Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Dec.2018, 15:12

Moguće da na Mundijalu u Kataru bude 48 reprezentacija

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržaće odluku da se Mundijal u Kataru 2022. godine proširi na 48 reprezentacija, izjavio je prvi čovjek te organizacije Đani Infantino.

Detaljnije >>


Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 13:06

Devet medalja za Srbiju na SP u plesu u Poljskoj

Devet medalja za Srbiju na SP u plesu u Poljskoj

Mladi srpski plesači osvojili su devet medalja (tri zlatne, pet srebrnih i jednu bronzanu) na Svetskom prvenstvu u Poljskoj.. Veliki uspeh ostvarili su plesači i koreografi kluba "Dance Factory" Staša Stanković, Nataša Gvozdenović, Nataša Stanković, Aleksandra Mihajlović,...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 12:57

Fifa hoće SP 2022. sa 48 selekcija, konačna odluka u martu

Fifa hoće SP 2022. sa 48 selekcija, konačna odluka u martu

Međunarodna fudbalska federacija podržaće odluku da se Mundijal u Kataru 2022. godine proširi na 48 reprezentacija, izjavio je prvi čovek te organizacije Đani Infantino. Konačna odluka o učešću 16 selekcija više nego do sada biće doneta u martu sledeće godine. Đani Infantino je priznao da je neizvesno da li će ta odluka biti izvodljiva baš za Svetsko prvenstvo u Kataru, pre svega zbog zategnutih...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 14.Dec.2018, 12:11

FIFA nastavlja ekspanziju - 48 ekipa na Mundijalu

FIFA nastavlja ekspanziju - 48 ekipa na Mundijalu

"Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržaće odluku da se Mundijal u Kataru 2022. godine proširi na 48 reprezentacija " izjavio je prvi čovek te organizacije Ðani Infantino.. Konačna odluka o učešću 16 selekcija više nego do sada biće doneta u martu sledeće godine, iako je Infantino priznao da je neizvesno da li će biti izvodljivo baš za Svetsko prvenstvo u Kataru, pre svega zbog zategnutih odnosa te zemlje sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Dec.2018, 11:55

FIFA želi proširenje SP na 48 reprezentacija

CIRIH - Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržaće odluku da se Mundijal u Kataru 2022. godine proširi na 48 reprezentacija, izjavio je prvi čovjek te organizacije Ðani Infantino.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Dec.2018, 11:54

VEĆ LIČI NA CIRKUS: Mondijal se širi sa 32 na NESTVARAN broj učesnika

VEĆ LIČI NA CIRKUS: Mondijal se širi sa 32 na NESTVARAN broj učesnika

FIFA donosi odluku.. Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržaće odluku da se Mondijal u Kataru 2022. godine proširi na 48 reprezentacija, izjavio je prvi čovek te organizacije Ðani Infantino. Konačna odluka o učešću 16 selekcija više nego do sada biće doneta u martu sledeće godine, iako je Infantino priznao da je neizvesno da li će biti izvodljivo baš za Svetsko prvenstvo u Kataru, pre svega zbog zategnutih odnosa te zemlje sa Saudijskom Arabijom,...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 11:35

FIFA hoće 48 selekcija na SP 2022.

FIFA hoće 48 selekcija na SP 2022.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) podržaće odluku da se Mundijal u Kataru 2022. godine proširi na 48 reprezentacija, izjavio je prvi čovek te organizacije Đani Infantino.. Konačna odluka o učešću 16 selekcija više nego do sada biće doneta u martu sledeće godine, iako je Infantino priznao da je neizvesno da li će biti izvodljivo baš za Svetsko prvenstvo u Kataru, pre svega zbog zategnutih odnosa te zemlje sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima,...

Detaljnije >>