Vaterpolo
Vaterpolo

Juna 1986. godine je odigrana prva utakmica fudbala na vodi koja je organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu. U tom susretu kako se ispostavilo odigrao se prvi istorijski vaterpolo meč, takmičile su se dve ekipe škotskih mornara koji su potapali i nosili loptu. Iako većina stanovnika Velike Britanije ne samo da ni ne zna pravila nego mnogi ne znaju da ovaj sport uopšte i postoji, sport je nastao u zemlji koja i ne obraća puno pažnje jer je većina okrenuta prema fudbalu.

Vaterpolo je sportska igra koja se razvila 1869. godine zahvaljujući nastojanjima sportskih stručnjaka, da u jednolični program plivanja unese živosti i energije. Utakmica koja se tada odigrala vrlo malo je ličila na današnju ali je privukla veći broj omladine, igra je nazvana footbal in the water ili fudbal u vodi. Ovo gnjurenje, potapanje i divljanje energičnih mladih mornara koji su se takmičili i natezali oko jedne plivajuće fudbalske lopte na neograđenom plićaku glazgovske plaže više je ličilo na neku prigodnu pomorsku atrakciju na vodi nego na ozbiljnu sportsku utakmicu.

Utakmica je bila organizovana povodom otvaranja gradskog kupatila u Glazgovu, taj susret je bio obeležen kao prvi istorijski vaterpolo meč gde su se dve ekipe takmičile, potapale i nosile loptu u vodi. Od tada fudbal na vodi više niko nije zaboravio. Vaterpolo se u ostatku sveta pojavljuje 1894. godine najpre u Nemačkoj, zatim u Austriji, Francuskoj, Belgiji, i Mađarskoj. Potom se širi po celoj Evropi. Uz fudbal najstariji je ekipni i timski sport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara, još 1900. godine i održao se do danas. Plivački stručnjaci ozbiljno su počeli razmatrati mogućnost da se ova igra uvede u program ostalih sportova na vodi, a britanski pomorci su preneli svoj fudbal na kontinent i britanske kolonije, sve do Sjedinjenih Američkih Država. Nemci, Francuzi, Belgijanci, Holanđani, Šveđani, i Mađari su počeli da igraju vaterpolo u okviru nedovoljno tačnih pravila svako na svoj način. Igra je postala sve popularnija u Evropi, bez obzira na to što su njena pravila još uvek podsećala na ragbi.

Prva vaterpolo pravila uredio je i doneo Vilijam Vilson koji je propisao broj igrača, veličinu terena, kao i dimenzije lopte i gola, a vaterpolo je dospeo i na Olimpijske igre. Nesporazumi oko tumačenja pravila i propozicije nisu bili završeni, a kulminirali su u finalu Olimpijade u Parizu kada je u susretu između engleskih i francuskih igrača došlo do velike tuče. Najveći nesporazumi su bili oko toga da li se sme potapati igrač koji ne poseduje loptu, i mogu li igrači gnjuriti za vreme utakmice. Na ovim prostorima vaterpolo je ponikao u Somboru u prvoj deceniji dvadesetog veka. Dok su zasluge za ovo imali somborski studenti iz Budimpešte. Izgradnja velikog bačkog kanala mnogo je uticala na sve ovo, stvarajući povoljne uslove da se u ovom ravničarskom gradu dosta udaljenom od Dunava, počne igrati i vežbati vaterpolo.

Svaka ekipa je imala sedam igrača od kojih je jedan golman koji nosi kapicu, danas svi nose kapice i pravila se nisu puno menjala. Vaterpolo reprezentacija Srbije je jedna od najboljih ekipa u Evropi, mnogo osvojenih titula i zlatnih medalja na takmičenjima govore da Srbija ima najbolje vaterpoliste na svetu.
Nova medalja je osvojena avgusta 2016. godine na Olimpijskim igrama u Riu gde su osvojili prvo mesto.

Vaterpolo reprezentacija Srbije je ispisala novu stranicu istorije, prvi put u istoriji naše zemlje postala je olimpijski šampion.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio 021, 18.Jan.2022, 22:44

Vaterpolisti Srbije pobedili Italiju na startu Svetske lige

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje u Svetskoj ligi, pošto je večeras u Šapcu slavila protiv Italije sa 12:9 (3:1, 3:3, 3:2, 3:3).

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jan.2022

Srbija nadigrala Italiju na startu Svetske lige

Srbija nadigrala Italiju na startu Svetske lige

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Italiju rezultatom 12:9 na startu Svetske lige.. Pred pred punim tribinama u Šapcu najefikasniji su bili Strahinja Rašović i Dušan Mandić sa po tri gola. Po dva su dodali Radomir Drašović i Sava Ranđelović, a po jednom su mrežu zatresli Viktor Rašović i Nikola Lukić. Kod Italije je prednjačio Luka Marsijali sa četiri gola, dok je Frančesko...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 18.Jan.2022

Srbija pobedila Italiju na startu Svetske lige

Srbija pobedila Italiju na startu Svetske lige

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje u Svetskoj ligu, pošto je večeras u Šapcu slavila protiv Italije sa 12:9 (3:1, 3:3, 3:2, 3:3).Srbiju su do prve pobede u Grupi C vodili Dušan Mandić i Strahinja Rašović sa po tri gola, dok su po dva postigli Radomir Drašović i Sava Randjelović. Na drugoj strani, najefikasniji je bio Luka Marcijali sa tri pogotka."Gledala se jedna živa, izuzetno aktivna utakmica, kao i velika želja mladih igrača da se dokažu. Nama je bitna...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jan.2022

Srbija pobedila Italiju na startu Svetske lige

Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedom je počela takmičenje u Svetskoj ligu, pošto je večeras u Šapcu slavila protiv Italije sa 12:9 (3:1, 3:3, 3:2, 3:3).

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jan.2022

Zvezda ima novog trenera

Zvezda ima novog trenera

Nekadašnji jugoslovenski vaterpolo reprezentativac Mirko Vičević novi je trener vaterpolista Crvene zvezde.. Kako je preneo "Sportklub", on će na klupi crveno-belih naslediti Aleksandra Filipovića, a ugovor je potpisao do kraja sezone. Vičević je nakon fantastične igracke karijere, tokom koje je osvajao svetsko, evropsko...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 18.Jan.2022

Mirko Vičević novi trener vaterpolista Crvene zvezde

Nekadašnji jugoslovenski vaterpolo reprezentativac Mirko Vičević novi je trener vaterpolista Crvene zvezde. Vičević će na klupi crveno-belih naslediti Aleksandra Filipovića, a ugovor je potpisao do kraja sezone. Vičević je nakon fantastične igračke karijere, tokom koje je osvajao svetsko, evropsko i olimpijsko zlato, bio trener Katara,...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 18.Jan.2022

Crnogorac na klupi Crvene zvezde

Mirko Vičević novi trener beogradskog vaterpolo kluba

Detaljnije >>