Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SEEcult.org, 01.Okt.2017, 21:37

Jugoslovenski socijalizam na filmu, BG

Vrsta dogadjaja:  Bioskop Muzej Jugoslovenske kinoteke, Beograd Datum:  Wednesday, October 18, 2017 - 17:00 Link:  http://www.kinoteka.org.rs JUGOSLOVENSKI SOCIJALIZAM NA FILMU (18/19.10.2017.)   18.10.   17:00 UZAVRELI GRAD (JUG 1961) ul. Velimir Bata Živojinović, Ilija Džuvalekovski r. Veljko Bulajić   19:00 DOĆI I OSTATI (JUG 1965) ul....

Detaljnije >>


Izvor: SEEcult.org, 01.Okt.2017

Moj izbor: Vladan Vukosavljević, BG

Vrsta dogadjaja:  Bioskop Muzej Jugoslovenske kinoteke, Beograd Datum:  Monday, October 16, 2017 - 17:00 Link:  http://www.kinoteka.org.rs Moj izbor: VLADAN VUKOSAVLJEVIĆ, ministar kulture i informisanja Republike Srbije (15-17.10.2017.)   17:00 POVRATAK (JUG 1966) ul. Velimir...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 28.Sep.2017, 17:53

Sećanje na… Ljubiša Samardžić, BG

Vrsta dogadjaja:  Bioskop Muzej Jugoslovenske kinoteke, Beograd Datum:  Monday, October 2, 2017 - 15:00 Link:  http://www.kinoteka.org.rs Sećanje na… LJUBIŠA SAMARDŽIĆ (1936-2017) (1-4.10.2017.)   15.00 DIVERZANTI (JUG, 1967) ul: Rade Marković, Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić r:...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 25.Sep.2017, 17:13

Valter, BG

Vrsta dogadjaja:  Bioskop Grad, Beograd Datum:  Tuesday, September 26, 2017 - 20:00 Link:  http://www.gradbeograd.eu Srpski filmovi...

Detaljnije >>

Izvor: medio.rs, 11.Sep.2017, 12:01

KRAJ ZLATNE ERE Smoki Gaga i Bata obelezili jednu epohu

KRAJ ZLATNE ERE Smoki Gaga i Bata obelezili jednu epohu

Samardžić, Živojinović i Nikolić bili su simboli ne samo jugoslovenske kinematografije, nego i celog jednog vremena. U poslednjih godinu i po napustila su nas tri najpopularnija glumca bivše Jugoslavije, koji su ostavili veliki trag u filmskoj i televizijskoj produkciji i čije su uloge svojevremeno praznile ulice ne samo u Srbiji, već i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori. Nedavni odlazak poslednjeg među njima, Ljubiše Samardžića,...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 11.Sep.2017

Naslovna strana za ponedeljak, 11. septembar 2017. godine

Naslovna strana za ponedeljak, 11. septembar 2017. godine

Dnevni listovi u izdanjima od ponedeljka, 11. septembra, najviše pažnje posvećuju odnosima Beograda sa Prištinom i Zagrebom, glumcu Ljubiši Samardžiću, kao i situaciji na jugu SAD koji je pogodio uragan Irma.ALO - "Nema više velikana!", za godinu i po dana umrla tri najveća glumca biše Jugoslavije Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i Ljubiša...

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 10.Sep.2017, 18:42

LEGENDARNI VELJKO BULAJIĆ ZA KURIR: Bata mi je Smokija doveo u Neretvu

LEGENDARNI VELJKO BULAJIĆ ZA KURIR: Bata mi je Smokija doveo u Neretvu

Živojinović mi je rekao: „Za tebe imam drugačijeg i posebnog glumca“, i doveo mi Ljubišu... Tako se Samardžić vinuo u filmska nebesa, ispričao je Bulajić

Detaljnije >>