Bata Živojinović
Bata Živojinović

Velimir Bata Živojinović je srpski glumac koji je glumio u više od 270 tv serija i filmova. Snimio je mnoge filmove, u kojima je imao glavne uloge, a osim što je poznat kao veliki glumac Bata se bavio i politikom, pa je tako bio poslanik Socijalističke partije Srbije. Velimir Bata Živojinović je rođen 5. juna 1933. godine, u mestu Koraćici.

Bata se proslavio u partizanskim filmovima, a uloga u filmu Valter brani Sarajevo donela mu je popularnost, ne samo u Jugoslaviji nego i u dalekoj Kini.

Veliki glumački talent je otkrio kada je imao 15 godina. Radio je kao statista i scenski radnik, u poznatom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednju školu glume u Nišu, a posle toga i u Novom Sadu, Bata je rešio da upiše Pozorišnu akademiju, ali tek posle trećeg puta. Bata je više voleo da glumi u pozorištu, ali je ipak prva uloga bila u filmu Pesma sa Kumbare, i koja je probudila želju da nastavi sa filmovima.
Poznati srpski glumac nije se samo oprobao u glumi već i u politici, u nekoliko mandata je bio predstavnik Socijalističke partije Srbije, a 2002. godine bio je kandidat za predsednika Srbije.

Iza sebe ima mnogo uloga kao što su: Poslednji kolosek šofer, Te noći java, Hotel za ptice, Idemo dalje Šopenhauer, Hajde da se volimo, Sekula se opet ženi, Lepa sela lepo gore, Ptice koje ne polete, Tri karte za Holivud! Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni televizijski i filmski glumac. Bio je najpoznatiji jugoslovenski glumac po ulogama, u partizanskim filmovima, vezanim za Drugi svetski rat.

Bata Živojinović je više voleo pozorište od filma, iako je u njemu igrao samo nekoliko godina, njegov filmski debi iz 1955. godine u filmu Pesma sa Kumbare reditelja Radoša Novakovića bio je početak izuzetno plodne karijere.

Velimir Bata Živojinović je bez sumnje odigrao više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji jugoslovenske kinematografije. Veliku filmsku karijeru, zbog koje napušta pozorište, započeo je epizodama u Vlaku bez voznog reda iz 1959. godine i Ratu iz 1960. godine. Oba navedena ostvarenja je režirao Veljko Bulajić u čijim filmovima je Bata igrao glavne uloge.

Oženio se 1960. godine svojom velikom ljubavlju dvadesetogodišnjom Julijanom Lulom, s kojom je dobio dvoje dece sina Miljka i ćerku Jelenu. Venčani kum im je bio Batin kolega iz Savremenog pozorišta na Crvenom krstu, glumac Miodrag Popović Deba. Po sopstvenom priznanju supruga Lula s kojom je proveo lepih 55 godina u harmoničnom braku predstavljala mu je najveći oslonac tokom plodne i naporne dugogodišnje karijere, praćene čestim odsustvima od kuće.

Osamdesetdvogodišnji glumac je početkom jula 2012. godine doživeo težak moždani udar od kog se oporavio, u oktobru 2006. godine imao je srčani udar a bolovao je i od gangrene koju je više puta lečio na Kubi, gde živi njegova kćerka.

Poslednjih par meseci proveo je na oporavku kod kuće, uz voljenu suprugu i unuku Dinu. Posle amputacije noge Bata je hospitalizovan, iako je njegovo stanje bilo stabilno srce je prestalo da kuca kod velikog glumca u bolnici, cela nacija je plakala za legendom. Bata Živojinović je odigrao najviše uloga u celom regionu, a u svetu je poznat pre svega po ulozi u filmu Valter brani Sarajevo, koji je mega veliku popularnost stekao i doživeo u Kini.

Dobitnik je nagrade za životno delo Slavica, u dva navrata, Zlatne arene Jugoslovenskog filma u Puli, i mnogih drugih priznanja. Bata je bio među osnivačima a jedno vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca. On je osnivač i festivala filmskog u Sopotu.

