Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 19.Dec.2018, 14:53

Redovi na francuskim aerodromima zbog usporenog rada policije iz protesta

Redovi na francuskim aerodromima zbog usporenog rada policije iz protesta

Francuska policija je iz protesta zbog prevelikog rada i više hiljada neplaćenih prekovremenih sati usporila pasošku kontrolu na glavnim pariskim aerodromima Šarl de Gol...

Detaljnije >>


Izvor: Beta, 19.Dec.2018, 14:02

Redovi na francuskim aerodromima zbog usporenog rada policije iz protesta

Redovi na francuskim aerodromima zbog usporenog rada policije iz protesta

Francuska policija je iz protesta zbog prevelikog rada i više hiljada neplaćenih prekovremenih sati usporila pasošku kontrolu na glavnim pariskim aerodromima Šarl de Gol i Orli što je stvorilo duge redove putnika.Dugi redovi formirali su se danas na pariskim aerodromima Šarl de Gol i Orli zbog pokreta granične policije koja primenjuje detaljnu kontrolu pasoša u podršku svojim "iscrpljenim" kolegama angažovanim na suzbijanju višenedeljnih protesta Žutih prsluka, prenosi agencija Frans...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 13:26

I francuska policija negoduje, traže isplatu za prekovremeni rad

I francuska policija negoduje, traže isplatu za prekovremeni rad

Policija u Francuskoj protestuje zbog prekovremenog rada i hiljada neplaćenih sati. Na aerodromu "Šarl de Gol" stvoreni dugi redovi putnika koji čekaju. Vlada predlaže da se policajcima koji su obezbeđivali Pariz tokom protesta isplati bonus na platu od 300 evra, što su oni odlučno odbili. Prefektura aerodromske policije saopštila je da je rad usporen samo na terminalu 1, a da su gužve na druga dva terminala...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2018, 13:26

Protest policije u Francuskoj, redovi na aerodromu Šarl de Gol

PARIZ - Francuska policija protestuje danas zbog prekovremenog rada i hiljada neplaćenih sati zbog čega su na aerodromu "Šarl de Gol" stvoreni dugi redovi putnika koji čekaju.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 19.Dec.2018, 10:46

Vlada predlaže bonus za policajce; Oni kažu: Nismo na prodaju

Vlada predlaže bonus za policajce; Oni kažu: Nismo na prodaju

Francuska vlada predložila je da se policajcima koji su obezbeđivali Pariz tokom protesta da bonus na platu od 300 evra, ali su oni odgovorili da nisu na prodaju Francuska vlada predložila je da se policajcima koji su obezbeđivali Pariz tokom protesta da bonus na platu od 300 evra, ali su oni odgovorili da nisu na prodaju. Agencija AP navodi da nije jasno da li će ovi bonusi "ugasiti" bes među policajcima Razgovori između policijskih sindikata i zvaničnika francuskog...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 09:21

Policija: Nismo na prodaju, nećemo 300 EUR bonusa

Policija: Nismo na prodaju, nećemo 300 EUR bonusa

Pariz -- Francuska vlada predložila je da se policajcima koji su obezbeđivali Pariz tokom protesta da bonus na platu od 300 evra, što su oni odlučno odbili.. Agencija AP navodi da nije jasno da li će ovi bonusi "ugasiti" bes među policajcima. Prethodnih dana, intezivno teku pregovori između policijskih sindikata i zvaničnika francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim, oni su u utorak prekinuti nakon tri sata razgovora. "Nismo na prodaju i ne možete...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Dec.2018, 09:04

Politiko: Ovo je kraj Evrope kakvu poznajemo, i OSEĆAJ JE DOBAR

Bila je ovo paklena nedelja u Evropi - Pariz je goreo, Bregzit se pretvorio u psiho-dramu, a autokratija se vraća, navodi "Politiko" u teksu "Ovo je kraj Evrope kakvu poznajemo (osećaj je dobar)".

Detaljnije >>