Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 25.Mar.2018, 00:46

Grčka: Uhapšeni krijumčari koji su tražili otkup za migrante

Grčka policija saopštila je da je uhapsila tri državljanina Pakistana koji su navodno kao taoce držali 21 migranta u jednom magacinu na periferiji Soluna tražeći novac za njihovo oslobađanje.

Detaljnije >>


Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2018, 23:23

Grčka policija uhapsila trojicu Pakistanaca zbog trgovine ljudima


					Grčka policija uhapsila trojicu Pakistanaca zbog trgovine ljudima

Policija u Solunu uhapsila je trojicu Pakistanaca osumnjičenih da su u skladištu na periferiji grada držali 21 migranta, zahtevajući novac da ih oslobode.. Grupa u kojoj su bili 13 Eritrejaca, sedam Pakistanaca i jedna osoba iz Mjanmara, došla je u sredu iz Turske u Grčku, a trojica trgovaca ljudima sprovela ih je u...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2018

SVI RIVALI "ORLOVA" NA MUNDIJALU POBEDILI U PETAK: Niko ni gol da primi!

SVI RIVALI ORLOVA NA MUNDIJALU POBEDILI U PETAK: Niko ni gol da primi!

Dok se Srbija mučila da postigne gol protiv Maroka, Brazil, Švajcarska i Kostarika su svoje protivnike pobedili sa "nulom" SVA tri protivnika Srbije na Mundijalu - Brazil, Švajcarska i Kostarika - pobedili su u kontrolnim utakmicama u petak veče. I dok su se "orlovi" mučili da postignu gol, a pritom su serijom grešaka primili dva pogotka od Maroka, rivali su svoje protivnike pobedili sa "nulom". Brazil je deklasirao Rusiju u Moskvi 3:0 (Miranda 53, Kutinjo 62 penal, Paulinjo...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 24.Mar.2018

Navijači Olimpijakosa o bombardovanju! (FOTO)

Navijači Olimpijakosa o bombardovanju! (FOTO)

Na finalu Kupa Grčke u vaterpolu transparent navijača Olimpijakosa.. Foto: MN Press ilustracija. Vaterpolisti Olimpijakosa osvojili su danas 19. put Kup Grčke pošto su u finalu savladali Glifadu 14:8 za ukupno 54. trofej u istoriji kluba... Dok su igrači Olimpijakosa slavili na tribinama je bio i jedan veoma zanimljiv detalj. NATO ZLOČIN: DAN...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 24.Mar.2018

PRELEPO, ALI OPASNO? Grčka ostrva postala su NARANDŽASTA, a evo šta se krije iza toga (FOTO)

Fotografije nastale u Grčkoj prethodnih dana toliko su dremljivo idilične u toploj narandžastoj boji da...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 24.Mar.2018

Grci poslali jasnu poruku na godišnjicu bombardovanja Srbije (FOTO)

Grci poslali jasnu poruku na godišnjicu bombardovanja Srbije (FOTO)

Pravoslavna braća na delu. Vaterpolisti Olimpijakosa danas su u državnom prvenstvu gostovali Filiposu, a crveno-bele iz Pireja u Veriji je podržalo nekoliko desetina navijača koji su uz vetar u leđa svom klubu pružili podršku i Srbiji.

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2018

Grčki tajkun: Optužnica protiv mene je politički motivisana

Grčki tajkun Vangelis Marinakis, vlasnik medija, brodova i fudbalskih klubova, izjavio je da je optužnica koja je protiv njega podignuta zbog trgovanja nakoticima deo "zavere" grčke vlade da ućutka neistomišljenike.. Marinakis je optužio Vladu Grčke da ga optužuje preko sebi bliskih medija, vršeći pritisak na osuđenike da svedoče protiv njega. Tužilac je juče podigao optužnicu protiv...

Detaljnije >>