Kurs dinara
Kurs dinara

Kurs dinara pokazuje cenu domaće srpske valute izraženu prema deviznim valutama. Kursna lista sadrži kupovne i prodajne kurseve svih menjačnica. Kursna lista je otvorena, što znači da se svakodnevno ažurira od strane menjačnica. Svi zainteresovani mogu pratiti kurs evra, kurs dolara, kurs dinara, kurs švajcarskog franka, i ostalih valuta svakog dana. Na raspolaganju je i konvertor valuta koji poseduje mogućnost da izračuna kupovni i prodajni kurs, određenih valuta u određenoj menjačnici. Kurs dinara pokazuje cenu domaće srpske valute izraženu prema deviznim valutama.

Uglavnom se vrednost dinara izražava prema glavnim svetskim valutama, poput američkog dolara, evra, švajcarskog franka, britanske funte, ruske rublje, australijskog i kanadskog dolara, japanskog jena, kineskog juana, kao i našeg domaćeg dinara. Informacije o svakodnevnom kretanju vrednosti dinara u odnosu na sve svetske valute mogu se pronaći na portalima domaćih banaka i menjačnica, kao i na specijalizovanim sajtovima za pružanje usluga i vesti o kursnim listama i vrednostima dinara. Devizni kurs je cena domaće valute u jedinicama stranog novca. Izbor politike deviznog kursa predstavlja način određivanja cene.
Za Srbiju jeste najznačajnija strana valuta zvani evro i to je izbor tipa kursa dinara prema evro glavno pitanje za definisanje okvira monetarne politike.

Srbija i okolne zemlje zavisne su od kapitala koji dolaze iz razvijenijih zemalja, od mašina, tehnologije, usluga i robe koja se uvozi iz inostranstva. Sva ova dobra se moraju platiti u stranoj valuti i zato je devizni kurs veoma važan faktor stabilnosti i uspeha male otvorene privrede kao što je srpska privreda. Kurs valute se može definisati u čitavom spektru različitih modela, od fiksnih preko mešovitih do fleksibilnih ili plivajućih oblika kursa.

Fiksni modeli podrazumevaju veću predvidivost kursa valute, ali uz znatna ograničenja u slobodi vođenja samostalne makroekonomske politike. Plivajući kurs daje više slobode domaćim monetarnim vlastima, ali i nosi više rizika od inflacije i gubitka vrednosti domaćeg dinara. Srbija danas pokušava da vodi nezavisnu monetarnu politiku i ima rukovođeno plivajući kurs dinara. Zemlja ima slobodan protok kapitala, cena ovakve politike NBS je često nestabilan kurs. Svaki kapitalni priliv u evrima jača domaću valutu jer više evra ima istu količinu dinara.

Sa svakim rastom investicija i donacija dolazi do jačanja dinara. Srpski dinar je zvanična valuta Republike Srbije. Vrednost jednog domaćeg dinara je ekvivalentna vrednosti od sto para. Međunarodna oznaka valute za dinar je RSD dok je šifra valute 941. Na sadašnjim novčanicama su prikazani portreti ljudi značajnijih za istoriju Srbije i narodne banke Srbije, a na kovanom novcu su prikazani srpski manastiri. Srpski dinar je bio najvredniji u svojoj istoriji krajem 19. veka kada je sto srpskih dinara bilo naplativo u zlatu, za šta je garantovala Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije, a za tu vrednu novčanicu je mogao da kupi četiri para volova. Srpski dinar je novčanica koja je po vrednosti bila identična sa sto francuskih, sto švajcarskih, i sto belgijskih franaka, tada je naša valuta u evropskim državama bila moćna ista kao svetski novac.

Prvi obračunski novac na našim prostorima ili perper datira iz 1214. godine u vreme despota Stefana Prvovenčanog i to je bio kovani novac, a prvi dinari su se pojavili u vreme kralja Vladislava 1234. godine, i od jedne funte zlata ili 288 grama je kovano 144 kovanica u dinarima. Prvi srpski dinar u papirnom obliku od jednog dinara dolazi iz 1876. godine kao idejni predlog ali je tek 1884. godine Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije izdala prvu novčanicu od sto dinara naplativu zlatu, koju je garantovala država.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Capital.ba, 19.Dec.2018, 12:31

Dinar bez promjena, kurs 118,43

Dinar bez promjena, kurs 118,43

BEOGRAD, Dinar ima približno istu vrijednost prema evru kao prethodnog dana, i zvanični srednji kurs iznosi 118,4337 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar vrijedi prema evru 0,2 odsto manje nego prije mjesec dana, na godišnjem nivou je jači za 0,3 procenta, dok jeu odnosu na početak godinena nepromenjenom nivou. Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačaoza 0,2 procenta na 104,1817...

Detaljnije >>


Izvor: Kamatica.com, 19.Dec.2018, 09:30

Dinar bez promena, kurs 118,43

Dinar ima približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana, i zvanični srednji kurs iznosi 118,4337 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije....

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Dec.2018, 09:26

Evro danas 118,43 dinara


					Evro danas 118,43 dinara

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4337 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.. U odnosu na evro, dinar je za 0,3 odsto jači nego pre godinu dana, za 0,2 odsto slabiji nego pre mesec dana, a ima istu vrednost kao na početku ove godine.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 09:07

Kursna lista za 19. decembar

Kursna lista za 19. decembar

Zvanični srednji kurs: 118,4337

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2018, 08:15

Dinar bez promena, kurs 118,43

Dinar bez promena, kurs 118,43

Dinar ima približno istu vrednost prema evru kao prethodnog dana, i zvanični srednji kurs iznosi 118,4337 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.. Dinar vredi prema evru 0,2 odsto manje nego pre mesec dana, na godišnjem nivou je jači za 0,3 procenta, dok je u odnosu na početak godine na nepromenjenom nivou. Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao za 0,2 procenta na...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 02:23

Dinar bez promena, kurs 118,43

Dinar bez promena, kurs 118,43

Dinar će danas imati približno istu vrednost prema evru kao juče, i zvanični srednji kurs će iznositi 118,4337 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.. Dinar će vredeti prema evru 0,2 odsto manje nego pre mesec dana, na godišnjem nivou će biti jači za 0,3 procenta, dok će u odnosu na početak godine biti na nepromenjenom nivou. Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao juče za 0,2...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2018, 21:21

Dinar sutra bez promena

Dinar će sutra imati približno istu vrednost prema evru kao danas, i zvanični srednji kurs će iznositi 118,43 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.. Dinar će vredeti prema evru 0,2 odsto manje nego pre mesec dana, na godišnjem nivou će biti jači za 0,3 procenta, dok će u odnosu na početak godine biti na nepromenjenom nivou. Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao danas za 0,2 procenta na 104,1817 dinara za jedan dolar. Dinar je...

Detaljnije >>