Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

MILICA NIKOLIĆ OSVOJILA SREBRO! Srpska džudistkinja ostvarila veliki uspeh na grend slemu u Parizu!

Srpska džudistkinja Milica Nikolić osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 48 kilograma na grend slemu održanom u Parizu. Pobednica u finalnom duelu i osvajačica zlata na jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja bila je domaća džudistkinja Pont Blandin. Ovim...

Izvor: Pančevac-online.com, 06.Feb.2023, 15:38

Detaljnije >>

KRAJ NASTOJANJA DA SE KOSOVSKA KRIZA REŠI MIRNIM PUTEM! Mi 23 godine nemamo rat, ali nemamo ni mir - na današnji dan počeli pregovori u Rambujeu

KRAJ NASTOJANJA DA SE KOSOVSKA KRIZA REŠI MIRNIM PUTEM! "Mi 23 godine nemamo rat, ali nemamo ni mir" - na današnji dan počeli pregovori u Rambujeu

Pregovori u Rambujeu su bili pregovori vođeni na mirovnoj konferenciji o Kosovu, koja je 6. februara 1999. počela u francuskom zamku Rambuje kod Pariza. Na konferenciji su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU. Krah konferencije, nakon bezuspešnih 17 dana pregovora, označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Usledilo je bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije.. Na današnji dan, pre...

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 15:02

Detaljnije >>

GREN SLEM U PARIZU: Srebro za Milicu Nikolić

GREN SLEM U PARIZU: Srebro za Milicu Nikolić

Veliki uspeh srpske džudistkinje.. Milica Nikolić, reprezentativka Srbije u džudou, osvojila je srebrnu medalju na prestižnom gren slem turniru u Parizu.. Milica je u grupi u kategoriji do 48 kilograma prvo savladala Turkinju Azak, a mesto u polufinalu overila je trijumfom protiv Japanke Tacukave. Srpkinja je do meča za zlato stigla...

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 12:03

Detaljnije >>

Nova medalja Milice Nikolić

Srpska reprezentativka u džudou zablistala na cenenjom Gran priju u Parizu.

Izvor: Danas, 06.Feb.2023, 11:49

Detaljnije >>

Sukob komunista sa ukrajinskim izbeglicama u Parizu

Komunistički demonstranti sučelili su se sa izbeglicama iz Ukrajine u Parizu.

Izvor: Danas, 06.Feb.2023, 10:48

Detaljnije >>

Strava u Francuskoj: Majka i sedmoro djece poginuli u požaru

PARIZ - Majka i njeno sedmoro djece poginuli su u požaru u njihovoj kući u mjestu En na sjeveru Francuske, javili su danas francuski mediji.

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Feb.2023, 10:39

Detaljnije >>

Džudistkinja Milica Nikolić osvojila srebro u Parizu

Srpska džudistkinja Milica Nikolić osvojila je srebrnu medalju u kategoriji do 48 kilograma na grend slemu održanom u Parizu. Pobednica u finalnom duelu i osvajačica zlata na jednom od najprestižnijih svetskih takmičenja bila je domaća džudistkinja Pont Blandin. Ovim srebrim odličjem, 28-godišnja srpska džudistkinja Milica Nikolić je došla do 21. medalje sa turnira Svetske džudo federacije.Milica je na putu do finala savladala Turkinju Azak, zatim...

Izvor: RTS, 05.Feb.2023, 18:27

Detaljnije >>