Zimske gume
Zimske gume

Vozači u Srbiji na svojim vozilima moraju da imaju zimske gume na sva četiri točka ukoliko se na putevima nalazi sneg,led ili poledica predviđeno je pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila u saobraćaju. Tim aktom je predviđeno da vozila moraju biti opremljena na sve četiri zimske gume izričiti su iz Auto moto saveza Srbije. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Nepostojanje zimskih guma ukoliko na putu ima snega smatra se tehničkom neispravnošću. Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara.

Ukoliko su vremenske prilike bile u toku sezone takve da nema snega i leda na kolovozu zimski pneumatici neće biti obavezni. Van navedenog perioda vozila moraju biti opremljena zimskom opremom. Taj pravilnik se primenjuje od maja 2012. godine a predviđa da je u tom periodu van naseljenog mesta obavezno posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, i drugim uređajima.

U zimsku opremu spadaju i obavezne sve četiri zimske gume za auto, čija dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od 4 mm. Ukratko propisano u Zakonu bezbednosti u saobraćaju: od prvog novembra do prvog aprila zimske gume su obavezne na svim točkovima, ako je na kolovozu sneg ili poledica, dubina šare na gumi ne sme biti manja od četiri milimetara, van naselja sva vozila moraju biti opremljena lancima, i uređajima za povećanje trakcije, lance za sneg ili drugi uređaj za povećanje trakcije obavezno treba postaviti na najmanje dva pogonska točka, ukoliko se naiđe na deo puta, gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema, a vremenski uslovi to zahtevaju. Ako zimska oprema nije obavezna u zimskim danima, kada su vremenske prilike takve da nema snega i leda, odnosno kada je podloga suva, ipak se preporučuje upotreba zimskih guma. Treba imati na umu da kada su niske temperature asfalt može da poledi a letnja guma se tada prilično stvrdne već na temperaturama nižim od sedam stepeni celzijusovih i ne prijanja dobro na podlogu. Automobilske gume namenjene zimskim uslovima vožnje pored uobičajenih oznaka imaju i dodatne oznake.

Zimske gume se obično označavaju sledećim oznakama: M + S, MS, ili M i S, u prevodu sneg i blato, Cela sezona ili guma za celu godinu za sve vremenske uslove, nema performanse na snegu kao prava zimska guma. Simbol pahuljice ili planine ili oboje jeste prava zimska guma. Zimska guma se može prepoznati po komercijalnom nazivu gume za koji se upotrebljavaju reči Vinter Zima, Snov Sneg, Ajs Led, Kold Hladnoća.Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2021, 22:54

VOZAČI ZAMENITE GUME ŠTO PRE - IZ DVA RAZLOGA! U Srbiji od 1. novembra stupa novo pravilo na snagu

VOZAČI ZAMENITE GUME ŠTO PRE - IZ DVA RAZLOGA! U Srbiji od 1. novembra stupa novo pravilo na snagu

Rok za zamenu guma je 1. novembar, ali su zbog lošeg vremena mnogi građani već prešli na zimske. Beograđani koji još nisu počeli sa zamenom letnjih guma zimskim, bolje da to urade što pre iz dva raloga - prvo da bi izbegli gužvu kada oko 1. novembra to počnu svi da rade, a drugi da bi izbegli poskupljenje, koje se doduše negde već i desilo i to do 20 odsto, ali i nestašicu guma. Gužvi u vulkanizerskim servisima još nema. Cene guma uglavnom su svuda...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Okt.2021, 19:42

O ČEMU SE RADI? Izbušene gume na svim automobilima parkiranim na placu na Voždovcu (video)

Tokom noći su izbušene gume svim automobilima parkiranim na placu na Voždovcu u Beogradu.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Okt.2021, 19:18

VANDALIZAM U BEOGRADU U TOKU NOĆI: Neko izbušio gume na svim parkiranim automobilima (VIDEO)

VANDALIZAM U BEOGRADU U TOKU NOĆI: Neko izbušio gume na svim parkiranim automobilima (VIDEO)

Nema objašenjenja za ovakvo ponašanje. Tokom noći su izbušene gume svim automobilima parkiranim na placu na Voždovcu u Beogradu. Reč je o vozilima koja su "noćila" ispred jednog mega marketa u Ulici Vojvode Stepe.

Detaljnije >>

Izvor: AutoBlog, 16.Okt.2021, 18:12

Renault akcija do kraja oktobra

Renault akcija do kraja oktobra

Akcija traje do 31.10.2021. Uslovi akcije: Za narudžbe do 31.10.2021., kupci novih putničkih vozila Renault, pored redovnog popusta na cenu vozila ostvaruju pravo na: POGODNOSTI AKCIJE: • Komplet 4 Zimske gume: Komplet od 4 zimske gume dobijaju svi kupci koji kupe novo putničko vozilo Renault u periodu trajanja akcije. Prodavac zadržava pravo izbora marke zimskih guma.  • 5 godina garancije uz Renault finansiranje: Pet godina garancije obuhvata dve godine fabričke garancije...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 15.Okt.2021, 09:01

Novembar donosi obavezne zimske gume – evo najlakšeg načina da ne protraćite sate u kupovini

Svesni ste i sami toga da se obaveze konstantno uvećavaju, što se ne može reći i za vreme. Dvadeset i četiri sata imali ste na raspolaganju juče, a toliko ćete imati i sutra.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2021

ŽELITE DA PROĐETE JEFTINIJE PRI MENJANJU GUMA? Ovo je savet kako da uštedite - ali jedna stvar je važna

ŽELITE DA PROĐETE JEFTINIJE PRI MENJANJU GUMA? Ovo je savet kako da uštedite - ali jedna stvar je važna

Približava se 1. novembar od kada bi vozači u Srbiji morali da imaju zimske gume na svojim vozilima! Zbog toga su mnogi naši građani već pohitali u susednu Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku kako bi kupili pneumatike i gorivo i tako uštedeli i do 6.000 dinara! Vlasnik auto-servisa Vasilije Radosavljević iz Sremske Mitrovice kaže da su u susednim državama gume osetno jeftinije te da po toj računici ispada da se jedna dobija besplatno.

Detaljnije >>