Vaterpolo
Vaterpolo

Juna 1986. godine je odigrana prva utakmica fudbala na vodi koja je organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu. U tom susretu kako se ispostavilo odigrao se prvi istorijski vaterpolo meč, takmičile su se dve ekipe škotskih mornara koji su potapali i nosili loptu. Iako većina stanovnika Velike Britanije ne samo da ni ne zna pravila nego mnogi ne znaju da ovaj sport uopšte i postoji, sport je nastao u zemlji koja i ne obraća puno pažnje jer je većina okrenuta prema fudbalu.

Vaterpolo je sportska igra koja se razvila 1869. godine zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese živosti i energije. Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju ali je privukla veći broj omladine, igra je nazvana footbal in the water ili fudbal u vodi. Ovo gnjurenje, potapanje i divljanje energičnih mladih mornara koji su se takmičili i natezali oko jedne plivajuće fudbalske lopte na neograđenom plićaku glazgovske plaže više je ličilo na neku prigodnu pomorsku atrakciju na vodi nego na ozbiljnu sportsku utakmicu.

Utakmica je bila organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu, taj susret je bio obeležen kao prvi istorijski vaterpolo meč gde su se dve ekipe takmičile, potapale i nosile loptu u vodi. Od tada fudbal na vodi više niko nije zaboravio. Vaterpolo se u ostatku sveta pojavljuje 1894. godine najpre u Nemačkoj, zatim u Austriji, Francuskoj, Belgiji, i Mađarskoj. Potom se širi po celoj Evropi. Uz fudbal najstariji je ekipni i timski sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas. Plivački stručnjaci ozbiljno su počeli razmatrati mogućnost da se ova igra uvede u program ostalih sportova na vodi, a britanski pomorci su preneli svoj fudbal na kontinent i britanske kolonije, sve do Sjedinjenih Američkih Država. Nemci, Francuzi, Belgijanci, Holanđani, Šveđani, i Mađari su počeli da igraju vaterpolo u okviru nedovoljno tačnih pravila svako na svoj način. Igra je postala sve popularnija u Evropi, bez obzira na to što su njena pravila još uvek podsećala na ragbi.

Prva vaterpolo pravila uredio je i doneo Vilijam Vilson koji je propisao broj igrača, veličinu terena, kao i dimenzije lopte i gola, a vaterpolo je dospeo i na Olimpijske igre. Nesporazumi oko tumačenja pravila i propozicije nisu bili završeni, a kulminirali su u finalu Olimpijade u Parizu kada je u susretu između engleskih i francuskih igrača došlo do velike tuče. Najveći nesporazumi su bili oko toga da li se sme potapati igrač koji ne poseduje loptu, i mogu li igrači gnjuriti za vreme utakmice. Na ovim prostorima vaterpolo je ponikao u Somboru u prvoj deceniji dvadesetog veka. Dok su zasluge za ovo imali somborski studenti iz Budimpešte. Izgradnja velikog bačkog kanala mnogo je uticala na sve ovo, stvarajući povoljne uslove da se u ovom ravničarskom gradu dosta udaljenom od Dunava, počne igrati i vežbati vaterpolo.

Svaka ekipa je imala sedam igrača od kojih je jedan golman koji nosi kapicu, danas svi nose kapice i pravila se nisu puno menjala. Vaterpolo reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u Evropi, mnogo osvojenih titula i zlatnih medalja na takmičenjima govore da Srbija ima najbolje vaterpoliste na svetu.
Nova medalja je osvojena avgusta 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riu gde su osvojili prvo mesto.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je ispisala novu stranicu istorije, prvi put u istoriji naše zemlje postala je olimpijski šampion.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

BiH "potopila" Finsku u Trebinju

U Trebinju su večeras počele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u vaterpolu za igrače do 19 godina, a u prvoj utakmici na turniru vaterpolo reprezentacija BiH savladala je Finsku rezultatom 20:10.

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2024, 00:44

Detaljnije >>

Šutirali su me u školi zbog debljine: Teška ispovest uz suze u Survivoru

Šutirali su me u školi zbog debljine: Teška ispovest uz suze u Survivoru

Crveno i plavo pleme će se boriti za nagradu, a nagrada će biti ono što im je preko potrebno na pustom ostrvu – hrana. Ognjen Dimić će sa gledaocima podeliti detalje svog odrastanja koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. „Kao mali sam bio debeo, a drugari iz odeljenja su me saterivali u ćošak među radijatore i šutirali, gađali knjigama i udarali u glavu.“ „Uspeo sam to da prebrodim tako što sam mnogo trenirao, sav sam taj bes iskaljivao...

Izvor: Tracara.com, 12.Mar.2024, 23:33

Detaljnije >>

Hrvati smislili novu riječ za vaterpolo

Časopis Jezik već 19 godina saopštava javnosti riječi koje su izabrane kao najbolje na takmičenju za novu hrvatsku riječ.

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Mar.2024, 17:22

Detaljnije >>

Hrvatskog selektora više vole u Srbiji nego u domovini: Za mene je to sramota

Selektor vaterpolo reprezentacije Hrvatske Ivica Tucak, koji se drugi put popeo na svetski tron sa svojim izabranicima, izneo je...

Izvor: Sportal.rs, 05.Mar.2024, 17:12

Detaljnije >>

Belocrkvanski vaterpolisti prvaci Razvojne lige Srbije

Vaterpolisti ,,Jezera“ osvojili su prvo mesto u Razvojnoj ligi Srbije, pošto su u finalu pobedili ekipu VK „Bor“ rezultatom 13:7. Ako se na to doda i ubedljiva pobeda u polufinalu protiv Vaterpolo kluba „Pirot“ iz Pirota rezultatom...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Mar.2024

Detaljnije >>

Godišnja priznanja SD Crvene zvezde: Laureati Marica Perišić i Nemanja Majdov

Godišnja priznanja SD Crvene zvezde: Laureati Marica Perišić i Nemanja Majdov

Povodom 79. rođendana crveno-beli proglasili najuspešnijie.. Džudistkinja Marica Perišić i džudista Nemanja Majdov proglašeni su danas za najbolje sportiste Sportskog društva Crvene zvezde u prošloj godini. Fudbaleri Crvene zvezde, koji su prošle sezone osvojili "duplu krunu", izabrani su za najbolji klub Sportskog društva "crveno-belih". Sportsko društvo Crvena zvezda proslavilo je danas 79. rođendan tradicionalnom svečanošću na kojoj su...

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2024, 15:33

Detaljnije >>

Vaterpolisti Bora zauzeli drugo mesto u ligi centralne Srbije

Vaterpolisti Bora zauzeli drugo mesto u ligi centralne Srbije

Vaterpolo klub Bor završio je ovogodišnju sezonu u Ligi centralne Srbije na drugom mestu i sa osvojenom srebrnom medaljom. Na završnom turniru odigranom u Kragujevcu proteklog vikenda Vaterpolisti Bora savladali su u polufinalu leskovačke...

Izvor: Bor030.net, 04.Mar.2024

Detaljnije >>