Tenis
Tenis

Tenis je danas jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Igra se sa reketima i lopticom, na travi, šljaci ili betonu. Iako je u početku bio sport za više društvene slojeve danas ga igraju svi, nevezano za društveni položaj.
Tenis se igra na terenu pravougaonog oblika i podeljen je po širini dva jednaka dela mrežom koja je visoka oko 92 cm.
Linije kojima se obeležavaju krajevi igrališta su osnovne linije a linije kojima su obeležene strane igrališta predstavljaju bočne linije. Igra se lopticom koja ne sme imati neravnine. Postoje tačno propisane norme o odskoku, veličini i dozvoljenim deformacijama kod loptice.

Igra se u dva kao singl i četiri kao duo igrača. Cilj igre je da se osvoje poeni udaranjem lopte reketom preko mreže na protivnički deo terena tako da je suprotna strana ne može vratiti. Lopta se može udariti pre nego što dotakne zemlju ili nakon jednog odskoka. Igra se u setovima koji imaju šest gemova uz vođstvo od najmanje dva gema. Računanje gemova ide od 0 do 40, i onda gem. Igra se nastavlja sve dok jedna strana ne povede za dva poena. Tenis ima dugačku istoriju, Grci i Rimljani su igrali igre loptom koju su kasnije prihvatili i Francuzi. Jednu su igru nazvali Že de pom i to je bila preteča današnjeg tenisa. Izraz tenis potiče od francuske reči tene, što označava u prevodu držite igrajte. Neki stručnjaci govore da je igra ponikla u Iranu i Egiptu, i da su je igrali pre Karla Velikog. Oko 1300. godine ova igra je bila poznata i pod imenom la bud, a tokom 14. stoleća igrala se u celoj Francuskoj.

Francusko plemstvo je obožavalo ovu igru. Luj deseti je umro od prehlade tako što ju je zaradio igrajući ovu igru. Tenis je kraljevska igra, jer su engleski i francuski plemići i kraljevi pokazivali veliko zanimanje za ovu lepu igru. U Francuskoj se smatralo da je Anri dva najbolji igrač tenisa, a kasnije je Luj četrnaesti imao svoje osoblje koje se brinulo o njemu na teniskom terenu. Ime tenis se javlja u knjizi objavljenoj 1400. godine. Engleski kralj Henri osmi sagradio je 1529. godine u Hampton Kortu tenisko igralište, na kojem se i danas igra tenis.

Sedamdesetih godina prošlog stoleća tenis je preko Bermuda stigao i u Sjedinjene Američke Države. U našim krajevima tenis se počeo igrati posle 1885. godine kakav se danas igra. Igra dlanova je nastala još u 18. veku u Francuskoj neposredno pre revolucije. Tada je nastala igra jeu de paume veoma popularna igra tadašnjeg plemstva. Kako je ova igra preteča tenisa tada je bila toliko popularna da je postojalo više od 1.000 terena za ovu igru. Cilj je bio da se po gemovima i setovima osvajaju poeni tako što se šakom udara loptica unutar delova terena razdvojenih mrežom.
Pravila su bila da server nakon prvog osvojenog poena približi se mreži za 15 stopa, nakon drugog za još 15, i nakon trećeg poena za deset stopa, tako se došlo do 15-30-40 računanja bodova. Pre nego što je nastao moderni tenis, igra je doživljavala promene. Nakon što je bilo odlučeno da se više ne igra dlanovima, počeo je da se koristi štap i reket. Ova igra je sa svojim originalnim nazivom bila jedna od zvaničnih disciplina na Olimpijadi 1908. godine. Posle toga je počela era modernog tenisa kakav se danas igra.

Srbija ima odlične tenisere i jedna je od najboljih na svetu u ovoj sportskoj disciplini, dok je naš teniser Novak Đoković godinama unazad najbolji svetski teniser i broj jedan na svim takmičenjima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 21.Nov.2017, 23:17

SNIMAK SA LICA MESTA Evo ko je bio na slavi kod Novaka Đokovića i kako je sin Stefan reagovao kad je ugledao fotografe i bliceve! (VIDEO)

Poznati teniser obeležio je Aranđelovdan u društvu porodice u svom restoranu u Beogradu, a svi su došli vidno raspoloženi. Njegov i Jelenin naslednik se uplašio kad je video...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2017

Kada se Jelena pojavila na slavi, svi su ZANEMELI! Pogledajte kako se doterala gospođa Đoković!

