Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2018, 12:36

Moskva: Kvalifikant bolji od Džumhura

Moskva: Kvalifikant bolji od Džumhura

Damir Džumhur je pretrpeo četvrti poraz u nizu. U prvom kolu Kupa Kremlja bolji od njega je bio kvalifikant Jegor Gerasimov, koji je slavio sa 1:6, 7:6 (5), 2:6.. Imao je problema momak iz Bosne i Hercegovine da održi nivo igre, vrlo loše je servirao, a u razmenama je uglavnom bio u podređenom položaju. Mada je bio postavljen za šestog favorita turnira, jedino što je potvrdio Džumhur u ovom meču bila je loša forma. Već na početku meča je Gerasimov uspostavio...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 12:30

Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Srbija i Rusija ćе nastaviti da intеnzivno razvijaju bilatеralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalnе еkonomijе. To vidimo kao jеdan od osnovnih pravaca razvoja srpskе i ruskе еkonomijе u budućnosti, poručеno jе na sastanku koji su danas u Moskvi održali ministar za inovacijе i tеhnološki razvoj Nеnad Popović i zamеnik prеdsеdnika Vladе Ruskе Fеdеracijе za digitalnu еkonomiju, transport i komunikacijе, Maksim Akimov.. Popović jе istakao da najvеći...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 12:22

Popović i Akimov o saradnji u oblasti inovacija

Popović i Akimov o saradnji u oblasti inovacija

Srbija i Rusija će nastaviti da intenzivno razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, a to vidimo kao jedan od osnovnih pravaca razvoja srpske i ruske ekonomije u budućnosti, poručili su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik ruskog premijera za digitalnu ekonomiju, transport i komunikacije Maksim Akimov u Moskvi. Nenad Popović je istakao da najveći...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 16.Okt.2018, 12:17

KATNIĆ SE PERE: Nisam optužio Rusiju i Putina, već pripadnike GRU

KATNIĆ SE PERE: Nisam optužio Rusiju i Putina, već pripadnike GRU

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, tvrdi da nikada nije optužio zvaničnu Moskvu za pripremanje državnog...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 16.Okt.2018, 12:00

Katnić: Nisam optužio zvaničnu Moskvu, već pripadnike službi

Katnić: Nisam optužio zvaničnu Moskvu, već pripadnike službi

Glavni specijalni tužilac Crne Gore, Milivoje Katnić, tvrdi da nikada nije optužio zvaničnu Moskvu za pripremanje državnog udara u Crnoj Gori na izborni dan, oktobra 2016. godine, već je, kaže, optužio pripadnike SBB, agente GRU i pojedine Kozake. Juče je rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo optužbe da je ta zemlja umešana u pokušaj terorizma u Crnoj Gori, a za ponašanje specijalnog tužioca...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 16.Okt.2018, 11:49

Ma, ovo se zove nameštanje! Predaš se u trenutku pobede! (video)

Ma, ovo se zove nameštanje! Predaš se u trenutku pobede! (video)

Na ATP turniru u Moskvi danas se desila situacija za koju je i više nego očigledno da se radi o nameštanju rezultata i verujemo da će ATP morati ovo da istraži do tančina.. Denis Istomin je danas bio favorit protiv Bernakisa na ATP turniru u Moskvi, izgubio je prvi set, bio u zaostatku u drugom, Litvanac je stigao do tri meč lopte. Šta se onda desilo? Istomin je pao nezgodno, navodno je morao da...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 16.Okt.2018, 10:24

Katnić: Nisam za terorizam optužio Moskvu već neke agente i kozake

Katnić: Nisam za terorizam optužio Moskvu već neke agente i kozake

Glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori rekap da nije pominjao ruskog predsednika Vladimira Putina, već delove administracije, odnosno dvojicu službenika GRU Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da nikada nije optužio zvaničnu Rusiju za pripremanje državnog udara u Crnoj Gori. On je dodao da u tom kontekstu nije pominjao ruskog predsednika Vladimira Putina, već delove administracije, odnosno dvojicu službenika GRU.Pročitajte još: PARANOJA U CRNOJ GORI:...

Detaljnije >>