Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 15.Avg.2018, 23:49

HTEO U PENZIJU, PA SE PREDOMISLIO: Legendarni Japanac nastavlja igračku karijeru, a usput će da bude i selektor

HTEO U PENZIJU, PA SE PREDOMISLIO: Legendarni Japanac nastavlja igračku karijeru, a usput će da bude i selektor

Japanski fudbaler Keisuke Honda rekao je danas da je planirao da završi karijeru posle Svetskog prvenstva u Rusiji, ali da se predomislio kada mu je australijski klub Melburn viktori ponudio ugovor.

Detaljnije >>


Izvor: B92, 15.Avg.2018

Kajakaši Tomićević i Zorić brane svetski tron u Portugaliji

Kajakaši Tomićević i Zorić brane svetski tron u Portugaliji

Selektor reprezentacije Srbije Bora Sibinkić odredio je sastav reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Montemor Ovelju (Portugalija) od 22. do 26. avgusta.. Na spisku putnika je 19 takmičara, 18 u redovnom programu i jedan parakajakaš, raspoređenih u 13 posada. Boje Srbije na najvažnijem i najkvalitetnijem takmičenju u 2018. godini braniće: Marko Dragosavljević (K-1 200), Nebojša Grujić / Marko Novaković (K-2 200), Bojan Zdelar (K-1 500), Stefan Vekić, Vladimir...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 15.Avg.2018

Melburn ponudio 2,9 miliona, Honda se predomislio o penziji

Melburn ponudio 2,9 miliona, Honda se predomislio o penziji

Japanski fudbaler Keisuke Honda rekao je da je planirao da završi karijeru posle Svetskog prvenstva u Rusiji, ali se predomislio. Razlog za to je jer mu je australijski klub Melburn Viktori ponudio ugovor. Viktori je 32-godišnjem Hondi ponudio jednogodišnji ugovor vredan 2,9 miliona dolara. "Razmišljao sam da završim karijeru posle Mundijala, ali na sreću klub mi je poslao sjajnu ponudu koja je promenila moju karijeru", naveo je on. Honda...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 15.Avg.2018

Real: Nema "slučaja Modrić", nastavljamo dalje zajedno

Funkcioner madridskog Reala Emilijo Butragenjo odbacuje mogućnost da najbolji fudbaler minulog Svetskog prvenstva u Rusiji Luka Modrić pređe u Inter ovog leta. Hrvatski reprezentativac...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2018

Mesi se opet oprostio od Argentine

Mesi se opet oprostio od Argentine

Lionel Mesi, fudbaler Barselone, doneo je odluku da privremeno napusti reprezentaciju Argentine posle još jedne neuspešne epizode na Svetskom prvenstvu.. Vest o povlačenju Mesija objavio je Ernan Kastiljo, novinar "TNT Sport". - Mesi neće igrati za Argentinu do kraja godine. Videćemo šta će biti u budućnosti. Za sada je jako NE - napisao je Kastiljo. Messi no estará en los partidos de la @Argentina en este año. Ni hasta nuevo aviso. Veremos en el futuro...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 15.Avg.2018

Honda može sve - Potpisao sa novim klubom i preuzeo reprezentaciju!

Honda može sve - Potpisao sa novim klubom i preuzeo reprezentaciju!

Iskusni japanski fudbaler još uvek ne planira da okači kopačke o klin, a sada je stvari podigao na viši nivo.. Japanski fudbaler Keisuke Honda rekao je danas da je planirao da završi karijeru posle Svetskog prvenstva u Rusiji, ali da se predomislio kada mu je australijski klub Melburn viktori ponudio ugovor. Viktori je 32-godišnjem Hondi ponudio jednogodišnji ugovor vredan 2,9 miliona dolara. "Razmišljao sam da završim karijeru posle Mundijala, ali...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 15.Avg.2018

Keisuke Honda odložio penziju i potpisao za Melburn viktori

Keisuke Honda odložio penziju i potpisao za Melburn viktori

 Japanski fudbaler Keisuke Honda rekao je danas da je planirao da završi karijeru posle Svetskog prvenstva u Rusiji, ali da se predomislio kada mu je australijski klub Melburn viktori ponudio ugovor.Viktori je 32-godišnjem Hondi ponudio jednogodišnji ugovor vredan 2,9 miliona dolara. "Razmišljao sam da završim karijeru posle Mundijala, ali na sreću klub mi je poslao sjajnu ponudu koja je promenila moju karijeru", naveo je on.Honda je i selektor fudbalske reprezentacije Kambodže. On je preuzeo...

Detaljnije >>