Libija
Libija

Zvaničan jezik: Arapski
Glavni grad: Tripoli
Valuta: Libijski dinar

Libija je smeštena u Severnoj Africi na južnoj mediteranskoj obali.
Skoro devedeset odsto ove velike zemlje čine suva pustinja sa predelima u kojima na padne kap kiše tokom desetina godina. Prostrane peščane pustinje sa dinama, smenjuju kamenite i šljunkovite pustinje Sahare. Od priobalne nizije, pejzaž se uzdiže prema jugu. Na najjužnijem delu zemlje, na granici sa Čadom, se nalaze planine Tibesti sa preko 2000 metara visine. Samo priobalna područja imaju mediteransku klimu, Tripoli na zapadu, i Bengazi na istoku predstavljaju pravo središte Libije. Tipične mediteranske biljke i životinjski svet, preovlađuju u ovoj oblasti. Ostatak zemlje karakteriše prava pustinjska klima, sa velikim temperaturnim razlikama u toku dana i godine.

Površina Libije pokriva prostor oko sedam puta veći od Velike Britanije, i nastanjuje oko 5,7 miliona stanovnika. Zvaničan jezik je arapski, a govore se i različiti dijalekti berberskog. Najdominantnije stanovništvo čine arapski Libijci, a značajne manjine su Berberi, Egipćani, i pod Saharski Afrikanci, 97 odsto stanovništva je islamske vere. Priobalni region je pravi centar Libije, razvijen je i ima dobro razvijenu infrastrukturu. U pogledu kulture, zemlja poseduje nekoliko atraktivnih destinacija, kao što su gradovi Jarma, Zakara i Sabha sa svojim impresivnim i lepim istorijskim iskopinama. Proleće i jesen su klimatski najpovoljnija godišnja doba za putovanje.

U Libiji se savetuje i oprez, jer je potvrđeno nekoliko slučajeva ljudi zaraženih virusom A H1N1. Savetuje se oprez kada se putuje, u područja koja se graniče sa Sudanom, Čadom, Nigerom, i Alžirom. Postoji opasnost i od kriminalnih aktivnosti, i nestabilnosti regiona. Izbegavajte demonstracije i politička okupljanja. Libija je po površini četvrta najveća država u Africi, sa površinom od 1.759 540 km2, Libija se nalazi na severu Afrike i graniči se sa Sredozemnim morem na severu, Čadom i Nigerom na jugu, Egiptom na istoku, Sudanom na jugoistoku, Tunisom i Alžirom na zapadu, dužina Libijske obale iznosi 1770 km.

Glavni grad Libije je Tripoli, a ostali veći gradovi su Bengazi, Misrata, Al Jifarah, Al Margab, Sirta, Libija je podeljena na tri geografske regije, Tripolitaniju koja se nalazi na zapadu zemlje, Sirenkiju na istoku, i Fazan na jugu. Ove regije su 1951. godine ujedinjene u jednu državu.
Mediteranska obala i pustinja Sahara su najznačajnije odrednice reljefa i klime Libije. Širom zemlje se prostire nekoliko visoravni ali bez pravih planinskih venaca osim na jugu zemlje u blizini granice sa Čadom, gde se Tibesti masiv, uzdiže do visine od 2200 metara nadmorske visine.
Relativno uski priobalski pojas uz Sredozemno more na severu zemlje, kao i visijske stepe neposredno uz primorski pojas ka jugu su poljoprivredno najproduktivnije regije Libije. Dalje ka jugu zemlje oskudni pašnjaci otvaraju put ka prostranstvu stenovite i peščane pustinje Sahare koja je nenaseljena i bez vegetacije, izuzev u nekoliko raštrkanih oaza. Libija država je u severnoj Africi na obali Sredozemnog mora. Graniči se na istoku s Egiptom, na jugoistoku sa Sudanom, na jugu s Čadom i Nigerom, na zapadu s Alžirom, i na severozapadu s Tunisom.

Do početka 20. stoleća područje današnje Libije bilo je pokrajina Osmanskog Carstva. 1912. godine Libija je postala Italijanska kolonija. Za vreme drugog svetskog rata bila je poprište žestokih velikih pustinjskih borbi, a nakon rata Libija je dobila nezavisnost. Otkriće nafte 1959. godine potpuno je preobrazilo do tada siromašnu zemlju ovisnu o stranoj pomoći. 1969. godine u vojnom udaru je vlast preuzela vojna skupina na čelu sa Moamerom Gadafijem koji od tada vlada zemljom i vraća je na mesto najbogatijih i uspešnih država, posle svrgavanja Gadafija od strane zapadnih sila sveta sa čela države zemlja opet prolazi kroz teške krize kao pre.

