Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020, 19:30

KORONA NEMA MILOSTI PREMA GRČKOJ: Nakon zemljotresa, uragana, migranata i pandemija uzima danak

KORONA NEMA MILOSTI PREMA GRČKOJ: Nakon zemljotresa, uragana, migranata i pandemija uzima danak

Preminulo je još devet pacijenata zarazenih korona virusom. Grčka je potvrdila 342 nova slučaja zaraze korona virusom, od čega je 24 povezano s poznatim žarištima, a 30 je registrovano na graničnim prelazima po ulasku u zemlju, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje.

Detaljnije >>


Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2020

Dodik sa Papandreuom: Najavljeno otvaranje "Grčkog kutka"

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Grčke...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Sep.2020

Grčka: Još nema datuma početka dijaloga sa Turskom

ATINA - Grčka je danas saopštila da još nije određen datum za nastavak razgovora sa Turskom oko spornih polaganja prava na energetske resurse na istoku Sredozemnog mora.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 24.Sep.2020

Lajović protiv Cicipasa u četvrtfinalu Hamburga

 Lajović protiv Cicipasa u četvrtfinalu Hamburga

 Srpski teniser Dušan Lajović igraće protiv Stefanosa Cicipasa iz Grčke u četvrtfinalu turnira u Hamburgu.Cicipas, drugi nosilac na turniru, u osmini finala je sa 2:0...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020

LAJOVIĆ DOBIO RIVALA: Za polufinale protiv šestog igrača sveta

LAJOVIĆ DOBIO RIVALA: Za polufinale protiv šestog igrača sveta

Derbi meč turnira u Hamburgu.. Srpski teniser Dušan Lajović igraće protiv šestog tenisera sveta Stefanosa Cicipasa iz Grčke u četvrtfinalu turnira u Hamburgu. Cicipas, drugi nosilac na turniru, u osmini finala je sa 2:0 u setovima (7:5, 6:4) pobedio Pabla Kuevasa iz Urugvaja. ¡A cuartos! 💥. 🇬🇷 @StefTsitsipas supera a Pablo Cuevas por 75 64 y se medirá en CF de Hamburgo a Dusan Lajovic.@hamburgopen | #HamburgOpen pic.twitter.com/Z8xASgFSCp.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2020

ZVEZDA OBJAVILA NA SAJTU: Pao potpis, stiglo pojačanje na Kališ (FOTO)

ZVEZDA OBJAVILA NA SAJTU: Pao potpis, stiglo pojačanje na Kališ (FOTO)

Višegodišnji ugovor.. Košarkaški klub Crvena zvezda potpisao je danas višegodišnji, stipendijski ugovor sa Andrijom Vukovićem(15). Kako se navodi u saopštenju kluba, Vuković je imao ponude iz Španije, Grčke i Italije, ali je ipak odlučio da svoj razvojni put nastavi u Crvenoj zvezdi. – Angažovanjem Andrije Vukovića, KK Crvena zvezda mts je ostvario veliku pobedu nakon jednogodišnje administrativne borbe u kojoj su i  porodica Vuković,...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Sep.2020

Lajović protiv Cicipasa u četvrtfinalu Hamburga


					Lajović protiv Cicipasa u četvrtfinalu Hamburga

Srpski teniser Dušan Lajović igraće protiv Stefanosa Cicipasa iz Grčke u četvrtfinalu turnira u Hamburgu.. Cicipas, drugi nosilac na turniru, u osmini finala je sa 2:0 u...

Detaljnije >>