Škoda priprema novi SUV. Rapid hečbek stiže u Frankfurt

Izvor: B92, 07.Maj.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škoda priprema novi SUV. Rapid hečbek stiže u Frankfurt

Novi SUV koji će biti veći od Yetija, ključan je za Škodinu strategiju 50-procentnog rasta prodaje u narednih pet godina. Hečbek verzija modela Rapid, najavljena konceptom VisionD iz 2011, trebalo bi da ima premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru 2013.

Nije tajna da Škoda, kao deo grupacije Volkswagen, ima ambicozne planove u pogledu rasta prodaje. Oni su samo deo strategije nemačkog koncerna da do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2018. prestigne Toyotu i postane najveći proizvođač i prodavac automobila na svetu.

Da bi se to i dogodilo, Škoda treba da obezbedi zacrtanu kvotu, a to je 1,5 miliona isporučenih vozila u 2018. godini, što predstavlja skok od 50 odsto u odnosu na 2012. kada je prodato oko milion automobila sa amblemom češke marke na haubi.

U rukovodstvu Volkswagena procenjeno je da će plan biti ostvaren ako se tržištu uz postojeće ponude i neki novi modeli. Jedan od najvažnijih i automobil o kome se već dugo govori u javnosti biće novi SUV model koji će u Škodinoj gami zauzeti poziciju iznad modela Yeti. O novom SUV-u malo toga se zna, osim da bi trebalo da bude postavljen na Volkswagenovu univerzalnu MQB platformu.

Ranije je najavljeno da će ovaj model imati i verziju sa sedam sedišta kao i da će se pojaviti 2016, godinu dana nakon premijere druge generacije modela Yeti.

Drugi novi automobil koji se očekuje već tokom 2013. godine je hečbek verzija modela Rapid. Automobil će dizajn prednjeg dela preuzeti od standardnog Rapida, dok će zadnji deo vozila biti oblikovan po ugledu na koncept VisionD koji je predstavljen na auto-salonu u Frankfurtu 2011. godine.

Povećati prodaju za 500.000 vozila u periodu od pet godina, u vreme aktuelne krize u auto-industriji, nije lak zadatak, čak i kada iza vas stoji jedan takav gigant kao što je Volkswagen. Zbog toga će se Škoda fokusirati na tržišta koja su i dalje u usponu i koja imaju perspektivu rasta.

Najznačajnije je svakako kinesko, gde se planira izgradnja još dve nove fabrike koje bi duplirale postojeće kapacitete od 250.000 jedinica godišnje.

Pored toga, Škoda razmatra i mogućnosti rasta prodaje u Rusiji, gde se procenjuje da će u sledećih nekoliko godina doći do ekspanzije prodaje automobila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.