Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 19.Apr.2019, 00:05

Bogorodičina crkva u Parizu dobiće privremeni hram

Bogorodičina crkva u Parizu dobiće privremeni hram

Na priprati Bogorodičine crkve u Parizu, koja je početkom nedelje teško oštećena u devetosatnom požaru koji je progutao originalni srednjovekovni krov i njen glavni toranj,...

Detaljnije >>


Izvor: Sportske.net, 18.Apr.2019, 23:32

PSŽ proslavlja titulu u specijalnim dresovima! (foto)

PSŽ proslavlja titulu u specijalnim dresovima! (foto)

Parižani žele da pomognu svom gradu kako bi prevazišli ogromnu štetu zbog minulih požara.. Svetski mediji su proteklih dana sveobuhvatno izveštavali o ogromnom požaru koja je oštetila katedralu Notr-Dam, jedan od simbola Pariza. Bogati vlasnici kluba sa "Parka Prinčeva" su već stupili u akciji kako bi skupili novac za saniranje šteta i novu rekonstrukciju građevine. Međutim, čelnici su odlučili da njihovi igrači...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Apr.2019

Požar u katedrali Notr Dam najverovatnije izazvao kratak spoj

Požar u katedrali Notr Dam najverovatnije izazvao kratak spoj

Pariz -- Francuski istražitelji misle da je požar u pariskoj katedrali Notr Dam najverovatnije izazvao kratak spoj, izjavio je neimenovani francuski zvaničnik.. Zvaničnik je rekao da istražitelji još nisu dobili dozvolu za rad u katedrali iz bezbednosnih razloga, navodi Asošiejted pres.

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 18.Apr.2019

Gradonačelnik druguje sa Srbima

Gradonačelnik druguje sa Srbima

Pre nekoliko dana u opštinskoj sali pariskog predgrađa Dransi održan je koncert Biseri lastu dočekuju. U goste KUD-u Biseri došla su društva Mladost, Izvor i "Abrašević", a sve ih je srdačno pozdravio gradonačelnik Žan-Kristof Lagard. U sali je 700 zemljaka aplauzima pozdravilo nadigravanje etno majstora koji su atmosferu doveli do vulkanskog usijanja, a u nastupima je uživao i mesje Lagard.. U Dransiju bi KUD-u Biseri sve bilo teže da nije gradonačelnika Lagarda. Članovi...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 18.Apr.2019

Nezvani gosti na krovu Notr Dama

Nezvani gosti na krovu Notr Dama

Istražitelji i dalje ispituju radnike zaposlene na obnovi Bogorodičine crkve, pokušavajući da saznaju uzroke požara na čuvenoj gotskoj katedrali PARIZ-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI" ISTRAŽITELjI i dalje ispituju radnike zaposlene na obnovi Bogorodičine crkve, pokušavajući da saznaju uzroke požara na čuvenoj gotskoj katedrali. U četvrtak su prvi put mogli da uđu u unutrašnjost zdanja, koje je osigurano potpornim stubovima. Moraće da pretresu pet hiljada kvadrata...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Apr.2019

Francuzi okrenuli leđa Haftaru! "Pariz podržava međunarodno priznatu vladu u Tripoliju"

Francuzi okrenuli leđa Haftaru! Pariz podržava međunarodno priznatu vladu u Tripoliju

Ministarstvo unutrašnjih poslova međunarodno priznate libijske vlade optužilo je danas Francusku da podržava komandanta rivalske istočne administracije Kalifu Haftara, što je zvanični Pariz ubrzo potom demantovao.. Ministarstvo sa sedištem u Tripoliju je saopštilo i da će zbog fracnuskog savezništva sa Haftarom prekinuti "svaku saradnju sa francuskom stranom u oblasti bilateralnih sporazuma o bezbednosti". Ubrzo se oglasio predstavnik francuskog predsednika...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Apr.2019

Nađeni otac i kćerka sa fotografije ispred Notr Dama

PARIZ - Otac i kćerka fotografisani ispred katedrale Notr Dam neposredno prije izbijanja katastrofalnog požara nađeni su nakon potrage na društvenim mrežama.

Detaljnije >>