Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 17:54

Francuska održala sastanak sa afričkim liderima o Sudanu

Francuska održala sastanak sa afričkim liderima o Sudanu

Francuska je održala danas u Parizu sastanak sa liderima afričkih nacija i pojedinih međunarodnih organizacija.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Maj.2021, 17:12

Novak: Biću spreman za "rokenrol u Parizu"

Novak Đoković u nedjelju nije uspio da odbrani trofej na Mastersu u Rimu, ali nije ni nezadovoljan.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 17:01

Novak: Biću spreman za "rokenrol u Parizu"

Novak: Biću spreman za rokenrol u Parizu

Novak Đoković u nedelju nije uspeo da odbrani trofej na Mastersu u Rimu, ali nije ni nezadovoljan.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Maj.2021, 16:53

"Osećam se Srpkinjom" Francuska predstavnica na Evroviziji: "Volim istoriju svoje porodice"

Ovogodišnja predstavnica Francuske na Evroviziji, Barbara Pravi je poreklom iz Srbije i ne krije koliko je ponosna na to. Ona se rodila i odrasla u Parizu, a pravo prezime joj je Pejić.

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 17.Maj.2021, 14:03

Pariski Diznilend se otvara 17. juna

Pariski Diznilend ponovo se otvara 17. juna, saopštio je zabavni park koji je bio zatvoren od 30. oktobra prošle godine zbog epidemije korona virusa.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Maj.2021, 13:10

Pao dogovor: Prototip evropskog borbenog aviona 2027, cena 3,5 milijardi evra

Pao dogovor: Prototip evropskog borbenog aviona 2027, cena 3,5 milijardi evra

Pariz -- Francuska, Nemačka i Španija saopštile su danas da su postigle dogovor o budućem vazdušnom borbenom sistemu (SCAF) koji se očekuje 2027. godine.. Francuska, Nemačka i Španija saopštile su danas da su postigle dogovor o budućem vazdušnom borbenom sistemu (SCAF) koji se očekuje 2027. godine. Prema navodima kabineta francuske ministarke Florans Parli (Florence Parly), "faza 1B" istraživanja će koštati 3,5 milijardi evra do 2024. što podjednako finansiraju...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Maj.2021, 13:03

BLOKIRALI SAOBRAĆAJ ZBOG TUČE Dvojica muškaraca nasred raskrsnice nasrnuli jedan na drugog, "pljuštale" PESNICE (VIDEO)

Na društvenoj mreži tviter osvanuo je danas snimak koji nikoga nije ostavio ravnodušnim, a na kom se vide dva muškarca...

Detaljnije >>