Moskva
Moskva

Moskva je glavni grad Rusije sa najvećim brojem stanovnika. Središte je ekonomije, obrazovanja, kulture, Moskva je sedmi grad po broju stanovnika u celom svetu, a smatra se i Alfa globalnim gradom. Leži na reci Moskvi dugačkoj oko 500 km, po kojoj je i dobio ime i to u centralnom federalnom okrugu evropskog dela Rusije.

Grad u kome se nalazi moskovski Kremlj, drevna tvrđava koja je ujedno i rezidencija predsednika Rusije, kao i državna Duma i savet federacije. Poseduje nekoliko aerodroma, devet železničkih terminala i metro. Ovo je grad sa prelepom i bogatom arhitekturom poznatom u celom svetu. Najpoznatije građevine su crkva Vasilija Blaženog, sa svojim raznobojnim kupolama, katedrala Hrista Spasitelja, kao i niz nebodera poznatih kao Staljinovi neboderi, i Moskovski Kremlj.

Sedište Gasproma najveće ruske kompanije, je u Moskvi, i ovo je grad sa najvećim brojem milijardera na svetu. 1905. godine moskovski gradonačelnik postaje Aleksandar Adrijanov, a nakon ruske revolucije Moskva postaje glavni grad Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, a posle toga ubrzo i Sovjetskog saveza. 1941. godine šesnaest divizija narodnih dobrovoljaca i tridesetak bataljona bili su formirani i tada je nemačka vojska zaustavljena na ulasku u grad i odbijena u bitci za Moskvu. 1980. godine u Moskvi su se održale letnje olimpijske igre ali su ostale upamćene po tome što su ih zbog sovjetske invazije na Avganistan krajem 1979. godine, bojkotovala Amerika i još par zemalja.

1991. godine raspao se SSSR ali je ipak Moskva ostala glavni grad Rusije. S obzirom da je Moskva sedište Ruske pravoslavne crkve, a pravoslavlje je vodeća religija svako ko poseti Rusiju želi da obiđe katedralu Hrista Spasitelja, crkvu Vasilija Blaženog, sa svojim prelepim kupolama, Moskovski Kremlj, crveni trg, i još mnoga istorijska mesta.

Moskovski Kremlj je istorijsko utvrđeno središte Moskve, iznad reke Moskve u blizini Crvenog trga. Obuhvata nekoliko palata, kongresnu dvoranu, kule, četiri crkve, palate senata, službenu rezidenciju predsednika države. Tokom devet vekova izgled Kremlja se menjao.

Crkva Vasilija Blaženog nalazi se takođe na crvenom trgu. Izgradio je Ivan Grozni, i sastoji se od osam manjih crkava, oko jedne glavne, sa maštovitim šarenim kupolama sa vrhovima u obliku lukovice.

Katedrala Hrista Spasitelja je saborni hram Ruske pravoslavne crkve. Hram je obnavljan od 1990. do 2000 godine.

Boljšoj teatar jeste čuveno pozorište iz 1824. godine, i balet i opera su među najstarijim i najboljim na svetu.

Staljinovi neboderi jeste grupa od sedam nebodera izgrađenih između 1947. godine i 1953. godine u kombinaciji baroka i gotike sa tehnologijom izgradnje američkih nebodera i predstavljali su hotele, stambene zgrade, i univerzitet Lomonosov.

Crveni trg jeste najpoznatiji gradski trg i deli Kremlj od četvrti Kitaj gorod i predstavlja srce Rusije velike. Na Crvenom trgu se nalaze Kremlj, crkva Vasilija blaženog i Lenjinov mauzolej.

Novodevičanski manastir jeste jedan od najpoznatijih manastira, u celoj Rusiji, a od 2004. godine upisan je na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi.

Crkva Uzašašća u Kolomenskoju je izgrađena 1532. godine, i smatraju je kolevkom ruske divne arhitekture. Nalazi se nekoliko kilometara jugoistočno od centra Moskve.

Toranj Ostankino je radiotelevizijski toranj koji potiče iz 1966. godine, i visok je oko 550 metara. U vreme kada je izgrađen bio je najviša građevina na svetu.

