Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 17:02

Mančini na klupi "azura" do 2026. godine

Selektor Italije Roberto Mančini produžio je ugovor sa nacionalnim savezom do 2026. godine. Mančini će na mestu selektora Italije ostati do 2026. godine, a očekuje se da to ozvaniči predsednik nacionalnog saveza Gabrijele Gravina.Nekada jedan od najbljih fudbalera sveta nacionalni tim preuzeo je 2018. godine, posle neuspeha...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Maj.2021, 13:08

Natalija Šadrina osvojila zlato na turniru u Rusiji

Reprezentativka Srbije u boksu Natalijana Šadrina osvojila je zlatnu medalju na Memorijalnom turniru "Konstantin Korotkov", koji je u čast sovjetskog heroja održan u Kabarovsku. Na ovom prestižnom takmičenju A kategorije učestvovalo je 150 takmičara iz 18 zemalja."Zadovoljna i srećna, sa zlatom oko vrata vraćam se za Srbiju. Drago mi je da sam na ovom veoma jakom turniru stigla...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 15.Maj.2021, 20:30

Škoda Enyaq iV flota za elektrifikaciju prvenstva u hokeju na ledu

Škoda Enyaq iV flota za elektrifikaciju prvenstva u hokeju na ledu

Ima ih 45 i prvi put u istoriji su svi električni. Flota automobila ENYAQ iV osiguraće prevoz tokom predstojećeg svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2021. godine u Letoniji. Češki proizvođač automobila ŠKODA po 29-ti put je glavni sponzor takmičenja. Ali ova godina doneće nešto novo: sva vozila koja organizatori koriste su potpuno električni automobili ŠKODA ENYAQ iV. Lokalni uvoznik je tokom prve dve nedelje maja predao Organizacionom odboru šampionata ukupno 45 električnih automobila....

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 15.Maj.2021

"NISAM MOGLA DA POTPIŠEM TAJ PAPIR" Majka naše reprezentativke emotivno o ćerki: Muž mi je rekao, e sada je dosta, sutra idemo po nju!

U novoj epizodi serijala „Majke šampioni”, koja se eksluzivno prikazuje u okviru "Blic premium" ponude, pogledajte emotivnu ispovest Suzane...

Detaljnije >>

Izvor: AutoMagazin, 14.Maj.2021, 23:52

14.05.2021 ::: Enyaq iV flota za elektrifikaciju Svetskog prvenstva u hokeju na ledu

14.05.2021 ::: Enyaq iV flota za elektrifikaciju Svetskog prvenstva u hokeju na ledu

Ima ih 45 i prvi put u istoriji su svi električni. Flota automobila Enyaq iV osiguraće prevoz tokom predstojećeg...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 14.Maj.2021

Titeovih 24: Dani Alves i u 38, Benfikin debitant i povratak Gabigola

Selektor Brazila saopštio spisak igrača za predstojeće kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Nakon sedam meseci pauze, južnoameričke reprezentacije se vraćaju kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. Selektor Brazila Titeprvi je među kolegama na Zelenom kontinentu saopštio spisak od 24 igrača za predstojeći kvalifikacioni ciklus, u kojem Selesao očekuju mečevi sa Ekvadorom 4. juna, te Paragvajem četiri dana kasnije.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2021

PAUNOVIĆ SLOMLJEN BOLOM: Izgubili smo Kosana, izgubili smo najboljeg ratnika (FOTO)

PAUNOVIĆ SLOMLJEN BOLOM: Izgubili smo Kosana, izgubili smo najboljeg ratnika (FOTO)

Zajedno osvojili zlato na Svetskom prvenstvu.. Veljko Paunović, selektor U20 reprezentacije Srbije koja je osvojila Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu, pogođen je odlaskom Milana Kosanovića.. Kosanović je preminuo posle borbe protiv koronavirusa, dan posle prijema na bolničko lečenje. To je težak udarac za srpski fudbal, a Kosanović je bio deo najvećeg uspeha, osvajanja svetske titule protiv Brazila. Bio je asistent i desna ruka Paunoviću,...

Detaljnije >>