Košarka
Košarka

Sama reč basket znači korpa na engleskom, a ball je lopta, što govori da se lopta ubacuje u korpu. Igra je nastala u Americi 1891. godine kada je jedan profesor u Springfildu odlučio da postavi dve korpe na dva kraja sale i traži od učenika da u nju ubace loptu.

Košarka je timski sport koji se igra u dve ekipe, sastavljene od pet igrača a čar igre je ubaciti što više koševa i loptu kroz obruč poštujući pravila igre. Svi vole da gledaju košarku, a pravila su manje više poznata svima, dok u svetu sporta košarkaši važe za visoke, jake, i izdržljive igrače. Pored fudbala i odbojke jedan je od najpopularnijih timskih sportova na svetu, istorija košarke je vrlo zanimljiva. Kanadski lekar sa Univerziteta Makgli, Džejms Nejsmit je decembra 1891. godine kada je radio kao profesor fizičkog vaspitanja na Koledžu Springfild i osmislio novu igru. Igra se odvijala na zatvorenom terenu a cilj je bio održavanje kondicije kod učenika tokom zime, kada nisu imali mogućnost da vežbaju, trče napolju i bave se sportom kao što to rade tokom toplijeg dela godine.

Pokušavao je na sve načine da osmisli odgovarajuću igru za sve ali mu nije išlo za rukom, nakon nekog vremena profesor Džejms je shvatio da bi najbolja zamisao bila da uzme pravila dečije igre pod nazivom Patka na kamenu i da od nje napravi novi sport sa novim pravilima kojim bi mogli da se bave učenici. Tada je napravio jednostavna pravila koja su određivala da koš bude na visini od 3,05 metara a izgledalo je drugačije nego danas. Nakon što je osmišljena košarka za muškarce, 1894. godine profesorka fizičkog vaspitanja Senda Berenson je prilagodila pravila postojeće košarke, pa su igru počele da igraju i žene. Prvobitna verzija košarke bila je veoma slična današnjem rukometu koji je nastao isto kad i košarka. Prva košarkaška utakmica je bila odigrana 20. januara 1892. godine u dvorani Gimnazije Udruženja mladih hrišćana. Na terenu koji je bio upola manji od onog na kom se danas igra u NBA dvoranama. Prvi pravi košarkaši bili su studenti Gimnazije Udruženja mladih hrišćana, da bi se kasnije igra proširila na celu teritoriju SAD i Kanade. U početku košarka se igrala loptom za fudbal ali su ubrzo počele da se proizvode lopte za ovaj sport, koje su do 50 ih godina 20. veka bile smeđe boje. Tada je Pol Toni Hinkl uveo narandžastu boju kako bi boja bila što uočljivija.

Na Olimpijskim igrama košarka se prvi put igrala 1936. godine a četiri godine ranije je osnovana FIBA Međunarodna košarkaška federacija koja je određivala pravila ovog sporta na svetskom nivou. Prva košarkaška lopta u Srbiju je stigla 1923. godine kada ju je iz Amerike doneo Vilijam Viland, predstavnik dobrotvorne organizacije Vojske spasa. On je u Beograd došao sa ciljem da nastavnike beogradskih škola upozna sa pravilima košarke. U Srbiji je košarka postala vrlo popularna gotovo odmah. Veliki broj zainteresovanih ljudi je prisustvovalo časovima koje je držao Vilijam kako bi naučili što više o novom sportu. Već naredne godine u Beogradu su odštampana prva pravila košarkaške igre. U dnevnom listu Politika 18. aprila 1923. godine u rubrici Sport se pojavio tekst: Basketbal u Beogradu, Sportski klub Jugoslavija osnovao je odeljak za igru. Uvereni smo da će ova lepa igra steći mnogo pristalica među ljubiteljima lakih sportova.

Nakon toga reprezentacija naše države je postizala ogromne uspehe u ovom sportu na svetskim takmičenjima kao i Olimpijskim igrama, nova je medalja u nizu 2016. godine 21. avgusta Srbija je u finalu sa Amerikom osvojila srebrnu medalju u košarci, gde se pokazala kao iskusan i odličan tim koji zna da igra. Ova igra okuplja milijarde ljubitelja.

