Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2018, 12:34

U Egejskom moru pronađene olupine još tri antička broda

Ministarstvo kulture Grčke je danas saopštilo da je grčko-američki arheološki tim locirao tragove još tri antička broda s tovarima grnčarije, kao i dva iz kasnijih vremena, u "groblju brodova" na istoku Egejskog mora.. Olupine su nađene prošog meseca kod ostva Furni i okolnih ostrvaca, između većih ostrva Ikarija i Samos. Stariji brodovi potiču iz četvrtog do drugog veka pre nove ere, a noviji iz petog do šestog veka...

Detaljnije >>


Izvor: Sportske.net, 16.Okt.2018, 11:49

Oni blistaju u Ligi nacija i jedan su od potencijalnih rivala Srbije u plej-ofu!

Oni blistaju u Ligi nacija i jedan su od potencijalnih rivala Srbije u plej-ofu!

Jedno od najprijatnijih iznenađenja u novoformiranom takmičenju.. Liga nacija polako ulazi u završni deo grupne faze takmičenja. U novembru ćemo znati konačan rasplet, a kada je u pitanju Liga C, koja nas najviše i zanima zbog učešća reprezentacije Srbije, jedna selekcija je maltene već osigurala plasman u viši rang, a ujedno i u plej-of fazu Lige nacija. To je reprezentacija Finske, koja u Grupi 2 Lige C ima maksimalan učinak posle četiri...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 11:42

Kocijas: Ne postoji alternativa za Prespanski sporazum

Kocijas: Ne postoji alternativa za Prespanski sporazum

Ukoliko Prespanski sporazum ne bude verifikovan u makedonskom parlamentu, alternative neće biti, izjavio je ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Kocijas, posle jučerašnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove EU u Luksemburgu, prenosi MIA.. Kocijas smatra da ne postoji bolji sporazum koji se može postići između Makedonije i Grčke,...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Okt.2018, 11:33

Španija nije izgubila 15 godina na svom tlu do sinoć

Jun daleke 2003. i kvalifikacijska utakmica za Euro protiv Grčke u Saragosi, koja je završila pobjedom...

Detaljnije >>

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2018, 11:00

Vernici Ruske pravoslavne crkve više neće moći da sa mole u manastirima Atosa

Vernici Ruske pravoslavne crkve više neće moći da sa mole u manastirima Atosa

Vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i pričešćuju u crkvama i manastirima na poluostrvu Atos u Grčkoj u kojima se pominje ime poglavara Carigradske patrijaršije, zbog raskola RPC i Vaseljenske patrijaršije, saopštio je Sinod RPC. „Sve navedeno u izjavi Svetog sinoda u potpunosti se odnosi na manastire Svete Gore Atos, u kojima se pominje ime carigradskog patrijarha Vartolomeja“, izjavio je za RIA Novosti zamenik predsedavajućeg Odeljenja za spoljne crkvene...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2018, 10:46

Kako je Itudis skupio 15 "armejaca" kao u filmu "Dvanaest žigosanih" (VIDEO)

Kako je Itudis skupio 15 armejaca kao u filmu Dvanaest žigosanih (VIDEO)

U promotivnom spotu za ovu sezonu grčki trener, koji je u šesnaestostrukom uzastopnom ruskom prvaku CSKA od 2014, izlazi iz zatvora i počinje stvaranje tima za povratak na evropski tron.

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2018, 09:05

"Ruski vernici neće moći da se mole na Atosu"

Ruski vernici neće moći da se mole na Atosu

Vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i pričešćuju u crkvama i manastirima na poluostrvu Atos u Grčkoj u kojima se pominje ime poglavara Carigradske patrijaršije, zbog raskola Ruske crkve i Vaseljenske patrijaršije, saopštio je sinod Ruske pravoslavne crkve.. - Sve navedeno u izjavi Svetog sinoda u potpunosti se odnosi na manastire Svete Gore Atos, u kojima se pominje ime carigradskog patrijarha Vartolomeja - izjavio je za Sputnjik zamenik predsedavajućeg...

Detaljnije >>