Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 20.Jan.2022, 12:07

Konkakaf uvodi VAR tehnologiju u nastavku kvalifikacija za Mundijal

Konkakaf uvodi VAR tehnologiju u nastavku kvalifikacija za Mundijal

Fudbalska konfederacija Severne, Centralne Amerike i Kariba (Konkakaf) saopštila je da će se VAR koristiti u nastavku kvalifikacija za Mundijal u Kataru.. VAR će se koristiti u poslednjih šest kola tamošnjih kvalifikacija, a biće upotrebljen i na Konkakaf šampionatu za žene ove godine, na kojem će se odlučivati o plasmanu na Svetsko prvenstvo 2023. godine, kao i na Olimpijske igre 2024. Video tehnologija biće u upotrebi i za utakmice Konkakaf prvenstva do 20...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 19.Jan.2022, 21:22

Počela prodaja ulaznica za SP u Kataru, najjeftinija karta 61 evro, dinale 1.417 evra

Iako je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, prvog ovakve vrste, budući da će se organizovati na zimu, ostalo još punih 10 meseci, FIFA je odlučila da pusti u prodaju prvi kontigent ulaznica.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2022

FIFA OBJAVILA: Poznate cene ulaznica za utakmice Svetskog prvenstva u Kataru

FIFA OBJAVILA: Poznate cene ulaznica za utakmice Svetskog prvenstva u Kataru

Kreće prodaja.. Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) pustila je u prodaju ulaznice za Mundijal u Kataru. Svi koji žele da budu deo planetarnog spektakla moći će da apliciraju za ulaznice, a samo najsrećniji, putem "lutrije" dobiće svoje karte, objavljeno je na sajtu FIFA. Najjeftinija ulaznica za meč grupne faze košta 61 evro, odnosno oko 7.151 dinar po susretu, tj. 21.453 dinara za sve tri utakmice. Cene karata su podelje...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Jan.2022

Počela prodaja ulaznica za Katar, najniže cene u poslednjih 36 godina

Najjeftinije ulaznice za fudbalski Mundijal u Kataru koštaće 61 dolar, što je najniža cena još od šampionata u Meksiku 1986. godine, preneo je AP. Prijava za kupovinu ulaznica preko Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) počela je danas i trajaće do...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jan.2022

Ulaznice za finale Svetskog prvenstva u Kataru skuplje za 46 odsto

Ulaznice za finalnu utakmicu ovogodišnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva u Kataru skuplje su za 46 odsto u odnosu na prethodni turnir koji je organizovala Rusija 2018. godine.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Jan.2022

Ulaznice za Mundijal najjeftinije od 1986.

Ulaznice za Mundijal najjeftinije od 1986.

Svetska kuća fudbala (FIFA) je objavila cene ulaznica za grupnu fazu Svetskog prvenstva.

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 19.Jan.2022

Ulaznice za Mundijal samo 61 evro, najjefitinije od Meksika 1986.

Prijava počinje danas, FIFA lutrijom bira dobitnike

Detaljnije >>