Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2020, 07:10

GRAD ĆE IZGRADITI NOVU SPOMEN-PLOČU BATI ŽIVOJINOVIĆU: Oštre osude upućene vandalima

GRAD ĆE IZGRADITI NOVU SPOMEN-PLOČU BATI ŽIVOJINOVIĆU: Oštre osude upućene vandalima

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović oštro je osudila vandalski čin krađe spomen-ploče Velimiru Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj ulici i najavila da će Grad u saradnji sa Opštinom Vračar i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izraditi novu spomen-ploču.. - Najoštrije osuđujem nepoštovanje lika i dela našeg velikog glumca Velimira Bate Živojinovića i vandalizam bezobzirnih vandala koji su krađom spomen-ploče pokazali da...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 03.Sep.2020, 13:45

Kome smeta Bata Živojinović? VIDEO

Kome smeta Bata Živojinović? VIDEO

Vest o krađi spomen-ploče posvećene glumačkom velikanu Velimiru Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj ulici u Beogradu u kojoj je odrastao i živeo, izazvala je veliku pažnju javnosti. Svima je zajednička dilema - kome može da smeta sećanje na voljenog glumca? Nepoznate osobe skinule su spomen-ploču sa zgrade u Mileševskoj ulici na Vračaru u kojoj je živeo. Spomen-ploču je tu postavio pre tri godine u čast velikog glumca Batin višedecenijski prijatelj...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 03.Sep.2020

Grad Beograd finansiraće obnovu spomen-ploče Bati Živojinoviću, ali ovakve KRAĐE SVE SU UČESTALIJE

Grad Beograd će finansirati obnovu spomen-tabli glumcu Velimiru Bati Živojinoviću na Vračaru, a zajedno sa kompanijom Novosti nove table piscima Slobodanu Seleniću...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 02.Sep.2020, 14:42

Ukradena spomen-ploča Bati Živojinoviću

Nepoznate osobe skinule su spomen-ploču Velimiru Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj ulici na Vračaru u Beogradu, u kojoj je odrasla i živela filmska legenda.. Spomen-ploču je tu postavio pre tri godine u čast glumca Batin višedecenijski prijatelj Radoslav Lale Vujadinović koji kaže da je tužan i razočaran zbog ovog događaja. "Stanujem u neposrednoj blizini i stalno prolazim tuda. Odmah sam primetio da je spomen-ploča nestala. Ne znam kome je ona...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 02.Sep.2020

"Vandali pokazali da im ništa nije sveto": Beograd podiže novu spomen-ploču Bati Živojinoviću

Vandali pokazali da im ništa nije sveto: Beograd podiže novu spomen-ploču Bati Živojinoviću

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović oštro je osudila vandalski čin krađe spomen-ploče Velimiru Bati Živojinoviću sa zgrade u Mileševskoj ulici i najavila da će Grad u saradnji sa Opštinom Vračar i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izraditi novu spomen-ploču.. "Najoštrije osuđujem nepoštovanje lika i dela našeg velikog glumca Velimira Bate Živojinovića i vandalizam bezobzirnih vandala koji su krađom spomen-ploče pokazali da...

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 02.Sep.2020

Ukradena spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću

Spomen-ploča posvećena srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću ukradena je sa zgrade u Mileševskoj ulici u Beogradu. Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, koja je i predsednica Кomisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, najoštrije je osudila ovaj vandalski čin. “Najoštrije osuđujem nepoštovanje lika i dela našeg velikog glumca Velimira Bate Živojinovića i vandalizam bezobzirnih vandala koji su krađom spomen-ploče pokazali da im...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 02.Sep.2020

Ukradena spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću

Ukradena spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću

Spomen-ploča Velimiru Bati Živojinoviću ukradena je danas sa zgrade u Mileševskoj ulici.

Detaljnije >>