Izvor: Nezavisne Novine, 25.Feb.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nijemci zabrinuti zbog neonacista u Mercedesu

BERLIN - U Njemačkoj vlada zabrinutost zbog navodnih neonacističkih grupa koje, kako se čini, pokušavaju da utiču na najveću njemačku automobilsku kompaniju - Mercedes Benz.

Cilj im je, navodno, da organizuju svoj alternativni sindikat. Naime, kako pišu mediji, čini se da su izabrani predstavnici radnika u glavnoj tvornici Mercedes Benza povezani sa neonacističkom ćelijom odgovornom za ubistvo deset ljudi.

Uoči izbora za radničko vijeće otkriven >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je email koji je sadržavao svastiku i poruku: "Pravi njemački pozdrav je Heil Hitler".

Ovakve poruke zabrinule su i kompaniju Daimler, koja stoji iza Mercedesa, a zabrinuti su i drugi članovi vijeća koji su zvaničnoj izjavi optužili ekstremiste da tvornicu pokušavaju pretvoriti u "izlog krajnje desnog ekstremizma".

Na udaru medija, kompanije i radnika je organizacija "Zentrum Automobil" koja se naziva "alternativnom radničkom organizacijom za radnike u automobilskoj  industriji". Njihov cilj je da postanu važan konkurent glavnom njemačkom sindikatu, "IG Metall", piše "Telegraph".

Organizacija "Zentrum Automobil" već ima četiri izabrana predstavnika u radničkom vijeću u glavnoj tvornici Mercedesa u Untertirkhajmu. Planiraju da prošire svoj uticaj i na godišnjem izboru za radničko vijeće koji bi trebali da budu održani sljedećeg mjeseca.

Planiraju da predlože nove kandidate i u drugim tvornicama koje su u vlasništvu Daimlera, BMW-a i Audija.  "Zentrum Automobil" negiraju sve i bilo kakve poveznice sa neonacističkim ili desnim grupama.

Ali optužbi u njemačkim medijima ima još. Takoo ističu da je upravo bivši vođa ove organizacije, Andreas Brandmajer, poslao email sa porukom: "Pravi njemački pozdrav je Heil Hitler". Oni su to demantovali i naglasili da je riječ o falsifikovanju.

Osnivač "Zentrum Automobila", Oliver Hilburger, bivši je gitarista grupe "Noie Werte". Na koncertima se često uzvikuju pozdravi Hitleru, a pjesme se bave i ljudima kao što je Hitlerov zamjenik Rudolf Hes.

Hilburger je demantovao poveznicu pjesama i neonacističkog sadržaja.

"Vi ih nazivate nacističkim pjesmama, a mi ih vidimo posve drugačije", rekao je u izjavi za njemačke medije.

Iako je napustio bend učestvovao je na njihovom nedavnom koncertu.

Ozbiljnije su poveznice ove organizacije s "National Socialist Underground" (NSU), neonacističkom ćelijom koja je ubila devetoro imigranata i policajaca u nizu napada između 2000. i 2007. godine. Zabrinutost postoji i zbog povezanosti sa  strankom Alternativa za Njemačku (AFD), prvom nacionalističkom strankom koja je osvojila mjesta u njemačkom parlamentu.

Hilburger je viđen i u društvu s kontroverznim Bjornom Hokeom, poznatom po izjavi da je potrebno promijeniti stav Njemačke prema 2. svjetskom ratu. Predvidio je i da će "Zentrum Automobili" moći pozvati na štrajkove i da će "sve stati kada to bude zahtijevala plava ruka". Plava je naime službena boja AFD-a.

"Automobil Zentrum" ne skriva svoju želju da postane glavna konkurencija velikom sindikatu "IG Metall".

Osvajanje što više mjesta u radničkim vijećima jedan je način da se to učini jer po njemačkim zakonima, kompanije moraju prepoznati radnička vijeća i moraju imati njihove predstavnike odborima kompanije.

Ostali 41 član radničkog vijeća u tvornici u Unterturkhajmu oštro su protiv "Zentrum Automobila", što su jasno dali do znanja u svojoj zajedničkoj izjavi: "Radničko vijeće Untertuerkhajm kategorički se suprotstavlja takvoj zloupotrebi našeg mandata za krajnje desne svrhe ".

Njemačka konfederacija sindikata (DGB) ističe:

"Činjenica je da neke ideologije pokušavaju oteti i preuzeti izbore za radničko vijeće sa svojim budalastim sloganima nije iznenađenje. Iza sebe takvi ljudi nemaju ništa i njihove inicijative će se razbiti poput mjehurića od sapunice".

(Express.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.