Grčka
Grčka

Grčka je Helenska republika država na krajnjem jugoistoku Evrope na jugu Balkanskog poluostrva.
Smeštena je na raskršću između Evrope, Bliskog istoka, i severne Afrike, između Egejskog mora na istoku, Jonskog mora na zapadu, i Sredozemnog mora na jugu.
Graniči se sa Albanijom, Republikom Makedonijom, Bugarskom i Turskom.

Najveća je država na Balkanu, Grčka obuhvata preko 1400. ostrva od kojih su najznačajnija Krit, Rodos, i Krf. Prema podacima Grčka ima preko 11 miliona stanovnika a pola stanovništva živi u Atini, Solunu i Patri. Veći gradovi su Iraklion, Volos, Larisa i Rodos. Oko 95% građana su Grci, a najbrojnija nacionalna manjina su Albanci sa oko 4% stanovnika. Službeni jezik je grčki, a dominira pravoslavno hrišćanstvo. Istorija grčke države vuče korene iz Antičke Grčke a sama Grčka smatra se i kolevkom moderne evropske civilizacije. Grčka je domovina savremene demokratije, Olimpijskih igara, evropske književnosti, političkih nauka, filozofije.

Na Uneskovoj listi nalazi se 17. lokaliteta širom grčke svetske baštine. Moderna Grčka nastala je 1830. godine nakon pobede u ratu za nezavisnost protiv Osmanskog carstva. Grčka je članica mnogih političkih međunarodnih, ekonomskih, i vojnih organizacija, među osnivačima je OUN ujedinjenih nacija, deo je NATO pakta, deo je Evropske unije i Evrozone. Grčka se ubraja u visokorazvijene države sa visokim životnim standardom. Grčka ima mediteransku klimu, sa blagim zimama i suvim letima.

Najstariji dokaz ljudskog prisustva na Balkanu datiran u 270.000 pre nove ere u pećini Petralona u severnoj grčkoj pokrajini Makedoniji su najstariji u Evropi za nekoliko vekova, početak evropske istorije počinje dolaskom Grka. Moderna Grčka je nastala sa odbacivanjem turskog ropstva. Zemlja je postala priznata u svetu kao nezavisna država a od 1830. godine prva monarhija je uspostavljena.
Grčka je imala pobede i poraze, kraljevina je bila sve do 1973. godine kada je proglašena republika čiji je prvi predsednik bio Jorgos Papadopulos. Za Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje, predstavljaju glavne vrednosti. Grčka ima jednu od najboljih kuhinja u svetu, maslinovo ulje je obavezno, dok su baklave i voće sastavni deo obroka.
Grčku mnogi nazivaju kolevkom moderne civilizacije, zemlja je vina i maslina, zemlja sportskih igara, zemlja tri hiljade ostrva, predivnih plaža, zemlja Zevsa, Apolona, Posejdona, Afrodite, zemlja Platona, Sokrata, Aristotela, jednom rečju Grčka je majka sveta.

Zbog prirodnih lepota, mediteranske klime, neprocenjivog kulturnog i istorijskog blaga, postojbina je najstarijih civilizacija koje su svetu podarile demokratiju, razvile medicinu, politiku, psihologiju, filozofiju, matematiku i fiziku. Većina svetskih reči i izraza bazira se na grčkom jeziku. Grčka je najstarija država starog kontinenta i predstavlja horizont evropske kulture i civilizacije. Ljudi su vedri, srdačni, i gostoprimljivi. Grčka dela napisana još pre nove ere i dalje se čitaju, a grčke drame se izvode širom sveta.

Tradicionalni ples Grčke je sirtaki, a instrument buzuki, kada je reč o hrani Grci su poznati po specijalitetu Giros komadi mesa u hlebu, a obavezna je i njihova rakija uzo i metaksa, kao i grčki vinjak. Atina je glavni grad Grčke jedan je od najlepših na svetu, Akropolj je grad na vrhu koji je od starina bio središte i centar Atine. Grčka je prelepa zemlja i svake godine je sve popularnija i posećenija.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 19.Sep.2021, 16:36

Ne smiruje se u Crnoj Gori: "Svetac" ostaje pod ključem?

Ne smiruje se u Crnoj Gori: Svetac ostaje pod ključem?

"Sveti Stefan" i "Vila Miločer" su pod katancem i neizvesno je da li će biti otvoreni i naredne sezone.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 19.Sep.2021, 15:23

Tri osobe uhapšene zbog ucenjivanja sveštenika

Tri osobe uhapšene zbog ucenjivanja sveštenika

Atina -- Tri osobe uhapšene su u Grčkoj bog sumnje da su ucenjivale i pokušale da iznude novac od sveštenika.. Kako navodi grčki list Katimerini, hapšenja su usledila nakon što je 33-godišnji sveštenik prijavio policiji nemile događaje. Kako je sveštenik rekao policiji, sve je počelo kada je pozajmio novac 32-godišnjaku, a zatim je taj muškarac počeo da mu šalje preteće poruke, navodeći da će na ckrvenim veb stranicama objaviti klevetničke tekstove...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2021, 15:09

Tri osobe uhapšene zbog ucjenjivanja sveštenika

ATINA - Tri osobe uhapšene su u Grčkoj zbog sumnje da su ucjenjivale i pokušale da iznude novac od sveštenika.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2021, 13:43

POSLE POLA VEKA: Kajmakčalanom odjekivalo crkveno zvono, crkvena liturgija i gusle zahvaljujući opštini Velika Plana

POSLE POLA VEKA: Kajmakčalanom odjekivalo crkveno zvono, crkvena liturgija i gusle zahvaljujući opštini Velika Plana

Zvono u Crkvi svetog Ilije, koja je na vrhu planine sagrađena 1928. godine, po zapovesti jugoslovenskog kralja Kralja Aleksandra, decenijama je bilo pokvareno ali ga je grupa entuzijasta, predvođena stalnim saradnikom Srbija danas Dušanom Marićem, predsednikom Skupštine opštine Velika Plana i narodnim poslanikom, osposobila, pa je ono ponovo zazvonilo.. Prvi put posle više decenija, u petak je Kajmakčalanom (2521), planinom na granici između Grčke i Makedonije, na kojoj...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Sep.2021, 13:24

Micotakis: Nezamislivi troškovi ignorisanja klimatske krize

Mediteranske zemlje moraju da budu predvodnice u rješavanju problema klimatskih promjena, izjavio je za Rojters...

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 19.Sep.2021, 12:18

Lamija je nova adresa Vladimira Golemića

Srpski štoper na godinu dana u Grčkoj. Novu sezonu u prvenstvu Grčke Lamija je otvorila porazom u Volosu, večeras joj u goste dolazi Olimpijakos, ali od trećeg kola odbrana će joj biti jača za Vladimira Golemića (30). Srpski fudbaler je potpisao jednogodišnji ugovor sa plavo-belima i od sutra će biti u trenažnom pogonu sa novim saigračima. A, među njima će biti još dvojica naših internacionalaca, golman Bojan...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Sep.2021, 06:27

Mladi vaterpolisti Srbije sa Grcima u borbi za titulu prvaka Evrope

Mladi vaterpolisti Srbije, selekcija do 17 godina, sastaju se sa selekcijom Grčke u finalu Evropskog šampionata na Malti u borbi za titulu šampiona Evrope i zlatno odličje. Mladi vaterpolisti Srbije plasirali su se u finale Evropskog šampionata na Malti nadigravši selekciju Mađarskske sa 12:10 (3:2, 3:0,...

Detaljnije >>