Boris Tadić
Boris Tadić

Boris Tadić je rođen u Sarajevu 15. januara 1958. godine, srpski je političar i bivši predsednik države Srbije, sadašnji je predsednik Socijaldemokratske stranke i počasni član i predsednik demokratske stranke. Po zanimanju je psiholog i napisao je više tema iz oblasti neuropsihijatrije.

27. juna 2004. godine prvi put je izabran za predsednika države na mandat od četiri godine. Drugi petogodišnji mandat dobio je pobedom na izborima 3. februara 2008. godine. Bio je ministar vojne odbrane Srbije i Crne Gore i ministar telekomunikacija republike Jugoslavije.

Osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, odrastao je na Dorćolu. Diplomirao je socijalnu psihologiju na univerzitetu u Beogradu. Osnivač je i direktor centra za razvoj demokratije i političke veštine, a više meseci je bio i profesor psihologije u prvoj gimnaziji u Beogradu. Na fakultetu kada mu je ostao samo još jedan ispit napustio je studije i roditeljsku kuću i prodavao Polet, Student, Vidike, Mladinu, Omladinske novine, radio je za više novina. U to vreme je zakoračio i u prvi brak. Oko šest godina u porodičnoj manufakturi proizvodio je dečje igračke, bavio se njihovim dizajnom, pisao teoretske radove o igračkama, bavio se prodajom i marketingom, kao i tehnologijom proizvodnje. Imao je želju veliku da upiše likovnu akademiju ali je ubrzo shvatio da to što je voleo da se igra olovkama na papirima nije bilo dovoljno da postane umetnik. U mladosti je svirao violinu, išao na časove gitare, trenirao je boks, a punih jedanaest godina je trenirao vaterpolo u Partizanu i Zvezdi.

Diplomirao je kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na temu seksualnost i politika. Član je Demokratske stranke od njenog samog osnivanja 1990. godine. Za vreme devedesetih menjao je više funkcija, bio je sekretar i član glavnog odbora, potpredsednik izvršnog odbora i narodni poslanik.
Pre izbora za predsednika republike Srbije radio je na projektu uspostavljanja regionalnog sistema političkog usavršavanja i upoznavanja u zemljama jugoistočne Evrope.

Od 2003. godine bio je profesor politike i reklama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na izborima 6. maja 2012. godine u drugom krugu je izgubio od Tomislava Nikolića protivkandidata Srpske napredne stranke. Posle glavne sednice odbora Demokratske stranke Boris Tadić se povukao sa funkcije predsednika stranke. Na petnaestoj vanrednoj skupštini stranke imenovan je za počasnog predsednika dok je na njegovo mesto došao i zamenio ga dotadašnji član i zamenik Dragan Đilas.

30. januara 2014. godine počasni predsednik stranke Boris Tadić je napustio stranku i posvetio se svojim obavezama i formiranju svoje nove partije. U braku je, iza sebe ima još dva braka, i ima dve ćerke. U prvom braku je bio šesnaest godina sa Zastavniković Veselinkom razveli su se 1997. godine, Veselinka je bila iskušenica od 2002. godine, a od 2007. godine zamonašila se u Pećkoj patrijaršiji kao monahinja Irina. Druga Borisova supruga jeste Tatjana sa kojom ima ćerke Mašu i Vanju. Govori nemački, engleski, italijanski, i francuski jezik. Dobio je više priznanja u svetu, i nagrada za doprinos i približavanju Evropskoj uniji a 2012. godine uručen mu je orden republike Srbije.

Sin je Ljubomira Tadića filozofa i člana akademije nauka, ljubav prema psihologiji nasledio je od majke Nevenke koja ga je usmeravala pravim putevima. U Čačku je izjavio da je u vreme dok je bio predsednik zemlje urađen projekat Koridora 11, i da je više uspešnih projekata započeto za vreme njegovog mandata. U slobodno vreme obilazi selo svojih predaka Brodac, redovno posećuje rodbinu i obilazi žitnice i polja. Tadić važi za omiljenog političara među ženama.
Gaji imidž mladog svetskog čoveka, intelektualca. Kaže da mu u politici najviše smetaju primitivizam, arogancija, nametanje volje, i neodgovornost. Boris Tadić se posvetio najviše svojoj stranci a Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića će u skupštini imati i svoj poslanički klub.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 12.Maj.2022, 18:31

Tadić: Ne idem na Vučićevu inauguraciju iz istih razloga zbog kojih nisam bio ni na prošloj

“Na prošlu inauguraciju Aleksandra Vučića nisam išao, iz istih razloga iz kojih neću ići ni na ovu “, kaže za Danas Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i predsednik SDS.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 09.Maj.2022, 11:48

Tadić: SNS samo retorički podržava ideju EU, to je stanka radikalske politike

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da Srpska napredna stranka samo retorički podržava ideju Evropske unije, jer je to stanka "radikalske politike".

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 06.Maj.2022, 20:52

Tadić: Vučić interpretirao odluku Međunarodnog suda pravde u skladu sa interesima onih koji se zalažu za nezavisno Kosovo

"Vučić je upravo, po ko zna koji put (!), interpretirao odluku Međunarodnog suda pravde u skladu sa interesima onih koji se zalažu za nezavisno Kosovo, a ne u skladu sa interesima Srbije", napisao...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 05.Maj.2022, 18:32

Mogu li se uporediti sastanci Boris Tadić – Angela Merkel i Aleksandar Vučić – Olaf Šolc?

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca ne može se porediti sa sastankom nekadašnjeg predsednika Borisa Tadića koji...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 05.Maj.2022

Ko su reditelji koji su tokom dva veka postojanja stvarali istoriju Šabačkog pozorišta

Od nastanka Šabačkog pozorišta, a to je više od 180 godina, naklonost Šapčana prema scenskoj umetnosti nije prestajala. Zvezdani trag kroz vreme ostavljali su brojni stvaraoci, gradila su se velika glumačka i rediteljska imena kojima je bio posvećen i nedavno završen festival. Ko su reditelji koji su stvarali istoriju šabačkog teatra? Jedinstvena rediteljska vizija i moderniji koncept u izvedbama Šapčana prepoznatljivi su još od Teje Tadića, Aleksandra...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2022, 19:02

Tadić: Režimski tabloidi sistematski truju naciju

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić optužio je "režimske" tabloide da sistematski truju naciju.

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 02.Maj.2022

Tadić: Režimski tabloidi sistematski truju naciju

 Tadić: Režimski tabloidi sistematski truju naciju

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić optužio je danas "režimske" tabloide da sistematski truju naciju.Tadić je na Tviteru naveo da je Srbija danas ne samo zemlja jeftine radne snage, nego i potpune kontrole medija."Objavljivanjem gotovo identičnih tekstova, režimski tabloidi se više ni ne trude da prikriju da centralizovano dobijaju nalog šta da objavljuju. Sistematsko...

Detaljnije >>