Izvor: MozzartSport.com, 02.Avg.2021, 14:58

Šoumen s Kube: Četvrto olimpijsko zlato! Ples za kraj, poljubac u glavu i dominacija kakva se ne pamti

Mihain Lopez napravio fantastičan rezultat u svom petom učešću na igrama

Bog rvanja piše nove stranice istorije ovog sporta! Neponovljivi šoumen Mihain Lopez postao je prvi četvorostruki osvajač olimpijskog zlata u rvanju grčko-rimskim stilom za težinu do 130 kilograma pošto je u finalu pobedio Gruzina Jakoba Kadžalu rezultatom 5:0!

Uz legendarnog Kubanca četiri olimpijska zlata >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << osvojila je još samo Japanac Kaori Ičo koja je to učinila 2004, 2008, 2012. i 2016. godine u slobodnom stilu. Mihainu Lopezu je ovo takođe četvrto uzastopno najsjajnije odličje na Igrama pošto se na najviše mesto na postolju popeo 2008. i 2012. za težinu od 120 kilograma, te 2016. i danas u konkurenciji rivača do 130 kilograma!

Koliko je samo dominantan 38-godišnji Kubanac dokazuje podatak da je do novog zlata ponovo stigao bez izgubljenog poena! Prvo je dobio Rumuna Alina Siurarijua sa 9:0, pa Iranca Amina Mirzazadea sa 8:0, da bi u polufinalu bio bolji od Turčina Rize Kajalpa sa 2:0. Istorijski gledano, Mihain Lopez je na Olimpijskim igrama dobio protivnike ukupnim rezultatom 79:3, odnosno impresivnih 54:0 u poslednja tri nastupa. Ovogodišnji turnir završio je sa 24:0. Neverovatno!

Lopez je ubrzo po početku finalnog meča dobio poen zbog pasivnosti protivnika, da bi ubrzo uzeo još dva poena zbog obaranja hvatanjem za vrat. Usledio je još jedan poen zbog pasivnosti, a onda i zato što je Kadžaja izašao van borilišta.

Bez obzira na to što mu je ovo četvrto uzastopno olimpijsko zlato, Mihain Lopez je slavio kao da mu je prvo. Desetak sekundi pre kraja započeo je slavljenički ples, da bi onda tradicionalno poljubio rivala kojeg pobeđuje u glavu, da bi onda bacio svog trenera na podlogu kada je ovaj došao da mu čestita na novom zlatu.

Zanimljivo, Mihain Lopez je svojevremeno odbio ponude drugih zemalja da se takmiči za njih, koji su ga mamili pričom da treba da ”pobegne od kubanskog državnog sistema”. Ostao je veran svojoj zemlji i zastav, baš kao što su to svojevremeno činili Teofil Stivenson i Feliks Savon.

Ovo je, kako je ranije najavljivano, poslednji meč za rvača s nadimkom ”Dete” u karijeri. Na kraju je uspeo na olimpijskom nivou da nadmaši čovenog Rusa Aleksandra Kareljina kojeg su mnogi do danas nazivali najboljim rvačem svih vremena. Od danas će rame uz rame s njim stajati Mihain Lopez. Rus je devet puta bio svetski šampion i izgubio je samo dva meča u karijeri, dok je Kubanac poražen u tri od osam finala planetarnog šampionata. Ali, jedini je rvač sa četiri zlata, dok je Kareljin imao tri najsjajnija odličja i jedno srebro.

Samo nepuna dva sata pre Mihaina Lopeza zlato Kubi u konkurenciji do 60 kilograma doneo je Luis Orta.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.