Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 15.Sep.2017, 07:39

Tadić: Da sam potpisao Briselski sporazum gorela bi Srbija

Tadić: Da sam potpisao Briselski sporazum gorela bi Srbija

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je da bi "Srbija gorela" da je on, dok je obavljao funkciju predsednika Srbije, potpisao Briselski sporazum sa predstavnicima vlasti u Prištini.. Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je optužio sadašnju opoziciju za "predaju" Kosova, Tadić je kazao da nikada ne bi prihvatio uspostavljanje pravnog sistema nezavisnog Kosova na severu pokrajine, što su kako je naveo, uradili "Vučić,...

Detaljnije >>


Izvor: B92, 14.Sep.2017, 22:55

Tadić: Da sam ja potpisao Briselski sporazum, gorelo bi

Tadić: Da sam ja potpisao Briselski sporazum, gorelo bi

Beograd -- Predsednik SDS Boris Tadić ocenio je da bi "Srbija gorela" da je, dok je obavljao funkciju predsednika Srbije, potpisao Briselski sporazum.. Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je optužio sadašnju opoziciju za "predaju" Kosova, Tadić je kazao da nikada ne bi prihvatio uspostavljanje pravnog sistema nezavisnog Kosova na severu pokrajine, što su kako je naveo, uradili "Vučić, Dačić i Nikolić stavljanjem parafa na Briselski sporazum".

Detaljnije >>

Izvor: VOA, 14.Sep.2017

"Srbija nikada neće priznati Kosovo"

Srbija nikada neće priznati Kosovo

Nakon jučerašnje izjave predsednika Kosova Hašima Tačija da će Srbija uskoro priznati nezavisnost Kosova, danas je reagovao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ocenivši da Tači živi u paralelnom svetu i da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. O Kosovu je govorio i bišvi predsednik Srbije Boris Tadić. Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da dijalog između Kosova i Srbije, kao i dobrosusedski odnosi, nemaju alternativu, i dodao da smatra da će Srbija u bliskoj...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Sep.2017

SNS: Trojica lidera opozicije vređaju inteligenciju građana

SNS: Trojica lidera opozicije vređaju inteligenciju građana

Potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Marija Obradović izjavila je da opozicioni lideri, Boris Tadić, Vuk Jeremić i Saša Janković sa saradnicima, nastavljaju da vređaju inteligenciju svih građana Srbije i nastavljaju da se bez imalo stida igraju sa životima Srba na Kosovu i Metohiji. U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Obradovićeva kaže da trojica lidera danas rade apsolutno sve da otežaju poziciju...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 14.Sep.2017

Tadić: Neću učestvovati u Vučićevom dijalogu

Tadić: Neću učestvovati u Vučićevom dijalogu

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić odbacio je kritike da je učinio ključne ustupke Zapadu po pitanju statusa Kosova i Metohije i izjavio da neće učestvovati u dijalogu o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tadić je, na konferenciji za novinare, rekao da ne prihvata odgovornost za legitimizaciju i legalizaciju nezavisnosti Kosova.Problem...

Detaljnije >>

Izvor: Mondo, 14.Sep.2017

Tadić: Neću učestvovati u "Vučićevom dijalogu"

 Tadić: Neću učestvovati u Vučićevom dijalogu

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić odbacio je danas kritike da je učinio ključne ustupke Zapadu po pitanju statusa Kosova i Metohije i izjavio da neće učestvovati u dijalogu o Kosovu, koji je inicirao Aleksandar Vučić.. Foto: Mondo/Goran Sivački. Tadić je, na konferenciji za novinare, rekao da ne prihvata odgovornost za legitimizaciju i legalizaciju nezavisnosti Kosova. Problem južne srpske pokrajine je višedecenijski, rekao je...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2017

Tadić:Laž da je opozicija legalizovala kosovsku nezavisnost

Tadić:Laž da je opozicija legalizovala kosovsku nezavisnost

Brutalna i bestidna laž i politički kriminal kome nema granica je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je opozicija legalizovala i legitimizovala kosovsku nezavisnost, poručio je danas predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić, koji je rekao da neće učestvovati u dijalogu sa onim koji ga vređa.. Tadić je na konferenciji za novinare rekao da su pitanje Međunarodnom sudu pravde o kosovskoj nezavisnosti formulisali najveći pravni eksperti u zemlji,...

Detaljnije >>