Odbojka
Odbojka

1985. godine Amerikanac Vilijem Dž Morgan izmislio je novu igru u Sali Mintonet od koje je i nastala odbojka. To je bio jeftin sport za radničku klasu, mešavina dveju drugih novih igara, košarke i tenisa, koje su igrali bogataši. Pošto su je u Evropi preneli Amerikanci tokom Prvog svetskog rata, ova se igra ukorenila u Istočnoj Evropi, gde je hladna klima pogodovala razvoju aktivnosti u zatvorenim prostorijama.

Na olimpijskim igrama u Parizu 1924 ovaj sport bio je demonstracioni a zvanični je postao 1947. godine kada je osnovana Međunarodna federacija za odbojku FIBA. Dve godine kasnije 1949. godine je održano prvo svetsko prvenstvo u Pragu, a tek 1964. godine u Tokiju odbojka postaje olimpijski sport. Svetska igra za muškarce, prva profesionalna ekipa koja je obuhvatila svet osnovana je 1990. godine i održava se svake godine a izdržava se svake godine a izdržava se od velikih donacija i većih međunarodnih televizijskih prenosa.

Odbojku igraju dva tima od po šest igrača koji su na terenu i na klupi je još toliko igrača, koji se trude da loptu preko mreže prebace tako da padne na tlo protivničke ekipe. Tim koji uspe osvaja poen i ima pravo na servis, set dobija ekipa koja prva stigne do 25. poena u petom poslednjem setu do 15, ili sa najmanjom razlikom od dva poena. Pobednik meča je ekipa koja osvoji tri seta. Kada tim osvoji servis igrači se rotiraju kako bi mogli da igraju i u prednjoj i u zadnjoj zoni. Svaki tim sve da dodirne loptu najviše tri puta, pre nego što je prebaci na stranu protivnika. Pošto jednom dodirne loptu isti igrač ne sme više da je dodirne dok neki drugi igrač ne učini isto. Osnovni elementi odbojke su: servis, prijem, dizanje, smeč i blok. Lopta sa kojom se igra odbojka je sačinjena od mekane kože, unutar koje je gumena lopta. Visina mreže preko koje se prebacuju lopta za muškarce je 2,43m, dok je za žene visina spuštena na 2,34m. Pored dresa koji svaki igrač mora da igra neizostavni deo opreme su štitnici za kolena.

U našu zemlju odbojku je 1924. godine doneo Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Ouklenda, kada je u organizaciji Crvenog krsta održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da dolazak odbojke označava početak sporta na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja ali javna utakmica sa pravilima nije mogla da se održi ranije. Ipak pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina praktikovala i koristila. Na dopisnici sa desne strane se vidi primer rasporeda vežbi Jugoslovenskog sokolskog saveza.

Odbojka je vrsta timskog i olimpijskog sporta gde se lopta udara rukom preko mreže na protivničku stranku. Tim se sastoji od tehničara, korektora, dva primača, srednjeg blokera, i libera. Tehničar je mozak ekipe i on uvek stoji u blizini mreže. Blokeri isto stoje kod mreže i njihova je uloga da blokiraju protivnički smeč. Korektor smečuje, a primači i libero primaju servis. Moderna odbojka se igra na tri dobijena seta, do 25 poena. Jedan od najpopularnijih timskih sportova današnjice jeste odbojka. Sport bez direktnog kontakta sa protivnikom je osvojio svet. Danas se organizuju mnogi turniri kao i takmičenja država u odbojci na svim kontinentima.

Reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u svetu sa najboljim igračima i mnogo titula iza sebe.
Nova medalja za Srbiju stigla je avgusta 2016. godine gde je ženski tim osvojio srebro na olimpijskim igrama u Riu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: HotSport.rs, 15.Maj.2021, 11:47

ĐOKOVIĆ SE OBRATIO TERZIĆU: ‘Čestitam na uspesima! Puno te volim i pozdravljam’

ĐOKOVIĆ SE OBRATIO TERZIĆU: ‘Čestitam na uspesima! Puno te volim i pozdravljam’

Novak veoma ceni selektora odbojkaške reprezentacije Srbije! Zoran Terzić već dve decenije sa velikim uspehom predvodi ženski odbojkaški nacionalni tim naše države. OSS je organizovao svečanost, a selektoru su se zahvalili na lep način. Predsednik i počasni predsednik...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 15.Maj.2021

PUNO TE POZDRAVLJAM I VOLIM, TEČO MOJ DRAGI: Đoković poslao čestitku srpskom odbojkaškom treneru VIDEO

PUNO TE POZDRAVLJAM I VOLIM, TEČO MOJ DRAGI: Đoković poslao čestitku srpskom odbojkaškom treneru VIDEO

Odbojkaški savez Srbije uručio je selektoru ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoranu Terziću priznanje za 20 godina na čelu nacionalnog tima, naše zemlje.

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 14.Maj.2021, 20:32

Sportske igre mladih – širom Srbije igra se košarka, mali fudbal, odbojka

Sportske igre mladih nastavljaju se širom Srbije. U poslednja tri dana školarci u Čačku, Požarevcu i Petrovcu...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2021

Terzić: Predivna plovidba za ovih 20 godina

Terzić: Predivna plovidba za ovih 20 godina

Selektoru ženske odbojkaške reprezentacije Srbije Zoranu Terziću Odbojkaški savez Srbije (OŠ) uručio je danas priznanje za 20 godina na čelu nacionalnog tima.. Terzić je za dve decenije rada sa nacionalnom timom osvojio 18 medalja, a priznanje u obliku kormila uručili su mu predsednik Saveza Zoran Gajić i predsednik CEV-a Aleksandar Boričić. "Nikada pre nisam pripremao govor, nisam ni sad, ali zatekli ste me danas sa ovom pričom. Hvala vam svima koji ste došli,...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Maj.2021

Terzić: Predivna plovidba za ovih 20 godina

Odbojkaški savez Srbije uručio je selektoru ženske odbojkaške reprezentacije Zoranu Terziću priznanje za 20 godina na čelu nacionalnog tima. Terzić je za dve decenije rada sa nacionalnom timom osvojio 18 medalja, a priznanje u obliku kormila uručili su mu predsednik Saveza Zoran Gajić i predsednik CEV-a Aleksandar Boričić."Nikada pre nisam pripremao govor, nisam ni sad, ali zatekli ste me danas sa ovom pričom. Hvala vam svima koji ste došli, ovo je...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 14.Maj.2021

Festival odbojke od 4. do 6. juna u Novom Sadu

Tradicionalni festival odbojke održaće se od 4. do 6. juna u Novom Sadu.

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 12.Maj.2021, 16:49

Zatrić zadovoljan sezonom: Devojke još bolje u narednom prvenstvu

Zatrić zadovoljan sezonom: Devojke još bolje u narednom prvenstvu

Trener odbojkašica Novog Pazara Hamza Zatrić rekao je da je zadovoljan učinkom njegove mlade ekipe i napretkom koji su devojke pokazale u nedavno završenoj sezoni. “Cilj je bio da svaka igračica dobije šansu da bismo videli u kojoj meri na njih možemo da računamo u narednom prvenstvu, kada očekujem još bolje partije i plasman”, rekao je Zatrić. On je naveo da interesovanje za žensku odbojku itekako postoji i da je osmislio plan rada tokom letnje pauze. “Želimo da učestvujemo na...

Detaljnije >>