Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banja Luci.
Završio je osnovnu školu u Laktašima, a srednju školu u Banja Luci. Diplomirao je na fakultetu političkih nauka, na univerzitetu u Beogradu. U periodu od 1986. godine do 1990. godine kao najmlađi funkcioner SFRJ, izuzetno je uspešno obavljao više važnih funkcija u opštini Laktaši, pored svega i funkciju predsednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u parlament BiH na listi saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine. U Narodnu skupštinu Republiku Srpske kao poslanik je ponovo izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije 1998. godine biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske.

Ovu funkciju je obavljao do januara 2001. godine. Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost je obavljao do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske. Treći put je postao predsednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH. Dužnost predsednika obavlja sve do oktobra 2010. godine kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine. Nakon pobede na opštim izborima u BiH 12. oktobra 2014. godine izabran je po drugi put na dužnost predsednika Republike Srpske. Milorad Dodik je dobitnik više priznanja i nagrada, kao i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske federacije za izvanredan doprinos i unapređenju rusko-srpske saradnje.

Srpska Pravoslavna Crkva ga je odlikovala ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je dugogodišnji sportski istaknuti radnik, više od deset godina je bio predsednik KK Igokea čiji je jedan od osnivača, a KK Partizan iz Beograda mu je dodelio titulu počasnog predsednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje dece, ima i unuke sa kojima rado šeta. Prema podacima iz 2002. godine Dodik je imao stan od 75 metara kvadratnih u Laktašima, vredan 30.000 km, dva stana od po 77 metara kvadratnih u Beogradu, automobil vredan 30.000 km, a bio je i vlasnik porodičnog nasleđa vrednog 200.000 km. Prijavio je i da je vlasnik deonica u raznim preduzećima, prijavio je i da njegova supruga ima nasleđe u vrednosti 50.000 km.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uručio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nagradu međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2013. godinu, a koje se dodeljuje u koordinaciji Ruske pravoslavne crkve i Kabineta predsednika Ruske Federacije, radi odavanja priznanja za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanje hrišćanskih vrednosti u društvu. Orden svetog vladike Nikolaja koji dodeljuje eparhija valjevska dobio je 3. maja 2015. godine.

Predsednik SNSD Milorad Dodik je ostvario ubedljivu i veličanstvenu pobedu opet na lokalnim izborima u Republici Srpskoj oktobra 2016. godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Dodik i Cvijanovićeva sa Orbanom u Ankari

ANKARA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastali su se danas u Ankari sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2023, 18:49

Detaljnije >>

Cvijanovićevu i Dodika dočekao Čavušoglu

ANKARA - Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i predsjednik Republike Srpske Milorad...

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2023, 16:43

Detaljnije >>

Dodikovo prisustvo inauguraciji međunarodna satisfakcija

BANJALUKA - Generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović izjavio je da prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada...

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2023, 14:05

Detaljnije >>

Dodik i Cvijanović na inaguraciji predsednika Turske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovaće...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2023, 08:43

Detaljnije >>

Dodik i Cvijanović na inauguraciji predsjednika Turske

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka...

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jun.2023, 07:55

Detaljnije >>

Dodik najavio da će NSRS usvojiti rezoluciju o zaštiti Srba na KiM

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u Narodnoj skupštini RS-a (NSRS) biti usvojena rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2023, 21:27

Detaljnije >>

Cvijanovićeva: Na Dodika su, prije Bećirovića, nasrtali i mnogo veći kapitalci

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je Srni da su posljednji istupi Denisa Bećirovića...

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2023

Detaljnije >>