Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Tramp nastavlja da provocira: Mora da polaže kognitivni test, možda nam bude jasniji

Tramp nastavlja da provocira: Mora da polaže kognitivni test, možda nam bude jasniji

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp poručio je danas da predsednik SAD Džozef Bajden "mora da polaže kongitivni test".. "Pokvareni Džo Bajden mora da polaže kongitivni test. Možda bismo tako uspeli da saznamo zašto donosi tako užasne odluke", naveo je Tramp na svojoj društvenoj mreži TruthSocial. Dodao je da je on već uradio dva testa - "oba bez greške". "Svi predsednici ili oni koji žele da postanu predsednici...

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 00:54

Detaljnije >>

"BAJDEN MORA DA POLAŽE KOGNITIVNI TEST" Tramp osuo paljbu po predsedniku SAD: Možda tada saznamo zašto donosi užasne odluke

Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp poručio je danas da predsednik SAD Džozef Bajden "mora da polaže kognitivni test".

Izvor: Blic, 01.Mar.2024, 00:42

Detaljnije >>

TRAMP UPERIO PRSTOM U BAJDENA Lete TEŠKE optužbe u Americi, bivši predsednik ŽESTOKO o svom nasledniku: "On je odgovoran!"

Nastavljaju da razmenjuju uvrede. Kandidat za predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp poručio je danas da je aktuelni američki predsednik Džozef Bajden odgovoran za "invaziju" ilegalnih migranata u SAD i dodao da je Bajden ukinuo američke granice.. - Ukidanje američkih granica je politika Džoa Bajdena. Masovna migracija miliona ilegalnih stranaca u Sjedinjene Države je plan Džoa Bajdena. Ovo je invazija Džoa Bajdena- napisao je...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 21:28

Detaljnije >>

TRAMP NE ODUSTAJE Uložio žalbu na presudu suda u Ilinoisu o zabrani učešća na izborima

Bivši američki predsednik Donald Tramp uložio je danas žalbu na odluku suda u Ilinoisu kojom mu je zabranjeno učešće na unutarstranačkim...

Izvor: Blic, 29.Feb.2024

Detaljnije >>

VELIKA NEDELJA ZA TRAMPA: Bivšem predsedniku u poseti VAŽAN gost!

VELIKA NEDELJA ZA TRAMPA: Bivšem predsedniku u poseti VAŽAN gost!

Održavaju prijateljstvo. Mađarski premijer Viktor Orban posetiće bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa sledeće nedelje u njegovom domu na Floridi Mar-a-Lago, saopštila je danas osoba upoznata s planovima posete. Orban i Tramp su, kako navodi američka agencija AP, dugogodišnji saveznici i bivši predsednik SAD ga redovno hvali u svojim predizbornim govorima. Njih dvojica su se sreli u avgustu 2022. u Bedminsteru, u Nju Džersiju, u Trampovom...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024

Detaljnije >>

Vrhovni sud prihvatio zahtev da odlučuje o imunitetu: Donald Tramp pred sudom 22. aprila

Američki Vrhovni sud prihvatio je zahtev da odlučuje može li bivši predsednik Donald Tramp imati imunitet od...

Izvor: Danas, 29.Feb.2024

Detaljnije >>

NE MOŽE SA NJIM TAKO LAKO: Tramp ne odustaje od predsedničkog imuniteta! Šta će odlučiti Vrhovni sud?!

NE MOŽE SA NJIM TAKO LAKO: Tramp ne odustaje od predsedničkog imuniteta! Šta će odlučiti Vrhovni sud?!

Sud će razmotriti argumente i doneti odluku povodom Trampovog zahteva za imunitet.. Američki Vrhovni sud prihvatio je zahtev da odluči da li bivši predsednik Donald Tramp može da se poziva na predsednički imunitet u slučaju koji se protiv njega vodi, zbog navodnog pokušaja da poništi svoj poraz na predsedničkim izborima 2020. godine.. Sud je naveo da će saslušati argumente i doneti odluku o Trampovom zahtevu za imunitet. U nalogu se navodi...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024

Detaljnije >>