Dragan Nikolić
Dragan Nikolić

Dragan Nikolić

Dragoslav Dragan Gaga Nikolić rođen je u Beogradu 20. avgusta 1943. godine, jedan od najboljih jugoslovensko-srpskih glumaca svih vremena. Preminuo je 11. marta 2016 godine, i preselio se među velikane nebeskog filma i pozorišta. Sahranjen je u aleji zaslužnih građana, danima je oplakivan širom naše zemlje, Balkana, i sveta. Narod je voleo Dragana Nikolića i srodio se s njim i njegovim ulogama, doživljavan je kao otac našeg najboljeg filma. U njegovu čast povedena je akcija za dobijanje ulice Dragana Nikolića u Beogradu, mnogo je izložbi, predstava, grafita posvećeno slavnom glumcu.

Diplomirao je na akademiji za pozorište, radio, film, i televiziju u Beogradu, filmsku karijeru započinje 1964. godine ulogom u filmu Pravo stanje stvari. Svoju kreativnu sposobnost uspeva da prenese na filmsko platno i time je postao zapažen u manjim filmovima, poznat postaje javnosti posle filma Kad budem mrtav i beo 1967. godine, zatim se nižu filmovi i nagrade za uloge u Tri sata za ljubav, i Život je lep.

Njegovi najpoznatiji filmovi su: Nacionalna klasa, Ko to tamo peva, Banović Strahinja, Balkan ekspres, Sabirni centar, Idemo dalje, Bure baruta, Poslednji krug u Monci, Zona Zamfirova, Ivkova slava, i dokumentarne emisije Gde cveta limun žut i Nešto lepo.

Veliku popularnost stiče kod naroda ulogom Prleta iz serije Otpisani, a istakao se i odličnom glumom u šou programu Obraz uz obraz zajedno sa svojom suprugom filmskom divom Milenom Dravić. Dodeljene su mu nagrade za životno delo Pavle Vuisić, dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada. Dragan Nikolić je ostvario više od stotinu uloga bez kojih se ne može zamisliti pozorišna i filmska umetnost. Bio je stalni član Ateljea 2012, igrao je u Zvezdara teatru, i Pariskom pozorištu. Bio je i ostao definicija momka šmekera s periferije. Dugo je nosio titulu naj muškarca, naj šmekera i gospodina.

Biti mangup rekao je jednom podrazumeva pre svega čast i pozitivan odnos prema životu, ovo što nas okružuje nije mangupstvo nije ni hrabrost, u pravom značenju možda postoji negde na periferiji… a pošto sam ja sa periferije uz osmeh je dodao…

Dragan Nikolić je uvek govorio da je imao sreće da nađe ljubav za ceo život u liku Milene Dravić, iako nisu imali dece, njihova sreća videvši se u njihovim očima govorila je mnogo toga, bili su stvoreni jedno za drugo, i ostali su zajedno preko 40 mirnih i srećnih godina. Iako ga više nema njegov lik će nastaviti da živi među našim narodom, njegove čuvene uloge i citate pamtićemo zauvek. Prijatelji su ga opisali kao čoveka koji se retko sreće, voleo je da se nasmeje i javi ljudima na ulici, voleo je kafanu i glasno da zapeva, uživao je u društvu, pecanju i lepoj poeziji, uvek dostojanstven i šarmantan. Cela nacija i prijatelji su se oprostili od njega rečima da je Dragan imao miris gradske legende, koji retki imaju i znaju da nose, on je znao da nosi svoju slavu, imao je gospodsko držanje, prirodan šarm starog beogradskog lafa, otišao je poslednji šmeker, uzor mnogima.

Dragan Nikolić je naša legenda koja će zauvek živeti i ostati u našim srcima.
Njegova izjava Moji su se snovi svi ispunili ostaje da sija, a njegov predivan glas da se pamti i čuva.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

„Pošten čovek se kune jednom za jednu stvar“: Bio je evropski šampion u boksu i Jugosloven do groba

Teška sudbina čoveka sa čeličnim pesnicama. Godina je 1973. U studio Jugoslovenske Radio Televizije (JRT) ulazi omanji, brz, pomalo nervozan, atletski građen tip sa zulufima, karakterističnim za Balkan tog perioda. Posle par reči razmenjenih sa organizatorima i najave čuvene Milene Dravić, izlazi na pozornicu na kojoj ga čekaju Dragan Nikolić, Marko Marković i Dragan Nikitović. Marijan Beneš, bokser. Šampion Jugoslavije, šampion Evrope. Najopasniji čovek u državi. Pesnice od čelika,...

Izvor: Luftika.rs, 16.Sep.2023, 22:05

Detaljnije >>

"NEMAMO DECE, TO JE VELIKI NEDOSTATAK" Gaga Nikolić je ovako govorio o braku sa Milenom Dravić, ali i potomstvu: "Venčali smo se na pauzi od snimanja"

Legendarni glumac Dragan Gaga Nikolić u svom interevjuu koji je dao pre 11 godina govorio je o nepoznatim detaljima iz...

Izvor: Blic, 12.Sep.2023, 10:58

Detaljnije >>

"TOLIKA DOZA BEZOBRAZLUKA I UPORNOSTI, OD NJEGA ĆE NEŠTO BITI": Dragan Nikolić bi napunio 80 godina, a evo kako je postao glumac i ušao u legendu

Jedan od preduslova da se čovek bavi glumom je mašta, a mašta je obeležila moje detinjstvo. Kad čovek sačuva dete u sebi, to je uvek kvalitet - govorio je legendarni glumac Dragan Nikolić.

Izvor: Blic, 21.Avg.2023

Detaljnije >>

(FOTO) OVO JE PRVI MUŽ MILENE DRAVIĆ Njemu je glumica bila najveća ljubav, a evo zbog čega su se RAZVELI i kako je govorio o njoj

Milena Dravić i Dragan Nikolić, čuveni glumački par, voleli su se decenijama. Glumica se udavala tri puta, a malo ko zna ko je bio njen prvi muž.

Izvor: Blic, 16.Avg.2023, 12:41

Detaljnije >>

Ponovite gradivo "ko je muzičar, a ko mora tetki da odnese lek" u komediji za sva vremena: "Balkan ekspres" na "Blic televiziji"!

"Balkan ekspres", koji se svojim crnim humorom i korištenjem antiheroja za glavne likove značajno odmaknuo od prikaza rata karakterističnog za dotadašnje partizanske filmove, je postigao...

Izvor: Blic, 15.Avg.2023, 08:11

Detaljnije >>

Šta se desilo sa kućom Milene Dravić i Dragana Nikolića u Crnoj Gori? Komšije progovorile o glumačkom paru: "Znali su da ih ometaju na odmoru"

Legendarni glumački par Dragan Nikolić i Milena Dravić leta su provodili u svojoj vili u Baošićima, gde su izgradili...

Izvor: Blic, 14.Avg.2023, 10:07

Detaljnije >>