Na Festu mu je dodeljena nagrada beogradski pobednik za životno delo. Glumeći u više od 350 filmova, serija, pozorišnih i tv uloga, Batine omiljene uloge su bile odigrane u filmovima: Ptice koje ne polete, Lepa sela lepo gore, Bolji život, Balkan ekspres, Svečana obaveza, Kraj rata, Čudo neviđeno, Sivi dom, U raljama života, Halo taksi, iza sebe je ostavio više od 350 filmova i tv serija, i nemoguće je izabrati najbolje uloge po kojima ćemo ga pamtiti i po kojima je zadužio srpski film. Legendarne uloge po kojima će Bata živeti večno su Valter, Gvozden, Macola, Aranđel.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SEEcult.org, 22.Okt.2019, 18:19

13. KRAF, KG

Vrsta dogadjaja:  Festival Datum:  Monday, October 28, 2019 - 18:00 Link:  https://www.facebook.com/NGO-MillenniuM-542126495919695 13. KRAF - kragujevački festival antiratnog, angažovanog i akademskog filma (28.10.-1.11.2019.) Kragujevac   28.10.   Galerija SKC-a Akademski KRAF posvećen filmovima studenata filmskih akademija iz zemlje i regiona selektor: Dejan Dabić   18:00 Niški kulturni centar -...

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 15.Okt.2019, 01:45

U čast glumačkih legendi: Zvezdana staza na Slaviji (FOTO)

U čast glumačkih legendi: Zvezdana staza na Slaviji (FOTO)

Na istom mestu je Trg ljubavi posvećen Mileni Dravić i Draganu Nikoliću U ČAST glumačkih legendi jugoslovenske i srpske kinematografije, beogradski trg Slavija, po uzoru na Holivud, ima svoju zvezdanu stazu. Petnaest slavnih imena, među kojima su Bata Živojinović, Danilo Bata Stojković, Ružica Sokić, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Sonja Savić, Bora Todorović, Mira Stupica "sijaju" na jednom od centralnih prestoničkih platoa.Jedan od naših najstarijih glumaca...

Detaljnije >>

Izvor: 011vodič.com, 04.Sep.2019, 13:33

Fošan uz “orlove”: Valter, Valter!

Fošan uz “orlove”: Valter, Valter!

Od specijalnog izveštača Maxbetsporta sa Mundobasketa u Kini Srpski navijači, a bilo ih je zaista puno, napravili su sjajnu atmosferu pred meč sa Italijom. Sa više strane orilo se “Srbija, Srbija”, a ovacije je dobila jedna grupa koja je ušla sa transparentom na kome je pisalo “Svi smo Valter”. Kladionica MaxBet vam je pripremila novo iznenađenje. Pokrećemo novu mobilnu aplikaciju, koja je već dostupna za Android. Uskoro će moći da se skine i za IOS. Više...

Detaljnije >>

Izvor: SEEcult.org, 03.Sep.2019, 13:31

Sećanje na... Gordan Mihić, BG

Vrsta dogadjaja:  Bioskop Muzej Jugoslovenske kinoteke, Beograd Datum:  Wednesday, September 4, 2019 - 17:00 Link:  http://www.kinoteka.org.rs Sećanje na... GORDAN MIHIĆ (4-7.9.2019.)   4.9.   17:00 ZVIŽDUK U OSAM (JUG 1962) ul. Đorđe Marjanović, Jovanka Bjegojević sc. Gordan Mihić r. Sava Mrmak   19:00 I BOG STVORI KAFANSKU PEVAČICU (JUG 1972) ul. Vera Čukić, Velimir Bata Živojinović sc....

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 27.Avg.2019, 15:49

Neverovatne priče iz kafane na Kosmaju koja krije nebrojane tajne poznatih

Vlasnica Nada koja već pet decenija drži kafanu otkriva za Blic kako su javne ličnosti osvanjivale za stolom ovog boemskog mesta i ko od njih i sada dolazi i kako se ponašaju. Priče da su mnogi poznati pevači, glumci i sportisti odlazili u kafanu na obronku Beograda povela nas je tamo. Iako bi mnogi očekivali fensi mesto u kojem su uživali Bata Živojinović, Željko Obradović, Vladimir Divac, Bodiroga i Saša Đorđević, a put je nanosio i svetske putnike, ova kafana više liči na prizemnu...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 25.Avg.2019, 07:46

KAFANA KOJA KRIJE TAJNE POZNATIH Bata Živojinović je služio goste, a evo šta su ovde radili Željko Obradović, Bodiroga, ali i Nikita Mihalkov (VIDEO)

Vlasnica Nada koja već pet decenija drži kafanu otkriva kako su javne ličnosti osvanjivale za stolom ovog boemskog mesta i ko od njih i sada dolazi i kako se ponašaju.

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 06.Avg.2019, 11:53

NIJE KRENUO DEDINIM STOPAMA Unuk Bate Živojinovića u Parizu živi godinama, a sada je otkriveno šta tamo STVARNO RADI! Pogledajte kako izgleda (FOTO)

NIJE KRENUO DEDINIM STOPAMA Unuk Bate Živojinovića u Parizu živi godinama, a sada je otkriveno šta tamo STVARNO RADI! Pogledajte kako izgleda (FOTO)

Obrazovanje mu je na prvom mestu.

Detaljnije >>