Partizan
Partizan

FK Partizan je srpski fudbalski klub iz Beograda i deo je Jugoslovenskog sportskog društva Partizan. Svoje utakmice igraju na stadionu Partizana od 1949. godine. Partizan je sa Sportingom igrao svoj prvi meč ikada u Kupu evropskih šampiona 1955. godine a bio je i prvi balkanski i istočnoevropski klub koji je igrao finale Kupa evropskih šampiona u sezoni 1965/1966.

Sportsko društvo Partizan je najtrofejnije na prostoru bivše Jugoslavije.
Klub je osnovan kao mali vojni klub 4. oktobra 1945. godine. Partizan danas nije samo ime koje znaju ljudi u Srbiji već je i svetski prepoznatljiv brend. Brojnim trofejima kako u domaćim takmičenjima tako i u Evropi stvorili su ime koje je poštovano u svetu. Fudbaleri Partizana su u poslednjih nekoliko godina jedini predstavnik Srbije koji u evropskim takmičenjima beleži rezultate. Igrali su u Ligi Evrope i imaju šanse da opet uđu u ugru. Partizan je osvojio 26 domaćih prvenstava isto kao i suprotni klub i rival Crvena zvezda. Crno beli su dvanaest puta bili pobednici domaćeg kupa, a jednom su osvojili Superkup i Mitropakup. Fudbaleri Partizana su jedini igrali u istoriji sporta 1966. godine finale tadašnjeg Kupa šampiona.

Iako sada klub prolazi kroz teže faze i finansijske krize od raspada Jugoslavije je dominirao našim prostorima u svim sportovima. Rekorderi su po broju domaćih titula sa 21 i po broju titula u regionalnom takmičenju sa šest titula. Jedini su klub u Srbiji koji je bio šampion Evrope. Pored toga košarkaši Partizana osvojili su 13 kupova i tri kupa Koraća. Košarkašice Partizana su bile šampionke države sedam puta. Ubedljivo najtrofejniji klub pod okriljem Sportskog društva Partizan. Vaterpolisti Partizana imaju ukupno ogromnih 67 trofeja. Bili su šampioni države 26, a pobednici kupa 23 puta. Vaterpolistkinje Partizana imaju jedan trofej. Zimsko prvenstvo osvajali su pet puta, Kup kupova, Len kup, i Mediteranske igre jednom dok su Superkup uzeli dva puta. Vaterpolisti Partizana u svojoj vitrini imaju sedam trofeja prvaka Evrope po čemu su na drugom mestu liste evropskih prvaka koje su osvajale taj trofej.

Trofeji u ostalim sportovima su: Atletika: muškarci prvenstvo 26, Kup 8, žene prvenstvo 13, kup 16. Biciklizam: prvenstvo 10, kup 1. Boks: prvenstvo 7, kup 1, pojedinačne titule 80. Dizanje tegova: prvenstvo 3. Džudo: prvenstvo 7, kup 1, vicešampioni Evrope. Florbol: prvenstvo 1. Ritmička gimnastika: prvenstvo 8. Hokej na ledu: prvenstvo 19, kup 3, balkanska liga 1, Slohokej liga 1. Karate: muškarci prvenstvo 19, žene prvenstvo 5, kup šampiona 2. Kuglanje: prvenstvo 6. Odbojka: muškarci prvenstvo 11, kup 7, žene prvenstvo devet, kup devet, super kup devet. Plivanje: prvenstvo 8, veliki broj pojedinačnih titula. Ragbi: sedam titula, prvenstvo jedan. Rukomet: prvenstvo devet, zimsko prvenstvo jedan, kup 11, super kup 3. Rvanje: prvenstvo deset, kup 13, super kup 2, Kup evropskih šampiona 1, Cela kup dva. Šah: prvenstvo 23, kup 12, Kup evropskih šampiona 3, brojne pojedinačne titule. Stoni tenis: muškarci prvenstvo 12, kup 1, žene prvenstvo 4. Streljaštvo: muškarci prvenstvo 42, kup jedan, žene prvenstvo 32,172 medalje na kupovima. Tekvondo: mnogo individualnih uspeha. Tenis: muškarci prvenstvo 22, žene prvenstvo 16. Veslanje: prvenstvo 25, i brojne medalje na prvenstvima.

