Evroliga
Evroliga

Evroliga je najjače i najvažnije klupsko profesionalno košarkaško takmičenje koje se igra u Evropi. U njemu učestvuje veliki broj klubova iz većine zemalja Evrope. Takmičenjem upravlja Uleb, a to je veliko udruženje evropskih profesionalnih liga. Klubovi iz Izraela čija je teritorija Azije takođe svake godine učestvuju u ovom takmičenju. U dosadašnjoj istoriji Evroliga je puno promenila kako sam koncept tako i sistem takmičenja.

U početku su najbolji timovi iz svih zemalja učestvovale i igrale u njoj. Tada je prvacima država bilo garantovano mesto, međutim sa velikim uplivom finansija i novca u sport i košarka je postala igra u kojoj je novac zauzeo bitno mesto. Iz tih razloga kvalitet se koncentrisao u finansijski jakim zemljama i veoma nadarenim. Zato su pojedine zemlje dobile i više od jednog predstavnika a u sadašnje vreme pojedini predstavnici na osnovu svojih dobrih sezona su potpisali ugovore sa Evroligom Liga koja broji ukupno 16 klubova.

Prvi deo takmičenja se igra po dvokružnom bod sistemu u trideset kola, osam najboljih timova iz prvog dela takmičenja prolaze u četvrtfinale i uparuju se po sistemima, četvrtfinale se igra u serijama na tri dobijene utakmice po formatu 2 2 1 a prednost domaćeg terena ima ekipa koja je ostvarila bolju poziciju i igru u prvom delu takmičenja. Pobednici serija se plasiraju na Fajnal for. Pobednik Fajnal fora dobija titulu prvaka Evrope. Svake godine se turnir održava u drugom gradu. Evroliga predstavlja najviši rang evropskog klupskog takmičenja u košarci. U okviru ove lige se takmiče najbolji evropski klubovi.

Evroliga je osnovana 1957. godine i od tada privlači sve više ljudi i novinara na svojim utakmicama. Ukupan broj ekipa koje se takmiče u regularnom delu sezone Evrolige je broj 24. U prvoj fazi takmičenja ekipe se dele na 4 grupe i šest timova. Nakon toga sledi faza Top 16 u kojoj su ekipe podeljene u dve grupe po osam ekipa. Najbolje 4 grupe iz obe ekipe nastavljaju sa daljim takmičenjem. Ta faza se naziva Top 8. Prva ekipa iz jedne grupe igra sa četvoroplasiranom ekipom iz druge i druga sa trećom ekipom. Posle završetka top 8 dolazimo do Fajnal four faze i polufinala Evrolige, i na kraju do samog finala Evrolige.

Top 8 se igra na tri dobijene utakmice dok se u polufinalu i finalu igra samo jedna utakmica. Ljubitelji košarke uvek sa nestrpljenjem očekuju otvaranje takmičenja u najkvalitetnijem klupskom takmičenju starog kontinenta. Novi ligaški format Evrolige je učinio da svi mečevi dobiju na mnogo većem značaju, i borba za bodove je još veća. Ove godine je organizovana najbolja Evroliga do sada, a format donosi i puno toga dobrog i lošeg za sobom. Na ispitu su svi timovi, igrači i njihova forma, a tako i sam sistem takmičenja.

Prema novom modelu koji je predstavljen u Barseloni Evroligu sada igra 16 klubova. 11 klubova su stalni učesnici, tri kluba su šampioni svojih zemalja, a preostala dva kluba su bili šampioni Evrokupa.

Evroliga je otkrila da će 11 stalnih učesnika biti klubovi koji imaju A licencu i to su: Anadolu Efes, Cska, Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuča, Makabi, Olimpijakos, Pao, Real Madrid i Žalgiris. Evrokup ima 24 tima od kojih će 21 obezbediti učešće i kroz domaća takmičenja, a preostala tri dobijaju specijalnu pozivnicu.
Evrokup se igra po istom sistemu i istim pravilima kao Evroliga.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Košarkaši Partizana dočekuju Baskoniju

Pred košarkašima Partizana je posljednje duplo kolo Evrolige u takmičarskoj sezoni 2023-24.

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024, 22:36

Detaljnije >>

Zvanično

Američki košarkaš Rodni Mekgruder više nije igrač Armanija, potvrdio je klub iz Milana. Mekgruder je ovog januara došao u redove „manekena“ kako bi im pomogao u borbi da se domognu plej-ofa, ali napušta tim samo šest kola pre kraja ligaškog dela takmičenja u Evroligi. Razlozi su lične priorde,...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Sferopulos poslao poruku navijačima: Potrebna nam je vaša podrška

Košarkaši Crvene zvezde obe utakmice duplog kola Evrolige igraju kod kuće, a trener Joanis Sferopulos je pozvao navijače da ih podrže.

Izvor: Sportal.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

ZVEZDA NACILJALA POJAČANJE! Blista ove sezone, a sada je na radaru crveno-belih

ZVEZDA NACILJALA POJAČANJE! Blista ove sezone, a sada je na radaru crveno-belih

Žele koloniju domaćih igrača.. Košarkaši Crvene zvezde su praktično završili svoju priču u Evroligi, te im sada ostaju obaveze u ABA ligi, ali su misli okrenute i ka sledećoj sezoni. Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, želja kluba sa Malog Kalemegdana su domaći igrači, Nikola Kalinić i Nikola Jović, a u fokusu je i jedan od bisera srpske košarke Nikola...

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Željko Obradović najavio sutrašnji meč protiv Baskonije: Ledej je u Americi, još uvek imamo šanse za Top 10

Košarkaši Partizana naredne tri utakmice u Evroligi igraju na svom terenu, a u najavi prve u tom nizu, protiv Baskonije u utorak (20.30),...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

TRENER ZVEZDE: PRED DUPLO KOLO EVROLIGE: ‘I pored povreda verujemo u pobede!’

‘Želim da pozovem sve naše navijače da dođu i učestvuju u ovim utakmicama i tako pomognu timu.’ Pred košarkašima Crvene zvezde je duplo kolo Evrolige, a očekuju ih dueli protiv Panatiakosa i Virtusa iz Bolonje. Prvo sledi utakmica protiv grčkog tima koja se igra u sredu od 20...

Izvor: HotSport.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Ivanović: Partizan ima posebne navijače

Košarkaši Partizana u utorak 19. marta od 20.30 u Evroligi dočekuju tim Baskonije.

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2024

Detaljnije >>