Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 17.Feb.2019, 21:49

Primite nazad svojih 800 džihadista

Primite nazad svojih 800 džihadista

Predsednik SAD Donald Tramp je poručio Evropskoj uniji da mora da primi svojih 800 boraca iz redova Islamske države (Isis), koji su zarobljeni u...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 17.Feb.2019, 18:52

TRAMP SE DOVIJA NA SVE NAČINE DA IZGRADI ZID: Ako Kongres glasa protiv vanrednog stanja, predsednik ulaže VETO

TRAMP SE DOVIJA NA SVE NAČINE DA IZGRADI ZID: Ako Kongres glasa protiv vanrednog stanja, predsednik ulaže VETO

Predsednik SAD Donald Tramp spreman je da prvi put upotrebi veto, ako Kongres bude protiv njegove objave...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2019, 18:32

Bela kuća nagovestila Trampov veto na neodobravanje vanrednog stanja u Kongresu

Bela kuća nagovestila je danas da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da uloži prvi veto u svom mandatu, ako Kongres ne odobri njegovu deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja duž američko-meksičke granice.. Savetnik u Beloj kući Stiven Miler rekao je za Foks njuz da će "predsednik zaštititi svoju deklaraciju o vanrednom stanju". Upitan da li to znači da će Tramp uložiti veto na eventualnu odluku Kongresa, Miler je kazao da će on "garantovano zaštititi...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 17.Feb.2019, 18:28

Bela kuća nagovestila Trampov veto na neodobravanje vanrednog stanja u Kongresu

Bela kuća nagovestila Trampov veto na neodobravanje vanrednog stanja u Kongresu

Bela kuća nagovestila je danas da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da uloži prvi veto u svom mandatu ako Kongres ne odobri njegovu deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja duž američko-meksičke granice.Savetnik u Beloj kući Stiven Miler rekao je za Foks njuz da će "predsednik zaštititi svoju deklaraciju o vanrednom stanju".Upitan da li to znači da će Tramp uložiti veto na eventualnu odluku Kongresa, Miler je kazao da će on "garantovano zaštititi svoju deklaraciju...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Feb.2019, 18:18

"Tramp će upotrebiti veto ako Kongres glasa protiv zida"

Tramp će upotrebiti veto ako Kongres glasa protiv zida

Predsednik SAD Donald Tramp spreman je da prvi put upotrebi veto, ako Kongres bude protiv njegove objave vanrednog stanja duž granice s Meksikom.. To je izjavio visoki Trampov savetnik Stiven Miler za TV Foks. "On će zaštiti svoju objavu vanrednog stanja", rekao je Miler na pitanje da li će Tramp upotrebiti veto ako Kongres ne podrži njegovu odluku, prenosi Asošiejted pres. Tramp je vanredno stranje na granici s Meksikom objavio u petak sa željom da izbegne...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Feb.2019, 18:12

Bela kuća nagovestila Trampov veto na neodobravanje vanrednog stanja u Kongresu


					Bela kuća nagovestila Trampov veto na neodobravanje vanrednog stanja u Kongresu

Bela kuća nagovestila je danas da je predsednik SAD Donald Tramp spreman da uloži prvi veto u svom mandatu ako Kongres ne odobri njegovu deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja duž američko-meksičke granice.. Savetnik u Beloj kući Stiven Miler rekao je za Foks njuz da će "predsednik zaštititi svoju deklaraciju o vanrednom stanju". Upitan da li to znači da će Tramp uložiti veto na eventualnu odluku Kongresa, Miler je kazao da će on "garantovano zaštititi...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Feb.2019, 18:09

Tramp će upotrebiti veto ako Kongres glasa protiv zida

Tramp će upotrebiti veto ako Kongres glasa protiv zida

Predsednik SAD Donald Tramp spreman je da prvi put upotrebi veto, ako Kongres bude protiv njegove objave vanrednog stanja duž granice sa Meksikom, izjavio je visoki Trampov savetnik Stiven Miler za televiziju "Foks". "On će zaštiti svoju objavu vanrednog stanja", rekao je Stiven Miler na pitanje da li će Tramp upotrebiti veto ako Kongres ne podrži njegovu odluku, prenosi AP.Tramp je vanredno stanje na granici...

Detaljnije >>