Za sve čari koja nam pruža košarka moramo zahvaliti čoveku koji je izmislio ovaj sport Džejmsu Nejsmitu koji je posle završene teologije po želji roditelja svoje interesovanje usmerio prema sportu. On je voleo sport i bavio se njime, postao je profesor fizičkog vaspitanja, stvorio je najbolju igru na svetu. Košarka je svima dostupna, sport nije skup, može se igrati sa drugima, lako se uči, pravila su jednostavna, zabavno je igrati, i svi vole da je igraju.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 23:46

Fiba izdala preporuke za povratak košarke

Fiba izdala preporuke za povratak košarke

Svetska košarkaška federacija (Fiba) objavila je preporuke, tačnije uputstva nacionalnim savezima za povratak košarkaših takmičenja prekinutih usled pandemije kovida 19, a koja su satavljena u saradnji sa uglednik lekarima i Svetskom zdravstvenom organiizacijom. Fiba je smernice objavila na tri jezika (engleskom, francuskom i španskom) a one se odnose prvenstveno na nacionalne federacije koje traže savete...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 26.Maj.2020, 23:42

MENJA KLUB: Reprezentativac Srbije ostaje u Španiji

MENJA KLUB: Reprezentativac Srbije ostaje u Španiji

Košarkaški reprezentativac Srbije Aleksa Avramović, raskinuo je saradnju sa Unikahom i odlazi se u Estudijantes.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Maj.2020, 22:34

ČEKA NAS VAŽAN SASTANAK: ABA liga prepuna nejasnoća!

ČEKA NAS VAŽAN SASTANAK: ABA liga prepuna nejasnoća!

Budućnost košarke u regiona najbitnija.. Đorđije Pavićević, predsednik Mornara iz Bara, rekao je da na narednom sastanku ABA lige važne odluke moraju biti donete. Naime, mnogo stvari oko sledeće sezone regionalnog takmičenja su ostale nejasne. - Ostalo je mnogo toga što tek treba precizirati. Pre svega, koliko će ABA liga naredne sezone imati članova, da li će biti proširenja. Takođe, ko će biti predstavnici ABA lige u Evrokupu. Čeka nas važan...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 26.Maj.2020, 22:08

PRE 18 GODINA SRBI SU PLAKALI U NOĆI BEZ SNA Ori je trojkom srušio šampionske snove Sakramenta sa Peđom i Divcem (VIDEO)

PRE 18 GODINA SRBI SU PLAKALI U NOĆI BEZ SNA Ori je trojkom srušio šampionske snove Sakramenta sa Peđom i Divcem (VIDEO)

Na današnji dan pre 18 godina mnogi ljubitelji košarke imali su tešku noć. Najpre nisu spacali jer su gledali četvrti meč finala NBA Zapada između Sakramenta...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Maj.2020, 20:43

Čović: Zvezda bi osvojila i ABA ligu i domaću ligu i ušla bi u Top 8

Prvi čovjek Crvene zvezde, Nebojša Čović, bio je gost RTS i govorio o stanju u evropskoj košarci.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 26.Maj.2020, 20:38

Čović samouveren: Zvezda bi osvojila i ABA ligu i domaću ligu i ušla bi u Top 8

Čović samouveren: Zvezda bi osvojila i ABA ligu i domaću ligu i ušla bi u Top 8

Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je o aktuelnoj situaciji u regionalnoj košarci kao i odluci Evrolige da poništi tekuću sezonu Predsednik Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović govorio je o aktuelnoj situaciji u regionalnoj košarci kao i odluci Evrolige da poništi tekuću sezonu.Evroliga i Evrokup se neće nastaviti, sezona je otkazana i neće biti šampiona, a čeka se odluka šta će biti sa ABA ligom i KLS.O svemu tome...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 26.Maj.2020, 19:41

Bivši reprezentativac smatra da nema nepravde prema Partizanu!

Bivši reprezentativac smatra da nema nepravde prema Partizanu!

Duško Savanović smatra da nije načinjena nepravda prema crno-belima.. Duško Savanović je gostujući zajedno sa Nebojšom Čovićem u emisiji "Oko" govorio o košarci i dešavanjima koja su pogodila Evropu. Evroliga je obustavila sva takmičenja, a na pitanje da li je Partizan najviše oštećen i da li je prema njemu načinjena nepravda, Savanović je rekao da - nije. "Svako će tumačiti kako želi....

Detaljnije >>