Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Mondo, 25.Jun.2018, 21:01

Nepopravljivi Zlatan: Bolji sam od CELE Švedske

Nepopravljivi Zlatan: Bolji sam od CELE Švedske

Osvojili su tri boda, ali Ibrahimović kao da nije preboleo što ga nema na Svetskom prvenstvu.. Dok se Švedska takmiči na Mundijalu u Rusiji, Zlatan Ibrahimović na drugom kraju sveta, u Sjedinjenim Američkim Državama, igra jednu od svojih poslednjih klupskih sezona kao fudbaler Los Anđeles Galaksija. Bilo je spekulacija da bi popularni "Ibra" mogao i ovog leta da obuče dres Švedske, ali je to čini se više bila njegova želja - nego želja selektora Andersona.

Detaljnije >>


Izvor: AutoBlog, 25.Jun.2018, 20:40

Islandski navijači u „nivi“ došli u Rostov

Islandski navijači u „nivi“ došli u Rostov

Dva islandska navijača stigla su u Rostov na Donu automobilom „niva“ kako bi gledala utakmicu svoje reprezentacije protiv Hrvata na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Greter Jonson i Kristi Kjartanson krenuli su iz Rejkjavika „nivom“ koju su dobili na takmičenju lokalne turističke agencije 5. juna. Njihov cilj je da podrže reprezentaciju Islanda na svim utakmicama grupne faze Mundijala. Oni su već posetili Moskvu, Volgograd, a u nedelju su stigli u Rostov na Donu. Na svom nalogu na...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jun.2018, 20:39

FIFA kaznila 3 švajcarska igrača, srpski savez i selektora

FIFA kaznila 3 švajcarska igrača, srpski savez i selektora

Svetska fudbalska federacija (FIFA) danas je novčano kaznila reprezentativce Švajcarske Granita Džaku, Džerdana Šaćirija i Stefana Lihtštajnera. Džaka i Šaćiri će platiti po 10 hiljada jer su gestikulirali rukama prikazujućidvoglavog orla na utakmici...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 25.Jun.2018, 20:33

ON JE ALBANAC I IGRA ZA ŠVAJCARSKU, ALI NIJE PROVOCIRAO SRBE: Otac objasnio zašto Valon Behrami nije pokazivao dvoglavog orla kao Džaka i Šaćiri

ON JE ALBANAC I IGRA ZA ŠVAJCARSKU, ALI NIJE PROVOCIRAO SRBE: Otac objasnio zašto Valon Behrami nije pokazivao dvoglavog orla kao Džaka i Šaćiri

Reprezentativci Švajcarske Đerdan Šaćiri i Granit Džaka su provocirali Srbe tokom utakmice na Svetskom prvenstvu, dok treći švajcarski Albanac, Valon Behrami, to nije činio. 

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 25.Jun.2018, 20:29

Srbija - Hoćemo li skinuti crninu?

Srbija - Hoćemo li skinuti crninu?

Narikače teško da će prepasti Nejmara. Kako se ponašamo, Rusi će nas zamoliti da napustimo kuću neupokojenih duša jer je Mundijal završio. Nije li vreme, da, pošto smo opet oterali dostojanstvo kao gubavu lutalicu, mislimo o onome što dolazi? Dobro je da se fudbalu ne daje četrdeset dana, inače bi se Mundijal završio, Rusi rasklonili kulise i vratili se odbrojavanju do sezone hokeja, a mi bismo još upokojavali dušu raba Gospodnjeg, nepravedno pogubljenog srpskog fudbala.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Jun.2018, 20:20

Navijač pokušao da poljubi voditeljku, ali je brzo zažalio /VIDEO

Navijač pokušao da poljubi voditeljku, ali je brzo zažalio /VIDEO

Tokom ovogodišnjeg svetskog prvenstva u fudbalu imali smo priliku da vidimo veliki broj navijača koji su, želeći da dobiju malo pažnje, upadali u kadar novinarkama u toku živog prenosa.. Nakon video-snimka na kome nasrtljivi navijač uznemira novinarku dok izveštava sa terena, na internetu se pojavio novi klip iz Rusije. Naime, reporterka Julia Guimaraes izveštavala je sa utakmice Japan-Senegal u Jekateriburgu,...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 25.Jun.2018, 19:59

Džaka, Šaćiri i Lihtštajner kažnjeni samo novčano

Džaka, Šaćiri i Lihtštajner kažnjeni samo novčano

Svetska fudbalska federacija (FIFA) novčano je danas kaznila reprezentativce Švajcarske Granita Džaku, Džerdana Šaćirija i Štefana Lihtštajnera.Džaka i Šaćiri će platiti po 10 hiljada, a Lihtštajner 5.000 švajcarskih franaka zbog ponašanja na utakmici sa Srbijom na Svetskom prvenstvu u Rusiji.Disciplinska komisija FIFA je mogla da ih suspenduje na dve utakmice jer su provocirali posle golova koje su dali u pobedi nad Srbijom na Svetskom prvenstvu.Ipak, sva trojica će...

Detaljnije >>