Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Njuz.net, 20.Jan.2022, 16:51

Unesko uvrstio izbornu krađu na listu srpske nematerijalne baštine

PARIZ/BEOGRAD, 20. januar 2022, (Njuz) – Na Uneskovu listu nematerijalne svetske baštine, čiji je cilj podizanje svesti i zaštita važnih aspekata kulturnog nasleđa širom sveta, dodata je i krađa na izborima u Srbiji. Unesko u saopštenju ističe specifičnost ovog običaja i značaj koji on ima u srpskom narodu. – Izborna krađa je neodvojivi deo srpske nacionalne tradicije. Duboko je utkana u nasleđe vašeg naroda, brižljivo se neguje i prenosi sa generacije na generaciju –...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 20.Jan.2022

Ako Novak ne može u Pariz, šta ćemo sa Ligom šampiona: Real i Čelsi bez nevakcinisanih u Francuskoj?

Sve se više čini da sportisti neće imati izbor

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2022

U Francuskoj protesti i štrajk u školama

U Francuskoj  protesti i štrajk u školama

Širom Francuske u četvrtak, 20. januara, biće organizovani protestni skupovi i štrajkovi u školama na poziv sindikata koji smatraju da je nedovoljna obećana pomoć vlade u borbi protiv korona virusa u školama. Kako je preneo radio Frans enfo (France...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 20.Jan.2022

STRAST KA TRKAMA I KLAĐENJU: Stevica Marković izgubio sve na pariskim hipodromima, a Dragan Joksović glavu na "Solvali" VIDEO

STRAST KA TRKAMA I KLAĐENJU: Stevica Marković izgubio sve na pariskim hipodromima, a Dragan Joksović glavu na Solvali VIDEO

Na hipodromima širom sveta odvajkada se okupljao šarenolik svet. U "kraljevskom sportu" kroz istoriju koja se meri vekovima nisu uživali samo oni "plave krvi" i društvena elita,...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Jan.2022, 22:57

Pariz ograničava cene: EDF u šoku, radnici prete štrajkom, a na kraju će sve platiti građani

Pariz ograničava cene: EDF u šoku, radnici prete štrajkom, a na kraju će sve platiti građani

Pariz -- Francuska država neće zanemariti elektroenergetsku kompaniju EDF i ublažiće posledice mera koje bi trebalo da ublaže udar poskupljenja struje za domaćinstva.. To je danas poručio francuski ministar finansija Bruno le Mer. Naime, vlada predsednika Emanuela Makrona naložila je prošle nedelje EDF-u da konkurenciji prodaje više jeftinije struje koju proizvodi u nuklearnim elektranama. Francuska država vlasnik je 84 posto udela u EDF-u čije su...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Jan.2022

Poginuo Gaspar Ulijel

PARIZ - Francuski glumac Gaspar Ulijel, poznat po glavnoj ulozi u filmu o modnom dizajneru Ivu Sen Loranu...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 19.Jan.2022

GRAD SVETLOSTI POSTAO GRAD SMEĆA: Vlasti Pariza u potrazi za MANIFESTOM ZA LEPOTU

GRAD SVETLOSTI POSTAO GRAD SMEĆA: Vlasti Pariza u potrazi za MANIFESTOM ZA LEPOTU

Vlasti Pariza objavile su "manifest za lepotu" koji sadrži planove za ulepšavanje gradskih površina.

Detaljnije >>