Cena nafte pada, a u Srbiji gorivo skuplje

Izvor: Mondo, 14.Avg.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte pada, a u Srbiji gorivo skuplje

Iako se očekivalo da cena goriva padne, svi naftni derivati su nedavno ponovo poskupeli u Srbiji.

Foto: MONDO/Danilo Jauković

Cena sirove nafte je pala sa 73,94 na 71,68 dolara, kurs dinara, evra i dolara su stabilni, akcizna politika nije promenjena, ali je gorivo na pumpama u Srbiji poskupelo za 1 – 1,5 dinara.

Litar benzina sada košta od 154,2 do 154,9 dinara, evrodizela >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 163,4 do 163,9 dinara, a tečnog naftnog gasa 78 dinara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, rekao je za "Politiku" da će se sve promene troškova koje utiču na poslovanje u naftnom sektoru, na nacionalnom i globalnom planu, odraziti na cene goriva onoliko brzo i u onoj meri, u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

"Pod troškovima se podrazumevaju svi ulazni troškovi, od cene sirove nafte do raznih državnih taksi. Na uređenom tržištu, uticaj konkurencije se oseti i kada troškovi poslovanja rastu i kada se smanjuju i uvek ide u prilog potrošačima. Na takvom tržištu opstaju samo naftne kompanije koje racionalno posluju i u stanju su da izdrže nadmetanje, koje mora biti zasnovano isključivo na tržišnim principima, a ne na bilo kakvom vidu protekcionizma ili kriminala", kaže Mićović koji je i sam iznenađen novom korekcijom cena na pumpama i ističe da je prošle nedelje kod veletrgovaca došlo do skoka cena, što se odmah prelilo na maloprodaju.

Inače, u odnosu na cene od pre godinu dana, benzin je skuplji za više od 12 dinara, dizel za skoro 17, a TNG za oko 4 dinara po litru. Istovremeno cena barela sirove nafte je skočila za 20 dolara, sa 52,7 na 72,8, što je povećanje od 38 odsto.

Država na osnovu akciza uzima između 49 i 54 odsto po svakoj litri u zavisnosti od vrste derivata.


Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.