Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021, 19:15

Federer: Razmišljao sam da li da preskočim Rolan Garos

Rodžer Federer je spreman da se vrati tenisu poslije dva mjeseca pauze.

Detaljnije >>

Izvor: HotSport.rs, 17.Maj.2021, 18:32

NOVAK SE VRATIO U SRBIJU NAKON FINALA RIMA: Ali neće još u Beograd, evo gde će boraviti!

NOVAK SE VRATIO U SRBIJU NAKON FINALA RIMA: Ali neće još u Beograd, evo gde će boraviti!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković započeo je 321. nedelju na čelu ATP liste uprkos porazu u finalu Mastersa u Rimu. The...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 18:24

Federer: Razmišljao sam da li da preskočim Rolan Garos

Federer: Razmišljao sam da li da preskočim Rolan Garos

Rodžer Federer je spreman da se vrati tenisu posle dva meseca pauze.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Maj.2021, 16:31

DAN POSLE PORAZA U RIMU: Novak seo u avion i OTPUTOVAO! Evo gde je Đoković odlučio da ODE

Najbolji teniser sveta izgubio finale mastersa od Rafaela Nadala.. Posle poraza u finalu mastersaturniru u Rimu, najbolji svetski teniser Novak Đoković sleteo je danas na aerodrom “Ponikve”. Barnsli je ove sezone bio najmlađi i tim s najmanjim budžetom u Čempionšipu, ali je izborio plasman u plej-of, gde će ga mnogi podržavati, a večeras (21.15) čeka Svonsi u prvom od dva meča. Kvota na keca je 2,20, iks je 3,05, a dvojka 2,70. Pogledajte sve kvote kladionice...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 16:12

Pavljučenkova neće igrati u Beogradu

Pavljučenkova neće igrati u Beogradu

Ruska teniserka Anastasija Pavljučenkova povukla se danas sa WTA turnira u Beogradu.. Ona je morala da odustane, kako je navela, zbog povrede stomaka. "Veoma sam tužna što sam morala da se povučem sa turnira. I dalje imam problema sa povredom stomaka zbog čega mi telo nije u potpunosti spremno za takmičenje. Želim svu sreću svim učesnicama na turniru, organizatori su sjajni domaćini i kompletan...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 17.Maj.2021, 15:16

KURIR SAZNAJE! NOVAK SLETEO U SRBIJU: Đoković u poseti užičkom kraju

KURIR SAZNAJE! NOVAK SLETEO U SRBIJU: Đoković u poseti užičkom kraju

Posle finala na turniru u Rimu, najbolji svetski teniser Novak Đoković, sleteo je danas na aerodrom “Ponikve”.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 14:13

Objavljena nova WTA lista: Samo jedna Srpkinja među prvih 100

Objavljena nova WTA lista: Samo jedna Srpkinja među prvih 100

Srpska teniserka Nina Stojanović pala je za jedno mesto i na danas objavljenoj WTA rang-listi zauzima 86. poziciju.. Stojanović je 86. teniserka sveta sa 961 bodom. Druga najbolje rangirana srpska teniserka je Olga Danilović napredovala je za šest pozicija i sada je na 158. mestu sa 505 bodova, dok je tri koraka napred napravila Natalija Kostić i zauzima 197. mesto sa 357 bodova. Poljska teniserka Iga Švjontek je posle osvajanja titule na mastersu u Rimu...

Detaljnije >>