Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: AutoBlog, 17.Maj.2022, 00:16

Renault Duster će se proizvoditi pod brendom Lada

Renault Duster će se proizvoditi pod brendom Lada

Tek juče se saznalo da će Renault grupa svoju glavnu rusku imovinu preneti u državno vlasništvo: NAMI će dobiti udeo u AVTOVAZ-u, a moskovska vlada će dobiti moskovsku fabriku. Istovremeno, proizvodnja pojedinih automobila pod oživljenim brendom Moskvič biće organizovana u jednom preduzeću u Moskvi, piše ruski Auto Review. Sada su se pojavili novi detalji: saopštio ih je Denis Pak, direktor sektora za automobilsku industriju i železnički inženjering Ministarstva industrije i trgovine....

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2022, 00:12

Rusija nacionalizovala Reno, najavljuje proizvodnju Moskviča

Rusija nacionalizovala Reno, najavljuje proizvodnju Moskviča

U moskovskoj fabrici "Reno Rusija", koja je posle povlačenja francuske grupacije prešla u vlasništvo grada Moskve, proizvodiće se putnička vozila marke "Moskvič", nekada čuvenog sovjetskog brenda, saopštio je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanjin.. "Potrudićemo se da sačuvamo veći deo kolektiva koji radi u fabrici. Glavni tehnološki partner moskovske fabrike automobila 'Moskvič' biće KAMAZ. U prvoj fazi će biti organizovana proizvodnja klasičnih automobila...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Maj.2022, 23:14

PSIHOLOŠKI RAT SA CILJEM IZAZIVANJE PANIKE Stručnjaci za "Blic" otkrivaju šta se krije iza svakodnevih DOJAVA O BOMBAMA u prestonici: "Jasno je da iza svega stoji neko vrlo organizovan"

Serija dojava o navodno postavljenim bombama ne jenjava, najpre su na „meti“ bili avioni za Moskvu, zatim škole, tržni centri u Beogradu i Nišu.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Maj.2022

Putin i Lukašenko o novom naoružanju

Putin i Lukašenko o novom naoružanju

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na sastanku u Moskvi razgovarali su o zajedničkim naporima u izgradnji raketa.. Dvojica lidera pričala su i o zajedničkom radu Belorusa i Rusa u cilju nadomešćivanja robe iz uvoza, zatiim o rukovanju beloruskim teretom u ruskim lukama, kao i o izgradnji beloruskog pristaništa u blizini Sankt Peterburga, prenosi TAS S. Navodi se da je blio reči i o nekim pitanja u vezi sa odbrambenom industrijom...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2022

PUTIN I LUKAŠENKO SKOVALI NOVI PLAN: Poznati detalji sastanka - usaglasili se u startu!

PUTIN I LUKAŠENKO SKOVALI NOVI PLAN: Poznati detalji sastanka - usaglasili se u startu!

Sastali su se u Moskvi. Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, na sastanku u Moskvi razgovarali su o zajedničkim naporima u izgradnji raketa, rečeno je danas na marginama samita Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbednosti (ODKB). Dvojica lidera pričala su i o zajedničkom radu Belorusa i Rusa u cilju nadomešćivanja robe iz uvoza, zatiim o rukovanju beloruskim teretom u ruskim lukama, kao i...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2022

MOSKOVLJANI POSLALI PISMO EVROLIGI: CSKA želi da igra u elitnom takmičenju na jesen

MOSKOVLJANI POSLALI PISMO EVROLIGI: CSKA želi da igra u elitnom takmičenju na jesen

Armejci su suvlasnici takmičenja.. Košarkaški klub CSKA zvaničnim pismom obavestio je Evroligu o namerama da se naredne sezone takmiči u elitnom takkmičenju timova na Starom kontinentu. Ovu informaciju preneo je Aris Barkas sa portala ''Eurohoops'', a o narednoj sezoni još uvek nije doneta konačna odluka. Moskovski klub kao jedan od vlasnika Evrolige želi da se naredne sezone ponovo nađe u tom takmičenju. BREAKING: CSKA Moscow...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Maj.2022

Renault donio tešku odluku u Rusiji

Upravni odbor Renault Grupe je jednoglasno odobrio potpisivanje sporazuma o prodaji 100 odsto svojih dionica u Renault Rusiji gradu...

Detaljnije >>