Donald Tramp
Donald Tramp


Donald Tramp je četvrto od petoro dece trgovca nekretninama Frederika Trampa i njegove supruge Mari En Makleod.
Donald Džon Tramp je rođen 14. juna 1946. godine u Kvinsu, predgrađu Njujorka, u Američkoj državi Njujork. Donald Tramp predsednički kandidat republikanske stranke je američki preduzetnik i političar. Od 1971. godine vrši funkciju generalnog direktora Tramp organizacije mešovitog koncerna sa nekoliko desetina hiljada zaposlenih.

Kao tajkun u oblasti nekretnina i industrija zabave, ovaj milijarder je u medijima dostigao veliku popularnost i prepoznatljivost, a njegovo ime je postalo i tržišna marka posebno po njemu nazvanim neboderima, Tramp kula.

Nakon jedne tv emisije još više je povećao svoju popularnost, i danas spada među najpoznatije poslovne ljude u Americi. U junu 2015. godine je najavio da će učestvovati u predsedničkoj trci za ovogodišnje izbore u Americi, kao kandidat Republikanske stranke. Njegove kontroverzne izjave o ilegalnom useljavanju naročito nakon izjave o zastupanju zabrane ulaska muslimanima u Ameriku, izazvale su međunarodnu pažnju i brojne reakcije. Nakon što su se početkom maja 2016. godine njegovi protivkandidati Ted Kruz i Džon Kasič povukli za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima u Sad, Tramp je 19. jula 2016. godine zvanično proglašen za republikanskog kandidata na izborima za predsednika Sad.

Donald Tramp je položio zakletvu, i postao predsednik Amerike 45 po redu 20. januara 2017. godine. Tramp je najmlađe dete u porodici, njihovo poreklo dolazi sa škotskog otoka Levis. Donald je pohađao vojnu akademiju Njujork gde je živeo u internatu. Tamo je pokazao izuzetna sportska dostignuća. Nakon toga je studirao ekonomiju na univerzitetu Fordham u Njujorku od 1964. do 1966. a od 1966 do 1968. godine pohađao je prestižnu školu Varton u Filadelfiji, gde je zatim diplomirao. Tamo se Donald nije posebno isticao, nije ni učestvovao na tada masovnim i popularnim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu. Umesto toga već je tada sledio svoj zacrtani cilj da postane kralj nekretnina, u Njujorku, u kojem je kupio prve kuće i kolibe i renovirao ih.

1977. godine oženio se s češkom manekenkom Ivanom Marijom Zelnčkovom, iz tog braka su rođeni njegovi sinovi Donald Mlađi, i Erik kao i kćerka Ivanka, razveli su se 1992. godine. Tramp se kratko viđao sa Karlom bruni. Od 1993. do 1996. godine je bio u braku sa glumicom Marlom Maples, s kojom ima kćerku Tifani.

Od 2005. godine je u braku sa manekenkom slovenskog porekla Melanijom rođenom Knaus. Njihov zajednički sin Baron vilijam je rođen 2006. godine. Njegovi najstariji sinovi Don i Erik kao i kćerka Ivanka su danas na vodećim pozicijama porodične kompanije Tramp Organizacija. Donald ima i sedmoro unučadi.

Stanovnici gradića Sevnice u jugoistočnoj Sloveniji, gde je Melanija odrasla, govore da je njen otac prodavao auto delove a majka radila kao krojačica u fabrici dečje odeće. U Ljubljani je Melanija počela da se bavi manekenstvom pošto je osvojila titulu prve pratilje Mis Slovenije 1992. godine. Kada je prelepa Jugoslovenka krenula na jednu njujoršku zabavu, nije ni slutila da će doživeti sudbonosni susret.
Jedan od najpoznatijih biznismena na svetu zapostavio je svoju pratilju, i opčinjen Melanijinom lepotom, molio modelsicu da mu da svoj broj telefona. Ona to nije učinila, odbila je a on je dao njoj sve svoje brojeve telefona u nadi da će mu se javiti. Melanija je tek nakon nedelju dana pozvala Donalda i pristala da izađe s njim.

Tramp ju je ubrzo šarmirao, istakla je kako joj se svidelo to što je brz na jeziku, inteligentan i poletan. Njihova veza došla je na iskušenje 2000. godine baš u vreme kada je milioner prvi put nameravao da se kandiduje za predsednika Amerike. Ipak ljubav je bila jača, podržala ga je. Verili su 2004. godine na jednoj gala večeri, kada joj je Tramp poklonio verenički prsten od dva miliona dolara. Uskoro se preselila na Petu aveniju u popularnu Donaldovu kulu.

