Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 21.Jan.2022, 03:06

Tim se vraća na teren

Tim se vraća na teren

Austrijski teniser Dominik Tim nastupiće na ATP 250 turnir u Kordobi, u Argentini.. Njemu će to biti prvo takmičenje nakon dugo vremena, tokom kojeg se mučio sa povredom zgloba. Povratak je bio planiran u Abu Dabiju, potom u Australiji, ali je on pomeren za turnir, koji startuje 31. januara. Tim je trenutno u domovini, gde trenira...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Jan.2022, 02:37

Toni Nadal: Rafa može da stigne do druge nedelje

Toni Nadal: Rafa može da stigne do druge nedelje

Španski teniski trener Toni Nadal govorio je o Australijan openu, na kojem nastupa ujedno i njegov pulen Feliks Ože-Aljasim.. Kanađanin je stigao do trećeg kola, gde će igrati protiv Britanca Danijela Evansa. Nadal je u kolumni za "El Pais" istakao da je prvi Grend slem u sezoni zapravo najteži za igranje. "Australijan open je verovatno najkomplikovaniji turnir u godini. Igrači stižu bez adrenalina koji imaju na Rolan Garosu ili Vimbldonu, a uslovi...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Jan.2022, 02:21

Uživo: Kecmanović ima lepu prednost protiv Italijana

Uživo: Kecmanović ima lepu prednost protiv Italijana

Srpski teniser Miomir Kecmanović sastaje se sa Italijanom Lorencom Sonegom, u trećem kolu Australijan opena.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jan.2022, 23:37

Jelena Đoković: Ne koristim parfeme već esencijalna ulja

Jelena Đoković, supruga tenisera Novaka Đokovića na svom Instagramu je otkrila da ne koristi parfeme.

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2022

Sudije nisu razmatrale osnovanost i mudrost odluke o deportovanju Đokovića

Tročlano veće australijskog suda objavilo je razloge zbog kojih je podržalo nalog vlasti za deportovanje...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 20.Jan.2022

Rubljov pozitivan otišao u Australiju, granična policija ga pustila u zemlju

Šesti teniser sveta Andrej Rubljov priznao je da je u Australiju došao pozitivan na koronavirus i da mu je dopušteno da učestvuje na turniru.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 20.Jan.2022

SRBIJA 1 : 1 AUSTRALIJA! RIO TINTO DEPORTOVAN Poništene sve dozvole australijskoj kompaniji!

SRBIJA 1 : 1 AUSTRALIJA! RIO TINTO DEPORTOVAN Poništene sve dozvole australijskoj kompaniji!

Svega nekoliko dana pošto je najbolji svetski teniser Novak Đoković sramno proteran iz Melburna, srpska vlada donela odluku da kompaniji iz te zemlje uskrati projekat vredan stotine miliona dolara

Detaljnije >>