Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Grčka policija pronašla kokain u kontejnerima sa bananama

Policija na severu Grčke zaplenila je desetine paketa kokaina koji su bili sakriveni u kontejnerima natovarenim bananama koje su dopremljene iz Latinske Amerike

Izvor: 24sedam.rs, 03.Jun.2023, 18:16

Detaljnije >>

Ovakvu letnju ponudu do sada niste dobili! Luksuzni hoteli u Grčkoj sa besplatnim polupansionom i dodatnim popustom

Uporna kiša koja je dočekala Jun mesec, ne može osporiti činjenicu da je letnja turistička sezona počela. Imajući u vidu da je Grčka već godinama najtraženija i omiljena...

Izvor: Blic, 03.Jun.2023, 11:29

Detaljnije >>

DRAMA U GRČKOJ Sudarila se dva teretna broda u blizini turske obale

Dva teretna broda sudarila su se danas kod grčkog ostrva Hios u blizini turske obale, saopštile su grčke vlasti i dodale da nije bilo povređenih. Teretni brod Potentia pod zastavom Singapura,...

Izvor: Blic, 03.Jun.2023, 00:52

Detaljnije >>

DANAS SAM SAZNAO, OSTAĆU KOD KUĆE NEKOLIKO DANA Micotakis otkazao putovanje, grčkoj naciji saopštio važnu vest

"DANAS SAM SAZNAO, OSTAĆU KOD KUĆE NEKOLIKO DANA" Micotakis otkazao putovanje, grčkoj naciji saopštio važnu vest

Sve se dešava nekoliko sedmica pre drugog kruga parlamentarnih izbora u Grčkoj. Predsednik grčke Nove demokratske stranke Kirjakos Micotakis saopštio je danas da je pozitivan na virus kovid-19, svega nekoliko sedmica pre drugog kruga parlamentarnih izbora. - Danas sam saznao da sam pozitivan i zato ću ostati kod kuće nekoliko dana - poručio je Micotakis...

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023, 23:33

Detaljnije >>

Kum nestalog Srbina u Grčkoj otkrio detalje misterioznog nestanka: "Mnogo mi je ovo čudno, imam jednu sumnju"

Zoran Zorić, kum Radovana Juračića, koji je pre pet dana nestao u Grčkoj, u svojoj ispovesti opisao je agoniju kroz koju prolaze najbliži Radovanovi i kakve sumnje su se pojavile.

Izvor: Blic, 02.Jun.2023

Detaljnije >>

Ljetovanje u Korintskom zalivu: Gdje odsjesti i šta posjetiti na Peloponezu (FOTO)

Ukoliko odlučite da ljetujete u Korintskom zalivu, predstavljamo vam nekoliko hotela u kojima možete odsjesti u grčkom Lutrakiju, a donosimo...

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2023

Detaljnije >>

DRAMA KOD GRČKOG OSTRVA U BLIZINI TURSKE: Atina HITNO poslala brodove i helikopter!

DRAMA KOD GRČKOG OSTRVA U BLIZINI TURSKE: Atina HITNO poslala brodove i helikopter!

Oglasile su se grčke vlasti. Dva teretna broda sudarila su se danas kod grčkog ostrva Hios u blizini turske obale, saopštile su grčke vlasti i dodale da nije bilo povređenih. Teretni brod Potentiapod zastavom Singapura, sa 19 članova posade, i brod ANTsa obeležjima pacifičke države Vanuatu, sa 13 članova posade, sudarili su se...

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2023

Detaljnije >>