Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 17.Feb.2019, 23:02

I pored pretnji SAD, S-400 stiže u Tursku

I pored pretnji SAD, S-400 stiže u Tursku

Polemika američkog potpredsednika i predsednika Turske zbog ruskog oružja. Upozorenje zbog kupovine oružja od "potencijalnih protivnika" MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA RUSIJA planira da u Tursku dopremi sisteme S-400 već u julu ove godine, obznanio je svetskoj javnosti turski predsednik Redžep Erdogan po povratku iz Sočija, sa sastanka sa predsednicima Rusije i Irana, Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem. - Mi smo potpisali ugovor sa Rusijom i nadamo se da će on na...

Detaljnije >>


Izvor: Beta, 17.Feb.2019, 22:29

Talibani otkazali dolazak na pregovore jer su na crnim listama SAD i UN

Talibani otkazali dolazak na pregovore jer su na crnim listama SAD i UN

Avganistanski pobunjenici talibani otkazali su rundu mirovnih pregovora sa SAD zakazanu za ponedeljak u Pakistanu, navodeći da većina članova njihovog pregovaračkog tima ne može da doputuje jer je na crnim listama SAD i UN.Oni danas nisu obavili druge detalje, niti su objasnili kako su neki njihovi pregovarači prethodno putovali na sastanke u Ujedinjenim Arapskim Emiratima...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2019, 18:49

Rusija odgovara recipročnim merama na sankcije SAD

Rusija odgovara recipročnim merama na sankcije SAD

Moskva će razmotriti recipročne mere kao odgovor na nove antiruske sankcije Vašingtona u zavisnosti od toga kakve one budu, rekao je danas savetnik u Kremlju Jurij Ušakov.. On je ocenio da trenutno nema izgleda za bolje...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 17.Feb.2019, 17:27

Rusija odgovara recipročnim merama na sankcije SAD

Rusija odgovara recipročnim merama na sankcije SAD

Moskva će razmotriti recipročne mere kao odgovor na nove antiruske sankcije Vašingtona u zavisnosti od toga kakve one budu, rekao je savetnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Detaljnije >>

Izvor: MozzartSport.com, 17.Feb.2019, 16:06

Teodosić u Kući slavnih VTB lige

Sedmorica aktivnih i bivših igrača, kao i trojica trenera primljena su u Kuću slavnih VTB lige. Među njima je i Miloš Teodosić. Među najzaslužnijim igračima tamošnjeg regionalnog...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 17.Feb.2019, 15:00

Putinov obračun sa mafijom

Putinov obračun sa mafijom

Na predlog predsednika Rusije, pred Dumom uskoro predlozi novog zakona. Zatvorske kazne za bosove ako se dokaže da vode kriminalne grupe Od stalnog dopisnika: Moskva PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin rešio je da se razračuna sa sve bezobzirnijim kriminalnim grupama u zemlji. Otuda je Dumi predložio dopune krivičnog zakona čija je suština značajno pooštravanje zatvorskih kazni za "kumove" i "nekrunisane kraljeve podzemlja", ne samo za direktno učešće u zločinima,...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 17.Feb.2019, 14:14

VTB - Teo u 'kući slavnih'

VTB - Teo u kući slavnih

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miloš Teodosić primljen je u Kuću slavnih regionalne VTB lige.. Ovog vikenda u VTB ligi je na programu "Ol Star" meč, a pre velikog spektakla upriličena je svečanost na kojoj su desetorica trenera i igrača primljeni u Kuću slavnih. U Kući slavnih regionalne VTB lige našao se i kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miloš Teodosić koji je od 2011. do 2017. godine nosio dres moskovskog CSKA. "Najtrofejniji...

Detaljnije >>