Vaterpolo
Vaterpolo

Juna 1986. godine je odigrana prva utakmica fudbala na vodi koja je organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu. U tom susretu kako se ispostavilo odigrao se prvi istorijski vaterpolo meč, takmičile su se dve ekipe škotskih mornara koji su potapali i nosili loptu. Iako većina stanovnika Velike Britanije ne samo da ni ne zna pravila nego mnogi ne znaju da ovaj sport uopšte i postoji, sport je nastao u zemlji koja i ne obraća puno pažnje jer je većina okrenuta prema fudbalu.

Vaterpolo je sportska igra koja se razvila 1869. godine zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese živosti i energije. Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju ali je privukla veći broj omladine, igra je nazvana footbal in the water ili fudbal u vodi. Ovo gnjurenje, potapanje i divljanje energičnih mladih mornara koji su se takmičili i natezali oko jedne plivajuće fudbalske lopte na neograđenom plićaku glazgovske plaže više je ličilo na neku prigodnu pomorsku atrakciju na vodi nego na ozbiljnu sportsku utakmicu.

Utakmica je bila organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu, taj susret je bio obeležen kao prvi istorijski vaterpolo meč gde su se dve ekipe takmičile, potapale i nosile loptu u vodi. Od tada fudbal na vodi više niko nije zaboravio. Vaterpolo se u ostatku sveta pojavljuje 1894. godine najpre u Nemačkoj, zatim u Austriji, Francuskoj, Belgiji, i Mađarskoj. Potom se širi po celoj Evropi. Uz fudbal najstariji je ekipni i timski sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas. Plivački stručnjaci ozbiljno su počeli razmatrati mogućnost da se ova igra uvede u program ostalih sportova na vodi, a britanski pomorci su preneli svoj fudbal na kontinent i britanske kolonije, sve do Sjedinjenih Američkih Država. Nemci, Francuzi, Belgijanci, Holanđani, Šveđani, i Mađari su počeli da igraju vaterpolo u okviru nedovoljno tačnih pravila svako na svoj način. Igra je postala sve popularnija u Evropi, bez obzira na to što su njena pravila još uvek podsećala na ragbi.

Prva vaterpolo pravila uredio je i doneo Vilijam Vilson koji je propisao broj igrača, veličinu terena, kao i dimenzije lopte i gola, a vaterpolo je dospeo i na Olimpijske igre. Nesporazumi oko tumačenja pravila i propozicije nisu bili završeni, a kulminirali su u finalu Olimpijade u Parizu kada je u susretu između engleskih i francuskih igrača došlo do velike tuče. Najveći nesporazumi su bili oko toga da li se sme potapati igrač koji ne poseduje loptu, i mogu li igrači gnjuriti za vreme utakmice. Na ovim prostorima vaterpolo je ponikao u Somboru u prvoj deceniji dvadesetog veka. Dok su zasluge za ovo imali somborski studenti iz Budimpešte. Izgradnja velikog bačkog kanala mnogo je uticala na sve ovo, stvarajući povoljne uslove da se u ovom ravničarskom gradu dosta udaljenom od Dunava, počne igrati i vežbati vaterpolo.

Svaka ekipa je imala sedam igrača od kojih je jedan golman koji nosi kapicu, danas svi nose kapice i pravila se nisu puno menjala. Vaterpolo reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u Evropi, mnogo osvojenih titula i zlatnih medalja na takmičenjima govore da Srbija ima najbolje vaterpoliste na svetu.
Nova medalja je osvojena avgusta 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riu gde su osvojili prvo mesto.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je ispisala novu stranicu istorije, prvi put u istoriji naše zemlje postala je olimpijski šampion.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Sportske.net, 25.Maj.2020, 11:45

Dejan Savić okupio "define", na meniju - teretana i košarka!

Dejan Savić okupio define, na meniju - teretana i košarka!

Oko 20 igrača se pojavilo danas u Košutnjaku, a očekuje se da u narednom periodu bude i svih 27 koliko ih je na spisku selektora Savića.. Vaterpolo reprezentativci Srbije okupili su se danas u Beogradu i počeli s radom u Zavodu za sport i omladinu u Košutnjaku. "Najvažniji deo prvog dana je bio sastanak na kojem su momci saznali kakve su nam ideje, ali koje ovoga puta zavise od spoljnih okolnosti. Ovako ćemo da radimo...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 25.Maj.2020

Vaterpolisti Srbije se okupili na Košutnjaku

Vaterpolisti Srbije se okupili na Košutnjaku

Vaterpolo reprezentativci Srbije okupili su se u Beogradu i počeli sa radom u Zavodu za sport i omladinu u Košutnjaku.. "Najvažniji deo prvog dana je bio sastanak na kojem su momci saznali kakve su nam ideje, ali koje ovoga puta zavise od spoljnih okolnosti. Ovako ćemo da radimo ove nedelje, a već naredne će biti drugačije", rekao je selektor Dejan Savić, prenosi Vaterpolo savez Srbije.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2020

Vaterpolisti Srbije se okupili na Košutnjaku

Vaterpolo reprezentativci Srbije okupili su se danas u Beogradu i počeli s radom u Zavodu za sport i omladinu u Košutnjaku.. "Najvažniji deo prvog dana je bio sastanak na kojem su momci saznali kakve su nam ideje, ali koje ovoga puta zavise od spoljnih okolnosti. Ovako ćemo da radimo ove nedelje, a već naredne će biti drugačije", rekao je selektor Dejan Savić, prenosi Vaterpolo savez...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 25.Maj.2020

Savić okupio vaterpoliste: Teretana i košarka za zagrevanje

Savić okupio vaterpoliste: Teretana i košarka za zagrevanje

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić okupio je danas igrače na Košutnjaku, prvi put psole pandemije koronavirusa. Za početak, olimpijski šampioni radili su u sali i teratani Zavoda za sport."Nemam ništa novo da kažem, ali je uvek lepo kada smo tu. Najvažniji deo prvog dana je bio sastanak na kojem su momci saznali kakve su nam ideje koje ovoga puta zavise od spoljnih...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 25.Maj.2020

Delfini na suvom, ali važno je da se radi

Na Košutnjaku počeli treninzi vaterpolo reprezentacije Srbije. Vaterpolo reprezentacija Srbije vratila se danas treninzima nakon poduže pauze. Popularni Delfini još neće smeti da ulaze u bazene, ali je najvažnije rad počeo. Savezni selektor Dejan Savić je danas okupio ekipu na rad u sali i teretani Zavoda za sport i omladinu na Košutnjaku. Oko 20 igrača se pojavilo, a očekuje se da u narednom periodu bude i svih 27 koliko ih je na spisku. "Uvek lepo...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2020

Savić okupio vaterpoliste: Za početak teretana i košarka

Savić okupio vaterpoliste: Za početak teretana i košarka

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić okupio je danas igrače na Košutnjaku, prvi put posle pandemije koronavirusa.. Za početak olimpijski šampioni radili su u sali i teretani Zavoda za sport. "Nemam ništa novo da kažem, ali je uvek lepo kada smo tu. Najvažniji deo prvog dana je bio sastanak na kojem su momci saznali kakve su nam ideje koje ovoga puta zavise od spoljnih okolnosti. Ovako ćemo da radimo ove nedelje, a već naredne...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 25.Maj.2020

SAVIĆ OKUPIO VATERPOLISTE: Za početak teretana i košarka (FOTO)

SAVIĆ OKUPIO VATERPOLISTE: Za početak teretana i košarka (FOTO)

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić okupio je danas igrače na Košutnjaku, prvi put psole pandemije korona virusa.

Detaljnije >>