Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banja Luci.
Završio je osnovnu školu u Laktašima, a srednju školu u Banja Luci. Diplomirao je na fakultetu političkih nauka, na univerzitetu u Beogradu. U periodu od 1986. godine do 1990. godine kao najmlađi funkcioner SFRJ, izuzetno je uspešno obavljao više važnih funkcija u opštini Laktaši, pored svega i funkciju predsednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u parlament BiH na listi saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine. U Narodnu skupštinu Republiku Srpske kao poslanik je ponovo izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije 1998. godine biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske.

Ovu funkciju je obavljao do januara 2001. godine. Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost je obavljao do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske. Treći put je postao predsednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH. Dužnost predsednika obavlja sve do oktobra 2010. godine kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine. Nakon pobede na opštim izborima u BiH 12. oktobra 2014. godine izabran je po drugi put na dužnost predsednika Republike Srpske. Milorad Dodik je dobitnik više priznanja i nagrada, kao i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske federacije za izvanredan doprinos i unapređenju rusko-srpske saradnje.

Srpska Pravoslavna Crkva ga je odlikovala ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je dugogodišnji sportski istaknuti radnik, više od deset godina je bio predsednik KK Igokea čiji je jedan od osnivača, a KK Partizan iz Beograda mu je dodelio titulu počasnog predsednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje dece, ima i unuke sa kojima rado šeta. Prema podacima iz 2002. godine Dodik je imao stan od 75 metara kvadratnih u Laktašima, vredan 30.000 km, dva stana od po 77 metara kvadratnih u Beogradu, automobil vredan 30.000 km, a bio je i vlasnik porodičnog nasleđa vrednog 200.000 km. Prijavio je i da je vlasnik deonica u raznim preduzećima, prijavio je i da njegova supruga ima nasleđe u vrednosti 50.000 km.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uručio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nagradu međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2013. godinu, a koje se dodeljuje u koordinaciji Ruske pravoslavne crkve i Kabineta predsednika Ruske Federacije, radi odavanja priznanja za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanje hrišćanskih vrednosti u društvu. Orden svetog vladike Nikolaja koji dodeljuje eparhija valjevska dobio je 3. maja 2015. godine.

Predsednik SNSD Milorad Dodik je ostvario ubedljivu i veličanstvenu pobedu opet na lokalnim izborima u Republici Srpskoj oktobra 2016. godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2021, 13:20

Dodik: Srpski poslanici neće prisustvovati sednici Predstavničkog doma BiH

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da srpski poslanici neće prisustvovati sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u ponedeljak.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Sep.2021, 13:03

Dodik: Srpski poslanici neće prisustvovati sutrašnjoj sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da srpski poslanici neće sutra prisustvovati sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Sep.2021, 12:12

Ima li razlike između srpske opozicije i vlasti u odnosu na genocid u Srebrenici?

Ima li razlike između srpske opozicije i vlasti u odnosu na genocid u Srebrenici?

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kakav je odnos srpske opozicije prema susednim država u regionu. Sagovornici su bili Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije, i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Sep.2021, 22:04

Milorad Dodik: Srpski poslanici će bojkotovati rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Srpski poslanici neće učestvovati u radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koji...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Sep.2021

Novak Đoković i Milorad Dodik zapevali hit Halida Bešlića na SVADBI SRPSKOG OLIMPIJCA

Najbolji srpski teniser Novak Đoković gost je danas na svadbi Nemanje Majdova.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2021

SVE SE TRESLO: Novak i Milorad Dodik pevaju poznati MEGAHIT na svadbi srpskog olimpijca! (VIDEO)

SVE SE TRESLO: Novak i Milorad Dodik pevaju poznati MEGAHIT na svadbi srpskog olimpijca! (VIDEO)

Veselo.. Najbolji teniser sveta Novak Đoković se posle poraza u finalu US opena odmara u Bosni i Hercegovini. Prvi reket planete danas je na Sokocu prisustvovao svadbi srpskog džudiste i olimpijca Nemanje Majdova, u društvu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. Njih trojica su uglas zapevali pesmu "Romanija", koju izvodi Halid Bešlić, a Nole i Milorad Dodik su se "utrkivali" ko će biti glasniji u veselju. Svadba srpskog džudiste, koji je rođen...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Sep.2021

Dodik: Niko od Srba neće ići na sjednicu Predstavničkog doma

SOKOLAC - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da niko od Srba u ponedjeljak, 20. septembra neće ići na sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Detaljnije >>