Odbojka
Odbojka

1985. godine Amerikanac Vilijem Dž Morgan izmislio je novu igru u Sali Mintonet od koje je i nastala odbojka. To je bio jeftin sport za radničku klasu, mešavina dveju drugih novih igara, košarke i tenisa, koje su igrali bogataši. Pošto su je u Evropi preneli Amerikanci tokom Prvog svetskog rata, ova se igra ukorenila u Istočnoj Evropi, gde je hladna klima pogodovala razvoju aktivnosti u zatvorenim prostorijama.

Na olimpijskim igrama u Parizu 1924 ovaj sport bio je demonstracioni a zvanični je postao 1947. godine kada je osnovana Međunarodna federacija za odbojku FIBA. Dve godine kasnije 1949. godine je održano prvo svetsko prvenstvo u Pragu, a tek 1964. godine u Tokiju odbojka postaje olimpijski sport. Svetska igra za muškarce, prva profesionalna ekipa koja je obuhvatila svet osnovana je 1990. godine i održava se svake godine a izdržava se svake godine a izdržava se od velikih donacija i većih međunarodnih televizijskih prenosa.

Odbojku igraju dva tima od po šest igrača koji su na terenu i na klupi je još toliko igrača, koji se trude da loptu preko mreže prebace tako da padne na tlo protivničke ekipe. Tim koji uspe osvaja poen i ima pravo na servis, set dobija ekipa koja prva stigne do 25. poena u petom poslednjem setu do 15, ili sa najmanjom razlikom od dva poena. Pobednik meča je ekipa koja osvoji tri seta. Kada tim osvoji servis igrači se rotiraju kako bi mogli da igraju i u prednjoj i u zadnjoj zoni. Svaki tim sve da dodirne loptu najviše tri puta, pre nego što je prebaci na stranu protivnika. Pošto jednom dodirne loptu isti igrač ne sme više da je dodirne dok neki drugi igrač ne učini isto. Osnovni elementi odbojke su: servis, prijem, dizanje, smeč i blok. Lopta sa kojom se igra odbojka je sačinjena od mekane kože, unutar koje je gumena lopta. Visina mreže preko koje se prebacuju lopta za muškarce je 2,43m, dok je za žene visina spuštena na 2,34m. Pored dresa koji svaki igrač mora da igra neizostavni deo opreme su štitnici za kolena.

U našu zemlju odbojku je 1924. godine doneo Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Ouklenda, kada je u organizaciji Crvenog krsta održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da dolazak odbojke označava početak sporta na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja ali javna utakmica sa pravilima nije mogla da se održi ranije. Ipak pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina praktikovala i koristila. Na dopisnici sa desne strane se vidi primer rasporeda vežbi Jugoslovenskog sokolskog saveza.

Odbojka je vrsta timskog i olimpijskog sporta gde se lopta udara rukom preko mreže na protivničku stranku. Tim se sastoji od tehničara, korektora, dva primača, srednjeg blokera, i libera. Tehničar je mozak ekipe i on uvek stoji u blizini mreže. Blokeri isto stoje kod mreže i njihova je uloga da blokiraju protivnički smeč. Korektor smečuje, a primači i libero primaju servis. Moderna odbojka se igra na tri dobijena seta, do 25 poena. Jedan od najpopularnijih timskih sportova današnjice jeste odbojka. Sport bez direktnog kontakta sa protivnikom je osvojio svet. Danas se organizuju mnogi turniri kao i takmičenja država u odbojci na svim kontinentima.

Reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u svetu sa najboljim igračima i mnogo titula iza sebe.
Nova medalja za Srbiju stigla je avgusta 2016. godine gde je ženski tim osvojio srebro na olimpijskim igrama u Riu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2020, 14:30

Pokret 1 od 5 miliona: Podržao nas odbojkaški reprezentativac Ilić, na izbore idemo samostalno


					Pokret 1 od 5 miliona: Podržao nas odbojkaški reprezentativac Ilić, na izbore idemo samostalno

Pokret "1 od 5 miliona" saopštio je srpski odbojkaški reprezentativac Đorđe Ilić svojim potpisom danas podržao listu tog pokreta za izlazak na parlamentarne izbore.. Predstavnica pokreta Tea Vukadin je istakla da "1 od 5 miliona" na izbore izlazi samostalno i zahvalila Iliću što se svojim potisom zalaže da se pruži prilika mladima, preneo je Pokret.

