Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2022, 23:32

Istražitelji nereda na Kapitolu traže dobrovoljno svjedočenje Ivanke Trump

Istražitelji nereda na Kapitolu traže dobrovoljno svjedočenje Ivanke Trump

Istražitelji američkog Kongresa zatražili su od Ivanke Trump, kćerke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, da dobrovoljno svjedoči u istrazi o neredima 6. januara na Kapitolu. Glavni istražitelj Bennie Thompson u pismu je naveo da je Ivanka Trump bila...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 20.Jan.2022

Palestinski ministar: Pristup SAD će sahraniti rešenje po modelu dve države

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Malki (Riyad) kritikovao je danas predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) ocenivši da suviše sporo...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 19.Jan.2022, 21:41

ISTRAGA U NJUJORKU Donald Tramp i deca će morati da svedoče o prevari!

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms pokrenula je pravni postupak da primora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i njegovu odraslu decu da svedoče u istrazi o prevari.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 19.Jan.2022

DOLAZI LI SAD BAJDEN 2.0? Kako se predsednik SAD-a iz smirene očinske figure pretvorio u ljutitog borca

DOLAZI LI SAD BAJDEN 2.0? Kako se predsednik SAD-a iz smirene očinske figure pretvorio u ljutitog borca

Džo Bajden 1.0 ostavljao je sliku smirene očinske figure kad se 2020. godine vratio iz penzije kako bi kao iskusan i diskretan...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Jan.2022

Traže se Tramp i njegova deca

Traže se Tramp i njegova deca

Državni tužilac Njujorka Leticija Džejms pokrenula je pravni postupak da primora bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa i njegovu odraslu decu da svedoče.. Naime, namera je da se Donald Tramp, Donald Tramp Mlađi i Ivanka Tramp da se pojave na svedočenju u okviru civilne istrage kancelarije Leticije Džejms o finansijskim poslovima Trampove organizacije, prenosi novinska agencija Rojters. Istovremeno, Kongresni komitet koji ispituje napad na Kapitol 6. januara 2021....

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Jan.2022

Stiže li apgrejdovana verzija "Bajden 2.0"?

Stiže li apgrejdovana verzija Bajden 2.0?

Vašington -- Džo Bajden ostavljao je utisak očinske figure kada se vratio iz penzije kako bi kao iskusan i diskretan politički veteran zacelio naciju koju je Trump podelio.. To je bila, kako piše Index.hr, verzija Bajden 1.0, ali sada izgleda stiže nova "Bajden 2.0". "Umoran sam od toga da sam miran", rekao je američki predsednik u vatrenom govoru koji je održao prošle sedmice. Tada je govorio o svojim mnogim neuspešnim "mirnim razgovorima" iza kulisa sa senatorima...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Jan.2022, 18:57

"Pobedio sam; gotovo je" FOTO

Pobedio sam; gotovo je FOTO

Arizona -- Bivši američki predsednik Donald Tramp održao je govor u Arizoni i ponovo insistirao na pobedi na predsedničkim izborima, što je pozdravilo hiljade pristalica.. "Gotovo je sa političarima u Vašingtonu koji kontrolišu vaše živote. Gotovo je sa nametanjem", rekao je Tramp. "Radikalne demokrate žele da pretvore Sjedinjene Države u komunističku zemlju", dodao je on. On je ponovio da je pobedio na predsedničkim izborima 2020. godine. "Ne...

Detaljnije >>