Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Donald Tramp: Da sam ja predsednik, okončao bih rat u Ukrajini za 24 sata, samo da Putinu kažem „prave stvari“

Bivši američki predsednik Donlad Tramp tvrdi da bi mogao "odmah" da okonča rat između Rusije i Ukrajine kada bi razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Izvor: Danas, 03.Feb.2023, 23:15

Detaljnije >>

SAD spojile skoro 700 dece oduzete od roditelja pod Trampom

SAD spojile skoro 700 dece oduzete od roditelja pod Trampom

Radna grupa administracije predsednika SAD osmišljena da ponovo ujedini decu odvojenu od porodica tokom predsedavanja Donalda Trampa (Trump) ponovo je povezala skoro 700 dece sa njihovim porodicama, saopštili su zvaničnici u četvrtak, 2. februara. Predsednik...

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Feb.2023

Detaljnije >>

Amerika i politika: Donald Tramp se iznova pozivao na Peti amandman i odbijao da odgovara na pitanja tužioca

Amerika i politika: Donald Tramp se iznova pozivao na Peti amandman i odbijao da odgovara na pitanja tužioca

U avgustu 2022, Donald Tramp je svedočio u tužbi u kojoj je optužen za preuveličavanje vrednosti imovine.. U avgustu 2022, Donald Tramp je pozvan da odgovori na pitanja tužilaštva zbog optužbe za preuveličavanje vrednosti imovine. U video snimku, koji je u utorak objavilo njujorško državno tužilaštvo, bivši predsednik se iznova pozivao na Peti amandman Ustava SAD, koji, između ostalog, garantuje da osoba ne mora da svedoči...

Izvor: B92, 02.Feb.2023, 13:20

Detaljnije >>

SAD ponovo pokušava zabraniti TikTok

Pred kraj svog mandata bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp vodio prilično agresivnu medijsku kampanju protiv...

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2023, 23:14

Detaljnije >>

BRANI SE ĆUTANJEM? Tramp na udaru posle neverovatne prevare: Konačno isplivao snimak sa saslušanja - sve vreme se osmehivao (VIDEO)

BRANI SE ĆUTANJEM? Tramp na udaru posle neverovatne prevare: Konačno isplivao snimak sa saslušanja - sve vreme se osmehivao (VIDEO)

Bivši predsednik Amerike, Donald Tramp, odbio da odgovori na većinu pitanja.. Konačno je u javnosti isplivao snimak svedočenja bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa iz avgusta prošle godine, dok se suočava sa tužbama za finansijsku prevaru, vrednu 250 miliona dolara.. Ovo je prvi put da je javnost imala prilike da vidi delove višečasovnog izlaganja Trampa, koji se suočava sa tužbom vrednom...

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2023

Detaljnije >>

Donald Tramp zbog autorskih prava tužio novinara Boba Vudvorda

Donald Tramp zbog autorskih prava tužio novinara Boba Vudvorda

Bivši predsjednik SAD Donald Trump podnio je u ponedjeljak tužbu protiv Boba Vudvorda, tvrdeći da ovaj novinar nikada nije imao dozvolu da javno objavi snimke intervjua koji su napravljeni dok je radio na knjizi "Bijes". Tužba je podnesena federalnom sudu u Pensakoli u državi Florida, protiv Vudvorda, njegovog izdavača Sajmon i šuster, te matične kompanije idavača Paramaunt Global. Trampovi advokati traže gotovo 50 miliona dolara odštete. U tužbi se navodi da je Tramp pristao da bude...

Izvor: VOA, 01.Feb.2023

Detaljnije >>

Tramp tužio novinara zbog nedozvoljenog korišćenja audio snimka

Tramp tužio novinara zbog nedozvoljenog korišćenja audio snimka

Bivši američki predsednik Donald Tramp pokrenuo je danas sudski proces protiv novinara Boba Vudvorda.. Tramp ga je optužio da je nezakonito koristio audio snimke njihovih razgovora u objavljenom audio-izdanju svoje knjige, kršeći tako Trampove interese i autorska prava. Tramp optužuje novinara Vudvorda da je objavljivanjem izdanja "Snimci sa Trampom", audio kompilacije njihovih razgovora iz 2022. godine, sistematski uzurpirao, manipulisao i eksploatisao zvučni zapis,...

Izvor: B92, 31.Jan.2023, 12:47

Detaljnije >>