Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 19.Dec.2018, 16:29

Cipras u petak u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se u petak, 21. decembra, u Beogradu sa predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom.

Detaljnije >>


Izvor: MozzartSport.com, 19.Dec.2018, 16:25

Bordo ponudio 8.000.000 evra za Prijovića, PAOK tvrdi pazar, a u Varšavi iščekuju transfer već u januaru

Srpski napadač Aleksandar Prijović impresionirao sve koji prate dešavanja u grčkom fudbalu, postigao je 15 golova na 26 utakmica, pa su u red za njegovo dovođenje stali klubovi...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Dec.2018, 15:58

“TEK TADA MOŽE DA SE RAZGOVARA” Grčki predsednik otkrio šta je uslov da Makedonija otpočne pregovore sa EU I NATO

Grčka želi da uspostavi dobre odnose sa Makedonijom, ali neće prihvatiti jednostrano tumačenje sporazuma...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2018, 15:57

Pavlopulos: Nakon okončanja ustavne revizije može i NATO i EU

ATINA - Grčka želi da uspostavi dobre odnose sa Makedonijom, ali neće prihvatiti jednostrano tumačenje sporazuma...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 19.Dec.2018, 15:33

Dvadesetpet umetnika iz šesnaest zemalja, NI

Vrsta dogadjaja:  Izložba Datum:  Saturday, December 22, 2018 - 12:00 to Tuesday, January 15, 2019 - 12:00 Link:  http://www.gslunis.org Galerija savremene likovne umetnosti Niš/Paviljonu u Tvrđavi, Niš DVADESETPET UMETNIKA IZ ŠESNAEST ZEMALJA - izložba dela iz fonda Internacionalnog umetničkog studija Radovan Trnavac Mića iz Valjeva (21.12.2018.-15.1.2019.) Stiven Kerner (SAD), Anatolij Gajdamaka...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 19.Dec.2018, 15:33

Kako pobediti Kralja u Madridu?

Nikola Milutinov je odigrao simultanku u Barseloni i doneo pobedu Olimpijakosu kojom su Grci gurnuli Katalonce u još dublji kanal, Budućnost je rasturena sa 38 razlike, Željkov Fener...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 19.Dec.2018, 15:32

Dvadesetpet umetnika iz šesnaest zemalja, NI

Vrsta dogadjaja:  Izložba Datum:  Friday, December 21, 2018 - 13:30 Link:  http://www.gslunis.org Galerija savremene likovne umetnosti Niš/Paviljonu u Tvrđavi, Niš DVADESETPET UMETNIKA IZ ŠESNAEST ZEMALJA - izložba dela iz fonda Internacionalnog umetničkog studija Radovan Trnavac Mića iz Valjeva (21.12.2018.-15.1.2019.) Stiven Kerner (SAD), Anatolij Gajdamaka (Ukrajina), Stanislav Homičevski (Poljska),...

Detaljnije >>