Pariz
Pariz

Pariz je jedan od onih gradova koji svi sanjaju da posete i vide, a kada to učine ne ostaju ravnodušni. Prestonica Francuske zasluženo spada među najlepše gradove sveta, a razloga je mnogo. Pariz je najveći grad, nalazi se u centru Pariskog basena nad rekom Senom, rekom je podeljen na dva dela, na severnu Desnu obalu i na južnu Levu obalu, grad predstavlja obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.

Od prelepih atrakcija kakve su Ajfelov toranj i Trijumfalna kapija preko magične Sene, prelepog Luvra do pogleda koji se pruža sa Sakre Kura.
Na sve to treba dodati divne šetnje Jelisejskim poljima, najlepša polja Francuske koja u svetu ne može da se poredi jer su proglašena za najlepša, hrana iz snova koja se svima dopada, Pariz je još sredinom trećeg veka pre nove ere osnovan, kada su ga naselili Kelti.

Zahvaljujući tome što je u 19 veku bio jedan od prvih gradova u Evropi koji je dobio ulično osvetljenje dobio je nadimak grad svetlosti, koji mu je do danas ostao. Mnogi kažu da je Pariz sinonim za sve što je francusko. Poznat je po odličnom urbanističkom planu, svojoj arhitekturi, muzejima, mostovima, katedralama, i luksuznim bulevarima. Prvobitno je bio smešten na ostrvu na sredini Sene, ali se brzo proširio na obe obale te reke i sada zauzima površinu od preko 100 kvadratnih kilometara.
Desna obala Sene poznata je kao komercijalan centar grada, dok je leva dom Univerziteta i svega što se podrazumeva kao intelektualno i umetničko. Zbog romantike i misterije kojom grad odiše Pariz je tokom godina bio mesto radnje brojnih romana i filmova, pa i ne čudi što je Oskar Vajld jednom prilikom rekao kada dobri Amerikanci umru oni odu u Pariz. Verovatno je najpoznatiji simbol Pariza Ajfelov toranj, koji se kada je izgrađen krajem 19 veka našao na udaru poznatih francuskih umetnika zbog svog dizajna.

Međutim Parižani su ga brzo prihvatili, a iako je od njegove izgradnje prošao skoro jedan i po vek i dalje je najviša građevina u prestonici Francuske sa 324 metra.

Pored Ajfelovog tornja kada odete u Pariz, morate da odete i vidite Trijumfalnu kapiju koja je smeštena na Trgu Šarla de Gola, na zapadnom kraju Jelisejskih polja. Tom kapijom je odata počast svima onima koji su svoj život dali za Francusku tokom revolucija i ratova u vreme Napoleona.

Ispod nje se nalazi grob neznanog junaka iz prvog svetskog rata. Luvr je jedna od neizostavnih stanica u Parizu, zato što je to bez sumnje jedan od najvećih muzeja na svetu, a takođe i istorijski spomenik. Nalazi se na obali Sene, zauzima preko 60.000 metara u nekadašnjoj palati Filipa drugog, u kojima su smešteni brojni istorijski predmeti čija je vrednost neprocenjiva.

Između ostalog Luvr je dom Mona Lize, poznate slike Leonarda da Vinčija. Pariz je poznat i kao jedna od prestonica mode, pa ne čudi što Nedelja mode u gradu svetlosti svake godine privlači veliki broj poznatih ličnosti iz svih sfera.

