Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 22.Avg.2019, 00:09

MOSKVA I PEKING TRAŽE SASTANAK Zatražena sednica Saveta bezbednosti zbog "izjava američkih zvaničnika"

Rusija i Kina zatražile su od Saveta bezbednosti UN da danas bude održan sastanak zbog "izjava američkih zvaničnika o planovima za razvoj i raspoređenje projektila srednjeg dometa".

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 21.Avg.2019, 23:28

Putin želi G 10, a pozvao bi ove dve sile

Putin želi G 10, a pozvao bi ove dve sile

O predlogu o povratku Rusije u klub najvećih (G 8) bi trebalo da se izjasni na Samitu G 7 tokom vikenda u Francuskoj, pa ako se budu složili, Putin bi dobio poziv za Samit G 8 za 2020. godinu Zaključak predsednika SAD i Francuske Donalda Trampa i Emanuela Makrona da bi bilo dobro da se Rusija pozove da učestvuje na samitu Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja, u Moskvi je dočekan - dopunom. U Rusiji smatraju da bi bilo dobro da se ubuduće na te samite pozivaju i Kina...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 21.Avg.2019

Putin: Američko testiranje rakete donosi nove pretnje Rusiji

Putin: Američko testiranje rakete donosi nove pretnje Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Helsinkiju da je testiranje nove američke rakete, zabranjene donedavno važećim Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF), donelo nove pretnje Rusiji i naveo da će Moskva odgovoriti na taj potez.Posle razgovora s finskim predsednikom Saulijem Ninistom, Putin je danas rekao da je testiranje ukazalo da je Vašington počeo rad na toj raketi znatno pre nego što je objavio da namerava da napusti Sporazum INF koji su SAD i SSSR...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 21.Avg.2019

Putin: Američko testiranje rakete donosi nove pretnje Rusiji

Putin: Američko testiranje rakete donosi nove pretnje Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Helsinkiju da je testiranje nove američke rakete, zabranjene donedavno važećim Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (Sporazum INF),...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 21.Avg.2019

Lavrov: Rusija će podržavati Venecuelu

Lavrov: Rusija će podržavati Venecuelu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges razgovarali su u sredu u Moskvi.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Avg.2019

Moskva i Peking traže sastanak SB UN zbog 'američkog raspoređivanja projektila'

Moskva i Peking traže sastanak SB UN zbog američkog raspoređivanja projektila

Rusija i Kina zatražile su od Savjeta bezbjednosti UN (CB UN) da u četvrtak (22. avgust) bude održan sastanak zbog "izjava američkih zvaničnika o planovima za razvoj i raspoređenje projektila srednjeg dometa", javlja Rojters. U zahtjevu,...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Avg.2019

Lavrov i potpredsednica Venecuele razgovarali o jačanju veza dve zemlje

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i potpredsednica Venecuele Delsi Rodriges razgovarali su danas u Moskvi o načinima za proširenje ekonomskih, vojnih i drugih veza dve države.. Lavrov je na sastanku rekao da će Rusija podržavati Venecuelu i druge zemlje u njihovim naporima "da se suprotstave svim nelegitimnim jednostranim metodima ucene i pritiska". Rodriges je obećala da će Venecuela nastaviti, kako je rekla, da se "bori...

Detaljnije >>