Ne tako retko u javnosti se mogla čuti teorija da je bivši predsednik Hrvatske Tuđman učestvovao u osnivanju FK Partizan, povodom svih spekulacija sportski novinar Željko Pantić je napisao i priložio knjigu o istoriji kluba iz Humske koja datira iz 1970. godine, prikupljani su dokazi i razgovori sa čelnicima kluba onog vremena. Među ljudima koji su pokrenuli osnivanje FK Partizan navode se Svetozar Vukmanović Tempo, Mijalko Todorović, Peko Dapčević i Ratko Vujović Čoče.

Ime stadiona je stadion Partizana, iako je poznat svima kao Stadion Jna, pristalice ga nazivaju Fudbalski hram. Stadion Partizana je objekat sa najdužom tradicijom sportskom u regionu. Nalazi se na mestu gde je pre Drugog svetskog rata bilo igralište šampiona BSK. Po završetku rata započeta je gradnja novog stadiona na tom mestu i 9. oktobra 1949. godine odigrana je prva utakmica između Jugoslavije i Francuske. Pored stadiona Partizan poseduje i Sportski centar Partizan Teleoptik, u zapadnom delu opštine Zemun, to je trening baza svih selekcija Partizana.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Piksi je u pravu, Partizan se vratio u surovu realnost

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi ume izjavama često da izazove veliku pažnju javnosti. Ovoga puta je, čini se, pomerio granicu govoreći o večitim rivalima i njihovoj borbi za titulu.

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 12:20

Detaljnije >>

Čović Monekeu omogućio Zvezdin dres: Na poluvremenu sam sreo predsednika crveno-belih

Partizan će ovog utorka od 20.30 igrati u Areni pred svojim navijačima protiv Baskonije i tako započeti seriju od tri meča koje će igrati na svom parketu i koji će im biti...

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 12:12

Detaljnije >>

GRBOVIĆ: Obradović neće otići zbog Vučića, ako napusti Partizan to je zbog nekoliko ljudi

GRBOVIĆ: Obradović neće otići zbog Vučića, ako napusti Partizan to je zbog nekoliko ljudi

Proslavljeni košarkaš crno-belih direktan.. Da li će Željko Obradovićostati u Partizanu? Najtrofejnijem treneru Evrope ističe ugovor na kraju sezone, a javnost već neko vreme spekuliše da bi Obradović mogao da napusti klub iz Humske. O ovoij temi govorio je direktor “Beogradske Arene” Goran Grbović, inače legendarni košarkaš Partizana. - Postoje neke stvari koje nisu definisane. Ja kad kažem da je došao sam, on je to odlučio...

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Mar.2024, 11:45

Detaljnije >>

"Sudije u Srbiji me uvek pitale isto": Kristijan Belić pričao Holanđanima o dešavanjima iz Partizana

Kristijan Belić uživa u Holandiji, a nema sumnje da bi itekako dobro došao Partizanu. Sjajni fudbaler je u januaru...

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 11:45

Detaljnije >>

Harizmatični Nigerijac otkriva: Čović mi završio Teov dres, Micić kao inspiracija

Harizmatični Nigerijac otkriva: Čović mi završio Teov dres, Micić kao inspiracija

Čima Moneke večeras može biti jedan od zahtevnijih igrača za čuvanje i neko na koga će odbrana Partizana morati da obrati posebnu pažnju (20.30).

Izvor: Danas, 19.Mar.2024, 11:37

Detaljnije >>

NBA SUPERSTAR FASCINIRAN NAVIJAČIMA U SRBIJI: „Utakmice napolju, dim, baklje, navijanje – predobro!“ (VIDEO)

On je u braku sa Danijelom Rajić i često dolazi sa njom u Srbiju Košarkaš LA Klipersa, Pol Džordž, objavio je novu epizodu svog podkasta u kojem je razgovarao sa Tajrisom Haliburtonom, a između ostalog, dotakli su se teme košarke u Evropi. Džordž je...

Izvor: HotSport.rs, 19.Mar.2024, 10:59

Detaljnije >>

GRBOVIĆ OBRUSIO OSTOJI MIJAILOVIĆU: „Čovek je notorno slagao, Partizan nije uneo „žutu banku“ u malu salu!“

Istakao je direktor Arene da su Partizan i Zvezda dobili petostruko manje cene od normalnih Goran Grbović, proslavljeni košarkaš i bivši reprezentativac, a sada direktor Beogradske Arene, bio je gost u emisiji „Indirektno“ na televiziji „K1“. U razgovoru sa voditeljima Milanom Kalinićem...

Izvor: HotSport.rs, 19.Mar.2024, 10:38

Detaljnije >>