Jelena Janković
Jelena Janković

Jelena Janković poznatija svima kao Džej Džej je srpska teniserka rođena 28. februara 1985. godine u Beogradu. Njenu porodicu čine majka Snežana, otac Veselin, i braća Stefan i Marko.

U dosadašnjoj karijeri je zabeležila preko 600 pobeda i najveći broj trijumfa za reprezentaciju Srbije. Jedna je od tri teniserke koje su bile broj jedan i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.
Tenis je počela da trenira u Crvenoj Zvezdi sa devet godina. Sa jedanaest godina osvojila je državno prvenstvo u konkurenciji do 12 godina. Prvo je trenirala sa Acom Simićem, a zatim u Teniskoj akademiji Nika Boletijerija koji je trenirao svetski poznate teniserke sestre Vilijams, Mariju Šarapovu, Moniku Seleš.

Jelena živi u Dubajiu i od avgusta 2008. godine je provela 18 nedelja na prvom mestu Vta teniske rang liste. Kao treće dete u porodici tenis je zavolela kao dete i odmah se latila reketa. Pokazala se kao jedna od najboljih naših teniserki, pred njom je bila zagarantovana sjajna budućnost. Kao junior je osvojila Australian Open 2001. godine, a najveći uspeh kao profi teniserka joj je bilo finale Us open 2008. godine kada je teškom borbom poražena od Serene Vilijams. Jelena Janković je svoje prve korake načinila na Vta turnirima 2004. godine, te godine je osvojila svoju prvu Vta titulu u Budimpešti.

Jelena Janković usled velikih turnira i borbi ne želi da stalno razmišlja o tenisu, pa se u slobodno vreme bavi modom i dizajnom, pojavljuje se na društvenim događanjima, a i završila je ekonomiju u Beogradu. Bila je proglašena za najbolju teniserku na svetu i to je velika čast za zemlju Srbiju. Bilo je to vreme kada su se na svetskoj sceni tenisa pojavili veliki i brojni svetski teniseri, poput nje, Ane Ivanović, Novaka Đokovića, Nenada Zimonjića, i svi su imali pobede u svetu.
Imala je period kada je igrala nešto slabije, i pala je na osmo mesto svetske rang liste, posle toga je nastavila sa još jačom borbom i danas igra najbolje što može, druga je igračica u svetu s dobrim izgledima da ponovo postane prva jer je trenutno na listi Serena Vilijams ta koja dobija sve pobede. Karijera i uspeh Jelene Janković je klasičan i tipičan primer za uspeh tenisera iz bivše Jugoslavije. Uz mnogo talenta i podrške porodice i bez pravih uslova za treniranje postala je najbolja.
Osvajala je brojne turnire i sve svoje uspehe najviše zahvaljuje porodici, prvenstveno majci koja je i prati na putovanjima. Jelena igra desnom rukom i to dvoručni bekhend.

Jelena Janković je uspela da ostane po dve nedelje na Vta listi teniskoj dva puta kao najbolja i prva teniserka sveta, još uvek nije osvojila Grend slem turnir ali je dostigla polufinale Otvorenog prvenstva Australije kao i Otvorenog prvenstva Francuske, bila je jedna od najboljih na prvenstvu u Americi, zajedno sa Škotom Džejmijem Marijem osvojila je Vimbldon 2007. godine u konkurenciji mešovitih parova.

Jelena je poznata kao jedna od najkonstantnijih igračica jer je među najboljih deset na Vta listi bila više od četiri godine. Jedna je od samo tri teniserke koje su bile broj jedan na svim takmičenjima, kao i jedna od sedam koje su pobedile obe sestre Vilijams, na istom turniru.