S površinom od skoro 1.800.000 km2, Libija je četvrta po veličini država u Africi, i sedamnaesta na svetu. S obzirom na površinu, Libija ima vrlo mali broj stanovnika a od ukupno 5,7 miliona stanovnika njih 1,7 živi u glavnom gradu Tripoliju. Tripolitanija, Cirenaika, i Fezan tri su regije na koje se Libija tradicionalno deli. Zbog visokih prihoda od prodaje nafte, i malog broja stanovništva ovo je jedna od najbogatijih država u Africi. Libija ima najveći indeks ljudskog razvoja u Africi, i takođe i jedan od najvećih Bdp po stanovniku na afričkom kontinentu. Libija je zemlja neverovatnih prirodnih lepota, istovremeno dom mediteranskog mora i velike moćne Sahare.

Kada je Egipat 1977. godine sredio svoje odnose s Izraelom, Gadafi je taj potez smatrao izdajom arapskih interesa i zastavu s tradicionalnim panarapskim bojama crveno belo crno, zamenio jednobojnom zelenom zastavom. Libija je i danas jedina zemlja u svetu s jednobojnim barjakom. Zelena je izabrana kao podsetnik na ranije Gadafijevo obećanje da će Libija zelenom revolucijom postati zemlja koja će proizvoditi dovoljno hrane sama za sebe, ali i zato što je zelena boja simbol islama.

Libiju čine i prelepa jezera pustinje Ubari, pustinja Ubari je poznata kao Idehan Ubari ili Peščano more, suva regija jugozapadne Libije prekrivena je peščanim dinama koje zauzimaju površinu od oko 58.000 km2, u pustinji postoji oko dvadeset jezera okruženih palmama i vegetacijom, prelepe oaze koje izgledaju kao anomalija u oštrom pustinjskom okruženju.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Naoružani banditi prekinuli spasavanje migranata u Sredozemnom moru kod Libije

Humanitarna organizacija SOS Mediteran koja spasava migrante sa mora je saopštila danas da je jedna njihova akcija bila prekinuta...

Izvor: Danas, 10.Jul.2024, 19:17

Detaljnije >>

Karla Bruni optužena za uticaj na svedoke u slučaju protiv njenog supruga Nikole Sarkozija

Bivša prva dama Francuske Karla Bruni-Sarkozi optužena je za uticaj na svedoka koji tereti njenog muža, bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija...

Izvor: Blic, 10.Jul.2024

Detaljnije >>

Optužana bivša prva dama Francuske: Može se braniti sa slobode uz jedan uslov

PARIZ - Bivša prva dama Francuske Karla Bruni-Sarkozi optužena je za uticaj na svjedoka koji tereti njenog muža, bivšeg francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija...

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2024

Detaljnije >>

50 EVRA ZA PRIMANJE VERE I POMOĆ OD "ARAPA IZ LIBIJE" Kod vehabije Igora pronađena velika svota novca, evo kako se pravdao u policiji

U stanu majke Igora Despotovića (25), muškarca koji je uhapšen u subotu zbog terorističkog udruživanja sa Milošem Žujovićem koji je napao pripadnika Žandarmerije ispred ambasade Izraela, policija je 2022. godine, kada je uhapšen zbog pozivanja na trovanje nemuslimanskog stanovništva, pronašla...

Izvor: Blic, 02.Jul.2024, 05:51

Detaljnije >>

PUTIN NAORUŽAVA GLAVNOG NEPRIJATELJA ZAPADA! Presretnut pun brod ruskog oružja, a OVO MU JE BILO ODREDIŠTE!

PUTIN NAORUŽAVA GLAVNOG NEPRIJATELJA ZAPADA! Presretnut pun brod ruskog oružja, a OVO MU JE BILO ODREDIŠTE!

Libija nastavlja da se raspada nakon intervencije zapadnih koalicija, uz naznake da se rivalske vlade pripremaju za mogući novi sukob, što izveštavaju brojni zapadni mediji.

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2024, 20:44

Detaljnije >>

Pronađena tela migranata koji su prelazili Sredozemno more iz Libije

Humanitarna organizacija "Lekari bez granica" (MSF) je saopštila da je našla tela 11 migranata kod obale Libije i prebacila ih na brod Obalske straže Italije kod ostrva Lampeduza.

Izvor: Radio 021, 08.Jun.2024, 20:27

Detaljnije >>

Lekari bez granica: Tela 11 mingranata pronađena kod obale Libije

Lekari bez granica: Tela 11 mingranata pronađena kod obale Libije

Humanitarna organizacija "Lekari bez granica" (MSF) je danas saopštila da je našla tela 11 migranata kod obale Libije i prebacila ih na brod...

Izvor: Danas, 08.Jun.2024

Detaljnije >>