Milorad Dodik
Milorad Dodik

Milorad Dodik je rođen 12. marta 1959. godine u Banja Luci.
Završio je osnovnu školu u Laktašima, a srednju školu u Banja Luci. Diplomirao je na fakultetu političkih nauka, na univerzitetu u Beogradu. U periodu od 1986. godine do 1990. godine kao najmlađi funkcioner SFRJ, izuzetno je uspešno obavljao više važnih funkcija u opštini Laktaši, pored svega i funkciju predsednika IO SO Laktaši.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine izabran je u parlament BiH na listi saveza reformskih snaga. Zbog neslaganja sa tadašnjom vladajućom strukturom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, formirao je klub nezavisnih poslanika, koji je 1996. godine bio okosnica za formiranje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, čiji je predsednik od osnivanja 1996. godine. U Narodnu skupštinu Republiku Srpske kao poslanik je ponovo izabran 1997. godine, a godinu dana kasnije 1998. godine biva izabran za predsednika Vlade Republike Srpske.

Ovu funkciju je obavljao do januara 2001. godine. Za narodnog poslanika SNSD ponovo je izabran 2002. godine, i tu dužnost je obavljao do 2006. godine, kada u februaru po drugi put preuzima dužnost predsednika Vlade Republike Srpske. Treći put je postao predsednik Vlade Republike Srpske u decembru iste godine, nakon što je stranka na čijem je čelu ubedljivo pobedila na opštim izborima u BiH. Dužnost predsednika obavlja sve do oktobra 2010. godine kada dobija uverljivu podršku i poverenje birača, i biva izabran za predsednika Republike Srpske.

Svečani čin inauguracije predsednika Republike Srpske obavljen je 15. novembra 2010. godine. Nakon pobede na opštim izborima u BiH 12. oktobra 2014. godine izabran je po drugi put na dužnost predsednika Republike Srpske. Milorad Dodik je dobitnik više priznanja i nagrada, kao i odlikovanja, od kojih su najvažniji Orden Nemanjića, Orden Republike Srpske na lenti, Orden Petra Velikog sa lentom, koji dodeljuje nacionalni odbor za društvena priznanja Ruske federacije za izvanredan doprinos i unapređenju rusko-srpske saradnje.

Srpska Pravoslavna Crkva ga je odlikovala ordenom Svetog Save prvog reda, a Jerusalimski patrijarh mu je dodelio Sveti krst čuvara Hristovog groba. Počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj. Milorad Dodik je dugogodišnji sportski istaknuti radnik, više od deset godina je bio predsednik KK Igokea čiji je jedan od osnivača, a KK Partizan iz Beograda mu je dodelio titulu počasnog predsednika kluba.

Oženjen je, otac dvoje dece, ima i unuke sa kojima rado šeta. Prema podacima iz 2002. godine Dodik je imao stan od 75 metara kvadratnih u Laktašima, vredan 30.000 km, dva stana od po 77 metara kvadratnih u Beogradu, automobil vredan 30.000 km, a bio je i vlasnik porodičnog nasleđa vrednog 200.000 km. Prijavio je i da je vlasnik deonica u raznim preduzećima, prijavio je i da njegova supruga ima nasleđe u vrednosti 50.000 km.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril uručio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku nagradu međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda za 2013. godinu, a koje se dodeljuje u koordinaciji Ruske pravoslavne crkve i Kabineta predsednika Ruske Federacije, radi odavanja priznanja za istaknutu delatnost na jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i jačanje hrišćanskih vrednosti u društvu. Orden svetog vladike Nikolaja koji dodeljuje eparhija valjevska dobio je 3. maja 2015. godine.

Predsednik SNSD Milorad Dodik je ostvario ubedljivu i veličanstvenu pobedu opet na lokalnim izborima u Republici Srpskoj oktobra 2016. godine.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2022, 20:16

Dodik čestitao Orbanu na položenoj zakletvi za premijera

BANJALUKA - Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, uputio je čestitku Viktoru Orbanu povodom polaganja zakletve za premijera, četvrti put zaredom na toj poziciji.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2022, 17:59

Od Dodika pred izbore po 50 evra: 'Potrošiti nije problem'

Od Dodika pred izbore po 50 evra: Potrošiti nije problem

"Predizborna kupovina birača", to je za neke Banjalučane koji su govorili za Radio Slobodna Evropa (RSE), motiv poklona koji im stiže četiri mjeseca uoči opštih izbora u BiH.  Naime, najavljeno je da će mladi do 30 godina, demobilisani borci...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 17:25

Dodik: Politička situacija u RS stabilna, za razliku od stanja u BiH

Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je ekonomska...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Maj.2022, 16:46

"Čuo sam da je dobro rodilo": Dodik poručio da se traži model za stabilizaciju cene hleba

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je da se traži model da cena hleba ne ode visoko, da se stabilizuje do kraja godine na određenom niovu i pokuša održati snabevenost tržišta do nove žetve.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Maj.2022, 16:02

"Podrška zajedničkim kandidatima": Dodik tvrdi da je vladajuća koalicija SPREMNA ZA IZBORE

Vladajuća koalicija opredeljena za podršku zajedničkim kandidatima za pojedinačne funkcije za predstojeće opšte izbore, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2022, 15:28

Vladajuća koalicija ide sa zajedničkim kandidatima

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije da je opredjeljenje da se ide sa zajedničkim kandidatima...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Maj.2022, 21:04

Novi verbalni obračun Dodika i Trivićeve: "Nije izdržala nijedan dan"

BANJALUKA - Marinika Tepić Republike Srpske nije izdržala nijedan dan, izjavio je Milorad Dodik, lider SNSD-a, aludirajući na Jelenu...

Detaljnije >>