Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Amber 6/6 – osvojio i Dubai

Amber 6/6 – osvojio i Dubai

Francuski teniser Igo Amber osvojio je titulu na turniru u Dubaiju, pošto je u finalu pobedio 23. igrača sveta Aleksandera Bublika posle dva seta, 6:4, 6:3.

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 19:16

Detaljnije >>

Velikom Đokovićevom rivalu stižu strašne poruke prijetnje

Talentovani danski teniser Holger Rune trenutno se nalazi u lošoj formi i na početku 2024. godine zabilježio je nekoliko slabijih rezultata na najvećim svetskim turnirima.

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2024, 18:41

Detaljnije >>

Novi ispad tenisera: Da li si ti je*eni sportista? VIDEO

Novi ispad tenisera: Da li si ti je*eni sportista? VIDEO

Mladi francuski teniser Artur Fis bio je jako ljut zbog lošeg stanja terena u Santjagu.

Izvor: B92, 02.Mar.2024, 17:09

Detaljnije >>

Ne može slađe od ovoga: Novak sa sinom u teretani, Stefan imitirao tatu (VIDEO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković nalazi se u Americi gdje se sprema za nastup na prvom Mastersu u sezoni.

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Mar.2024, 11:10

Detaljnije >>

PRESLATKE SCENE IZ AMERIKE: Novak Đoković trenirao sa sinom Stefanom i podelio s njim male tajne velikog majstora (VIDEO)

Iver ne pada daleko od klade Još malo je ostalo do početka Mastersa u Indijan Velsu, a najbolji svetski teniser Novak Đoković očigledno će spremno dočekati turnir i pokušati da osvoji svoju šestu titulu! Takav utisak se stiče posle nekoliko dana koje je Đoković...

Izvor: HotSport.rs, 02.Mar.2024, 10:47

Detaljnije >>

Rubljov diskvalifikovan, Bublik u finalu turnira u Dubaiju

Kazahstanski teniser Aleksander Bublik plasirao se danas u finale turnira u Dubaiju nakon što je Rus Andrej Rubljov diskvalifikovan pošto je navodno opsovao linijskog sudiju.

Izvor: Radio 021, 01.Mar.2024, 22:59

Detaljnije >>

Đoković gost na prestižnom samitu u SAD-u – odgovarao na brza pitanja VIDEO

Đoković gost na prestižnom samitu u SAD-u – odgovarao na brza pitanja VIDEO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama gde ga očekuju nastup na Mastersu u Indijan Velsu.. Pre početka turnira imao je vremena i da gostuje na "Upfront" samitu. Govorio o svojoj karijeri i brojnim navikama koje ima. Takođe je otkrio neke detalje kada su pristigla "brza" pitanja. "Koja ti je omiljena serija?", upitao je voditelj. "Prijatelji", dogovorio je Novak. Superheroj?..

Izvor: B92, 01.Mar.2024

Detaljnije >>