Bogoljub Karić
Bogoljub Karić

Bogoljub Karić rođen 17. januara 1954. godine u Peći na Kosmetu je srpski biznismen i političar, u Peći je završio osnovnu i srednju školu.
Diplomirao je na Prirodno matematičkom fakultetu geografiju u Prištini, a magistrirao na temu Organizacija i razvoj male privrede na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Govori ruski, engleski, i albanski jezik.

Svi mitovi o Karićima slažu se u jednom, odrasli su kao siromašna porodica koja je svirala na svadbama i tako zarađivali za hleb. Bogoljub je bio poznati pećki harmonikaš i svirao je sa braćom i sestrom u grupi Plava zvezda, odlično svira i gitaru. Instrumente su zatim zamenili radionicom u svojoj garaži proizvodeći značke i priveske, pogon poljoprivrednih alatki za koje je kao prvo privatno preduzeće u tadašnjoj Jugoslaviji dobijen kredit Međunarodne banke za razvoj, bilo je preduzeće braće Karić. Najmlađi sin Janićija i Danice Bogoljub je kao glava porodice i predsednik i direktor svega što Karići poseduju, Bogoljub je osnivač porodične kompanije Braća Karić kao i prvog privatnog univerziteta u Srbiji.

Stvorio je jednu od najvećih privatnih međunarodnih grupacija u jugoistočnom delu Evrope pod imenom Astra grupa. Karić fondaciju, Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, BK Grupaciju su stvarali četvorica braće Sreten, Dragomir, Zoran, Bogoljub i sestra Olivera. Poslovni put otpočeli su osnivanjem firme Tehničar, od koje nastaje prva privatna fabrika u istočnoj Evropi pod imenom Kosovo univerzum. U narodu su ih zvali braća Karić i to su ime dodali kompaniji. U braku je sa Milankom Karić velikom podrškom, imaju četvoro dece. Bio je ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića od oktobra 1998. godine do polovine naredne godine kada je podneo ostavku na to mesto. Američki biografski institut 1998. godine je proglasio Bogoljuba čovekom godine. Od 1993. godine je član Ukrajinske akademije nauka. Njegov osnovni životni cilj jeste jaka porodica i poštovanje. Srpski biznismen i lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić je od 2006. godine u bekstvu u Rusiji.

Uz politički azil je dobio i ruska dokumenta i boravišnu dozvolu. Njegov brat Dragomir vodi sve poslove porodice u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR. Kreće se slobodno i van Rusije, jer nije podignuta poternica za njim. Do 2005. godine njegova kompanija je bila suvlasnik preduzeća Mobtel Srbija, zajedno sa PTT Srbija. Kao osnivač Karić fondacije ulaže sredstva u humanitarne akcije, razvoj obrazovanja, i podršku mladim ljudima. Karić se brani u Rusiji i bori se protiv montiranog političkog procesa koji se vodi protiv njega kao i to da je više puta izjavio da mu je život smrtno ugrožen u Srbiji ako se vrati. Od Rusije je dobio azil za slobodan život i zaštitu. Sa svojim advokatima slomljen od političke hajke planira da se vrati u Srbiju i vrati oteto i zaplenjenu imovinu.

Karić je u posedovanju imao i privatnu BK trejd kompaniju BK Telekom televiziju jednu od najgledanijih na našim prostorima. Trenutno je na gradilištu u Minsku u Belorusiji gde pravi grad u gradu od 4,7 miliona kvadrata. Danas kompanija gradi samo u Minsku 4,7 miliona kvadrata, dva miliona u Rusiji, Kazahstanu, Turkmenistanu.
Kompanija ima ugovorene poslove u vrednosti od 13 milijardi dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Beta, 30.Mar.2021, 14:49

Obradović (Dveri): Da li je Cvijan bio Vučićeva veza s kontroverznim biznismenima i kriminalcima

Obradović (Dveri): Da li je Cvijan bio Vučićeva veza s kontroverznim biznismenima i kriminalcima

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović upitao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je Vladimir Cvijan bio njegov "čovek za vezu" s "kontroverznim biznismenima" Stankom Subotićem Canetom, Miroslavom Miškovićem i Bogoljubom Karićem, koji su, kako je naveo, finansirali Srpsku naprednu stranku (SNS).Na konferenciji za novinare ispred zgrade Predsedništva, Obradović je kazao da ima utisak da postoji zavera oko smrti Cvijana, kako se ne bi saznala priroda odnosa Vučića s kontroverznim...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 30.Mar.2021

Obradović (Dveri): Da li je Cvijan bio Vučićeva veza s kontroverznim biznismenima i kriminalcima

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović upitao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je Vladimir Cvijan bio njegov "čovek za vezu" s "kontroverznim...

Detaljnije >>

Izvor: Beta Video, 30.Mar.2021

Obradović (Dveri): Da li je Cvijan bio Vučićeva veza s kontroverznim biznismenima i kriminalcima

Obradović (Dveri): Da li je Cvijan bio Vučićeva veza s kontroverznim biznismenima i kriminalcima

BEOGRAD - Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović upitao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da li je Vladimir Cvijan bio njegov ``čovek za vezu`` s ``kontroverznim...

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 26.Mar.2021, 00:29

Karićev advokat: Bogoljub i pokojni Cvijan su bili prijatelji

Advokat Milorad Panjević, zastupnik Bogoljuba Karića, reagovao je na tekst “Mrtva usta ne govore: Hrvatski novinar tvrdi da je Cvijan znao sve detalje o sprezi političara i kriminalaca na Balkanu“, objavljen na portalu Luftika.rs. Reagovanje prenosimo u celosti. Molim vas da u skladu sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima, a radi istinitog, verodostojnog i potpunog informisanja javnosti u vezi sa prilogom “Mrtva usta ne govore: Hrvatski novinar tvrdi da je Cvijan znao sve detalje...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 14.Mar.2021, 22:32

"SNAGA I GLAS RAZUMA" Bogoljub otkrio ko stoji iza velikih uspeha braće Karić i oduševio sve

Bogoljub Karić danas je podelio sa svima fotografiju žena koje mu mnogo znače, uz opis koji se dopao mnogima.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 03.Mar.2021, 11:34

BOGOLJUB KARIĆ POSETIO BRATOV GROB: "On je bio i uvek će biti naš anđeo čuvar"

Srpski biznismen Bogoljub Karić posetio je grobno mesto brata Sretena koji je preminuo u aprilu 2017. godine.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Feb.2021, 14:51

"Činite dobre stvari, jer time pokazujete da ste DOBRI LJUDI" Bogoljub Karić poslao snažnu poruku

Bogoljub Karić odlučio je emotivnom porukom da se oglasi na svom Fejsbuku.

Detaljnije >>