Traže kupca: SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO

Izvor: B92, 29.Apr.2020, 11:08

Traže kupca: SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO

Stokholm -- Švedska kompanija SAAB saopštila je juče da je uspešno završila prva ispitivanja u vazduhu svog AESA radara X-opsega namenjenog borbenim avionima.

On će biti ponuđen kao novi dodatak familiji radara SAAB PS-05/A. Kako je navedeno, SAAB nastavlja da razvija svoju baznu AESA tehnologiju.

Ispitivanja u letu su bila uspešna kojom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su prikupljani podaci za vreme otkrivanja i praćenja ciljeva, piše portal Tangosiks.

Radar je konstruisan za borbene avione ali se može prilagoditi i drugim različitim platformama. Krajem oktobra 2018. godine SAAB je objavio da je vlada SAD od ove firme naručila razvoj AESA tehnologije X-opsega koja ima svoju primenu kod borbenih aviona, konkretno tražena je nova radarska AESA antena.

"Ovo je važan korak u razvoju našeg novog AESA radara za borbene avione. Mi vidimo velike mogućnosti ovog radara a njegova konstrukcija, koja je modularna, prilagodljiva i ima mogućnost povećanja i proširenja mu dozvoljava korišćenje u čitavom nizu drugih primena", izjavio je na video-konferenciji koja je emitovana 24. aprila Ander Karp, viši potpredsednik i šef poslovne oblasti SAAB grupe zadužene za razvoj sistema osmatranja.

Ispitivanja u vazduhu izvršena su na avionu dvosedu Gripen D koji se trenutno nudi sa najnovijim radarom PS-05/A Mk 4 a nova verzija AESA radara se kao dorada može ponuditi korisnicima aviona Gripen C i D.

Novi AESA radar koji odlikuje galijum-nitrid (GaN), materijal koji omogućava nižu potrošnju električne energije i poboljšanu otpornost na toplotu. To omogućuje širi spektar frekvencija u okviru opsega kao i veću pouzdanost, dostupnost i efikasnost.

Janes Defence Weekly objavio je da SAAB svoj novi radar, koji predstavlja radar PS-05/A Mk 4 sa novom AESA antenom koja ima GaN primopredajne module, nudi za nadogradnju borbenih i lakih borbenih i trenažnih aviona, ali da se otvorena AESA arhitektura koja ima mogućnost povećanja i proširenja, može primeniti i na platformama za vazdušno osmatranje.

Navedeno je i da je već pomenuti predstavnik SAAB-a Ander Karp izjavio da je novi AESA radar već duže vreme sazreo i da ako postoji kupac koji ga sada želi, da oni mogu da prime narudžbine i da započnu proizvodnju. Spomenuo je i da je vreme potrebno za prve isporuke 12 do 18 meseci koliko je potrebno za proizvodnju, integraciju i početno ispitivanje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SAAB testira novi vazduhoplovni AESA radar VIDEO

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Apr.2020

​STOKHOLM - Švedska kompanija SAAB saopštila je juče da je uspješno završila prva ispitivanja u vazduhu svog AESA radara X-opsega namenjenog borbenim avionima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.