Odbojka
Odbojka

1985. godine Amerikanac Vilijem Dž Morgan izmislio je novu igru u Sali Mintonet od koje je i nastala odbojka. To je bio jeftin sport za radničku klasu, mešavina dveju drugih novih igara, košarke i tenisa, koje su igrali bogataši. Pošto su je u Evropi preneli Amerikanci tokom Prvog svetskog rata, ova se igra ukorenila u Istočnoj Evropi, gde je hladna klima pogodovala razvoju aktivnosti u zatvorenim prostorijama.

Na olimpijskim igrama u Parizu 1924 ovaj sport bio je demonstracioni a zvanični je postao 1947. godine kada je osnovana Međunarodna federacija za odbojku FIBA. Dve godine kasnije 1949. godine je održano prvo svetsko prvenstvo u Pragu, a tek 1964. godine u Tokiju odbojka postaje olimpijski sport. Svetska igra za muškarce, prva profesionalna ekipa koja je obuhvatila svet osnovana je 1990. godine i održava se svake godine a izdržava se svake godine a izdržava se od velikih donacija i većih međunarodnih televizijskih prenosa.

Odbojku igraju dva tima od po šest igrača koji su na terenu i na klupi je još toliko igrača, koji se trude da loptu preko mreže prebace tako da padne na tlo protivničke ekipe. Tim koji uspe osvaja poen i ima pravo na servis, set dobija ekipa koja prva stigne do 25. poena u petom poslednjem setu do 15, ili sa najmanjom razlikom od dva poena. Pobednik meča je ekipa koja osvoji tri seta. Kada tim osvoji servis igrači se rotiraju kako bi mogli da igraju i u prednjoj i u zadnjoj zoni. Svaki tim sve da dodirne loptu najviše tri puta, pre nego što je prebaci na stranu protivnika. Pošto jednom dodirne loptu isti igrač ne sme više da je dodirne dok neki drugi igrač ne učini isto. Osnovni elementi odbojke su: servis, prijem, dizanje, smeč i blok. Lopta sa kojom se igra odbojka je sačinjena od mekane kože, unutar koje je gumena lopta. Visina mreže preko koje se prebacuju lopta za muškarce je 2,43m, dok je za žene visina spuštena na 2,34m. Pored dresa koji svaki igrač mora da igra neizostavni deo opreme su štitnici za kolena.

U našu zemlju odbojku je 1924. godine doneo Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Ouklenda, kada je u organizaciji Crvenog krsta održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da dolazak odbojke označava početak sporta na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja ali javna utakmica sa pravilima nije mogla da se održi ranije. Ipak pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina praktikovala i koristila. Na dopisnici sa desne strane se vidi primer rasporeda vežbi Jugoslovenskog sokolskog saveza.

Odbojka je vrsta timskog i olimpijskog sporta gde se lopta udara rukom preko mreže na protivničku stranku. Tim se sastoji od tehničara, korektora, dva primača, srednjeg blokera, i libera. Tehničar je mozak ekipe i on uvek stoji u blizini mreže. Blokeri isto stoje kod mreže i njihova je uloga da blokiraju protivnički smeč. Korektor smečuje, a primači i libero primaju servis. Moderna odbojka se igra na tri dobijena seta, do 25 poena. Jedan od najpopularnijih timskih sportova današnjice jeste odbojka. Sport bez direktnog kontakta sa protivnikom je osvojio svet. Danas se organizuju mnogi turniri kao i takmičenja država u odbojci na svim kontinentima.

Reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u svetu sa najboljim igračima i mnogo titula iza sebe.
Nova medalja za Srbiju stigla je avgusta 2016. godine gde je ženski tim osvojio srebro na olimpijskim igrama u Riu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 23.Sep.2017, 17:47

Odbojka (ž) - EP: Srbija - Holandija

Odbojka (ž) - EP: Srbija - Holandija

Samo za gledaoce iz Srbije. Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije igra protiv Holandije meč drugog kola Grupe D Evropskog prvenstva.

