Rusko-kineski odnosi su model odnosa velikih sila – Si Đinping

Izvor: Vostok.rs, 16.Maj.2024, 15:51

Rusko-kineski odnosi su model odnosa velikih sila – Si Đinping

Kineski predsednik Si Đinping pozdravio je veze sa Moskvom kao „model odnosa velikih sila“, dok se u četvrtak sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Pekingu. Ruski lider je razgovarao i o odnosima dve zemlje, istakavši da one ne predstavljaju pretnju drugim narodima.
Putin je u četvrtak doputovao u Peking u državnu posetu – prvu otkako je ranije ovog meseca položio zakletvu za peti predsednički mandat. U ruskoj delegaciji je i niz ministara, a očekuju se pregovori o nizu zajedničkih projekata. Tokom sastanka, Si je izjavio da su odnosi između savremene Kine i Rusije, koji traju skoro 75 godina, „ojačani u teškim uslovima i izdržali test promenljive međunarodne situacije“. Veze između Pekinga i Moskve su „model odnosa velikih sila i susednih država, koji karakteriše međusobno poštovanje, poverenje, prijateljstvo i obostrana korist“, naveo je kineski predsednik i dodao da je ta saradnja u najboljem interesu sveta. Ruski predsednik se složio, izjavivši da je „naša saradnja u svetskim poslovima jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj sceni“. I Kina i Rusija „brane principe pravičnosti i demokratskog svetskog poretka zasnovanog na multipolarnoj realnosti i međunarodnom pravu“, naglasio je on, dodajući da odnosi dve zemlje „nisu usmereni ni protiv koga“. Prema Siju, činjenica da se sastao sa ruskim zvaničnicima u toliko navrata tokom proteklih nekoliko godina pomogla je Pekingu i Moskvi da planiraju unapred strateški i razviju saradnju. Kineski lider je izjavio da Peking „veoma ceni“ Putinov izbor Kine za njegovu prvu inostranu posetu u novom mandatu. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.