Dijego Maradona i fudbal: Jedna Božija ruka i dve magične noge

Izvor: B92, 25.Nov.2020, 21:01

Dijego Maradona i fudbal: Jedna Božija ruka i dve magične noge

Jedan od najtalentovanijih fudbalera u istoriji, Argentinac je predstavljao retku kombinaciju talenta, vatrenosti, vizije i brzine koja je oduševljavala navijače.

Sjajan, sraman, poseban, genije, neobuzdan. Dijego Maradona. Fudbalska ikona sa manom.

Deo navijača je razbesneo kontroverznim golom "Božija ruka", a u drugom delu karijeru upao je u mračni svet zavisnosti od droge i ličnu krizu van terena.

Rođen pre 60 godina u straćarama Buenos Ajresa, Dijego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Armando Maradona je pobegao iz siromaštva i postao fudbalska superzvezda i igrač kojeg mnogi smatraju boljim od Brazilca Pelea.

Argentinac, koji je u karijeri odigrao 491 utakmicu i dao 259 golova, nadmašio je Pelea u anketi u kojoj se odlučivalo o najboljem fudbaleru 20. veka.

A onda je Svetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila da promeni pravila glasanja kako bi Pele i Maradona podelili priznanje.

Maradona je još kao dečak pokazao čudesan talenat, kada je vodio dečiji tim Los Sebolitas do serije od 136 utakmica bez poraza.

On je za reprezentaciju Argentine debitovao kada je imao 16 godina i 120 dana.

Niskog rasta - 165 centimetara - nije baš delovao kao klasični sportista, atleta.

Ali njegove prefinjene fudbalske sposobnosti, agilnost, vizija, kontrola lopte, dribling i dodavanja pomogla su mu da prevaziđe probleme sa viškom kilograma i nedostatak brzine.

Možda je umeo da beži neprijateljski nastrojenim protivničkim odbrambenim igračima na terenu, ali nije znao da se kloni nevolja.

Maradonina statistika od 34 gola na 91 utakmici za Argentinu oslikavaju samo deo priče o njegovoj turbulentnoj karijeri u dresu reprezentacije.

Predvodio je Argentinu do titule prvaka sveta na Mundijalu u Meksiku 1986, a četiri godine kasnije u Italiji do finala.

U četvrtfinalu šampionata 1986, odigrao je utakmicu protiv Engleske koja je obeležila u svakom smislu, nastavak karijere.

Maradona je dva puta bio rekorder u visini fudbalskih transfera.

Prvo kada je 1982. iz Boke Juniors prešao u Barselonu za tri miliona funti, a onda i dve godine kasnije kada je otišao u Napoli za pet miliona funti.

Na stadion San Paolo u Napulju je sleteo helikopterom, a dočekalo ga je 80.000 ljudi. Bio je novi heroj.

Najbolje partije u karijeru pružio je u dresu Napolija, osvojivši dve titule prvaka Italije - 1987. i 1990. godine - kao i evropski Kup UEFA 1989.

Proslava prve titule trajala je pet dana, a navijači su blokirali ulice Napulja.

Maradona se našao u centru pažnje medija, koji su počeli da ga guše i opterećuju prevelikim očekivanjima.

"Ovo je sjajan grad, ali jedva dišem. Treba mi sloboda, da mogu da prošetam. Ja sam običan momak kao i drugi", rekao je jednom.

Penzionisao se tri godine kasnije, na 37. rođendan, nakon što je treći put bio pozitivan na narkotike.

Međutim, problemi su se nastavili.

Osuđen je na dve godine i 10 meseci zatvora uslovno zbog incidenta kada je na novinare pucao iz vazdušne puške.

Zbog korišćenja kokaina i alkoholizma imao je i niz zdravstvenih problema - ugojio se, imao je i do 128 kilograma, zbog čega je 2004. doživeo srčani udar.

Imao je operaciju gastričnog bajpasa, kako bi regulisao kilažu, posle čega je otišao na Kubu kako bi se izborio sa zavisnošću od narkotika.

Uprkos svemu tome Maradona 2008. godine postaje selektor Argentine, koju dve godine kasnije vodi do četvrtfinala Svetskog prvenstva.

Mandat je okončao porazom od Nemačke 4-0.

Posle toga je usledio je trenerski posao u nizu klubova, što je uvek izazivalo brojne debate.

Naravno, uvek je bio centru pažnje medija.

Imao je rekonstrukciju usne posle ujeda jednog od njegovih pasa, a javno je priznao Dijega Armanda Mlađeg, koji je rođen u vanbračnoj aferi.

Dobar prikaz njegovog haotičnog životnog stila viđen je 2018. u Rusiji, na utakmici Svetskog prvenstva između Argentine i Nigerije.

Tada je plesao sa navijačima Nigerije, molio se bogu pre meča, žestoko slavio Mesijev gol, zaspao i pokazao srednji prst svima posle drugog gola Argentine.

Prema pojedinim izveštajima medija, posle utakmice mu je bila potrebna medicinska pomoć.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.