Detaljnije >>


Izvor: SandzakPress.net, 22.Sep.2017, 12:08

Odbojkaški klub Novi Pazar sklopio tim za napad na titulu

Odbojkaški klub Novi Pazar sklopio tim za napad na titulu

Odbojkaški klub Novi Pazar predstavio je danas primača servisa Marka Vukašinovića, koji će u tom superligašu provesti narednih godinu dana. Reprezentativac Crne Gore ima 24 godine, visok je 195 centimetara, a prošle sezone nastupao je za švajcarski Nafels. Prethodno je nosio dres grčke Orestijade i Budućnosti iz Podgorice. “Do pre nekoliko dana razmišljao sam isključivo o inostranstvu, ali preokret je usledio posle poziva Pazaraca da dodjem i odradim nekoliko treninga. Promenio sam...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 22.Sep.2017

NAJAVA DANA, (petak 22. septembar): Bajern pleše s Vukovima, Monako s Dogama, a ima i košarke i odbojke

NAJAVA DANA, (petak 22. septembar): Bajern pleše s Vukovima, Monako s Dogama, a ima i košarke i odbojke

Pogledajte najzanimljivije mečeve današnjeg programa. 3010: BAJERN - VOLFZBURG, 20.30. (Fudbal, Nemačka 1). Vukovi ne idu u pravi čas Bajernu na noge, pošto su Bavarci u petom kolu savladali Šalke sa 3:0. Volsburg je u seriji od tri utakmice bez pobede, a poslednja je 1:1 remi sa Verderom iz Bremena. Tradicija kaže da Bajern večito puni mrežu Volfsburga, a poslednji put se desilo da gosti večerašnjeg meča izgube sa čak 0:6. 5009...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Sep.2017, 20:55

IGRAJ ZA ZDRAVLJE – BUDI HUMAN! Pomozimo 14-godišnjoj odbojkašici Dragani Antić

IGRAJ ZA ZDRAVLJE – BUDI HUMAN! Pomozimo 14-godišnjoj odbojkašici Dragani Antić

Odbojkaški klub Partizan u saradnji sa OŠ “Branko Radičević”, kulturno umetničkim i sportskim društvima, organizuje humanitarno sportski dan “Igraj za zdravlje”.

Detaljnije >>

Izvor: HotSport.rs, 21.Sep.2017

ATANASIJEVIĆ: Vreme je za nove izazove sa Peruđom

Korektor srpske reprezentacije okreće se obavezama u Italiji. Samo nedelju dana pošto je sa odbojkaškom reprezentacijom Srbije osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, Aleksandar Atanasijević se okrenuo izazovima koji ga čekaju sa Peruđom. Sezona u Italiji počinje Superkupom, koji je na programu 7. i 8. oktobra, a Atanasijevića i saigrače potom očekuju izazovi na tri fronta. Mladi, ali iskusni korektor, petu sezonu će igrati u Peruđi, koja opet ima izuzetno velike...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 20.Sep.2017, 18:29

Trening odbojkšica u Azerbejdžanu pred EP

Trening odbojkšica u Azerbejdžanu pred EP

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije doputovala je danas u grad Gendžu u Azerbejdžanu, gde će igrati utakmice na predstojećem Evropskom prvenstvu. Odbojkašice Srbije su odradile i prvi trening u dvorani Gejgel, u okviru azerbejdžanskog olimpijskog kompleksa, gde će se igrati utakmice Grupe D, saopštio je Odbojkaški savez Srbije.Evropsko prvenstvo za odbojkašice biće održano od 22. septembra do 1....

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 20.Sep.2017

ATANASIJEVIĆ: Vreme je za nove izazove sa Peruđom

ATANASIJEVIĆ: Vreme je za nove izazove sa Peruđom

Samo nedelju dana pošto je sa odbojkaškom reprezentacijom Srbije osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu u Poljskoj, Aleksandar Atanasijević se okrenuo izazovima koji ga čekaju sa Peruđom.

Detaljnije >>