Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 25.Apr.2018, 22:51

"Do devete godine sam mislila da će Novak biti moj muž"

Do devete godine sam mislila da će Novak biti moj muž

Ukrajinska tenisera Marta Kostjuk plasirala se u drugo kolo WTA turnira u Štutgartu i izjavila kako je, kao mala, mislila da će se udati za Novaka Đokovića.. Petnaestogodišnja Kostjuk je prošla kvalifikacije, pa u prvom kolu eliminisala Antoniju Lotner 6:4, 6:1, a u trećem je čeka Francuskinja Karolin Garsija. Oficijelni spiker rekao je da je iznenađen lakoćom s kojom se mlada teniserka našla u drugom kolu, i napomenuo da nema puno petnaestogodišnjakinja koje...

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 25.Apr.2018

Raskinuli Nina Radulović i Filip Krajinović?

Iako je donedavno njihova veza važila sa idiličnu i zvuk svadbenih zvona bio na pomolu, voditeljka Nina Radulović (31) i teniser Filip Krajinović (26) su prije nekoliko dana, navodno, stavili tačku na svoju ljubav, piše “Alo”.. Međutim, veza tog para je neko vrijeme prije raskida bila ozbiljno poljuljana, a glavni razlog za krah je Krajinovićev raskalašni način života u posljednjih pola godine. Izvor blizak voditeljki potvrdio je ova saznanja. "Nina...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2018

Izveštaj o korupciji u tenisu: Nepravilnosti u nižim nivoima takmičenja


					Izveštaj o korupciji u tenisu: Nepravilnosti u nižim nivoima takmičenja

Tenis se suočava sa "velikim problemom integriteta" u nižim nivoima takmičenja, navodi se u danas objavljenoj studiji nezavisne komisije o korupciji u tenisu.. U izveštaju tročlane komisije advokata, navodi se da vodeće teniske organizacije ne zataškavaju nedozvoljena klađenja ili nameštanje mečeva, ali "da su načinjene greške i propuštene brojne prilike". Komisija nije utvrdila rasprostranjene probleme na ATP i WTA takmičenjima, kao ni na grend slem turnirima.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2018

ĐOKOVIĆ ZAVRŠIO TAKMIČENjE U BARSELONI: Poraz za brigu, ali i nadu

ĐOKOVIĆ ZAVRŠIO TAKMIČENjE U BARSELONI: Poraz za brigu, ali i nadu

Srpski teniser nije uspeo da se plasira u osminu finala turnira u Kataloniji, pošto je u drugom kolu izgubio od Slovaka 2:6, 6:1, 3:6. Nedostaje mi kontinuitet - kaže Novak OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA "NOVOSTI": BARSELONANAŽALOST, Novak Đoković moraće da pokuša neke naredne sezone ako želi da "preživi" početak Trofeja Godo u Barseloni. Punih 12 godina posle dosadašnjeg jedinog učešća ispao je kao i 2006. (od Himeno Travera) od Martina Kližana, Slovaka koji je u...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 25.Apr.2018

Izveštaj o korupciji u tenisu: Nepravilnosti u nižim nivoima takmičenja

Izveštaj o korupciji u tenisu: Nepravilnosti u nižim nivoima takmičenja

Tenis se suočava sa "velikim problemom integriteta" u nižim nivoima takmičenja, navodi se u danas objavljenoj studiji nezavisne komisije o korupciji u tenisu.U izveštaju tročlane komisije advokata, navodi se da vodeće teniske organizacije ne zataškavaju nedozvoljena kladjenja ili nameštanje mečeva, ali "da su načinjene greške i propuštene brojne prilike".Komisija nije utvrdila rasprostranjene probleme na ATP i WTA takmičenjima, kao ni na grend slem turnirima.Kao jednu od preporuka komisija...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 25.Apr.2018

Aleks Krunić uspešno startovala u Istanbulu

Aleks Krunić uspešno startovala u Istanbulu

Srpska teniserka Aleksandra Krunić plasirala se u drugo kolo turnira u Istanbulu, pošto je danas pobedila Ruskinju Ekaterinu Makarovu sa 1:6, 6:1, 6:4.. Meč Krunićeve i Makarove, 53. i 32. teniserke sveta, trajao je sat i 38 minuta. Ruskinja je lako dobila prvi set, napravivši dva brejka, ali je Krunićeva u drugom uzvratila istom merom. Srpska teniserka je prva stigla do brejka u trećem...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 25.Apr.2018

(VIDEO) NOVI ŠOK! NOVAKU NE PRIJA ŠLJAKA! Đoković ispao u drugom kolu Barselone od Slovaka Kližana!

(VIDEO) NOVI ŠOK! NOVAKU NE PRIJA ŠLJAKA! Đoković ispao u drugom kolu Barselone od Slovaka Kližana!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je u drugom kolu ATP turnira u Barseloni od Slovaka Martina Kližana rezultatom 2:1 (6:2, 1:6, 6:3)

Detaljnije >>