Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 20.Maj.2019, 09:32

Novak i dalje suvereno vlada svetskim tenisom

Novak i dalje suvereno vlada svetskim tenisom

Srpski teniser Novak Đoković i dalje je prvi igrač sveta, a na novoj ATP listi je uvećao prednost u odnosu na Španca Rafaela Nadala.. Đoković je izgubio od Nadala u finalu mastersa u Rimu, ali je uprkos tome uvećao prednost u odnosu na drugoplasiranog Nadala. Srpski teniser je prošlog ponedeljka imao 4.170 bodova više, a danas, na početku svoje 252. nedelje na vrhu ATP liste, ima 4.410 bodova više. Među najboljih deset na svetu bilo je dve promene....

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 20.Maj.2019, 08:53

BRIGA GA ZA PORAZ U RIMU, NOVAK JE POBEGAO RAFI: Đoković povećao prednost u odnosu na Nadala

BRIGA GA ZA PORAZ U RIMU, NOVAK JE POBEGAO RAFI: Đoković povećao prednost u odnosu na Nadala

Iako je posle tri seta poražen od Rafaela Nadala, najbolji srpski i prvi teniser sveta Novak Đoković povećao je prednost u odnosu na Španca na vrhu ATP liste.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Maj.2019, 22:54

Đoković: Nema priče o umoru, Rafa je bio bolji; Nadal: Uvek je posebno igrati sa Novakom

Đoković: Nema priče o umoru, Rafa je bio bolji; Nadal: Uvek je posebno igrati sa Novakom

Čestitam mu na pobedi. Atmosfera je bila odlična - rekao je Novak. Važno je da sam zdrav, osećam se dobro - poručio je Nadal Srpski teniser Novak Đoković nije danas želeo da priča o umoru posle napornih mečeva na mastersu u Rimu, već je čestitao Rafaelu Nadalu na osvojenoj tituli.Đoković je izgubio u finalu mastera u Rimu od Nadala sa 0:6, 6:4, 1:6.- Ne želim da pričam o umoru, već da čestitam Nadalu na pobedi, bio je bolji. Uspeo sam da osvojim drugi set...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 19.Maj.2019

Lion - Conga eliminisao Lajovića na startu

Lion - Conga eliminisao Lajovića na startu

Poraz Dušana Lajovića na startu turnira u Lionu.. Srpski teniser Dušan Lajović nije danas uspeo da se plasira u osminu finala turnira u Lionu, pošto je izgubio od 92. igrača sveta Francuza Žoa Vilfreda Conge posle dva seta, 6:7, 4:6. Lajović, 31. igrač sveta, izgubio je posle...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Maj.2019

Conga zaustavio Lajovića u Lionu

Conga zaustavio Lajovića u Lionu

Srpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u osminu finala turnira u Lionu.. On je izgubio od 92. igrača sveta Francuza Žoa Vilfreda Conge posle dva seta, 6:7, 4:6. Lajović, 31. igrač sveta, izgubio je posle ukupno sat i 45 minuta igre. U prvom setu obojica su napravili...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2019

Krajinović osvojio turnir u Njemačkoj, skok na ATP listi

Srpski teniser Filip Krajinović osvojio je turnir iz kategorije Čelendžera u njemačkom Hajlbronu pobjedom nad Belgijancem Arturom De Grefom.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Maj.2019

Krajinović osvojio turnir u Nemačkoj i napredovao na ATP listi

Krajinović osvojio turnir u Nemačkoj i napredovao na ATP listi

Srpski teniser Filip Krajinović osvojio je turnir iz kategorije Čelendžera u nemačkom Hajlbronu pobedom nad Belgijancem Arturom De Grefom.. Krajinović je De Grefa savladao u dva odigrana seta za jedan čas i tri minuta borbe – 6:3, 6:1. Filip je u svim segmentima igre dominirao protiv 225. tenisera planete i zasluženo došao do nove titule na Čelendžer...

Detaljnije >>