Jelena Janković
Jelena Janković

Jelena Janković poznatija svima kao Džej Džej je srpska teniserka rođena 28. februara 1985. godine u Beogradu. Njenu porodicu čine majka Snežana, otac Veselin, i braća Stefan i Marko.

U dosadašnjoj karijeri je zabeležila preko 600 pobeda i najveći broj trijumfa za reprezentaciju Srbije. Jedna je od tri teniserke koje su bile broj jedan i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.
Tenis je počela da trenira u Crvenoj Zvezdi sa devet godina. Sa jedanaest godina osvojila je državno prvenstvo u konkurenciji do 12 godina. Prvo je trenirala sa Acom Simićem, a zatim u Teniskoj akademiji Nika Boletijerija koji je trenirao svetski poznate teniserke sestre Vilijams, Mariju Šarapovu, Moniku Seleš.

Jelena živi u Dubajiu i od avgusta 2008. godine je provela 18 nedelja na prvom mestu Vta teniske rang liste. Kao treće dete u porodici tenis je zavolela kao dete i odmah se latila reketa. Pokazala se kao jedna od najboljih naših teniserki, pred njom je bila zagarantovana sjajna budućnost. Kao junior je osvojila Australian Open 2001. godine, a najveći uspeh kao profi teniserka joj je bilo finale Us open 2008. godine kada je teškom borbom poražena od Serene Vilijams. Jelena Janković je svoje prve korake načinila na Vta turnirima 2004. godine, te godine je osvojila svoju prvu Vta titulu u Budimpešti.

Jelena Janković usled velikih turnira i borbi ne želi da stalno razmišlja o tenisu, pa se u slobodno vreme bavi modom i dizajnom, pojavljuje se na društvenim događanjima, a i završila je ekonomiju u Beogradu. Bila je proglašena za najbolju teniserku na svetu i to je velika čast za zemlju Srbiju. Bilo je to vreme kada su se na svetskoj sceni tenisa pojavili veliki i brojni svetski teniseri, poput nje, Ane Ivanović, Novaka Đokovića, Nenada Zimonjića, i svi su imali pobede u svetu.
Imala je period kada je igrala nešto slabije, i pala je na osmo mesto svetske rang liste, posle toga je nastavila sa još jačom borbom i danas igra najbolje što može, druga je igračica u svetu s dobrim izgledima da ponovo postane prva jer je trenutno na listi Serena Vilijams ta koja dobija sve pobede. Karijera i uspeh Jelene Janković je klasičan i tipičan primer za uspeh tenisera iz bivše Jugoslavije. Uz mnogo talenta i podrške porodice i bez pravih uslova za treniranje postala je najbolja.
Osvajala je brojne turnire i sve svoje uspehe najviše zahvaljuje porodici, prvenstveno majci koja je i prati na putovanjima. Jelena igra desnom rukom i to dvoručni bekhend.

Jelena Janković je uspela da ostane po dve nedelje na Vta listi teniskoj dva puta kao najbolja i prva teniserka sveta, još uvek nije osvojila Grend slem turnir ali je dostigla polufinale Otvorenog prvenstva Australije kao i Otvorenog prvenstva Francuske, bila je jedna od najboljih na prvenstvu u Americi, zajedno sa Škotom Džejmijem Marijem osvojila je Vimbldon 2007. godine u konkurenciji mešovitih parova.

Jelena je poznata kao jedna od najkonstantnijih igračica jer je među najboljih deset na Vta listi bila više od četiri godine. Jedna je od samo tri teniserke koje su bile broj jedan na svim takmičenjima, kao i jedna od sedam koje su pobedile obe sestre Vilijams, na istom turniru.

Na terenu je ozbiljna i fokusirana a privatno je nasmejana i duhovita. Ona je divna, voli da uživa u malim stvarima i da sreću deli sa prijateljima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Svi pričaju o transformaciji Jelene Janković! Ne liči više na sebe: Samo frizuru da joj vidite (FOTO)

Svi pričaju o transformaciji Jelene Janković! Ne liči više na sebe: Samo frizuru da joj vidite (FOTO)

Ćerka Jelene Janković za sada je skrivena od pogleda javnosti

Izvor: Story, 04.Mar.2024, 19:03

Detaljnije >>

Bosiljčić na crvenom tepihu sa stvarnom i filmskom suprugom: Jelena i Sloboda ukrale pažnju zbog onoga što nose na sebi

Bosiljčić na crvenom tepihu sa stvarnom i filmskom suprugom: Jelena i Sloboda ukrale pažnju zbog onoga što nose na sebi

Publika je čekala ovaj trenutak.. Večeras je u okviru 52. izdanja FEST-a održana premijera domaćeg filma "Jorgovani", režisira Siniše Cvetića, koji je spojio Slobodu Mićalović i Ivana Bosiljčića. Mnoge poznate ličnosti došle su kako bi prisustvovale premijeri pomenutog ostvarenja, između ostalog i Nenad Okanović, Vahid Džanković, Isidora Janković....

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2024, 22:05

Detaljnije >>

Nakon 3,5 godine procurila fotografija slavne Jelene Janković

Jelena Janković je godinama važila za jednu od najvećih zvijezda svjetskog tenisa, a 2008. je igrala finale US Opena i bila broj jedan na WTA rang listi.

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2024

Detaljnije >>

Prve fotografije svadbenog veselja Jelene i Slobe Radanovića: Sve pršti od luksuza i elegancije!

Dragana Janković | utorak, 20. februar 2024. 18:30h Nakon što su se zakleli na večnu ljubav i vernost jedno drugom pred Bogom i u opštini, Jelena i Sloba Radanović su tek sada rešili da organizuju svadbeno veselje. ...

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Feb.2024, 21:30

Detaljnije >>

KADA SNIMANJE POSTANE INDUSTRIJA SVI RADIMO BRZO I POVRŠNO Slobodan Beštić: Vidimo poznatog glumca u nekoj TV seriji ali nismo više ni sigurni koji naslov gledamo

Prvak drame Narodnog pozorišta Slobodan Beštić u drugoj sezoni serije “Azbuka našeg života” Jelene Bajić Jočić igra sociologa...

Izvor: Blic, 16.Feb.2024, 19:58

Detaljnije >>

Promovisana knjiga „Putovanje života“ Bratislava Todorovića

LESKOVAC. U Leskovačkom kulturnom centru održana je promociju knjige „Putovanje života“, autora Bratislava Todorovića. Na promociji su govorili, prof. Mare Karanfilović recenzent, Jelena Janković, predsednica Udruženja pisaca Leskovac, Snežana Janković pesnikinja, kao i sam autor. U muzičkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole. Bratislav Todorović (Leskovac, 1972) je pesnik, pripovedač, romansijer. Objavio zbirke poezije: „Rapsodija mladosti“...

Izvor: JUGpress.com, 18.Jan.2024, 09:32

Detaljnije >>