Koliko često treba menjati određene delove na automobilu

Izvor: B92, 22.Nov.2023, 22:01

Koliko često treba menjati određene delove na automobilu

Da bi vaše vozilo bilo funkcionalno i bezbedno neophodno je redovno održavanje. 

Pored redovne sezonske zamene letnjih i zimskih guma, trebalo bi da u potpunosti zamenite gume u slučaju da se dubina gazećeg sloja smanji na 1,6 milimetara ili najkasnije nakon šest godina od datuma proizvodnje (pogledati oznaku DOT na gumi koja označava godinu proizvodnje i nedelju u toj godini), navodi nemački ZDF.

Dok ulje treba menjati svake godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do dve, u zavisnosti od modela automobila, ZDF preporučuje menjanje tečnosti za koćenje na svake dve godine.

Svećice bi trebalo da menjate na svakih 30.000 kilometara, a slično je i sa filterom goriva na dizel vozilima. U slučaju benzinskih motora, novi filter goriva potreban je na oko 50.000 kilometara.

Prema ZDF-u, filter kabine vašeg automobila takođe treba zameniti nakon otprilike 20.000 kilometara ili jednom godišnje.

Konačno, na svakih pet godina, odnosno od 60.000 do 100.000 pređenih kilometara (u zavisnosti od preporuka proizvođača), treba menjati i zupčasti kaiš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Zimske gume

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.