ferari ima drugačiju posebnu autonomiju. Automobili grupe Fijat su 11 puta proglašeni evropskim automobilom godine, više od bilo kojeg drugog proizvođača u svetu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 17.Nov.2018, 13:26

FIAT akcija besplatna zimska provera ispravnosti vozila

FIAT akcija besplatna zimska provera ispravnosti vozila

U ovlašćenim servisima kompanije FCA Srbija, vlasnici vozila marki FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth mogu besplatno da provere performanse svog automobila uoči zime. Posetite i iskoriste povoljnosti tradicionalne akcije “Winter Check-Up 2018″ Akcija se odnosi na: 1. Besplatna provera vozila u 11 tačaka: · Kontrola centrale ubrizgavanja –Witech; · Provera stanja pneumatika; · Provera akumulatora; · Provera ventilacionog (rashladnog) sistema, rashladne tečnosti; ·...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Nov.2018, 17:17

Pripremite vaš automobil za zimski period

Pripremite vaš automobil za zimski period

Od petka 16. novembra, u svim ovlašćenim servisima kompanije FCA Srbija, vlasnici vozila marki FIAT, Alfa Romeo, FIAT Professional, Jeep i Abarth mogu besplatno proveriti performanse svog automobila uoči zime.. Besplatna provera vozila sastoji se od ukupno 11 tačaka:. - Kontrola centrale ubrizgavanja - Witech. - Provera stanja pneumatika. - Provera akumulatora. - Provera ventilacionog (rashladnog) sistema, rashladne tečnosti. -...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 15.Nov.2018, 16:28

Mornar pogodio sa najnovijim pojačanjem, u Evrokupu mu se već dive! (video)

Mornar pogodio sa najnovijim pojačanjem, u Evrokupu mu se već dive! (video)

Sinoć je fenomenalno odigrao protiv Torina.. Akuelni šampion Crne Gore, barski Mornar, sinoć je pred svojim navijačima upisao drugu pobedu ove sezone u Evrokupu, pošto je bio bolji od italijanskog FIAT-a iz Torina (86-83). Utakmicu je obeležio Mornarov novajlija, francuski centar Londing Sane sa dabl-dabl učinkom od 23 poena (trojke 5/6) i 10 skokova. Njemu je ovo bio debitantski nastup za Mornar u Evrokupu, pa mu je danas na zvaničnom...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 15.Nov.2018

RAM 1000 – Fiat Toro za Kolumbiju

RAM 1000 – Fiat Toro za Kolumbiju

Kompanija FCA je na sajmu automobila u Bogoti prikazala i pick-up vozilo RAM 1000, ali je odmah jasno se ovde u stvari radi samo o preimenovanom modelu koji je Brazilu već nekoliko godina u prodaji kao Fiat Toro. Za sada je u ponudi RAM 1000 sa 1,8 litarskim E.torQ Evo benzincem sa 130KS, 6-stepenim automatskim menjačem i 4x2 pogonom.Već i standardna verzija u opremi između ostalog ima i servo upravljač...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Nov.2018, 20:50

Jeep Gladiator je pick-up verzija Wranglera

Jeep Gladiator je pick-up verzija Wranglera

Već duže vreme je poznato da će kompanija Fiat Chrysler Automobiles do kraja ove godine startovati i sa proizvodnjom dugo najavljivanog Wranglera pick-up (kao MY2019). Taj pick-up se međutim neće zvati Scrambler (kako se to dugo pretpostavljalo), već će nositi naziv Gladiator (što je ime koje je već korišćeno ranije u Jeepovoj istoriji).Kako bilo, njegova zvanična premijera će biti održana na predstojećem sajmu automobila u Los Anđelesu (koji se za novinare otvara 28. novembra), a...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Nov.2018

Fiat Concept je novi Coupe Crossover

U Brazilu je predstavljen auto koji bi lako mogao da se sklapa u Kragujevcu. Riječ je o potpuno novom Fijatovom modelu pod nazivom Fastback.

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 14.Nov.2018

25 godina: Fiat Coupe (1993. - 2000.)

25 godina: Fiat Coupe (1993. - 2000.)

Kris Bengl, američki dizajner (r. 1956.), proslavio se kao šef dizajna BMW-a, MINI-ja i Rolls-Roycea, večno ćemo ga pamtiti po 'Benglovoj BMW petici' (E60)... ... a ovde je reč o prelepeom kupeu, privlačnoj transformaciji modela Fiat Tipo, 'Evropskog automobila 1989. godine'. Bengl je dizajnirao u sklopu Centre Stilo Fiat, a, zanimljivo, za sportski skockani enterijer je zaslužan Pininfarina. Mada 'konfekcijska' koncepcija na Fiatovoj koncernskoj platformi, na kojoj su bili postavljeni i Alfa...

Detaljnije >>