Ganc: Netanijahu je odbio savet da uđe u Rafu ranije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2024, 23:49

Ganc: Netanijahu je odbio savet da uđe u Rafu ranije

 

"Da me je premijer slušao, ušli bismo u Rafu pre nekoliko meseci i završili misiju. Moramo to završiti i stvoriti potrebne uslove", rekao je Ganc.

Istakao je da Palestinska samouprava ne bi trebalo da vlada u Gazi, ali da drugi Palestinci mogu, uz podršku arapskih država i SAD.

Dodao je da bi Netanijahu trebalo da se bavi ovim pitanjem, umesto da uništava mogućnosti rešavanja konflikta, prenosi Tajms of Izrael.

Odgovarajuci na Netanjahuovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanje da li bi podržao stvaranje palestinske države kao deo sporazuma o normalizaciji sa Saudijcima, Ganc je izjavio da to nije saudijski zahtev i da ne namerava da podrži takvu državu.

Ako Netanijahu ceni vladu jedinstva mora da donese neophodne odluke, "a ne da vuče noge iz straha od ekstremista u njegovoj vladi, dodato je iz Gancove kancelarije.

"Da li Ganc želi da dovede operaciju u Rafi do kraja, i ako jeste, zašto preti da ce srušiti vladu jedinstva tokom operacije IDF-a? Da li se protivi vlasti Palestinske uprave u Gazi, čak i ako Mahmud Abas nije umešan? Da li bi podržao palestinsku državu kao deo procesa normalizacije sa Saudijskom Arabijom", prethodno je upitao kabinet Benjamina Netanijahua.

Ganc zahteva od Netanijahua da se posveti dogovorenoj viziji sukoba u Gazi, koja bi uključivala dogovor o tome ko će upravljati palestinskom enklavom nakon okončanja sukoba.

Istakao je da želi da ratna vlada formira plan u šest tačaka do 8. juna za Gazu, povratak talaca i rešavanje problema u severnom Izraelu, a jedna od tačka podrazumeva i napore za normalizaciju odnosa sa arapskim državama, prenosi Tajms of Izrael.

Ako se njegova očekivanja ne ispune, Ganc je upozorio da će povuci svoju centrističku stranku Nacionalna unija iz vanredne vlade premijera Netanijahua.

Netanijahuov kabinet tvrdi da bi Gancovi zahtevi doveli do "prekida rata i poraza Izraela, napuštanja vecine talaca, nastavka vlasti Hamasa i stvaranja palestinske države.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.