Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Beta, 25.Mar.2019, 11:39

Naslovna strana za ponedeljak 25. mart 2019. godine

Naslovna strana za ponedeljak 25. mart 2019. godine

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja od ponedeljka najviše pišu o obeležavanju 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu republiku Jugoslaviju.ALO  -  "Vučić: Ne dajte nikome da sruši slobodu i nezavisnost Srbije", list piše o izjavi predsednika Srbije povodom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja. "Siniša Mlai oborio rekord" list piše o učešću ministra finansija Siniše Malog na 26. novosadskom polumaratonu.BLIC  -  "Novi DS imaće kapacitet za borbu protiv Vučića",...

Detaljnije >>


Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2019, 15:36

Tadić: SDS se ujedinjuje u "veliku Demokratsku stranku"

Tadić: SDS se ujedinjuje u veliku Demokratsku stranku

Socijaldemokratska stranka će danas na sednici Glavnog odbora doneti odluku o ujedinjenju u "veliku Demokratsku stranku", najavio je predsednik SDS Boris Tadić.. - Mi na sednici donosimo odluku o ujedinjenju u "veliku Demokratsku stranku". Mi koji smo pripadali i gradili je i svađali se unutar nje i napuštali je iz raznih razloga, ponovo preuzimamo na sebe odgovornost da izgradimo jedan politički sistem i blok koji ima jasnu ideološku orijentaciju i strateško opredeljenje...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Mar.2019

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića se ujedinjuje u "veliku Demokratsku stranku"

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića se ujedinjuje u veliku Demokratsku stranku

Nakon višemesečnih pregovora. Socijaldemokratska stranka će danas na sednici Glavnog odbora doneti odluku o ujedinjenju u "veliku Demokratsku stranku", najavio je predsednik SDS Boris Tadić. - Mi na sednici donosimo odluku o ujedinjenju u ''veliku Demokratsku stranku''. Mi koji smo pripadali i gradili je i svađali se unutar nje i napuštali je iz raznih razloga, ponovo preuzimamo na sebe odgovornost da izgradimo jedan politički sistem i blok...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2019

Tadićeva SDS donela odluka da se vrati u "veliku Demokratsku stranku"

Tadićeva SDS donela odluka da se vrati u veliku Demokratsku stranku

Na sednici Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) danas je jednoglasno doneta odluka o integraciji SDS sa Demokratskom strankom (DS) i Zajedno za Srbiju (ZZS).. Glavni odbor SDS je, takođe, današnjom odlukom ovlastio Predsedništvo SDS da nastavi pregovore sa DS i ZZS o organizovanju skupštine na kojoj bi se ove tri stranke ujedinile u novu organizaciju. "U okolnostima borbe protiv Vučićevog režima i njegove stranačke megastrukture u opoziciji je neophodno...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Mar.2019

Tadić: Uskoro "velika DS", ujedinjenje već sledećeg meseca

Socijaldemokratska stranka (SDS) će danas na sednici Glavnog odbora doneti odluku o ujedinjenju u "veliku Demokratsku stranku", najavio je predsednik SDS Boris Tadić.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 23.Mar.2019

Tadić: Glavni odor SDS doneće odluku o ujedinjenju sa DS

Tadić: Glavni odor SDS doneće odluku o ujedinjenju sa DS

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je da će Glavni odbor te stranke danas doneti odluku o ujedinjenju sa Demokratskom...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 23.Mar.2019

Glavni odbor SDS jednoglasno za integraciju sa DS i Zajedno za Srbiju

Glavni odbor SDS jednoglasno za integraciju sa DS i Zajedno za Srbiju

Glavni odbor Socijaldemokratske stranke(SDS) danas je jednoglasno doneo odluku o procesu integracije te stranke sa Demokratskom strankom (DS) i Zajedno za Srbiju (ZZS).Glavni odbor je, takodje, današnjom odlukom ovlastio Predsedništvo SDS da nastavi pregovore sa DS i ZZS o organizovanju skupštine na kojoj bi se ove tri stranke ujedinile u novu organizaciju, saopštila je SDS."U okolnostima borbe protiv Vučićevog režima i njegove stranačke megastrukture u opoziciji je neophodno formiranje snažne...

Detaljnije >>