Spomenik osvajačima svemira jeste deo memorijalnog muzeja kosmonautike, a izgrađen je 1964. godine u čast svemirskim istraživanjima.
Ko voli prirodu u Moskvi postoji stotinu parkova, dvadesetak vrtova, kao i četiri botaničke bašte. Takođe Moskva ima veliki zoološki vrt sa više od hiljadu vrsta životinja.

Tradicionalna ruska kuhinja obiluje ribom, raznim vrstama mesa, pihtijama, pečurkama, turšijom i neizbežnom poslasticom po kojoj je Moskva poznata sladoledom. Najpoznatije jelo je crvena supa puna mesa boršč, peljmeni su ukusno jelo napravljeno od testa koje je punjeno ribom ili meso uz koje se služi specijalni sos, sličan tatar sosu, blinčike palačinke se najčešće služe sa presnim tankim šnitama od lososa. Pre ručka ili večere se obavezno pije čaj, u koji se umesto šećera dodaje džem. Rusi neguju tradiciju, ispijanja votke, koja se obavezno pije na eks, a u ponudi su votke sa raznim ukusima od jagode do mente, njihovo pecivo je najbolje i najpoznatije na svetu, Moskva je sama po sebi predivna i posebna.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Moskva proširila listu sankcija kao odgovor na novi paket EU

Moskva je kao odgovor na 13. paket sankcija koje je danas uvela Evropska unija proširila listu zvaničnika...

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Feb.2024, 15:46

Detaljnije >>

NEMA KOMPANIJE KOJA NIJE U VLASNIŠTVU ZAPADA Oglasili se iz Moskve povodom incidenta sa Lavrovim avionom u Brazilu

"NEMA KOMPANIJE KOJA NIJE U VLASNIŠTVU ZAPADA" Oglasili se iz Moskve povodom incidenta sa Lavrovim avionom u Brazilu

Sam ministar je takođe komentarisao događaj. Avion šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova je dopunjen gorivom u Brazilu, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona se oglasila povodom pisanja medija da bi putovanje Lavrova u Braziliju na sastanak sa predsednikom Brazila Lulom da Silvom moglo da bude dovedeno u pitanje, jer distributeri goriva oklevaju da dopune avion Il-96, kojim je ruski ministar doputovao u Rio de...

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 15:41

Detaljnije >>

ODGOVOR RUSJE NA SANKCIJE Moskva proširila listu zvaničnika EU kojima je zabranjen ulazak u zemlju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je značajno proširilo listu zvaničnika i političara...

Izvor: Blic, 23.Feb.2024, 15:16

Detaljnije >>

Olimpijski komitet Srbije obeležio 114. rođendan; Maljković: Ponosni smo

Olimpijski komitet Srbije obeležio 114. rođendan; Maljković: Ponosni smo

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je 114. rođendan u beogradskom hotelu „Moskva“, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub.. Na današnji dan, na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, 18 oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji. Poštujući višegodišnju tradiciju, predsednik OKS Božidar Maljković...

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 14:37

Detaljnije >>

Olimpijski komitet Srbije obeležio 114. rođendan

Olimpijski komitet Srbije obeležio 114. rođendan

Predsednik OKS Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić postavili su lovorov venac na spomen-ploču ispred hotela "Moskva“ gde je intonirana himna Republike Srbije.. Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 114. rođendan u beogradskom hotelu „Moskva“, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub. Na današnji dan, na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, 18 oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem,...

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 14:35

Detaljnije >>

"LUDI KU*KIN SIN", "UBICA", "KASAPIN"... Bajden godinama ISPALJUJE SALVE UVREDA ka Putinu: "Nije mogao da mi kaže 'VLADICE HVALA'"

Moskva je uputila “snažnu protestnu notu” američkom Stejt departmentu zbog uvredljivih izjava predsednika SAD Džozefa Bajdena na račun ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Blic, 23.Feb.2024, 14:25

Detaljnije >>

Olimpijski komitet Srbije obeležio 114. rođendan; Maljković: Ponosni smo

Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležio je danas 114. rođendan u beogradskom hotelu Moskva, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2024, 13:49

Detaljnije >>