Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

15 godina od prodaje NIS-a: Profit u samo dve poslednje godine tri puta veći od cene za koju je prodat

Prodaja Naftne industrije Srbije (NIS) predstavljena je kao posao veka, a od početka se znalo da ovo nije samo ekonomsko pitanje, već deo šireg energetskog sporazuma između Rusije i Srbije. Sporazum su 24. decembra 2008. godine potpisali Dimitri Medvedev i Boris Tadić. U paketu je dogovorena i izgradnja Južnog toka kroz Srbiju, koja se kasnije izjalovila, kao i izgradnja skladišta gasa u Banatskom dvoru. Politička pozadina ove prodaje, podseća novinar N1 Vojislav Stevanović, jasna je –...

Izvor: Luftika.rs, 22.Feb.2024, 19:05

Detaljnije >>

Tadić: Nedopustivo je da hranitelji imaju veću podršku države od roditelja

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić istakao je da je nedopustivo da hranitelji imaju veću podršku države od roditelja. On je naveo da će se SDS najsnažnije boriti za usvajanje...

Izvor: Danas, 22.Feb.2024

Detaljnije >>

Tadić: Rezolucija EP značajan korak u borbi za ponavljanje izbora i povratak demokratije

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da ta stranka nastavlja borbu za ponavljanje izbora i povratak...

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2024, 11:49

Detaljnije >>

Boris Tadić: Ani Brnabić je sve ovo bilo isuviše komplikovano da razume

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je proces za ubistvo Slavka Ćuruvije od samog početka bio farsa.

Izvor: Radio 021, 05.Feb.2024, 19:57

Detaljnije >>

Tadić: Ćuruvija je ubijen dok je Vučić bio ministar, ova vlast hapsi i sudi radi rasta popularnosti

Predsednik Socilaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić saopštio je danas da je Slavko Ćuruvija ubijen...

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Feb.2024

Detaljnije >>

Tadić povodom premijerkine izjave: Sadašnja vlast suđenje odgovornima za ubistvo Ćuruvije pretvorila u politički marketing

Predsednik Socijaldemokratske stranke i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da je pod sadašnjom vlašću, čiji predstavnici su bili na vlasti...

Izvor: Danas, 05.Feb.2024

Detaljnije >>

Boris Tadić: Suđenje za ubistvo Ćuruvije bilo marketing za rast popularnosti vlasti

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je danas ocenio da je suđenje za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije predstavljalo politički marketing u cilju podizanja popularnosti vlasti.

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Feb.2024, 14:28

Detaljnije >>