Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
TEBIŠIGANU NEMA NIČEG MILIJEG NEGO DA NAKRIVI ŠAJKAČU! Parižanin rodom iz Šri Lanke veze kolce, zaljubljen u Srbiju i pravoslavlje

TEBIŠIGANU NEMA NIČEG MILIJEG NEGO DA NAKRIVI ŠAJKAČU! Parižanin rodom iz Šri Lanke veze kolce, zaljubljen u Srbiju i pravoslavlje

Tebi, kako ga zovu, grli srpsku zastavu i igra u KUD „Biseri“ u pariskom predgrađu Dransi. Redovno ide i u srpsku pravoslavnu crkvu Sveta Petka

Izvor: Kurir, 19.Mar.2024, 08:43

Detaljnije >>

Srbija dobija rivale na Olimpijskim igrama: Sve o žrebu košarkaša i košarkašica, evo gde možete da gledate prenos uživo

Košarkaši i košarkašice Srbije večeras će saznati rivale u grupi na Olimpijskim igrama u Parizu. U 19 časova je žreb, koji muška selekcija...

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 08:29

Detaljnije >>

"PRVO PUTOVANJE OD PANDEMIJE KORONA VIRUSA" Politiko: Si Đinping početkom maja dolazi u posetu Francuskoj

Kineski predsednik Si Đinping sastaće se početkom maja u Parizu sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom, potvrdilo je danas nekoliko neimenovanih evropskih zvaničnika.

Izvor: Blic, 19.Mar.2024, 01:42

Detaljnije >>

Ponovo dozvoljen seks u Olimpijskom selu: Koronavirus kriv za suspenziju u Tokiju, Pariz idealno mesto da se vrati “druželjubivost”

Ponovo dozvoljen seks u Olimpijskom selu: Koronavirus kriv za suspenziju u Tokiju, Pariz idealno mesto da se vrati “druželjubivost”

Zabrana na seksualne odnose u Olimpijskom selu, koja je zbog koronavirusa uvedena na Olimpijskim igrama u Tokiju, ukinuta je za predstojeće Igre u Parizu.

Izvor: Danas, 18.Mar.2024, 23:42

Detaljnije >>

Rusija ne planira da bojkotuje Olimpijske igre

Uprkos ograničenjima koja su nametnuta njenim sportistima zbog napada na Ukrajinu, Rusija ne sme da bojkotuje Olimpijske igre u Parizu, izjavio je danas ruski ministar sporta Oleg Maticin. „Ne smemo da se okrenemo, da se zatvorimo, da bojkotujemo ovaj pokret„, rekao je Maticin, misleći na Olimpijske igre koje se od 26. jula do 11. avgusta održavaju u Parizu, prenosi agencija Tass. On je tom izjavom odbacio višemesečne spekulacije o ruskom odgovoru na drastične uslove koje je Međunarodni...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Pariz preko Huventuda do polufinala i Petra Božića

Košarkaši Pariza su poslednji polufinalisti Evrokupa. Oni su večeras u četvrtfinalnom meču savladali Huventud na svom terenu rezultatom 86:70. Najbolji tim grupne faze Evrokupa je uspeo da prođe u polufinale, a tamo ga očekuje duel sa ekipom Londona, koju predvodi naš Petar Božić. U finale će proći ekipa koja prva dođe do dva...

Izvor: Piplmetar.rs, 18.Mar.2024

Detaljnije >>

Popularnost Makrona opada, ovo su razlozi

Nezadovoljstvo predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) uglavnom se fokusira na Ukrajinu i pitanje slanja kopnenih snaga u tamošnji...

Izvor: Danas, 18.Mar.2024

Detaljnije >>