Zimske gume
Zimske gume

Vozači u Srbiji na svojim vozilima moraju da imaju zimske gume na sva četiri točka ukoliko se na putevima nalazi sneg,led ili poledica predviđeno je pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila u saobraćaju. Tim aktom je predviđeno da vozila moraju biti opremljena na sve četiri zimske gume izričiti su iz Auto moto saveza Srbije. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Nepostojanje zimskih guma ukoliko na putu ima snega smatra se tehničkom neispravnošću. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

Ukoliko su vremenske prilike bile u toku sezone takve da nema snega i leda na kolovozu zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda vozila moraju biti opremljena zimskom opremom. Taj pravilnik se primenjuje od maja 2012. godine a predviđa da je u tom periodu van naseljenog mesta obavezno posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, i drugim uređajima.

U zimsku opremu spadaju i obavezne sve četiri zimske gume za auto, čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm. Ukratko propisano u Zakonu bezbednosti u saobraćaju: od prvog novembra do prvog aprila zimske gume su obavezne na svim točkovima, ako je na kolovozu sneg ili poledica, dubina šare na gumi ne sme biti manja od četiri milimetara, van naselja sva vozila moraju biti opremljena lancima, i uređajima za povećanje trakcije, lance za sneg ili drugi uređaj za povećanje trakcije obavezno treba postaviti na najmanje dva pogonska točka, ukoliko se naiđe na deo puta, gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, a vremenski uslovi to zahtevaju. Ako zimska oprema nije obavezna u zimskim danima, kada su vremenske prilike takve da nema snega i leda, odnosno kada je podloga suva, ipak se preporučuje upotreba zimskih guma. Treba imati na umu da kada su niske temperature asfalt može da poledi a letnja guma se tada prilično stvrdne već na temperaturama nižim od sedam stepeni celzijusovih i ne prijanja dobro na podlogu. Automobilske gume namenjene zimskim uslovima vožnje pored uobičajenih oznaka imaju i dodatne oznake.

Zimske gume se obično označavaju sledećim oznakama: M + S, MS, ili M i S, u prevodu sneg i blato, Cela sezona ili guma za celu godinu za sve vremenske uslove, nema performanse na snegu kao prava zimska guma. Simbol pahuljice ili planine ili oboje jeste prava zimska guma. Zimska guma se može prepoznati po komercijalnom nazivu gume za koji se upotrebljavaju reči Vinter Zima, Snov Sneg, Ajs Led, Kold Hladnoća.Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 12.Nov.2019, 21:43

Jaguar Land Rover u potrazi za novim partnerima

Jaguar Land Rover u potrazi za novim partnerima

Tata grupacija, trenutni vlasnik kompanije Jaguar Land Rover, trenutno je u potrazi za novim partnerima tog britanskog proizvođača automobila, prenosi portal Vrele Gume. Kako se navodi, Tata grupacija je nedavno kontaktirala kompanije BMW i Geely, sa kojima je otpočela pregovore o partnerstvu.  Naime, ovu informaciju prenosi Bloomberg, a koji se poziva na izvore upoznate sa ovom temom. Navodi se da Tata traži potencijalne partnere za Jaguar Land Rover, te da su svi pregovori trenutno u početnoj...

Detaljnije >>


Izvor: AutoBlog, 12.Nov.2019

VIDEO: Skupe i jeftine zimske gume

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 11.Nov.2019, 17:44

Subaru Levorg 2.0GT Eyesight V-Sport

Subaru Levorg 2.0GT Eyesight V-Sport

Još uvek aktuelna generacija Subaru Levorga je na japanskom tržištu dobila novo specijalno izdanje, sa doteranim stajlingom i bogatijom orpemom. U pitanju je Levorg 2.0GT Eyesight V-Sport koji će Japancima biti dostupan od 23. januara. Pod haubom je 2,0 litarski turbo Boxer motor sa 300KS i 400 Nm obrtnog momenta, dok deo opreme između ostalog čine i EyeSight Safety Plus sistemi asistencije,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 09.Nov.2019, 20:44

BOJE SA POENTOM Znate li zašto su automobilske gume crne, a toalet papir beo - NIJE SLUČAJNO?

Činjenica da naše oko vidi više od sedam miliona boja može nam pomoći da lakše detektujemo neke predmete oko nas, pogotovo kad se naviknemo da je određeni predmet uvek u istoj boji.

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 09.Nov.2019

VIDEO: Suzuki Jimny Widebody Greddy na SEMA sajmu

* Ima 1,5 litarski motor sa turbo punjačem (snaga se u vesti ne navodi), pa Widebody kit, nove branike, LED zadnja...

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 09.Nov.2019

Vrele Gume video: Test BMW X1

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 08.Nov.2019, 18:51

Ovo su NAJOPASNIJE greške kod kupovine zimskih guma

Ukoliko vozite po snegu, morate imati zimske gume, takon bar nalaže zakon. Mnogi vozači ipak dosta razmišljaju o ovoj investiciji, a pogledajte šta je u tome pogrešno:

Detaljnije >>