Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 18:17

Đoković diže formu pred "Adria tur" VIDEO

Đoković diže formu pred Adria tur VIDEO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković svakodnevno trenira na terenima TC Novak na Dorćolu.

Detaljnije >>


Izvor: B92, 28.Maj.2020, 14:29

Đokoviću posle Crne Gore ugrožen i dolazak u Hrvatsku?

Đokoviću posle Crne Gore ugrožen i dolazak u Hrvatsku?

Odluka Vlade Hrvatske da ne otvori granicu sa Srbijom dodatno kvari planove Novaku Đokoviću.. Nakon što je prethodno to isto uradila Crna Gora, zbog čega je pitanje da li će tamo organizovati jednu od četiri stanice "Adrija tura", isti problem javio se u Hrvatskoj gde je planirao da teniski spektakl održi u Zadru. Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će granica biti otvorena...

Detaljnije >>

Izvor: Tracara.com, 28.Maj.2020, 14:11

Rada Manojlović hitno završila kod doktora zbog kičme

Rada Manojlović hitno završila kod doktora zbog kičme

Rada Manojlović, koja je već imala povrede kičme, ovog puta je upravo iz tog razloga preplakala noć od bolova. Kako se navodi, pevačica je zbog povrede hitno primljena u bolnicu, te sada mora strogo da se pridržava saveta lekara, što do sada, navodno, nije bio slučaj. “Povredila je kičmu dok je igrala stoni tenis, i sada ponovo ide kod kiropraktičara kod kojeg je išla ranije kada se ukočila. Još tada ju je upozorio i rekao da pazi i ne pravi nagle pokrete, ali Rada ga nije poslušala. Zato...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 28.Maj.2020, 14:07

STANDARDNA SEBIČNOST OD NJEGA: Teniseri zbog OVE izjave prozivaju Federera

STANDARDNA SEBIČNOST OD NJEGA: Teniseri zbog OVE izjave prozivaju Federera

Reči švajcarskog tenisera Rodžera Federera da ne može sebe da zamisli na terenu pred praznim tribinama pogodile su mnoge.

Detaljnije >>

Izvor: Tracara.com, 28.Maj.2020, 13:52

Iskrena ispovest Novaka Đokovića: Želim još dece, ali Jelena nije spremna

Iskrena ispovest Novaka Đokovića: Želim još dece, ali Jelena nije spremna

Novak Đoković sve je samo ne običan sportista. Najbolji teniser sveta suočio se sa mnogim problemima u dosadašnjem životu. O tome je sada iskreno govorio za tabloid Scandal, otkrivši da je bolovao od astme u jednom trenutku. “Od malena sam imao taj problem, a on je s godinama postajao sve intenzivniji, posebno na terenu, a znao sam i noću da se budim mokar od znoja baš iz tog razloga. Uz sve to, treba dodati i pritisak na terenu, emocije, velika očekivanja, tekuće probleme i stres...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 28.Maj.2020, 13:24

"Federer neće tenis bez publike? Standarna sebičnost od njega"

Federer neće tenis bez publike? Standarna sebičnost od njega

Reči Rodžera Federera da ne može sebe da zamisli na terenu pred praznim tribinama pogodile su mnoge.. U trenutku kada je tenis zaustavljen zbog pandemije koronavirusa, a pod upitnikom da li će se uopšte nastaviti, jedna od opcija je igranje bez publike. Tačnije, početak takav i mora da bude, što su najavili zvaničnici US opena i Rolan Garosa. "Ne mogu da zamislim da se takmičim na praznom stadionu. Nadam se da se to neće dogoditi. Mislim da bi...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 28.Maj.2020, 12:37

MALO STILA JOJ NE BI ŠKODILO! Teniserka u poodmakloj TRUDNOĆI objavila PROVOKATIVNE fotke: Javnost ZGROŽENA! FOTO

MALO STILA JOJ NE BI ŠKODILO! Teniserka u poodmakloj TRUDNOĆI objavila PROVOKATIVNE fotke: Javnost ZGROŽENA! FOTO

Dominika Cibulkova je jedna od teniserki koja prosto obožava da kači svoje provokativne fotografije na društvenim mrežama

Detaljnije >>