Kurs dinara
Kurs dinara

Kurs dinara pokazuje cenu domaće srpske valute izraženu prema deviznim valutama. Kursna lista sadrži kupovne i prodajne kurseve svih menjačnica. Kursna lista je otvorena, što znači da se svakodnevno ažurira od strane menjačnica. Svi zainteresovani mogu pratiti kurs evra, kurs dolara, kurs dinara, kurs švajcarskog franka, i ostalih valuta svakog dana. Na raspolaganju je i konvertor valuta koji poseduje mogućnost da izračuna kupovni i prodajni kurs, određenih valuta u određenoj menjačnici. Kurs dinara pokazuje cenu domaće srpske valute izraženu prema deviznim valutama.

Uglavnom se vrednost dinara izražava prema glavnim svetskim valutama, poput američkog dolara, evra, švajcarskog franka, britanske funte, ruske rublje, australijskog i kanadskog dolara, japanskog jena, kineskog juana, kao i našeg domaćeg dinara. Informacije o svakodnevnom kretanju vrednosti dinara u odnosu na sve svetske valute mogu se pronaći na portalima domaćih banaka i menjačnica, kao i na specijalizovanim sajtovima za pružanje usluga i vesti o kursnim listama i vrednostima dinara. Devizni kurs je cena domaće valute u jedinicama stranog novca. Izbor politike deviznog kursa predstavlja način određivanja cene.
Za Srbiju jeste najznačajnija strana valuta zvani evro i to je izbor tipa kursa dinara prema evro glavno pitanje za definisanje okvira monetarne politike.

Srbija i okolne zemlje zavisne su od kapitala koji dolaze iz razvijenijih zemalja, od mašina, tehnologije, usluga i robe koja se uvozi iz inostranstva. Sva ova dobra se moraju platiti u stranoj valuti i zato je devizni kurs veoma važan faktor stabilnosti i uspeha male otvorene privrede kao što je srpska privreda. Kurs valute se može definisati u čitavom spektru različitih modela, od fiksnih preko mešovitih do fleksibilnih ili plivajućih oblika kursa.

Fiksni modeli podrazumevaju veću predvidivost kursa valute, ali uz znatna ograničenja u slobodi vođenja samostalne makroekonomske politike. Plivajući kurs daje više slobode domaćim monetarnim vlastima, ali i nosi više rizika od inflacije i gubitka vrednosti domaćeg dinara. Srbija danas pokušava da vodi nezavisnu monetarnu politiku i ima rukovođeno plivajući kurs dinara. Zemlja ima slobodan protok kapitala, cena ovakve politike NBS je često nestabilan kurs. Svaki kapitalni priliv u evrima jača domaću valutu jer više evra ima istu količinu dinara.

Sa svakim rastom investicija i donacija dolazi do jačanja dinara. Srpski dinar je zvanična valuta Republike Srbije. Vrednost jednog domaćeg dinara je ekvivalentna vrednosti od sto para. Međunarodna oznaka valute za dinar je RSD dok je šifra valute 941. Na sadašnjim novčanicama su prikazani portreti ljudi značajnijih za istoriju Srbije i narodne banke Srbije, a na kovanom novcu su prikazani srpski manastiri. Srpski dinar je bio najvredniji u svojoj istoriji krajem 19. veka kada je sto srpskih dinara bilo naplativo u zlatu, za šta je garantovala Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, a za tu vrednu novčanicu je mogao da kupi četiri para volova. Srpski dinar je novčanica koja je po vrednosti bila identična sa sto francuskih, sto švajcarskih, i sto belgijskih franaka, tada je naša valuta u evropskim državama bila moćna ista kao svetski novac.

Prvi obračunski novac na našim prostorima ili perper datira iz 1214. godine u vreme despota Stefana Prvovenčanog i to je bio kovani novac, a prvi dinari su se pojavili u vreme kralja Vladislava 1234. godine, i od jedne funte zlata ili 288 grama je kovano 144 kovanica u dinarima. Prvi srpski dinar u papirnom obliku od jednog dinara dolazi iz 1876. godine kao idejni predlog ali je tek 1884. godine Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije izdala prvu novčanicu od sto dinara naplativu zlatu, koju je garantovala država.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Evro sutra 117,17 dinara

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,17 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Danas, 11.Dec.2023, 19:15

Detaljnije >>

Evro sutra 117,17 dinara

Zvanični srednji kurs biće sutra 117,1752 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2023, 18:45

Detaljnije >>

Ovo je današnji kurs dinara prema evru

Zvanični srednji kurs dinara za evro danas iznosi 117,1708 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Blic, 11.Dec.2023, 10:20

Detaljnije >>

Srednji kurs evra 117,1708 dinara

Zvanični srednji kurs dinara za evro iznosiće danas 117,1708 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2023, 03:39

Detaljnije >>

Ovo je današnji kurs dinara prema evru

Zvanični srednji kurs dinara za evro sutra će iznositi 7,1708 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Blic, 10.Dec.2023, 09:14

Detaljnije >>

Jedan od najpotcenjenijih poslova, a plata ogromna: Dovoljno je da imate kurs koji košta 5.000 dinara mesečno i srednju školu, može da se radi od kuće

Kako se brojne kompanije suočavaju sa sve više sajber napada, tako raste i potražnja za stručnjacima iz sajber sigurnosti koji kompanije mogu kvalitetno da zaštite od internet kriminala.

Izvor: Blic, 09.Dec.2023, 14:11

Detaljnije >>

Evro u ponedeljak 117,17 dinara

Zvanični srednji kurs biće u ponedeljak, 11. decembra 117,1708 dinara za jedan evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Dec.2023, 18:57

Detaljnije >>