Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 28.Maj.2020, 18:00

POSLE KRITIKA JAVNOSTI Tramp se oglasio na Tviteru: Postignut je tužan rekord od 100.000 umrlih

Američki predsednik Donald Tramp je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Tviter objavio da je u SAD od virusa korona umrlo 100.000 ljudi.

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 28.Maj.2020, 17:36

Tramp: Postignut tužan rekord od 100.000 umrlih

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži Twitter objavio da je u SAD od virusa korona umrlo 100.000 ljudi.

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 28.Maj.2020, 17:15

Tramp potpisuje uredbu o društvenim medijima

Tramp potpisuje uredbu o društvenim medijima

Predsednik Donald Tramp planira da u četvrtak potpiše uredbu o ograničavanju zaštite društvenih mreža od tužbi, dva dana nakon što je kritikovao Tviter, zato što je pozvao korisnike da provere činjenice iznete u dva njegova tvita, prenosi agencija Asošijeted pres. Predloženom uredbom nalaže se agencijama, među kojima su Federalna komisija za komunikacije i Federalna trgovinska komisija da razmotre da li mogu da uvedu nova pravila za društvene mreže - mada eksperti sumnjaju da mnogo...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 11:39

Tramp zatvara društvene mreže?

Tramp zatvara društvene mreže?

Američki predsednik Donald Tramp, koji često koristi svoj nalog na "Tviteru" da bi odapinjao otrovne strele ka svojim političkim protivnicima, zapretio je donošenjem novih propisa o društvenim mrežama, ili čak njihovim zatvaranjem, pošto je kompanija "Tviter" odlučila da sve koji pročitaju dve njegove sporne objave uputi na izvore istinitih informacija.. Međutim, predsednik ne može samostalno da donosi propise o kompanijama u čijem su vlasništvu društvene mreže, niti...

Detaljnije >>

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 28.Maj.2020, 10:14

Tramp se ne šali – uredba o društvenim mrežama čeka na potpis

Tramp se ne šali – uredba o društvenim mrežama čeka na potpis

Zvaničnici nisu saopštili više detalja, pa je još uvek nejasno kako bi Tramp mogao da ispuni svoje obećanje da će zatvoriti privatne kompanije, uključujući i Twitter. Predsednik SAD je u sredu najavio da će zatvoriti kompanije koje se bave društvenim mrežama zbog navodnog mešanja u izborni proces. Trampove pretnje su usledile nakon što je Twitter njegovoj objavi o glasanju poštom dodao napomenu „proverite podatke“. Džek Dorsi, izvršni direktor...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 28.Maj.2020, 09:40

TRAMPOVA OSVETA TVITERU Američki predsednik će uskoro potpisati DEKRET O DRUŠTVENIM MREŽAMA

Američki predsednik Donald Tramp uskoro će potpisati izvršnu naredbu (dekret) o društvenim mrežama, rekla je predstavnica Bele kuće Kajli Mekeni, prenosi Rojters.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Maj.2020, 09:02

Trump potpisuje izvršnu naredbu o društvenim mrežama

Trump potpisuje izvršnu naredbu o društvenim mrežama

Agencija Reuters javlja, pozivajući se na zvaničnike iz Bijele kuće, kako će američki čelnik potpisati u četvrtak izvršnu naredbu o društvenim mrežama. To dolazi nakon što je društvena mreža Twitter postavila znak upozorenja na dva tweeta Donalda...

Detaljnije >>