Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Maj.2019, 21:02

ĐILASOV KUM "STVORIO" DVERI: Mlađan Đorđević finansira desničare, među njima i Boška Obradovića i njegovu stranku?

ĐILASOV KUM STVORIO DVERI: Mlađan Đorđević finansira desničare, među njima i Boška Obradovića i njegovu stranku?

Mlađan Đorđević je na zahtev svog kuma Dragana Đilasa napravio i finansijski i logistički podržao nacionalistički orjentisanu stranku Dveri.. Mlađan Đorđević je još kao savetnik Borisa Tadića ostvario kontakt sa Dverima i dao novac da ovaj pokret iz pokreta preraste u političku stranku. Bošku Obradoviću lideru ove stranke, pomogao je da se popne u stranačkoj hijerarhiji, a nakon toga da ima i jednu od vodećih uloga u Savezu za Srbiju - ekskluzivno saznaje Kurir.

Detaljnije >>


Izvor: Blic, 08.Maj.2019, 22:35

MOŽE LI UJEDINJENJE DA OŽIVI DEMOKRATE? Otkrivamo ko bi trebalo da bude u SAMOM VRHU STRANKE

Unija Demokratske stranke, Zajedno za Srbiju i SDS biće formirana 19. maja, a na njenom čelu biće lider DS Zoran Lutovac i dvojica...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 07.Maj.2019, 20:06

ĐURĐEVDAN KOJI JE UVEO NOVI POLITIČKI POREDAK Kako izgleda politička scena Srbije 7 GODINA POSLE "izbornog zemljotresa"

Tačno sedam godina prošlo je opštih izbora održanih na Đurđevdan 2012. I u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja, mimo...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2019, 11:33

Zobenica: Ko je brat Borisa Tadića?

Zobenica: Ko je brat Borisa Tadića?

Potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a i član Predsedništva vladajuće stranke Damir Zobenica izjavio je da se u široj javnosti sve zna o porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali da se zato ništa ne zna o članovima porodica Borisa Tadića, Vuka Jeremića, Draga Đilasa, Boška Obradovića.. "Ko je brat Borisa Tadića, ima li uopšte brata? Ko su brat ili sestra Vuka Jeremića? Kako se zovu deca Dragana Đilasa? Ko su roditelji Boška Obradovića? Ko beše Mirko Cvetković?",...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 26.Apr.2019

Damir Zobenica: Ko je brat Borisa Tadića?

Damir Zobenica: Ko je brat Borisa Tadića?

Potpredsednik Izvršnog odbora SNS smatra da se napadi na porodicu Vučić inteziviraju nakon potpunog fijaska vezanog za pokušaj rušenja vlasti na ulici Potpredsednik Izvršnog odbora i član Predsedništva SNS Damir Zobenica osudio je danas napade na članove porodice predsednika Aleksandra Vučića i poručio da vredan rad u stranci crta Andreju Vučiću metu na čelu.On se oglasio saopštenjem koje prenosimo u celosti: Napadi na porodicu Vučić, koji se inteziviraju nakon,...

Detaljnije >>

Izvor: 025info.rs, 25.Apr.2019, 22:04

Ko je brat Borisa Tadića?

Napadi na porodicu Vučić, koji se inteziviraju nakon, sada je već i njima jasno, potpunog fijaska vezanog za pokušaj rušenja vlasti na ulici, potakli su me na razmišljanje o jednoj stvari. Zašto se po prvi put u modernoj srpskoj istoriji, u široj javnosti, zna apsolutno sve o porodici Predsednika Srbije?   Кo je brat Borisa Tadića, ima li uopšte brata? Кo su brat ili sestra Vuka Jeremića? Кako se zovu deca Dragana Đilasa? Кo su roditelji Boška Obradovića? Кo beše Mirko Cvetković?   Dakle,...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2019

KO JE BRAT BORISA TADIĆA?

KO JE BRAT BORISA TADIĆA?

Napadi na porodicu Vučić, koji se inteziviraju nakon, sada je već i njima jasno, potpunog fijaska vezanog za pokušaj rušenja vlasti na ulici, potakli su me na razmišljanje o jednoj stvari.. Zašto se po prvi put u modernoj srpskoj istoriji, u široj javnosti, zna apsolutno sve o porodici Predsednika Srbije? Ko je brat Borisa Tadića, ima li uopšte brata? Ko su brat ili sestra Vuka Jeremića? Kako se zovu deca Dragana Đilasa? Ko su roditelji Boška Obradovića?..

Detaljnije >>