Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

​Dojave o bombama upalile crveni alarm u Evropi

PARIZ, BRISEL - Anonimne prijetnje bombama, koje mjesecima unazad stižu na adrese škola širom Evrope, upalile su crveni alarm i dovele do toga da se u nekima od njih otkaže i nastava.

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2023, 19:34

Detaljnije >>

Usisivač 'ukrao' dijamatski prsten u hotelu Ric u Parizu

Priča koja je mogla da inspiriše novi akcioni film ima srećni završetak - dijamantski prsten koji je nestao u...

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2023, 18:38

Detaljnije >>

Usisali prsten vrijedan 750.000 evra

PARIZ - U hotelu Ritz u Parizu u petak je nestao prsten vrijedan 750.000 evra, što je izazvalo uzbunu među osobljem s obzirom na to da su se oni prvi našli na listi osumnjičenih za krađu.

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2023, 17:58

Detaljnije >>

Pariz očekuje nove sankcije Moskvi do kraja godine

BRISEL - Francuski ministar spoljnih poslova Katerin Kolona izjavila je da očekuje da 12. paket sankcija EU Rusiji bude usvojen do kraja godine.

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Dec.2023, 17:39

Detaljnije >>

Dijamantski prsten vredan 750.000 evra nestao u poznatom hotelu: Pronađen u kesi za usisivač

Menadžment jednog od najpoznatijih hotela sveta "Ric Pariz" objavio je da je pronađen nestali dijamantski prsten vredan 750.000 evra, koji je u vlasništvu gošće, menadžerke iz Malezije.

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2023, 08:04

Detaljnije >>

EVROPI PRETI TALAS TERORISTIČKIH NAPADA?! Slučaj u susedstvu šokirao sve, vreme praznika RIZIČAN PERIOD (VIDEO)

EVROPI PRETI TALAS TERORISTIČKIH NAPADA?! Slučaj u susedstvu šokirao sve, vreme praznika RIZIČAN PERIOD (VIDEO)

Uzbuna širom Evrope.. Od Londona do Berlina preko Rima i Pariza - obavještajne agencije su na visokoj lestvici opreza u jeku upozorenja Evropske unije zbog, kako kažu, ogromnog rizika od terorističkih napada...

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2023, 22:32

Detaljnije >>

Žene: Bez trunke šminke osećam se slobodnije nego ikada, poručuje Pamela Anderson

Žene: "Bez trunke šminke osećam se slobodnije nego ikada", poručuje Pamela Anderson

Glumica, poznata po ulozi u seriji Čuvari plaži, kaže da je ovo nova etapa njenog života.. Kada se Pamela Anderson, glumica i manekenka, početkom decembra pojavila na dodeli Modnih nagrada 2023 u Londonu, gotovo sve oči bile su uprte u nju. Bila je u belom odelu, podignute kose i nenašminkana. "Bez trunke šminke osećam se slobodnije nego ikada", izjavila je glumica. Bez pudera i karmina prošetala je i crvenim tepihom u Parizu, Njujorku i...

Izvor: B92, 10.Dec.2023

Detaljnije >>