Svetsko prvenstvo
Svetsko prvenstvo

Odbojku je izmislio Vilijam Morgan 1896. godine instruktor i sportski direktor Udruženja mladih hrišćana, u gradiću Holioku u državi Masačusets.
Na koledžu Holioku su studirali i odrasli i zaposleni ljudi. Morgan je želeo da im konstruiše novu igru za razonodu i telesno vežbanje. Igra je dobila naziv Mintonete. Pozajmljene su joj neke odlike tenisa i rukometa. Lopta sa kojom se igralo je bila košarkaška, dok je mreža bila teniska i bila je podignuta do visine od 198 cm, igralište je bilo dimenzija kao kod košarkaškog terena.

Nije bilo ograničenja u broju igrača. Postojala je mogućnost izvođenja drugog servisa kao u tenisu. Sedmog jula 1896. godine na koledžu u Springfildu je odigrana prva odbojkaška utakmica. Od tada ova igra i nosi naziv Odbojka. Odbojka se postepeno razvijala i već 1900. godine prvi put je izrađena odbojkaška lopta. Iste godine odbojka se iz Amerike širi dalje u Kanadu a zatim u Kubu, Portoriko, Urugvaj i Brazil.
Na Filipinima je 1916. godine po prvi put korišćeno odbijanje lopte u visokom luku nakon čega je usledio smeč. U Evropi se odbojka prvi put pojavljuje 1917. godine, a 1924. godine se pojavljuje i u tadašnjoj Jugoslaviji. Doneo je Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Oklanda. U Parizu je 1947. godine osnovana Međunarodna odbojkaška federacija. Prvo evropsko prvenstvo za muškarce je održano 1948. godine dok je za žene održano 1949. godine. Prvo svetsko prvenstvo za muškarce je održano 1949. godine dok je prvo svetsko prvenstvo za žene održano 1952. godine.

Posle organizovanja svetskih i evropskih prvenstava je usledio ulazak odbojke u program Olimpijskih igara i to u Tokiju 1964. godine.
U našu zemlju odbojku je doneo gospodin Vilijam Vajland, profesor folklora i narodnih sportova iz Kalifornije. U organizaciji Crvenog Krsta je održao niz predavanja i demonstracija američkih sportova u Beogradu i Novom Sadu. Veruje se da njegov dolazak označava početak odbojke na ovim prostorima, a 1924. godina se smatra za godinu kada je prvi put odbojkaška lopta došla u Srbiju. Odbojkaški sport je bio poznat našoj javnosti i pre ovog događaja, ali javna utakmica sa zvaničnim odbojkaškim pravilima nije mogla biti održana ranije. Pre drugog svetskog rata nije postojalo organizovano takmičenje u našoj zemlji. Odbojka je predstavljala jednu od vežbi i dopunski sport u okviru Sokolskih društava, koja su je u to vreme jedina organizovala. Odbojkaška takmičenja sokolskih društava igrana su po Župama, kao Župska prvenstva. Odbojku su igrali studenti na fakultetima, učenici po višim školama i gimnazijama, kao i članovi gimnastičkih društava. U to vreme odbojka nije zahtevala skupe rekvizite i posebne uslove za pravljenje terena, tako da je ovaj sport bio dosta razvijen i igrao se po plažama, letovalištima i parkovima.

U periodu okupacije između 1941. i 1944. godine odbojka se igrala mnogo aktivno, održavana su brojna takmičenja a sve više sportskih klubova je osnovalo svoje odbojkaške sekcije. Najveći uspeh naših odbojkaša se vezuje upravo za Olimpijadu i osvajanje zlatne medalje 2000. godine u Sidneju. Nakon toga su se ređale medalje a sve naše selekcije su stigle u sam vrh svetske odbojke.