Isto važi i za kulinarstvo, a kada dođete u Pariz ne smete da propustite da probate njihove sveže kroasane, makrone ili supu od luka, kakve nećete naći nigde. Što se tiče sporta fudbal i tenis su najpopularniji sportovi u Parizu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2018, 23:17

Akcija "Sat za našu planetu" širom sveta, priključila se i Srbija

Akcija Sat za našu planetu širom sveta, priključila se i Srbija

Širom sveta večeras je održana najveća globalna akcija za zaštitu prirode "Sat za našu planetu" kojoj se pridružila i Srbija. Širom sveta večeras je održana najveća globalna akcija za zaštitu prirode "Sat za našu planetu" kojoj se pridružila i Srbija.U Sidneju je u mraku Sidnejska opera, u Nju Delhiju ugašena su svetla na višim zgradama, u Kuala Lumpuru u mraku su kule Petronas, prenosi AP.U Parizu je Ajfelov toranj bio u mraku, u Londonu Tauer Bridž, Big Ben,...

Detaljnije >>


Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2018

Masovni skupovi za čvršću kontrolu oružja


					Masovni skupovi za čvršću kontrolu oružja

Stotine hiljada demonstranata izašle su danas na ulice širom SAD i drugih zemalja da bi zahtevale čvršću kontrolu oružja.. Skupove je organizovao pokret "Marš za naše živote" (Marć for our lives), formiran posle ubistva 17 učenika srednje škole u Parklandu na Floridi 14. februara. Jedna od osoba koje su preživele taj napad, studentska aktivistkinja Ema Gonsales, govorila je na centralnom događaju u Vašingtonu. Ona je pročitala imena 17 žrtava, a potom...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Mar.2018

Demonstracije za veću kontrolu oružja i u Parizu

Demonstracije za veću kontrolu oružja i u Parizu

Oko 100 demonstranata u Parizu pridružilo se danas zahtevima za veću kontrolu oružja upućenim sa protesta u Vašingtonu i drugim američkim gradovima, prenosi Beta. Među pariskim demonstrantima koji su zatražili "zaštitu dece, a ne oružja"...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 24.Mar.2018

U Parizu su shvatili: Trk na Maksa!

Vrhunskim igračima potreban je i vrhunski trener.... Reprezentativac Belgije i fudbaler Pari sež Žermena Tomas Menije bio je veoma neoprezan na konferenciji za medije kada je slučajno otkrio ono o čemu se već dugo spekuliše. Pred meč sa Saudijskom Arabijom upitan je i za budućnost u klubu... "Čekam, mnogo toga će se promeniti, kao recimo trener", kazao je Menije i verovatno tek tada shvatio da je otkrio da je sudbina Unaija Emerija praktično...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 24.Mar.2018

I u Parizu demonstracije za veću kontrolu oružja

I u Parizu demonstracije za veću kontrolu oružja

Oko 100 demonstranata u Parizu pridružilo se danas zahtevima za veću kontrolu oružja upućenim sa protesta u Vašingtonu i drugim američkim gradovima.Medju pariskim demonstrantima koji su zatražili "zaštitu dece, a ne oružja" bilo je i Francuza i Amerikanaca, i porodica i studenata.Koorganizatorka pariskog skupa "Marš za naše živote"...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 24.Mar.2018

Pujol: Nejmar u Realu? Moglo bi da se desi

Pujol: Nejmar u Realu? Moglo bi da se desi

Karlos Pujol, nekadašnji dugogodišnji kapiten Barselone, rekao je da bi Nejmar mogao da pojača Real Madrid.. U poslednjih nekoliko nedalja spekuliše se da Brazilac nije zadovoljan u Parizu i da bi posle rekordnog transfera (222 miliona) mogao da napusti klub. Pujol za "Estadao" kaže da ne vidi neki problem da Nejmar dođe u Madrid, osim velikog novca koji je klub iz Pariza uložio u njega.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 24.Mar.2018

Vuk Jeremić: Naša spoljna politika je kao noćna šetnja Njujorkom

Vuk Jeremić: Naša spoljna politika je kao noćna šetnja Njujorkom

Obavestio sam javnost da je Vučić tajno večerao u Parizu u utorak, 13. marta, sa Hašimom Tačijem, i da je mimo uobičajenih protokolarnih procedura sledećeg vikenda...

Detaljnije >>