Bogoljub Karić
Bogoljub Karić

Bogoljub Karić rođen 17. januara 1954. godine u Peći na Kosmetu je srpski biznismen i političar, u Peći je završio osnovnu i srednju školu.
Diplomirao je na Prirodno matematičkom fakultetu geografiju u Prištini, a magistrirao na temu Organizacija i razvoj male privrede na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Govori ruski, engleski, i albanski jezik.

Svi mitovi o Karićima slažu se u jednom, odrasli su kao siromašna porodica koja je svirala na svadbama i tako zarađivali za hleb. Bogoljub je bio poznati pećki harmonikaš i svirao je sa braćom i sestrom u grupi Plava zvezda, odlično svira i gitaru. Instrumente su zatim zamenili radionicom u svojoj garaži proizvodeći značke i priveske, pogon poljoprivrednih alatki za koje je kao prvo privatno preduzeće u tadašnjoj Jugoslaviji dobijen kredit Međunarodne banke za razvoj, bilo je preduzeće braće Karić. Najmlađi sin Janićija i Danice Bogoljub je kao glava porodice i predsednik i direktor svega što Karići poseduju, Bogoljub je osnivač porodične kompanije Braća Karić kao i prvog privatnog univerziteta u Srbiji.

Stvorio je jednu od najvećih privatnih međunarodnih grupacija u jugoistočnom delu Evrope pod imenom Astra grupa. Karić fondaciju, Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije, BK Grupaciju su stvarali četvorica braće Sreten, Dragomir, Zoran, Bogoljub i sestra Olivera. Poslovni put otpočeli su osnivanjem firme Tehničar, od koje nastaje prva privatna fabrika u istočnoj Evropi pod imenom Kosovo univerzum. U narodu su ih zvali braća Karić i to su ime dodali kompaniji. U braku je sa Milankom Karić velikom podrškom, imaju četvoro dece. Bio je ministar bez portfelja u vladi Mirka Marjanovića od oktobra 1998. godine do polovine naredne godine kada je podneo ostavku na to mesto. Američki biografski institut 1998. godine je proglasio Bogoljuba čovekom godine. Od 1993. godine je član Ukrajinske akademije nauka. Njegov osnovni životni cilj jeste jaka porodica i poštovanje. Srpski biznismen i lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić je od 2006. godine u bekstvu u Rusiji.

Uz politički azil je dobio i ruska dokumenta i boravišnu dozvolu. Njegov brat Dragomir vodi sve poslove porodice u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR. Kreće se slobodno i van Rusije, jer nije podignuta poternica za njim. Do 2005. godine njegova kompanija je bila suvlasnik preduzeća Mobtel Srbija, zajedno sa PTT Srbija. Kao osnivač Karić fondacije ulaže sredstva u humanitarne akcije, razvoj obrazovanja, i podršku mladim ljudima. Karić se brani u Rusiji i bori se protiv montiranog političkog procesa koji se vodi protiv njega kao i to da je više puta izjavio da mu je život smrtno ugrožen u Srbiji ako se vrati. Od Rusije je dobio azil za slobodan život i zaštitu. Sa svojim advokatima slomljen od političke hajke planira da se vrati u Srbiju i vrati oteto i zaplenjenu imovinu.

Karić je u posedovanju imao i privatnu BK trejd kompaniju BK Telekom televiziju jednu od najgledanijih na našim prostorima. Trenutno je na gradilištu u Minsku u Belorusiji gde pravi grad u gradu od 4,7 miliona kvadrata. Danas kompanija gradi samo u Minsku 4,7 miliona kvadrata, dva miliona u Rusiji, Kazahstanu, Turkmenistanu.
Kompanija ima ugovorene poslove u vrednosti od 13 milijardi dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Vesti-online.com, 05.Feb.2019, 04:01

Sudbina privatnih firimi u regionu (2): Od Peći do Moskve

Sudbina privatnih firimi u regionu (2): Od Peći do Moskve

Davne 1972. godine, braća Bogoljub i Sreten Karić otvorili su servis precizne mehanike Tehničar u Peći, na Kosovu i Metohiji. Sedam godina kasnije četvoro braće i sestra, ušteđenim novcem "od muziciranja po inostranstvu", osnovali su porodičnu firmu Kosovouniverzum u Peći, kao prvo privatno preduzeće u zemlji iz koje se razvila BK kompanija.. Poslovni sistem "Braća Karić" počev od 1986. godine pravi prodor na rusko tržište. Dve godine kasnije u Podmoskovlju je izgrađena...

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 04.Feb.2019, 18:30

Špijunka: Kestenje u Beču

Špijunka: Kestenje u Beču

Gde god otputuje, kako stvari stoje, Bogoljub Karić ima svog - prodavca kestenja GDE god otputuje, kako stvari stoje, Bogoljub Karić ima svog - prodavca kestenja. Nedavno je na društvenim mrežama pisao o svom zemljaku sa Kosmeta od koga kupuje kestenje u Beogradu, a sada je na "Instagramu"...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 22.Jan.2019, 20:09

VELIKO SLAVLJE KOD KARIĆA Članovi porodice stigli iz svih krajeva sveta, a za to su imali DVA POVODA

U porodici Bogoljuba Karića prethodnih dana bilo je mnogo razloga za slavlje.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Jan.2019, 23:53

PROSLAVIO ROĐENDAN Bogoljubu Kariću čestitaju iz SVIH KRAJEVA SVETA, a jednom poklonu se posebno obradovao

Bogoljub Karić danas je proslavio 65. rođendan, a za ovu priliku su preduzetniku stigle čestitke iz svih krajeva sveta.

Detaljnije >>

Izvor: Svet, 16.Jan.2019, 12:07

ŠOK! USRED SKANDALA SA JK oglasio se BOGOLJUB KARIĆ! Evo šta ima da kaže o bivšoj snajki!

ŠOK! USRED SKANDALA SA JK oglasio se BOGOLJUB KARIĆ! Evo šta ima da kaže o bivšoj snajki!

Bogoljub Karić, rođeni brat Karleušinog bivšeg svekra Sretena Karića, pomno prati celu situaciju oko svoje bivše snahe i rešio je da joj da podršku. Iako se pevačica nije u miru razišla sa njegovim sinovcem Bojanom Karićem i godinama nemaju kontakt, biznismen i dalje gaji simpatije prema JK. “Jelenu Karleušu izuzetno cenim, to je srpska Madona, njoj je sve dozvoljeno. Tačno tako i treba, žena izvanredno talentovana, pre svega svoja. Znači, ne uklapa...

Detaljnije >>

Izvor: Scandal.rs, 16.Jan.2019

ŽENA JE IZVANREDNO TALENTOVANA, PRE SVEGA SVOJA, TAČNO TAKO I TREBA: Bogoljub Karić o Karleušinom PORNO SKANDALU!

Bogoljub Karić, rođeni brat Karleušinog bivšeg svekra Sretena Karića, pomno prati celu situaciju oko svoje bivše snahe i rešio je da joj da podršku. Iako se pevačica nije u miru razišla sa njegovim sinovcem Bojanom Karićem i godinama nemaju kontakt, biznismen...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 15.Jan.2019, 21:46

BOGOLJUB KARIĆ O AFERI JELENE KARLEUŠE I OGNJENA VRANJEŠA: "Izvanredno je talentovana"

Bogoljub Karić, rođeni brat Karleušinog bivšeg svekra Sretena Karića, pomno prati celu situaciju oko svoje bivše snahe, pa je rešio da progovori na ovu temu.

Detaljnije >>