Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2017, 15:49

Tadić: Za rušenje Vučića presudno jedinstvo opozicije

Tadić: Za rušenje Vučića presudno jedinstvo opozicije

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da je SDS otvorena za dogovor sa opozicijom o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika na lokalnim izborima u Beogradu i pozvao opoziciju na objedinjavanje.. Uz ocenu da opozicija ne bi trebalo da izlazi u javnost bez dogovora o zajedničkom kandidatu, Tadić je rekao novinarima da su legitimne kandidature njegovih nekadašnjih partijskih kolega iz Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Dragana Đilasa. Tadić...

Detaljnije >>


Izvor: SandzakPress.net, 19.Okt.2017, 12:14

Predizborna obećanja kojih se rado sjećamo: Industrijska zona na Pešteri (VIDEO)

Predizborna obećanja kojih se rado sjećamo: Industrijska zona na Pešteri (VIDEO)

Prilikom posjeta Novom Pazaru, ministar inostranih poslova Turske Ahmet Davutoglu, a potom i tadašnji premijer te države Recep Tayyip Erdogan, koji je ovaj kraj po prvi put posjetio juna 2010. godine zajedno sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, obećali su veliku pomoć Sandžaku, posebno oko izgradnje magistralnog puta Novi Pazar – Sjenica, regionalnog kraka Novi Pazar – Tutin i Industrijske zone u Ljeskovi kod Tutina. Te 2010. godine čule su se najave da je za izvođenje radova na tom...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 16.Okt.2017, 21:23

BLIC SAZNAJE Šutanovac pred beogradske izbore pregovara sa BIVŠIM SABORCIMA

BLIC SAZNAJE Šutanovac pred beogradske izbore pregovara sa BIVŠIM SABORCIMA

Lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac počeo je pregovore sa Borisom Tadićem i Zoranom Živkovićem o eventualnoj podršci za beogradske izbore, saznaje „Blic”.. Kako kaže izvor našeg lista iz rukovodstva DS, plan demokrata je da se u istom bloku nađe i pokret „Ne davimo Beograd”. -To bi bio jedan građanski blok. Šutanovac ne želi da se DS pretvori u agenciju za iznajmljivanje infrastrukture i ljudskih resursa. Veruje da je jedino odgovorno da DS ima...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2017

Ponovo priče o jednoj koloni opozicije

Boris Tadić tvrdi da za kolonu na beogradskim izborima u kojoj bi bio sa Zoranom Živkovićem čuje prvi put. Detaljnije u prilogu Maje Nikolić:. : N1

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 16.Okt.2017

Bivše stranačke kolege u jednoj koloni za beogradske izbore?

Da li je na pomolu nova kolona među takozvanom proevropskom opozicijom, u kojoj bi na beogradske izbore zajedno izašle stranke Dragana Šutanovca, Zorana Živkovića i Borisa Tadića? Dok demokrate i predstavnici Nove stranke ovu spekulaciju ne potvrđuju, ali ni ne demantuju, Tadić tvrdi da za kolonu u kojoj bi bio sa Zoranom Živkovićem čuje prvi put.. Izvor: N1. Lider demokrata Dragan Šutanovac razgovarao je sa Zoranom Živkovićem i Borisom Tadićem.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 06.Okt.2017, 20:14

Tadić: Srbiji je ponovo potreban 5. oktobar

Tadić: Srbiji je ponovo potreban 5. oktobar

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je da je Srbiji ponovo potreban 5. oktobar.. Bivši predsdnik Srbije je na konferenciji za novinare ocenio da je protest u Beogradu, a koji je podržala većina opozicije, usmeren na rušenje antipetooktobarske vlasti koja relativizuje tekovine tog događaja pre 17 godina. Tadić je rekao da je Srbija danas na začelju Jugoistočne Evrope, da je bruto-domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika manji nego 2011. godine,...

Detaljnije >>

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2017

Protest opozicije: Počinje bitka za Beograd, traže se fer izbori

Protest opozicije: Počinje bitka za Beograd, traže se fer izbori

Na Trgu Republike u Beogradu održan je skup o stvaranju uslova za održavanje fer, slobodnih izbora koji je organizovao Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića.. Na skupu, kako je najvljeno prvom u nizu, okupilo se nekoliko hiljada građana među kojima su i Saša Janković, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Sanda Rašković Ivić, Božo Prelević, Dušan Ivković, Sergej Trifunović, Borko Stefanović... Okupljeni građani su nosili zastave Srbije i Pokreta slobodnih...

Detaljnije >>