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 25.Maj.2020

Odbojkaški reprezentativac Đorđe Ilić podržao Pokret 1 od 5 miliona

Odbojkaški reprezentativac Đorđe Ilić podržao Pokret 1 od 5 miliona

Srpski odbojkaški reprezentativac Đorđe Ilić svojim potpisom podržao je danas listu Pokreta "1 od 5 miliona” za izlazak na parlamentarne izbore.

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 21.Maj.2020, 11:30

Srpska odbojka ovo ne pamti, ključa nezadovoljstvo, hoće li sve završiti na sudu?

Srpska odbojka ovo ne pamti, ključa nezadovoljstvo, hoće li sve završiti na sudu?

Ženski odbojkaški klub Spartak saopštio je danas da ne prihvata odluku Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) u vezi sa prekidanjem šampionata i formiranja lige za narednu sezonu, pošto smatra da je oštećen jer je ispao iz lige i najavio je odlazak na sud ako se odluka ne promeni.. Spartak je naveo da je odluka OSS nezakonita, da liga nije poništena, kao u većini odbojkaških prvenstava širom Evrope, već je završena proglašenjem prvaka putem elektronske sednice.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2020

HITNO SAOPŠTENJE: Odluka saveza je SKANDALOZNA i nezakonita!

HITNO SAOPŠTENJE: Odluka saveza je SKANDALOZNA i nezakonita!

Ovaj klub smatra da je najviše oštećen.. Ženski odbojkaški klub Spartak iz Subotice izrazio je neprihvatanje odluke Odbojkaškog Saveza Srbije (OSS) od 28. aprila 2020. godine o prekidanju nacionalnog prvenstva i formiranju Lige sa sezonu 2020/21. Uprava kluba se posebnim saopštenjem obratila javnosti. U ženskom odbojkaškom klubu Spartak smatraju da su odlukom OSS oštećeni i da je ona nezakonita. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti. - Ženski odbojkaški...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 21.Maj.2020

Spartak smatra da je oštećen odlukom Košarkaškog saveza Srbije

Spartak smatra da je oštećen odlukom Košarkaškog saveza Srbije

Ženski odbojkaški klub Spartak iz Subotice izrazio je neprihvatanje odluke Odbojkaškog Saveza Srbije od 28. aprila 2020. godine o prekidanju nacionalnog prvenstva i formiranju Lige sa sezonu 2020/21. Uprava kluba se posebnim saopštenjem obratila javnosti. U ženskom odbojkaškom klubu Spartak smatraju da su odlukom OSS oštećeni i da je ona nezakonita. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti.„Ženski odbojkaški...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2020

ŽOK Spartak ne prihvata odluku Odbojkškog saveza: Nezakonito izbačeni iz lige

ŽOK Spartak ne prihvata odluku Odbojkškog saveza: Nezakonito izbačeni iz lige

Ženski odbojkaški klub Spartak iz Subotice ne prihvata nezakonitu odluku Odbojkaškog Saveza Srbije od 28. aprila 2020. godine u vezi prekidanja nacionalnog prvenstva i formiranja Lige sa sezonu 2020/21.. Saopštenje kluba prenosimo u celosti:. "Nezakonitom odlukom Izvršnog Odbora OSS odbojkaška Super liga nije poništena kao što je to učinjeno u većini odbojkaških prvenstava širom Evrope, već je okončana proglašenjem prvaka za zelenim stolom preko elektronske...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 19.Maj.2020, 15:38

Najbolji igrač OK Niša odlazi u Južnu Koreju, libero tima u B reprezentaciji

Najbolji igrač OK Niša odlazi u Južnu Koreju, libero tima u B reprezentaciji

Kao prvi pik na draftu u elitnoj odbojkaškoj ligi Južne Koreje izabran je najbolji poenter Superlige i Odbojkaškog kluba Niš primač Numori Keita iz Malija. Libero niškog tima Dušan Jović pozvan je u B reprezentaciju Srbije koja će okupiti od 1. juna okupiti igrače domaće lige.. Dobar rad i uspesi koji su krasili Odbojkaški klub Niš ove sezone, vicešampiona Srbije, pokazali su se još jednom. Najboljeg igrača i poentera prošle sezone domaće Superlige kao prvog...

Detaljnije >>