Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 06.Avg.2020, 16:52

Tadić: Zagreb propustio istorijsku priliku za pomirenje

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je Hrvatska juče tokom obeležavanja 25. godina od...

Detaljnije >>


Izvor: Danas, 06.Avg.2020

Tadić: Prisustvo Borisa Miloševića na obeležavanju Oluje prilika za pomirenje, ali to se nije desilo

Tadić: Prisustvo Borisa Miloševića na obeležavanju Oluje prilika za pomirenje, ali to se nije desilo

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da suštinsko pomirenje u regionu, nakon ratnih sukoba 90-tih godina prošlog veka, nije moguće dok god neko...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 06.Avg.2020

BORIS TADIĆ DISCIPLINUJE OPOZICIJU Prvo je Lutovca optužio da sabotira spajanje DS, a novo-staro udruživanje SzS nazvao "LAKRDIJOM"

Lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić odlučio je da se, nakon najava o ponovnom udruživanju Saveza za Srbiju (SzS) u Udruženu opoziciju...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 06.Avg.2020

NDB i SDS ne ulaze u Ujedinjenu opoziciju Srbije

NDB i SDS ne ulaze u Ujedinjenu opoziciju Srbije

Članice Građanskog fronta, lokalnih udruženja i pokreta u kojima je i Ne davimo Beograd, kao i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića zasad neće pristupiti Ujedinjenoj opoziciji Srbije.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 04.Avg.2020, 14:16

Beograđanke

Beograđanke

I Nebojša Krstić i Boris Tadić su delimično u pravu, prvi kad kaže da je intelektualna elita protiv Vučića, a drugi da opozicija pogrešno usmerava pažnju javnosti.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 04.Avg.2020

SDS: Lutovac prekinuo ujedinjenje u veliku DS

Socijaldemokratska stranka (SDS) bivšeg predsednika Srbije i DS Borisa Tadića saopštila je danas da je aktuelni predsednik DS Zoran Lutovac jednostrano prekinuo proces ujedinjenja u veliku DS.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2020, 20:05

VULIN ODBRUSIO TADIĆU: Srbija je za njegovo vreme pretvorena u privatnu državu tajkuna i narko-dilera

VULIN ODBRUSIO TADIĆU: Srbija je za njegovo vreme pretvorena u privatnu državu tajkuna i narko-dilera

Teško je naći ijednog bivšeg predsednika neke strane zemlje koji svoju zemlju mrzi kao što Boris Tadić mrzi Srbiju - saopštio je Vulin. Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin reagovao je na izjavu bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića da je Srbija "generator kriminala u regionu", kazavši kako je upravo suprotno - "Srbija za vreme Tadića pretvorena je u privatnu državu, o kojoj su odlučivali tajkuni, narko-dileri i stranci". Vulin je naveo da je Srbija...

Detaljnije >>