Na terenu je ozbiljna i fokusirana a privatno je nasmejana i duhovita. Ona je divna, voli da uživa u malim stvarima i da sreću deli sa prijateljima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2017, 14:18

NOVA WTA LISTA: Sve naše igračice u Top 200 zabeležile veći ili manji pad (FOTO)

NOVA WTA LISTA:  Sve naše igračice u Top 200 zabeležile veći ili manji pad (FOTO)

Jelena Janković u odnosu na prošlu nedelju otišla 18 mesta niže.. Objavljena je najnovija WTA lista, na kojoj su naše najbolje teniserke zabeležile manji ili veći pad. Tako je nekadašnja. najbolja teniserka sveta Jelena Janković nastavila silaznom putanjom i sada je 138. - a na svetu, što je za čak 18 mesta njen slabiji plasman nego prošle nedelje. IZAŠLA JE NOVA ATP LISTA: Novak nije više na šestom mestu (FOTO). SVE JE LAKŠE UZ STEFANA:...

Detaljnije >>


Izvor: Sportske.net, 16.Okt.2017

Totalni krah - Nije lako naći Jelenu Janković na najnovijoj WTA listi...

Totalni krah - Nije lako naći Jelenu Janković na najnovijoj WTA listi...

Posle godina kojeje provela u svetskom teniskom vrhu, teško nam je da se naviknemo na ovu promenu.. Nekada najbolja teniserka sveta ove sezone je doživela pravi sunovrat na WTA listi.. Višemesečna kriza rezultata, praćena povredama dovela je do toga da je Jelena Janković na najnovijoj WTA listi tek na 136. poziciji!

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2017

WTA: Veliki pad Jelene Janković

WTA: Veliki pad Jelene Janković

Bivša najbolja teniserka sveta Jelena Janković nastavila je pad na WTA listi i sada je 138. na svetu, što je za čak 18 mesta slabiji plasman nego prošle nedelje, a za jedan korak nazadovala je i srpski broj jedan Aleksandra Krunić - na 54.. Slabiji plasman u odnosu na prošlu listu imaju i preostale dve srpske teniserke...

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 16.Okt.2017

Ogroman pad Jankovićeve na 136. mesto, Krunić ispred Šarapove!

Ogroman pad Jankovićeve na 136. mesto, Krunić ispred Šarapove!

Bivša najbolja teniserka sveta Jelena Janković nastavila je pad na WTA listi i sada je 136. na svetu, što je za čak 18...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2017

Pad Jankovićeve na 136. mjesto, Krunić ispred Šarapove

LONDON - Bivša najbolja teniserka svijeta Jelena Janković nastavila je pad na WTA listi i sada je 138. na svijetu, što je za čak 18 mjesta slabiji plasman nego prošle nedjelje, a za jedan korak nazadovala je i srpski broj jedan Aleksandra Krunić na 54.. Slabiji renking u odnosu na prošlu listu imaju i preostale dvije srpske teniserke iz Top200, Ivana Jorović je 195 (-1), a Nina Stojanović 197 (-7). Među 10 najboljih nije bilo pomijeranja, Simona Halep drugu nedelju...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2017

Ogroman pad Jankovićeve na 136. mesto

Ogroman pad Jankovićeve na 136. mesto

Bivša najbolja teniserka sveta Jelena Janković nastavila je pad na WTA listi i sada je 138. na svetu, što je za čak 18 mesta slabiji plasman nego prošle nedelje, a za jedan korak nazadovala je i srpski broj jedan Aleksandra Krunić na 54.. Slabiji renking u odnosu na prošlu listu imaju i preostale dve srpske teniserke iz Top200, Ivana Jorović je 195 (-1), a Nina Stojanović 197 (-7). Među 10 najboljih nije bilo pomeranja, Simona Halep drugu nedelju zaredom je prva,...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 16.Okt.2017

Veliki pad Jelene Janković na VTA listi

Veliki pad Jelene Janković na VTA listi

Bivša najbolja teniserka sveta Jelena Janković nastavila je pad na VTA listi i sada je 136. na svetu, što je za čak 18 mesta slabiji plasman nego prošle nedelje, a za jedan korak nazadovala je i srpski broj jedan Aleksandra Krunić na 54. Slabiji renking u odnosu na prošlu listu imaju i preostale dve srpske teniserke iz Top 200, Ivana Jorović je 195 (-1), a Nina Stojanović 197 (-7).Među 10 najboljih nije...

Detaljnije >>