Fiat
Fiat

Fiat fabrika Italiana Torino je italijanski proizvođač automobila sa sedištem u Torinu. Fiat je osnovan od strane veće grupe investitora, uključujući Giovani Agnelia. Tokom svoje dugogodišnje istorije Fiat je svakako proizvodio i železničke motore i vagone, kao i vojna vozila i avione. Od 2009. godine Fiat je bio najveći proizvođač automobila u Italiji i među prvih deset najvećih proizvođača u svetu.

Prvi brendiran Fiat automobil je izašao iz fabrike 1901. godine. Projektovan od strane talentovanog radnika Faciolia, kočiji nalik automobil koji je pokretao dvocilindrični arhaični bokser motor sa tri konjske snage. Glavni investitori su i pristupili Facioliu sa idejom razvoja vozila sa prednjim motorom. Facioliov odgovor nije bio očekivan, i on je potom podneo ostavku. Kao što bi svaka kompanija uradila zamena je tražena i odmah je ubrzo nađena. Enriko je preuzeo posao i u roku od godinu dana predstavio novi litarski četvorocilindrični model, razvijen pomoću Mercedesove pozajmljene tehnologije. Kako je vreme prolazilo firma je dobila na popularnosti koja je rasla iz dana u dan i bila sve jača, ona još uvek nije izašla iz njenog dugačkog razvoja i faze istraživanja.

Posle mnogih proba koristeći četvoro i šesto cilindrične modele, Fiat je konačno bio spreman da otkrije svoj prvi masovno proizveden automobil, 1912 Tipo Zero. Fiat je brend koji obuhvata više industrijskih društava proizašlih iz deoničkog društva Fabrika Italiana Automobil Torino, koji je osnovan 11. jula 1899. godine u Torinu u Italiji. Fiat je sada najjača italijanska privatna finansijska i industrijska grupa. U Srbiji od 2008. godine poseduje 67 odsto firme Fiat Automobili Srbija sa preko hiljadu radnika, a za 2011. godinu u planu je zapošljavanje još preko hiljadu radnika. Trenutno proizvodi model Fiat Punto Klasik, a u planu je proizvodnja i Fiat Multipla, Fiat Idee, i Lancia Muse. U Brazilu Fiat ima pogone od 1973. godine gde rade deset hiljada radnika, a u Argentini od 1995. godine zapošljava dve hiljade radnika.

U Poljskoj od 1992. godine radi pogon gde je zaposleno 6.113 radnika u Turskoj radi 5.831 radnika, a u pogonu Fiata već tri godine radi 1.389 ljudi. Zajedničko preduzeće Fiat automobili Srbija, osnovano je u skladu sa zakonom registrovano u agenciji za privredne registre.
Osnivanju i registraciji zajedničkog preduzeća prethodila je prvo telefonska sednica vlade Srbije na kojoj je usvojen ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva za proizvodnju putničkih automobila Fiat automobili Srbija DOO sa sedištem u Kragujevcu, a na osnovu ugovora o zajedničkom ulaganju i saradnji između Republike Srbije i Fijat Grupe. U novoosnovanom preduzeću Republika Srbija ima svoj udeo u iznosu od 33 odsto, a Fijat grupa ima udeo od 67 odsto kapitala.

Početni osnivački kapital društva iznosi 700.000 evra, od čega Fijat uplaćuje 469.000 evra, dok je Republika Srbija uplatila 231.000 evra u dinarskoj protivrednosti. Ostatak osnivačkog kapitala društva je uplaćen od strane Fijata i Republike Srbije 2009. godine u skladu sa ugovorom i dogovorom, iz septembra 2009. godine. Ukupan ulog Fijata u novoj kompaniji predviđen ugovorom jeste i dvesta miliona evra u novcu, dok ulog Republike Srbije iznosi pedeset miliona evra u novcu i pedeset miliona evra u stvarima i pravima.

Fiat je italijanski kompleks sa sedištem u Torinu. Fiat je skraćenica od Fabrika Italiana Automobili Torino što znači Italijanska fabrika automobila Torino. Počeli su sa radom 11. jula 1899. godine pod nazivom Societa Anonima Fabrika Italiana Torino. Prva fabrika je otvorena 1900. godine u Korse Dante sa sto pedeset zaposlenih gde su proizveli 24 automobila sa tri cilindra i 12 KS. Fijatov logo je dizajnirao Biskareti 1904. godine, Fijat se 1908. godine proširio i izvan Italije i tako je postao dostupan u Americi i Nemačkoj. Danas je Fijat najveći proizvođač automobila u Italiji sa širokim spektrom modela, kao što su panda, bravo, idea, punto, kroma, ili doblo. Fabrika automobila Zastava iz Kragujevca je mnoge proizvode i modele radila po licenci.

