Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Avg.2018, 03:23

Vremeplov: Umro Rastko Petrović

Vremeplov: Umro Rastko Petrović

Na današnji dan 1949. umro je srpski pisac Rastko Petrović, jedan od najoriginalnijih i najznačajnijih srpskih pesnika. U ratu je sa srpskom vojskom prošao povlačenje preko planinskih vrleti do Jadrana 1915. posle čega je poslat u Francusku i u Parizu je diplomirao prava. Od 1923. je u diplomatskoj službi - radio je u Rimu, zatim u Vašingtonu, gde je i umro 1949. Njegovi posmrtni ostaci preneti su u otadžbinu 1986. Pripadao je prvoj generaciji srpskih modernista i bio sinonim za temperamentnu...

Detaljnije >>


Izvor: Radio 021, 14.Avg.2018, 13:37

U Parizu postavljeni ekološki pisoari sa žardinjerama

U Parizu postavljeni ekološki pisoari sa žardinjerama

Gradske vlasti Pariza postavile su četiri ekološka pisoara na ulicama čiji će sadržaj biti iskorišćen kao đubrivo za biljke.. Radio Evropa 1 preneo je da su pisoari crvene boje sa žardinjerama kako bi se neutralisali neprijatni mirisi, postavljeni kao eksperimentalni projekat. Sakupljeni urin iz tog muškog toaleta će biti recikliran tako što će ga stručnjaci mešati sa slamom i kasnije pretvarati u đubrivo namenjeno za bolji rast biljaka, rekao je Loran...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 14.Avg.2018

PARIŽANI ŠOKIRANI PISOARIMA NA ULICAMA: Muškarci vrše malu nuždu da ih svi gledaju! Zovu se PISOTROTOARI, a otpad ide za đubrivo! (VIDEO)

PARIŽANI ŠOKIRANI PISOARIMA NA ULICAMA: Muškarci vrše malu nuždu da ih svi gledaju! Zovu se PISOTROTOARI, a otpad ide za đubrivo! (VIDEO)

PARIZ - Gradske vlasti Pariza postavile su četiri ekološka pisoara na ulicama, čiji će sadržaj biti iskorišćen...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 14.Avg.2018

U Parizu postavljeni ekološki pisoari sa žardinjerama

U Parizu postavljeni ekološki pisoari sa žardinjerama

Gradske vlasti Pariza postavile su četiri ekološka pisoara na ulicama čiji će sadržaj biti iskorišćen kao đubrivo za biljke, preneli su francuski mediji.. Radio Evropa 1 (Europe) preneo je da su pisoari crvene boje sa žardinjerama kako bi se neutralisali neprijatni mirisi, postavljeni kao eksperimentalni projekat. Sakupljeni urin iz tog muškog toaleta će biti recikliran tako što će ga stručnjaci mešati sa slamom i kasnije pretvarati u đubrivo namenjeno...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 14.Avg.2018

Parižani "užasnuti“ pisoarima na otvorenom

Parižani užasnuti“ pisoarima na otvorenom

Građani Pariza traže da se uklone novi ekološki pisoari.. Krstarenje Senom je jedan od najpopularnijih načina da se vidi Pariz, ali domaćini se žale da nova instalacija može da pokvari to iskustvo. Obojeni u crveno i potpuno izloženi pogledima, pisoari su postavljeni širom grada, kako bi se smanjilo uriniranje po ulicama Pariza. Međutim, ekološki uređaji, koji su napunjeni slamom i dizajnirani da budu bez mirisa, nisu naišli na odobravanje.

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2018

Francuska luka spremna da primi migrante

PARIZ - Direktor francuske luke Sete Žan-Klod Žajsot, rekao je da je spreman da primi spasilački brod sa migrantima "Akvarijus" ukoliko to odobri Vlada Francuske.. Operatori "Akvarijusa", koji prevozi 141 migranta, pozvali su juče evropske zemlje da pronađu utočište za ove ljude, nakon što su Malta i Italija ponovo zabranile brodu da pristane u njihovim lukama. Žajsot, direktor luke na obali Sredozemnog mora, rekao je agenciji AFP da je spreman da dozvoli migrantima...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 13.Avg.2018, 13:53

Neizvesna sudbina veziste Pari Sen Žermena, Italijani vrebaju!

Neizvesna sudbina veziste Pari Sen Žermena, Italijani vrebaju!

Adrijen Rabio nikako da prelomi.. Pari Sen Žermen je odlično zapošeo novu sezonu u francuskoj ligi, dobili su Kaen sa 3:0, a Rabio je bio strelac drugog gola na meču. Iako je francuski vezista započeo utakmicu, njegov trener nije siguran da li će on ostati u klubu. Rabio se povezivao sa brojnim timovima, a sa Barselonom je čak i dogovorio lične uslove, ali taj transfer je propao. "Nije sigurno da li će Adrijen ostati u Parizu, to je njegova odluka.".

Detaljnije >>