Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: RTS, 18.Feb.2019, 23:24

Đilas sa Zaevom u Skoplju

Đilas sa Zaevom u Skoplju

Osnivač Saveza za Srbiju Dragan Đilas posetio je Severnu Makedoniju na poziv premijera te zemlje Zorana Zaeva. "Zaev i Đilas su razgovarali o situaciju u regionu i posebno podvukli važnost napora svih, i vlasti i opozicije, na unapređenju odnosa između dve zemlje i dva prijateljska naroda", saopštio je Savez za Srbiju.Kako se navodi, Đilas je premijeru Severne Makedonije Zaevu čestitao i na postignutom...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2019

Mogerini: Rešenje spora s Grčkom pozitivno za pregovora Severne Makedonije s EU

Mogerini: Rešenje spora s Grčkom pozitivno za pregovora Severne Makedonije s EU

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas da će rešenje dugogodišnjeg spora Grčke i Severne Makedonije pozitivno uticati na otvaranje pregovora bivše jugoslovenske republike s EU. Mogerini je na...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Feb.2019

"Rešenje spora uticaće pozitivno na otvaranje pregovora"

Rešenje spora uticaće pozitivno na otvaranje pregovora

Rešenje dugogodišnjeg spora Grčke i Severne Makedonije pozitivno će uticati na otvaranje pregovora bivše jugoslovenske...

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 18.Feb.2019

"Brisel više od Vašingtona želi da se reši pitanje Kosova"

Brisel više od Vašingtona želi da se reši pitanje Kosova

Briselu je više stalo da se reši pitanje Kosova nego Vašingtonu koji u tome prati evropski tempo, ocenjuje u intervjuu za Glas Amerike Damir Marušić, član Atlantskog saveta i jedan od autora strategije te organizacije o Zapadnom Balkanu . Kaže da bi protivljenje zajedničkom rešenju problema Kosova moglo da se prevaziđe po ključu Grčke i Severne Makedonije – da se u prvi plan stavi direktna korist od evropskih integracija. Glas Amerike: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 18.Feb.2019

PAOK nema ko da zaustavi, titula sve bliža Solunu!

PAOK nema ko da zaustavi, titula sve bliža Solunu!

Šampionska titula već je viđena na "Tumbi". PAOK je u okviru 21. kola zabeležio još jedan ubedljiv trijumf.. Nastavili su fudbaleri PAOK-a da preslišavaju rivale u grčkom šampionatu i punom paron nastavili pohod ka tituli koja se na "Tumbi" čeka više od tri decenije. Večeras je u okviru 21. kola ekipa iz Soluna slavila na gostovanju Apolon Smirnisu rezultatom 5:1 (3:0) i time zadržala 9 bodova prednosti u odnosu na Olimpijakos.. Sve je bilo...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 18.Feb.2019

OVA GRČKA OBLAST NE STAVLJA TABLE SEVERNA MAKEDONIJA Prefekt objašnjava: Za mene će oni uvek biti Skoplje!

OVA GRČKA OBLAST NE STAVLJA TABLE SEVERNA MAKEDONIJA Prefekt objašnjava: Za mene će oni uvek biti Skoplje!

Prefekt Centralne Makedonije, grčke oblasti čiji je centar Solun, izjavio da na putevima u tom delu Grčke neće biti promenjene table na kojima piše Skoplje.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 18.Feb.2019

Vulin sa ministrima odbrane: Neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova

Vulin sa ministrima odbrane: Neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova

Ministar odbrane Srbijeistakao da se Srbija protivi smanjivanju broja pripadnika KFOR-a koji su angažovani na Kosovu i Metohiji Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio je danas ministru nacionalne odbrane Grčke Evangelosu Apostolakisu na kontinuiranoj podršci te zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje "takozvane vojske Kosova". Pročitajte još: "Srbija se protivi smanjivanju broja pripadnika...

Detaljnije >>