Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 01.Avg.2021, 11:30

7 na N1: Nedelja optužnica i 900.000 evra koji nedostaju jednom detetu sa SMA

Za ubistva, mučenja, silovanje i dilovanje optužen je klan Veljka Belivuka. Za odlazak Geoxa iz Vranja - Boris Tadić. Za najgoru...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 31.Jul.2021, 22:16

7 na N1: Nedelja optužnica i 900.000 evra koji nedostaju

Za ubistva, mučenja, silovanje i dilovanje optužen je klan Veljka Belivuka. Za odlazak Geoxa iz Vranja Boris Tadić. Za najgoru...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 30.Jul.2021, 17:26

Drugi film Borisa Tadića i Bojana Pajtića

Drugi film Borisa Tadića i Bojana Pajtića

Tužno je bilo čitati Tadićevo objašnjenje svog "pragreha", ali je još tužnije bilo saučestvovati u "bratskoj mu kritici" od strane Bojana Pajtića....

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 30.Jul.2021

Vučić i Tadić se otimali oko zasluga za dovođenje Geoksa u Vranje, sad peru ruke i razmenjuju optužbe

Nakon objave da italijanska kompanija Geoks odlazi iz Vranja, predsednik Srbije obećao je da u septembru donosi rešenje ovog problema optuživši ponovo „bivšu vlast“ da je kriva zbog odlaska investitora koji je godinama subvencionisan novcem iz budžeta građana. Režimski tabloidi dobili su komandu da Borisa Tadića optuže za dovođenje ove italijanske firme za proizvodnju obuće, a nekadašnji predsednik Srbije uzvraća optužbama da se radi o „uobičajenom licemerju ovog režima“. Tadić...

Detaljnije >>

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jul.2021

Vučić za septembar najavljuje nove investitore u Vranju, dok tabloidi "Geoks" sada pripisuju Tadiću

Vučić za septembar najavljuje nove investitore u Vranju, dok tabloidi Geoks sada pripisuju Tadiću

Pre 9 godina prilikom najave dolaska italijanske kompanije Geoks političari su se otimali oko zasluga za njihov dolazak, a sada kada definitivno odlaze sličan sukob i prebacivanje lopte na drugu stranu. Predsednik Aleksanadar Vučić, dok za septembar najavljuje nove investitore u Vranju, sada kaže da je vlast Borisa Tadića dovela italijane na jugu Srbije. U tome mu pomažu i tabloidi, a nekadašnji predsednik Srbije kaže da aktuelni režim ne ume da očuva ni ono što su prisvojili..

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 30.Jul.2021

Tadić o Geoksu: Vlast ne ume da očuva ni ono što prisvoji

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je neverovatno da sadašnja...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 29.Jul.2021, 11:17

Vučić o Geoxu: Država neće ostaviti Vranje na cedilu

Vučić o Geoxu: Država neće ostaviti Vranje na cedilu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je sinoć, povodom vesti o odlasku Geoks-a iz Srbije, da država neće ostaviti Vranje na cedilu. Vučić je, za TV Pink, upitan da prokomentariše odlazak investitora iz Srbije, kazao da uvek vodi računa i o tome i da već dva meseca zna za odluku...

Detaljnije >>