Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 17.Feb.2019, 22:45

Preminuo pekar koji je izbeglicama u Grčkoj delio besplatan hleb

Grčki pekar, Dionišis Arvanitakis, koji je delio besplatan izbeglicama na ostrvu Kos, preminuo je u 77. godini.

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 17.Feb.2019, 22:33

ZNAM KAKAV JE OSEĆAJ KADA NEMAŠ NIŠTA: Preminuo Grk (77) koji je besplatno davao hleb migrantima, čak 100 kg dnevno (VIDEO)

ZNAM KAKAV JE OSEĆAJ KADA NEMAŠ NIŠTA: Preminuo Grk (77) koji je besplatno davao hleb migrantima, čak 100 kg dnevno (VIDEO)

Grčki pekar Dionisis Arvanitakis koji je besplatno snabdevao hlebom izbeglice pristigle na grčka ostrva umro je u 77. godini.

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 17.Feb.2019, 21:13

Opozicija izabrala profesorku

Opozicija izabrala profesorku

Kandidat opozicije za predsednika Severne Makedonije biće univerzitetska profesorka i jedan od najglasnijih protivnika Prespanskog dogovora Gordana Siljanovska.. Foto: MONDO/Predrag Vujić. Ona je na Konvenciji VMRO DPMNE dobila ubedljivo najveći broj glasova. Prethodno je, izlažući svoj program pred delegatima na Konvenciji u Strugi, Siljanovska rekla da sa najvećom opozicionom partijom ima slično (negativno) mišljenje o Dogovoru sa Grčkom i o Zakonu...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2019, 17:02

OLIMPIJAKOS ŽELI NA JADRAN: Direktor ABA lige OTKLONIO sve dileme (FOTO)

OLIMPIJAKOS ŽELI NA JADRAN: Direktor ABA lige OTKLONIO sve dileme (FOTO)

Crveno-beli nezadovoljni posle poraza u grčkom kupu.. Nedavno se pojavila informacija da bi dvostruki osvajač Evrolige Olimpijakos mogao da se uključi u takmičenje ABA lige. Ova vest brzo je prostrujala među klubovima Regionalne lige, a tim iz Pireja se na ovakav korak odlučio posle skandala u polufinalu grčkog kupa protiv večitog rivala Panatinaikosa. Podsetimo, prilikom ubedljivog vođstva atinskih Zelenih, gazda PAO-a Janakopulos ostavio je na klupi Olimpijakosa...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 17.Feb.2019, 16:54

Nema mora bez bar 1.000 €

Nema mora bez bar 1.000 €

Letovanje za tročlanu ili četvoročlanu porodicu velika je stavka u kućnom budžetu. Grčka i Turska su najtraženije i ove sezone.. Kada se saberu prevoz, apartmanski smeštaj, hrana i putarine, četvoročlanu porodicu desetodnevno letovanje u Grčkoj u sezoni, teško da može da izađe manje od 1.000 evra. U Grčkoj apartman za deset dana, četvoročlanu porodicu može da košta od 450 evra pa naviše u sezoni. Slična cena je i u Crnoj Gori, a nešto jeftinije je...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Feb.2019, 16:48

LETOVANJE ZA 50 EVRA Sedam dana na grčkom ostrvu, neophodno je da ispunite samo JEDAN USLOV

Mislili ste da je nemoguće provesti sedam dana u Grčkoj za samo 6.000 dinara, pa još na rate? Potrebno je ispuniti jedan uslov, i moguće je videti more za "male" pare.

Detaljnije >>

Izvor: RadioCity.rs, 17.Feb.2019, 15:38

Srebro zlatnog sjaja za niške golbaliste

Srebro zlatnog sjaja za niške golbaliste

Malme Open je najmasovnije sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom nakon paraolimpijskih igara, koje se tradicionalno održava svake godine u prvoj polovini februara. Niški sportisti sa invaliditetom su ranijih godina u Malmeu imali dosta uspeha u plivanju i stonom tenisu. Na ovogodišnjim igrama, Malme Open 2019, Niš, jug Srbije i celu zemlju predstavljali su golbalisti Golbal kluba Nais, dvostrukog šampiona Srbije u poslednje dve godine. Na ovom turniru nastupilo je 14 ekipa iz 7 država...

Detaljnije >>