Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 20.Jun.2018, 08:56

Vremeplov (20. jun 2018)

Vremeplov (20. jun 2018)

Svetski dan izbeglica 1819. - Rođen Žak Ofenbah (Jakob Eberst), francuski kompozitor(Keln, 20. 06. 1819 - Pariz, 05. 10. 1880)1819. - Parobrod "Savana", prvi koji je preplovio Atlantik, stigao u Liverpul1831. - Rođen Sima Nešić (Sima terdžuman), prvi srpski prevodilac(Beograd, 20. 06. 1831 - Beograd, 15. 06. 1862)1861. - Rođen Frederik Gaulend Hopkins, engleski fiziolog i biohemičar, osnivač nauke o vitaminima,...

Detaljnije >>


Izvor: Capital.ba, 20.Jun.2018, 08:50

Promjene u zoni evra, jedan budžet da štiti od krize

Promjene u zoni evra, jedan budžet da štiti od krize

BERLIN/PARIZ, Njemačka i Francuska žele uvođenje zajedničkog budžeta za evrozonu da bi se bolje štitila od kriza, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel kod Berlina.  “Mi se zalažemo za budžet za evro”, rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom države Emanuelom Makronom koji već duže vrijeme predlaže uspostavljanje takvog instrumenta za solidarnost i stabilnost 19 zemalja članica evrozone. Francuski predsjednik je rekao da bi taj budžet...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 20.Jun.2018, 07:57

JEZIVE TAJNE GRADA SVETLOSTI: U podzemnim prolazima Pariza krije se 6 MILIONA ljudskih kostura, šokiraće vas zašto! (FOTO)

JEZIVE TAJNE GRADA SVETLOSTI: U podzemnim prolazima Pariza krije se 6 MILIONA ljudskih kostura, šokiraće vas zašto! (FOTO)

Katakombe, nekadašnji podzemni kamenolomi s kraja 18. veka, vremenom su postale jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Pariza,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 20.Jun.2018, 06:32

MRAČNA TAJNA GRADA SVETLOSTI Zašto se ispod ulica prelepog Pariza krije ŠEST MILIONA LOBANJA

Ispod Pariza, grada svetlosti, mode i šopinga, grada kulture i umetnosti, Luvra, Notr Dama, Ajfelovog tornja,...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jun.2018, 06:30

"Beograd se još uvek nespretno navikava na globalizaciju"

Beograd se još uvek nespretno navikava na globalizaciju

"Po lepoti podseća na Pariz, ali je po veličini mnogo manji i zbog toga ga je lakše upoznati. Što se tiče njegovih stanovnika, i oni su mnogo opušteniji od Parižana", počinje svoju priču o Beogradu grčka novinarka Elefterija Alavanu.. U tekstu koji je nedavno objavljen na najčitanijem grčkom portalu "Katimerini“, novinarka koja je posetila Beograd na pravi način ga je predstavila svojim sunarodnicima i nije štedela ni reči hvale, ali ni kritike. - Od autobusa...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 19.Jun.2018, 21:59

Pariz i Berlin žele uvođenje zajedničkog budžeta za evrozonu

Pariz i Berlin žele uvođenje zajedničkog budžeta za evrozonu

Nemačka i Francuska žele uvođenje zajedničkog budžeta za evrozonu da bi se bolje štitila od kriza, rekla je danas nemačka kancelarka Angela Merkel u Mezebergu kod Berlina.. "Mi se zalažemo za budžet za evro", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim šefom države Emanuelom Makronom koji već duže vreme predlaže uspostavljanje takvog instrumenta za solidarnost i stabilnost 19 zemalja članica evrozone. Francuski predsednik je rekao...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Jun.2018

Berlin i Pariz se dogovorili o novom budžetu za zemlje evrozone

Berlin i Pariz se dogovorili o novom budžetu za zemlje evrozone

Lideri Francuske i Nemačke dogovorili su se u Berlinu o novom budžetu za zemlje evrozone. U jeku sve većih pritisaka na kancelarku Merkel da do kraja meseca postigne rešenje o ilegalnoj migraciji na nivou Unije, saglasili su se da odgovor Evrope mora da bude jedinstven. Nakon što je sprečila raspad koalicije s bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom, koja zahteva znatno oštriju izbegličku politiku, kancelarka...

Detaljnije >>