To su kadeti koji su postali dvostruki Svetski šampioni, zatim seniorke koje su se okitile bronzom na Svetskom prvenstvu i postale Evropske prvakinje, kao i seniore dvostruke Evropske šampione.
Srpska odbojka je dočekala i prvu olimpijsku medalju u ženskoj konkurenciji i to srebrnu. Igračice Zorana Terzića su odigrale u Riju turnir za pamćenje i u borbi za zlato morale da pruže ruku Kineskinjama, novim olimpijskim šampionkama. Bio je to napet meč finalistkinja, u kojima je selekcija iz Azije napravila značajno manji broj grešaka.

Srpkinje su osvojile prvi set, došle na dva seta od zlata, ali su nove prvakinje preokrenule utakmicu i pobedile sa tri prema jedan u setovima. Naše srebrne odbojkašice su i pored toga ispisale istoriju, jer su donele našoj zemlji prvu olimpijsku medalju u ženskoj odbojci.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 28.Maj.2020, 15:01

FANTASTIČNO! Srpski RAGBISTA ušao u GINISOVU knjigu rekorda: Postigao NAJBRŽI ESEJ u istoriji ovog sporta! VIDEO

FANTASTIČNO! Srpski RAGBISTA ušao u GINISOVU knjigu rekorda: Postigao NAJBRŽI ESEJ u istoriji ovog sporta! VIDEO

Džejms Mirčeski reprezentativac Srbije u ragbiju 13 ušao je u Ginisovu knjigu redova, pošto je njegov esej u kvalifikacionom...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 27.Maj.2020, 08:04

"Pretili su mi smrću zbog meča sa Hrvatskom" VIDEO

Pretili su mi smrću zbog meča sa Hrvatskom VIDEO

Argentinski golman Vili Kabaljero prisetio se meča i poraza na Svetskom prvenstvu 2018. od selekcije Hrvatske.. "Gaučosi" su taj meč odigrali veoma loše, a izabranici Zlatka Dalića su ih pregazili i savladali sa 3:0. Upravo je Kabaljero amaterski reagovao kod prvog gola vatrenih, kada je očajno ispucao loptu, što je iskoristio Ante Rebić i doneo vođstvo svojoj ekipi. "Svi su mislili da želim da prebacim Rebića, ali nije mi to bila namera. Želeo...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 26.Maj.2020, 15:51

Svetsko prvenstvo u letovima krajem godine na Planici

Svetsko prvenstvo u letovima krajem godine na Planici

Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je na video-konferenciji novi datum Svetskog prvenstva u ski letovima,. SP u letovima na programu je od 11. do 13. decembra ove godine na Planici u Sloveniji. SP u ski letovima prvobitno je trebalo...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020

SJAJNA VEST: Svetsko prvenstvo u ski letovima na Planici biće održano 2020. godine!

SJAJNA VEST: Svetsko prvenstvo u ski letovima na Planici biće održano 2020. godine!

Potvrđen kalendar.. Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je na video-konferenciji novi datum Svetskog prvenstva u ski letovima, koje će biti na programu od 11. do 13. decembra ove godine na Planici u Sloveniji. SP u ski letovima prvobitno...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 26.Maj.2020

Svetsko prvenstvo u letovima u decembru na Planici

Svetsko prvenstvo u letovima u decembru na Planici

Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je na video-konferenciji novi datum Svetskog prvenstva...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2020

Svetsko prvenstvo u ski letovima krajem ove godine u Sloveniji

Svetsko prvenstvo u ski letovima krajem ove godine u Sloveniji

Međunarodna skijaška federacija (FIS) potvrdila je na video-konferenciji novi datum Svetskog prvenstva u ski letovima, koje će biti na programu od 11. do 13. decembra ove godine na Planici u Sloveniji.. SP u ski letovima prvobitno je trebalo da se...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 25.Maj.2020, 14:52

Nedović odlazi iz Olimpije

Nedović odlazi iz Olimpije

Srpski košarkaš Nemanja Nedović napustiće ekipu Olimpije iz Milana.. Ovu informaciju sa javnošću je podelio ugledni novinar Emilijano Karšija. Nekadašnji bek Crvene zvezde je u italijanskoj ekipi proveo dve godine. Srpski reprezentativac je u tom periodu imao dosta problema sa povredama, a prošle godine je operisao...

Detaljnije >>