Novi američki predsednik Donald Tramp je u trećem srećnom braku sa Slovenkom Melanijom i ima desetogodišnjeg sina.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 16.Avg.2018, 11:18

BIVŠI DIREKTOR CIA PORUČUJE TRAMPU: Neću se povući

BIVŠI DIREKTOR CIA PORUČUJE TRAMPU: Neću se povući

Američki predsednik Donald Tramp ukinuo je bivšem direktoru Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Džonu Brenanu pristup poverljivim podacima, a Brenan je, nakon te odluke, poručio da se neće povući Američki predsednik Donald Tramp ukinuo je bivšem direktoru Centralne obaveštajne agencije SAD (CIA) Džonu Brenanu pristup poverljivim podacima, a Brenan je, nakon te odluke, poručio da se neće povući."Ovo je deo pokušaja gospodina Trampa da naruši slobodu govora...

Detaljnije >>


Izvor: Vaseljenska TV, 16.Avg.2018, 10:31

Ruske i kineske kompanije pod sankcijama zbog poslovanja sa Severnom Korejom

Vašington – SAD su proširile sankcije Severnoj Koreji, navodi se u saopštenju koje je objavila pres-služba američkog Ministarstva finansija. Sankcije, kako se navodi, uvedene su jednom broju kompanija iz Kine i Rusije. Na spisku sankcija se našao Vasilij Kolčanov koji se, prema podacima resora, dovodi u vezu sa kompanijom „Profinet“, koja se i sama našla na spisku. Pored ove ruske kompanije, sankcije su uvedene i kineskim...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Avg.2018, 09:58

Tramp oduzeo pravo na pristup poverljivim podacima bivšem šefu CIA

Tramp oduzeo pravo na pristup poverljivim podacima bivšem šefu CIA

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp oduzeo je pravo na pristup poverljivim dokumentima nekadašnjem direktoru Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džonu Brenanu, što se smatra nezapamćenim činom osvete kritički nastrojenom bivšem zvaničniku...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2018, 09:27

Tramp oduzeo pravo na pristup poverljivim podacima bivšem šefu CIA Brenanu

Predsednik SAD Donald Tramp oduzeo je pravo na pristup poverljivim dokumentima nekadašnjem direktoru CIA Džonu Brenanu, što se smatra nezapamćenim činom osvete kritički nastrojenom bivšem zvaničniku SAD.. Nešto kasnije, Tramp je za Vol strit džurnal povezao tu odluku sa istragom o ruskom mešanju u izbore, navodeći Brenana među onima koje smatra odgovornima za pokretanje te istrage. "Ja to zovem nameštenim lovom na veštice, to je prevara. A ti ljudi su je...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Avg.2018, 08:48

Američki mediji pokrenuli kampanju suprotstavljanja Trumpovim napadima

Američki mediji pokrenuli kampanju suprotstavljanja Trumpovim napadima

Akciju je organizovao Boston Globe.

Detaljnije >>

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Avg.2018, 08:46

Trump oduzeo sigurnosne ovlasti bivšem šefu CIA-e Brennanu

Trump oduzeo sigurnosne ovlasti bivšem šefu CIA-e Brennanu

WASHINGOTN - Američki predsjednik Donald Trump povukao je u srijedu sigurnosne ovlasti bivšem čelniku CIA-e Johnu Brennanu, kojega optužuje za zloupotrebljavanje pristupa povlaštenim informacijama kako bi "sijao razdor i kaos" oko njegove administracije.. Trump je najavio reviziju ovlasti još nekolicine bivših obavještajnih i vladinih dužnosnika, redom njegovih kritičara, među kojima su i bivši čelnik Nacionalne obavještajne službe James Clapper, bivši direktor FBI-a...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2018, 08:18

Tramp nazvao crnogorskog premijera Markovića „kreštavom propalom kučkom“

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je crnogorskog premijera Duška Markovića „kreštavom propalom kučkom“ nakon što ga je odgurnuo na prošlogodišnjem NATO samitu, navela je u svojoj knjizi bivši asistent u Beloj kući Omarosa Menigolt Njumen. Njumenova je navela da je pitala Trampa: „Nastupio si...

Detaljnije >>