Večiti derbi
Večiti derbi

Večiti derbi poznat kao Beogradski derbi, je utakmica između velikih gradskih rivala, Partizana i Crvene zvezde, dva najveća i najpopularnija sportska društva u Srbiji.
Rivalstvo je prisutno u više različitih sportova, ali najintenzivnije utakmice su između fudbalske, košarkaške, odbojkaške i rukometne sekcije sportskih društava.

Ove dve ekipe su daleko najpopularnije u zemlji sa 49,2 odsto stanovništva koji navijaju za Crvenu zvezdu i 31,2 odsto navijača Partizana, ova dva kluba su takođe i najpopularnija u Crnoj Gori. Imaju navijače i pristalice u svim zemljama bivše Jugoslavije kao i u zapadnim zemljama, a ovi navijači su većinom Srbi koji žive u tim zemljama. Partizanove boje su crna i bela, dok su boje Zvezdine crvena i bela. Ove utakmice su uvek bilo željno iščekivane i vrlo spektakularne, ali zbog slabijeg kvaliteta fudbala u poslednjim godinama kao i velike količine nasilja, drastično je smanjena posećenost na ovim utakmicama.
Derbi koji je igran 11. maja 2005. godine u polufinalu kupa Srbije i Crne Gore je posetilo 8.000 gledalaca što je najmanje u istoriji, a najveća posećenost je bila oko 108.000 gledalaca na stadionu Crvene zvezde. Prvi zvaničan duel između Crvene zvezde i Partizana smatra se onaj koji je odigran 5. januara 1947. godine u prvenstvu stare Jugoslavije. Prvi duel komšija sa Topčiderskog brda bio je prijateljski i odigran je na Uskrs 21. aprila 1946. godine na starom igralištu BSK, gde je kasnije izgrađen Partizanov stadion.
U tom meču slavili su crno beli sa 2:0 i to golovima Mihajlovića i Rupnika, a interesantno je da su igrači Partizana na tom meču igrali u belim dresovima, dok su crveno beli nosili tamnu opremu.

Spisak fudbalera koji su igrali prvi istorijski duel su: Brozović, Šoštarić, Čolić, Krnić, Atanacković, Simonovski, Rupnik, Kašanin, Atanacković, Bobek, Jezerkić, Mitić, Tomašević, Drenovac, Petrović, Đurđević, Đajić, Stanković, Palfi, Mihailović, Lovrić i Ćirić.

Prvi večiti derbi je fudbalska utakmica odigrana na stadionu Centralni dom Jugoslovenske Armije u Beogradu 5. januara 1947. godine između Crvene zvezde i Partizana.
Pre toga su odigrali i jednu prijateljsku utakmicu 21. aprila 1946. godine u kojoj je Partizan slavio sa dva prema nula. Pre ove utakmice Partizan je zauzimao prvo mesto na tabeli sa dvadeset osvojenih bodova iz deset odigranih utakmica, a na drugom i trećem mestu nalazili su se zagrebački Dinamo i splitski Hajduk, koji su sakupili po 18 bodova. Crvena zvezda je u tom trenutku bila četvrta sa 14 bodova, i koja je kao i Partizan imala dve utakmice manje.

Tog dana u Beogradu je bila velika hladnoća, čitavog dana je padao sneg a temperatura vazduha je bila na minus 19 stepeni. Na stadionu je bilo oko 4.000 navijača. Te sezone je Partizan osvojio titulu, uz samo jedan pretrpljeni poraz, i to baš na ovom meču a Crvena zvezda je prvenstvo završila kao trećeplasirana. Prvi fudbalski derbi je odigran 21. aprila 1946. godine i bio je prijateljskog karaktera, a pobedu je odneo Partizan. Dok je zvanično prvi rivalski meč i utakmica između ova dva kluba odigran 5. januara 1947. godine trijumfom gostujuće Crvene zvezde.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Duljaj pred TSC: Poljuljani smo, ali ulog je veliki

Duljaj pred TSC: Poljuljani smo, ali ulog je veliki

Trener fudbalera Partizana Igor Duljaj rekao je danas da je ekipa poljuljana posle dva vezana poraza od Crvene zvezde,...

Izvor: Danas, 27.Apr.2024, 12:42

Detaljnije >>

NAŠA KUĆA GORI GODINAMA, DUGO IDEMO U LOŠEM SMERU: Duljaj ogolio sve pred meč sa TSC-om! (VIDEO)

Šef struke Partizana opet potpuno otvoren. Partizan u nedelju od 19.30 časova dočekuje ekipu TSC-a pred svojim navijačima, a uoči meča koji bi mogao crno-belima da osigura drugo mesto, Igor Duljaj imao je da kaže sledeče. – Imali smo izuzetno dve teške...

Izvor: HotSport.rs, 27.Apr.2024, 11:33

Detaljnije >>

Sinovi trenera Zvezde i Partizana poslali najlepšu poruku sa derbija: Ljubav prema klubu i poštovanje rivala - vidite da može! /FOTO/

Ljubav prema svom klubu. I poštovanje prema rivalu. U jednom kadru ovekovečena je ova poruka - u fotografiji na kojoj su sinovi trenera Crvene...

Izvor: Sportal.rs, 27.Apr.2024, 09:26

Detaljnije >>

Dragović podelio poruku na Instagramu: „Šta kažu geometri, stručnjaci, žene u crnom?“

Autor: Aleksandar Obrenović četvrtak 25.04.2024. 08:45 Izvor: Sportske.net Crvena zvezda je po drugi put za par dana savladala Partizan u okviru derbija, prvi put u subotu u prvenstvenoj utakmici, a juče u polufinalu kupa.  Ovoga puta je bilo prilično...

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Apr.2024, 00:30

Detaljnije >>

Zvezda u majstorici bolja od Partizana: Odbojkaška titula prvaka na Marakani posle osam godina

Zvezda u majstorici bolja od Partizana: Odbojkaška titula prvaka na Marakani posle osam godina

U majstorici finala državnog prvenstva za odbojkaše, koje se prvi put posle devet godina igralo između večitih rivala, Crvena zvezda je savladala Partizan na Banjici s 3:0 (25:23, 25.18, 25:18).

Izvor: Danas, 26.Apr.2024, 23:24

Detaljnije >>

TERZIĆ ČESTITAO ODBOJKAŠIMA: Zvezda potvrdila da je najveći sportski brend u regionu

TERZIĆ ČESTITAO ODBOJKAŠIMA: Zvezda potvrdila da je najveći sportski brend u regionu

Odbojkaši Crvene zvezde postali su šampioni Srbije, pošto su u majstorici finala plej-ofa savladali Partizan sa 3:0.

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2024

Detaljnije >>

TERZIĆ PRATI ZVEZDU U SVIM SPORTOVIMA: Zvezda čestitao titulu odbojkašima!

Ovih dana ‘Delije’ zaista imaju razloga da budu zadovoljne. Odbojaški klub Crvena zvezda pobedio je Partizan u okviru finalne serije Superlige, u ukupnom skoru 3:2. Nakon meča prvi čovek FK Crvena zvezda, Zvezdan Terzić čestitao je odbojkašima: – Čestitam...

Izvor: HotSport.rs, 26.Apr.2024

Detaljnije >>