Vaterpolo
Vaterpolo

Juna 1986. godine je odigrana prva utakmica fudbala na vodi koja je organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu. U tom susretu kako se ispostavilo odigrao se prvi istorijski vaterpolo meč, takmičile su se dve ekipe škotskih mornara koji su potapali i nosili loptu. Iako većina stanovnika Velike Britanije ne samo da ni ne zna pravila nego mnogi ne znaju da ovaj sport uopšte i postoji, sport je nastao u zemlji koja i ne obraća puno pažnje jer je većina okrenuta prema fudbalu.

Vaterpolo je sportska igra koja se razvila 1869. godine zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese živosti i energije. Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju ali je privukla veći broj omladine, igra je nazvana footbal in the water ili fudbal u vodi. Ovo gnjurenje, potapanje i divljanje energičnih mladih mornara koji su se takmičili i natezali oko jedne plivajuće fudbalske lopte na neograđenom plićaku glazgovske plaže više je ličilo na neku prigodnu pomorsku atrakciju na vodi nego na ozbiljnu sportsku utakmicu.

Utakmica je bila organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu, taj susret je bio obeležen kao prvi istorijski vaterpolo meč gde su se dve ekipe takmičile, potapale i nosile loptu u vodi. Od tada fudbal na vodi više niko nije zaboravio. Vaterpolo se u ostatku sveta pojavljuje 1894. godine najpre u Nemačkoj, zatim u Austriji, Francuskoj, Belgiji, i Mađarskoj. Potom se širi po celoj Evropi. Uz fudbal najstariji je ekipni i timski sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas. Plivački stručnjaci ozbiljno su počeli razmatrati mogućnost da se ova igra uvede u program ostalih sportova na vodi, a britanski pomorci su preneli svoj fudbal na kontinent i britanske kolonije, sve do Sjedinjenih Američkih Država. Nemci, Francuzi, Belgijanci, Holanđani, Šveđani, i Mađari su počeli da igraju vaterpolo u okviru nedovoljno tačnih pravila svako na svoj način. Igra je postala sve popularnija u Evropi, bez obzira na to što su njena pravila još uvek podsećala na ragbi.

Prva vaterpolo pravila uredio je i doneo Vilijam Vilson koji je propisao broj igrača, veličinu terena, kao i dimenzije lopte i gola, a vaterpolo je dospeo i na Olimpijske igre. Nesporazumi oko tumačenja pravila i propozicije nisu bili završeni, a kulminirali su u finalu Olimpijade u Parizu kada je u susretu između engleskih i francuskih igrača došlo do velike tuče. Najveći nesporazumi su bili oko toga da li se sme potapati igrač koji ne poseduje loptu, i mogu li igrači gnjuriti za vreme utakmice. Na ovim prostorima vaterpolo je ponikao u Somboru u prvoj deceniji dvadesetog veka. Dok su zasluge za ovo imali somborski studenti iz Budimpešte. Izgradnja velikog bačkog kanala mnogo je uticala na sve ovo, stvarajući povoljne uslove da se u ovom ravničarskom gradu dosta udaljenom od Dunava, počne igrati i vežbati vaterpolo.

Svaka ekipa je imala sedam igrača od kojih je jedan golman koji nosi kapicu, danas svi nose kapice i pravila se nisu puno menjala. Vaterpolo reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u Evropi, mnogo osvojenih titula i zlatnih medalja na takmičenjima govore da Srbija ima najbolje vaterpoliste na svetu.
Nova medalja je osvojena avgusta 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riu gde su osvojili prvo mesto.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je ispisala novu stranicu istorije, prvi put u istoriji naše zemlje postala je olimpijski šampion.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Uroš Stevanović: Medalja je pitanje vremena

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Uroš Stevanović izjavio je danas da je nacionalni tim na prethodnim takmičenjima...

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Feb.2024, 15:39

Detaljnije >>

Nisam završio fakultet, ali sam zato svetski šampion

"Nisam završio fakultet, ali sam zato svetski šampion"

Golman vaterpolo reprezentacije Hrvatske Mate Anić izjavio je da je ponosan što je postao šampion sveta.. Hrvatska je nedavno u Dohi osvojila zlatnu medalju, pošto je u finalu SP pobedila Italiju posle penala 15:13. Udeo u trećem zlatu za "barakude" imao je i Anić, koji je u polufinalu protiv Francuza imao odlično izdanje, a u finalu je odbranio penal Di Fulviju, da bi potom Žuvela pogodio za svetsku titulu. . "Osećaj je neopisiv. Ja ne...

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 00:21

Detaljnije >>

Predsednik Hrvatske prozvao Srbiju, VSS odgovorio: Pitajte selektora šta misli

Predsednik Hrvatske prozvao Srbiju, VSS odgovorio: "Pitajte selektora šta misli"

Svetsko prvenstvo u vaterpolu završeno je u subotu u Dohi, pobedom Hrvatske u finalu protiv Italije.. Hrvati u su Kataru posle penala pobedili Italije i treći put u svojoj istoriji postali najbolji na planeti, nakon što su zlato osvojili 2007. i 2017. godine. Srbija je na tom takmičenju završila na šestom mestu, porazom od Grčke u bori za plasman za petu poziciju. Rezultati te dve selekcije bili su povod i za izjavu predsednika Hrvatske Zorana Milanovića.

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 12:01

Detaljnije >>

Crnogorski vaterpolista pozitivan na doping testu: “Ajkule” bez Ukropine na Olimpijskim igrama

Aleksa Ukropina, vaterpolo reprezentativac Crne Gore, pozitivno je testiran na doping.

Izvor: Danas, 19.Feb.2024, 22:29

Detaljnije >>

Crnogorac pozitivan na doping, sigurno propušta Pariz

​Crnogorski vaterpolo reprezentativac Aleksa Ukropina pozitivan je na doping testu poslije Svjetskog prvenstva u Dohi.

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Feb.2024

Detaljnije >>

Reprezentativac Crne Gore pao na doping testu – ništa od OI

Reprezentativac Crne Gore pao na doping testu – ništa od OI

Aleksa Ukropina, vaterpolo reprezentativac Crne Gore, pozitivno je testiran na doping.. Levoruki igrač je testiran neposredno pred odlazak u Trebinje na početak priprema za Svetsko prvenstvo u Dohi. Njega nije bilo u sastavu "ajkula" posle četvrtfinalnog meča sa Špancima, a sada je jasno i zašto, jer je baš posle tog meča tamošnjem savezu javljena ova vest. Ukropina je koristio lek za inhaliranje koji je zabranjen i moraće do kraja meseca da objasni...

Izvor: B92, 19.Feb.2024

Detaljnije >>

NPS: Svedoci smo gašenja ili urušavanja klubova koji su proslavili Niš

NPS: Svedoci smo gašenja ili urušavanja klubova koji su proslavili Niš

Velika izdavanja para za organizaciju Kupa Radivoja Koraća bez niških klubova, gašenje Rukometnog kluba Železničar, loše stanje klubova u vaterpolu i košarci, odluka da se doskorašnjem klubu gradskog većnika iz budžeta da milion dinara razlozi su, prema Milanu Milenkoviću iz Narodnog pokreta Srbije, što su sportski klubovi u Nišu uništeni. Narodni pokret Srbije u Nišu se, dodaje, zbog ovakvog stanja u niškom sportu programski zalaže da izdvajanja iz budžeta butu 4 puta...

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2024

Detaljnije >>