Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Maj.2022, 22:56

Zemlje Jadransko-jonske regije pozvale EU da ubrza proširenje na Zapadni Balkan

Zemlje Jadransko-jonske regije pozvale EU da ubrza proširenje na Zapadni Balkan

Deset zemalja Jadransko-jonske regije (EUSAIR) u ponedjeljak su u Tirani zajednički pozvale Europsku uniju da ubrza svoje proširenje na Zapadni Balkan. Četiri EU članice Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka, te Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 16.Maj.2022, 17:37

BIZARNA NESREĆA U GRČKOJ: Muškarac poginuo u kontejneru dok je tražio hranu

BIZARNA NESREĆA U GRČKOJ: Muškarac poginuo u kontejneru dok je tražio hranu

Grčke vlasti su saopštile da je muškarac poginuo u automatizovanom kontejneru za otpatke na severu zemlje, najverovatnije dok je tražio hranu.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 16.Maj.2022, 16:40

UGUŠIO ŽENU, PA NEDELJAMA LAGAO DA SU JE USMRTILI PROVALNICI Grčki pilot proglašen krivim za ubistvo supruge FOTO

UGUŠIO ŽENU, PA NEDELJAMA LAGAO DA SU JE USMRTILI PROVALNICI Grčki pilot proglašen krivim za ubistvo supruge FOTO

Grčki pilot proglašen je krivim za ubistvo svoje britanske supruge i vešanje njihovog kućnog ljubimca o ogradu.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 16.Maj.2022, 16:40

Muškarac poginuo u automatizovanom kontejneru na severu Grčke

Grčke vlasti su saopštile da je muškarac danas poginuo u automatizovanom kontejneru za otpatke na severu zemlje, najverovatnije dok je tražio hranu.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Maj.2022, 15:14

Ukidanje maski u avionima u Evropi? Ne, hvala: 12 zemalja zadržava ovu antikovid meru

Ukidanje maski u avionima u Evropi? Ne, hvala: 12 zemalja zadržava ovu antikovid meru

Iako je od danas najavljeno da nošenje maski neće biti obavezno na aerodromima i letovima u Evropi, neke zemlje su rešile da ovu meru za sprečavanje kovida ipak zadrže....

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2022, 15:04

Aktivisti Grinpisa blokirali grčki tanker zbog ruske nafte

Aktivisti Grinpisa blokirali grčki tanker zbog ruske nafte

Aktivisti organizacije "Grinpis" blokirali su ulazak grčkog tankera u luku na jugu Engleske zbog ruskog tereta goriva, saopšteno je danas iz ove organizacije.. Grinpis je saopštio da je 12 aktivista zauzelo pristanište u nedelju uveče na lokaciji Navigator terminala na Temzi u Eseksu, gde se očekivalo da će tanker za naftne derivate Andromeda pod grčkom zastavom istovariti svoj teret, prenosi agencija Rojters.

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 16.Maj.2022, 15:00

Korona virus i Evropska unija: Na letovima za mediteranske zemlje i dalje potrebne maske

Maske više nisu potrebne na mnogim letovima EU, ali su neke zemlje, među kojima Nemačka, Grčka, Italija i Španija zadržale ovo pravilo.

Detaljnije >>