Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2021, 14:15

Posеta izložbi "Sеnkе uspomеna"

Prеdsеdnica Skupštinе Grada Novog Sada MSc Jеlеna Marinković Radomirović posеtila jе izložbu "Sеnkе uspomеna", autora Lazara Đеmbеra, postavljеnu u Zbirci stranе umеtnosti Muzеja Grada Novog Sada. Na izložbi jе prеdstavljеno 50-ak portrеta vеlikana domaćеg glumišta, mеđu kojima su Dragan Nikolić, Nеbojša Glogovac, Miki...

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 07.Jul.2021, 17:31

Film, Kan i festival: Zvezde posle godinu dana pauze prošetale crvenim tepihom

Getty Images Filmske zvezde vratile su se posle godinu dana pauze na čuveni crveni tepih Filmskog festivala u Kanu. Ovo je prvi filmski festival od početka epidemije Kovida-19 koji se od održava u punom kapacitetu. Festival je otvorio mjuzikl Anet (Annette), a glavne uloge igraju Adam Drajver i Marion Kotijar. Velimir Bata Živojinović: Nezajažljiva ljubav prema filmu „Mržnja“ i pravi buntovnici na filmskom platnu Zašto je Serđo Leone bio toliko potcenjen Na crvenom tepihu...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 07.Jul.2021

Film, Kan i festival: Zvezde posle godinu dana pauze prošetale crvenim tepihom

Film, Kan i festival: Zvezde posle godinu dana pauze prošetale crvenim tepihom

Getty Images Filmske zvezde vratile su se posle godinu dana pauze na čuveni crveni tepih Filmskog festivala u Kanu. Ovo je prvi filmski festival od početka epidemije Kovida-19 koji se...

Detaljnije >>

Izvor: Story, 03.Jun.2021, 15:22

Uvek kada zatreba: Bata Živojinović priskočio u pomoć ovom glumcu koji je danas velika zvezda

Uvek kada zatreba: Bata Živojinović priskočio u pomoć ovom glumcu koji je danas velika zvezda

Bata Živojinović i Vojin Ćetković su se zbližili za vreme snimanja serije “Porodično blago” i od tada su postali bliski prijatelji.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jun.2021, 19:43

UVEK JE BIO ŠMEKER! Isplivala dugo čuvana TAJNA! OVAKO je Bata Živojinović POMOGAO Vojinu Ćetkoviću NA POČETKU karijere!

UVEK JE BIO ŠMEKER! Isplivala dugo čuvana TAJNA! OVAKO je Bata Živojinović POMOGAO Vojinu Ćetkoviću NA POČETKU karijere!

Bata je oduvek važio za čoveka velikog srca spreman svakome da pomogne! Pokojni velikan srpskog glumišta Velimir Bata Živojinović učinio je veliku stvar za mlađeg kolegu i dobrog prijatelja Vojina Ćetkovića. Naime, Bata je svojevremeno sredio Vojinu da vojni rok služi u Beogradu kako bi uporedo mogao da igra u seriji “Porodično blago”. Objavu dijeli Vojin Cetkovic (@vojin_cetkovic). - Snimanje prve sezone kultne serije završeno je...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Maj.2021, 14:36

Kubanski lekar mu spasao život vakcinom koju je "pokupio" od Srba, igrao u više od 300 flimova: PET GODINA od kada nas je napustio Bata Živojinović

Nikad nisam gubio odlučnost u rešavanju problema, ali ni svoj vedar duh, ohrabrujuću volju, govorio je...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Maj.2021, 13:48

PET GODINA OD SMRTI BATE ŽIVOJINOVIĆA Poslednji pomen u Aleji velikana, stigao i sin Miljko

Porodica legendarnog glumca, Velimira Bate Živojinovića, danas je dala petogodišnji pomen na Novom groblju u Aleji velikana gde je sahranjen.

Detaljnije >>