Kada se Jelena pojavila na slavi, svi su ZANEMELI! Pogledajte kako se doterala gospođa Đoković!

Kako se vama dopada? Večeras je najbolji srpski teniser Novak Đoković sa svojom porodicom proslavio Aranđelovdan. TRENUTAK KOJI SU SVI GOSTI ČEKALI: Pogledajte kako su se SREDILI Đokovići za proslavu slave! (FOTO). Slavlje je održano u njegovom restoranu na Dorćolu a kada je naša ekipa stigla na mesto događaja, Nole nas je pomalo iznenadio. Naime, on je izašao iz restorana, ispozirao fotografima i sa sinom Stefanom ušao u kola. Potom je odvezao...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Nov.2017

Lijepoj glumici koja je dovođena u vezu sa Đokovićem prijete odrubljenjem glave

Indijska glumica Dipika Padukone, koja je dovođena u vezu sa srpskim teniserom Novakom Đokovićem, ponovo se našla u centru skandala, a sada joj prijete odrubljivanjem glave.. Naime, premijera njenog novog filma odgođena je jer je jedan političar ponudio da plati onome ko joj odrubi glavu. Razlog za to je upravo njena uloga u kojoj ona glumi hindu kraljicu, a koja je u filmu predstavljena kao ljubavnica muslimanskog sultana, što nikako ne ogdovara tamošnjim nacionalistima.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2017

POTPUNA REVOLUCIJA U TENISU: U Londonu su na sastanku donete VAŽNE odluke za tenisere (FOTO)

POTPUNA REVOLUCIJA U TENISU: U Londonu su na sastanku donete VAŽNE odluke za tenisere (FOTO)

Velike promene.. Održan je sastanak u Londonu na kojem je utvrđeno da se na Gren slem turnirima od 2019. godine vrati sistem sa 16 nosilaca umesto sadašnjih 32. Pročitajte i:. Na mečevima će biti dozvoljena pauza između poena od 25 sekundi, ali će na terenu stajati sat koji će odbrojavati vreme. Ko, od servera, ne bude za 25 sekundi otpočeo novu razmenu udaraca, biće sankcionisan prvo opomenom, a u slučaju...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 21.Nov.2017

"Ako moja ćerka bude loše igrala tenis..."

Ako moja ćerka bude loše igrala tenis...

Serena Vilijams i njena ćerka zajedno pred kamerama. Evo šta je mama rekla.... "Neće mi smetati ako budeš loše igrala tenis", kaže Serena Vilijams u novom reklamnom spotu za "Gatorade", koji je snimila zajedno sa svojom ćerkom, koju je rodila 1. septembra. Pogledajte fotografije:. "Neće mi smetati čak ni ako nikada ne uzmeš reket, ali te molim da u ovoj igri života nastaviš da igraš bez obzira na sve", kaže teniserka...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 21.Nov.2017

ĐOKOVIĆI SLAVE ARANĐELOVDAN: Sedorf stigao kod Novaka na Dorćol (FOTO)

ĐOKOVIĆI SLAVE ARANĐELOVDAN: Sedorf stigao kod Novaka na Dorćol (FOTO)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković boravi u Beogradu, gde sa porodicom proslavlja krsnu slavu Aranđelovdan. Među brojnim gostima je i bivši fudbaler Klarens Sedorf Najbolji srpski teniser Novak Đoković boravi u Beogradu, gde sa porodicom proslavlja krsnu slavu Aranđelovdan.Nakon što je presekao slavski kolač i ručao u Sabornoj crkvi, Đoković je sa porodicom u restoranu koji nosi njegovo ime priredio večeru za porodicu...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 21.Nov.2017

(KURIR TV) FUDBALSKA LEGENDA NA SLAVI KOD ĐOKOVIĆA: Zagorčao nam je život 1998, sada bi protiv Novaka igrao tenis

(KURIR TV) FUDBALSKA LEGENDA NA SLAVI KOD ĐOKOVIĆA: Zagorčao nam je život 1998, sada bi protiv Novaka igrao tenis

Najbolji srpski teniser Novak Đoković boravi u Beogradu, gde sa porodicom proslavlja krsnu slavu Aranđelovdan.

Detaljnije >>