Automobile kao što su fića, skala, stojadin, i sada najnoviji model po licenci Fijata jeste zastava 10. Fijat grupa kontroliše i druge poznate proizvođače automobila: lanča, alfa romeo, autobjanki, inočenti, abart i maserati. Takođe je vlasnik i ferarija, ali ferari ima drugačiju posebnu autonomiju. Automobili grupe Fijat su 11 puta proglašeni evropskim automobilom godine, više od bilo kojeg drugog proizvođača u svetu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2018, 12:53

Maskirane osobe pretukle bh.državljane na autoputu u Hrvatskoj

SPLIT- Sinoć oko 22 sata na autoputu A1, kod naplatne stanice Zagvozd, više za sada nepoznatih, maskiranih osoba palicama je oštetilo vozilo Fiat Stilo bosanskohercegovačkih oznaka.. U automobilu su bile četiri osobe.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 23.Apr.2018

ŽENA POGINULA U UDESU U VELIKOJ GORICI: Prošišao kroz crveno, udario u mercedes i prevrnuo se na krov! Sekli lim da saputnicu izvuku, ali bilo je kasno...

ŽENA POGINULA U UDESU U VELIKOJ GORICI: Prošišao kroz crveno, udario u mercedes i prevrnuo se na krov! Sekli lim da saputnicu izvuku, ali bilo je kasno...

Vozač "fijata" uno zagrebačkih registracija napravio je težak udes u Velikoj Gorici u kom je poginula njegova saputnica (52), čije ime nije saopšteno.

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 21.Apr.2018

Ovo su najjači motori poređani po broju cilindara

Ovo su najjači motori poređani po broju cilindara

Šta je zajedničko "fijatu 500", "audiju RS3" i "bugatiju šironu"? Iako je u ovom trenutku globalni fokus na elektromotorima, ipak mi i dalje više volimo motore sa unutrašnjim sagorevanjem - SUS motori. Portal Motor1 je napravio listu najsnažnijih SUS motora poređanih po broju cilindara. I to onih klasičnih bez ikakve hibridne pomoći. Svi modeli su aktuelni, odnosno u prodaji su i isključivo se nalaze u četvorotočkašima. I naravno, nisu u obzir uzeti ni tunirani...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 20.Apr.2018, 21:45

Evropsko tržište automobila osciluje

Evropsko tržište automobila osciluje

Brendovi Nissan, Ford i Fiat doživeli su oštar pad prodaje u Evropi u martu, pri čemu su nove registracije pale za 5,2 odsto, pogođene padom u tri od pet najvećih tržišta u regionu, Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Italiji. Registracije su prošlog meseca pale na 1,84 miliona širom EU i EFTA tržišta, navodi se u izveštaju koji je u sredu objavila asocijacija ACEA (Association des Constructeurs Europeens de I'Automobile). Prodaja je pala u osam od deset najprodavanijih grupa automobila....

Detaljnije >>

Izvor: Kamatica.com, 20.Apr.2018

Šta srećni dobitnici rade sa dobijenim automobilom?

Identični automobili marke Fiat 500 L crvene boje, potpuno novi iz fabrike, masovno se ovih dana prodaju preko specijalizovanih auto oglasa,...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 20.Apr.2018

Pored Fijata i kablova, pravimo i sedišta za Porše

Pored Fijata i kablova, pravimo i sedišta za Porše

Osim radnika za pravljenje auto-kablova, u Srbiji je još hiljade radnike zaposleno u autoindustriji. Novo doba će tražiti inženjerska znanja i veštine i to predstavlja priliku za Srbiju. Foto: promo/Bosch. U organizaciji Automobilskog klastera Srbije u Novom Sadu je održana četvrta regionalna konferencija "Connect & Supply" koja je okupila oko 240 predstavnika automobilske industrije iz regiona Jugoistočne Evrope, kao i goste iz Francuske i Velike Britanije.

Detaljnije >>