Vladimir Putin
Vladimir Putin

Vladimir Putin u Beogradu

Vladimir Putin je najpopularniji strani lider u Srbiji, zbog principijelnog stava Rusije o odbrani suvereniteta države Srbije.
Proglašen je za počasnog građanina više mesta i gradova u Srbiji među kojima su Sombor, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Svilajnac, Požarevac, Apatin, Sombor, Vrbas, Kosovska Mitrovica. Vladimir Putin je prvu zvaničnu posetu Srbiji i Beogradu imao 2007. godine, kada je obišao više kulturnih i značajnih znamenja.

Pri poseti hramu Svetog Save patrijarh Irinej mu je po predlogu Srpske pravoslavne crkve uručio i dodelio orden Svetog Save prvog reda, najviše crkveno odlikovanje u znaku zahvalnosti za ljubav i podršku koju Vladimir Putin ulaže u srpski narod.
Orden je uručen 23. marta 2011. godine.

Druga zvanična poseta Vladimira Putina Srbiji je nastavljena 16. oktobra 2014. godine, prilikom državne posete povodom 70. godina od oslobođenja Beograda i 100. godina od početka prvog svetskog rata.
Potpisani su sporazumi o vojno-tehničkoj saradnji, sporazum sa Ruskom železnicom o rekonstrukciji železnice Srbije, memorandum o električnom snadbevanju, i sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka, kao i sporazum o razmeni podataka o carini robe, sporazum o imunitetu Srpsko-Ruskog humanitarnog centra i sporazum o saradnji kulturno informativnih centara.

Odlikovan je ordenom Republike Srbije prvog stepena, orden mu je svečano uručen u znaku uvažavanja i ljubavi srpskog naroda prema ruskom. Kao znak velikog poštovanja i bratske ljubavi Vladimir Putin je prilikom ove posete sa svojim zvaničnicima Srbiji i Beogradu doneo srpske ikone, i blago koje je čuvano u Ruskim manastirima, za koje se veruje da pripada dinastiji Karađorđević.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 21.Okt.2019, 08:11

CNN OPLEO PO TRAMPU: On se povlači iz sirijske jednačine, a Putin ima plan kako da reši konflikt! (VIDEO)

CNN OPLEO PO TRAMPU: On se povlači iz sirijske jednačine, a Putin ima plan kako da reši konflikt! (VIDEO)

Budućnost Sirije u velikoj meri odrediće predstojeći sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa i ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako piše CNN, za razliku od SAD, ima plan.

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 21.Okt.2019, 01:00

Si-En-En: Putin za razliku od Trampa ima plan za rešavanje "sirijske jednačine"

Budućnost Sirije u velikoj meri odrediće predstojeći sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina koji, kako piše CNN, za razliku od SAD, ima plan.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 21.Okt.2019, 00:34

Putin i Erdogan nastavljaju razgovore kako bi rešili situaciju u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan nastaviće direktne kontakte u vezi sa turskom vojnom operacijom u Siriji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 20.Okt.2019, 11:12

Američki vojnici iz Sirije idu u Irak, povlače se i kurdske snage

Američki vojnici iz Sirije idu u Irak, povlače se i kurdske snage

Američke snage povukle su se u nedelju iz svoje najveće baze u Siriji, dok je sekretar za odbranu Mark Esper najavio da će svi vojnici, koji napuste tu zemlju, biti raspoređeni na zapadu Iraka i nastaviti da sprovode anti-terorističke operacije protiv Islamske države u regionu. Esper je rekao da će više od 700 vojnika biti premešteno u Irak i da se neće uskoro vraćati u Sjedinjene Države, kao što je to nagovestio predsednik Donald Tramp.  Šef Pentagona nije isključio mogućnost...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Okt.2019

Razgovor Putina i Merkelove o situaciji u Ukrajini, Siriji i Libiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini, Siriji i Libiji.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Okt.2019, 21:36

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MEDVEDEVIM: Srbi i Rusi snaga protiv falsifikovanja istorije; Susret sa Putinom u Sočiju

VUČIĆ POSLE SASTANKA SA MEDVEDEVIM:  Srbi i Rusi snaga protiv falsifikovanja istorije; Susret sa Putinom u Sočiju

Predsednik Srbije zahvalio je večeras premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.Ruski...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Okt.2019

Merkelova i Putin razgovarali o Ukrajini, Siriji i Libiji


					Merkelova i Putin razgovarali o Ukrajini, Siriji i Libiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o situaciji u Ukrajini, Siriji i Libiji, saopštili su Kremlj i kabinet kancelarke, a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).. Telefonski razgovor zvaničnika bio je fokusiran na pripreme za takozvani "normandijski sastanak", izjavio je portparol nemačke kancelarke Štefen...

Detaljnije >>