Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2018, 20:23

Tramp pogrdno komentarisao restoran koji je izbacio portparolku Bele kuće


					Tramp pogrdno komentarisao restoran koji je izbacio portparolku Bele kuće

Predsednik SAD Donald Tramp na pogrdan način je danas komentarisao restoran u gradu Leksington, u američkoj državi Virdžinija, koji je odbio da usluži portparolku Bele kuće Saru Hakabi Sanders..  "Restoran 'Red hen' treba da se usredsedi na čišćenje svojih prljavih nadstrešnica, vrata i prozora (kojima je jako potrebno farbanje), a ne na odbijanje da usluže finu osobu poput Sare Hakabi Sanders", naveo je Tramp na društvenoj mreži Tviter (Twitter). Dodao je:...

Detaljnije >>


Izvor: VOA, 25.Jun.2018, 17:40

Mogu li zvaničnici Bele kuće da jedu na miru u javnosti?

Mogu li zvaničnici Bele kuće da jedu na miru u javnosti?

Predsednik Donald Tramp kritikovao je vlasnike restorana u Virdžiniji koji su portparolku Bele kuće Saru Hakabi Sanders zamolili da napusti lokal,  jer zastupa Trampovu politiku. Sanders je večerala sa suprugom i prijateljima u petak uveče u restoranu “Crvena kokoška“ u Leksingtonu u Virdžiniji. Vlasnica restorana Stefani Vilkinson zamolila je Sandersovu i ljude sa njom da napuste lokal pre nego što su naručili glavno jelo. Vilkinson je izjavila za “Vašington Post” da je Sandersovoj...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Jun.2018, 17:30

Peking se nada da će SAD pošteno tretirati kineske investicije


					Peking se nada da će SAD pošteno tretirati kineske investicije

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog medijskih navoda da američki predsednik Donald Tramp nastoji da spreči kineske investicije u SAD, pozivajući Vašington da obezbedi "dobro, fer i predvidljivo" okruženje za kineske kompanije.. "Nadamo se da će američka strana sagledati poslovne aktivnosti tih (kineskih) kompanija na objektivan način i obezbediti kineskim...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 25.Jun.2018, 17:09

Tramp vređao restoran koji je odbio da usluži Saru Sanders

Tramp vređao restoran koji je odbio da usluži Saru Sanders

Predsednik SAD Donald Tramp na pogrdan način je komentarisao restoran u gradu Leksington, u američkoj državi Virdžinija, koji je odbio da usluži portparolku Bele kuće Saru Hakabi Sanders.. "Restoran 'Red hen' treba da se usredsedi na čišćenje svojih prljavih nadstrešnica, vrata i prozora (kojima je jako potrebno farbanje), a ne na odbijanje da usluže finu osobu poput Sare Hakabi Sanders", naveo je Tramp na društvenoj mreži Tviter. Dodao je: "Uvek sam imao...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 25.Jun.2018, 13:59

Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD

Havijeru Solani zabranjen ulazak u SAD

Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju Havijeru Solani, bivšem generalnom sekretaru NATO-a i nekadašnjem španskom ministru spoljnih poslova, nakon što je putovao u Iran, jednu od zemalja koju je predsednik SAD Donald Tramp stavio na svoju "crnu listu".. Solani, koji je trebalo da održi govor u Institutu Brukings u Vašingtonu, odbijena je američka viza elektronskim sistemom autorizacije "zbog posete neprijateljskoj državi", piše španski list "Pais".

Detaljnije >>

Izvor: Deutsche Welle, 25.Jun.2018, 12:42

Tramp i Putin u tročetvrtinskom taktu

Na marginama samita NATO sredinom jula u Briselu, predsednici Donald Tramp i Vladimir Putin mogli bi da...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 25.Jun.2018, 11:59

Azijske berze nastavljaju negativni niz

Azijske berze nastavljaju negativni niz

TOKIO, Azijski indeksi pali su i na početku nove nedjelje zbog strahova od trgovinskog rata. MSCI Asia Pacific Index je novu nedjelju otvorio padom od 0,2 posto. Prošle nedjelje je korigiran 1 posto što je njegov najveći nedjeljni pad u posljednja tri mjeseca. Shanghai Composite Index je protekle nedjelje potonuo 3,7 posto nakon što je Trump najavio novu seriju carinskih tarifa na kineski izvoz u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Analitičari kažu kako je protekle nedjelje uvjerio investitore...

Detaljnije >>