Kurs evra
Kurs evra

Deceniju nakon što su prve novčanice i kovanice evra počele da se koriste njihova ukupna vrednost je oko 870 milijardi evra i nakon pet proširenja monetarne unije koriste se u 17 zemalja.
Međutim za razliku od vatrometa, svetlosnih efekata na mostovima i razdraganih ljudi u redovima ispred bankomata koji su pratili uvođenje reda i evra u ponoći 1. januara 2002. godine, desetogodišnjica zajedničke evropske valute prolazi bez svečanih obeležavanja zbog duboke krize kroz koju prolazi evro zona.

Nostalgija za starim državnim valutama, španskom pezetom, francuskim frankom, a možda pre svega nemačkom markom simbolom stabilnosti i dalje postoji, a među stanovništvom prevladava stav da je evro doneo i poskupljenje. Sve to govori da se raspad evro zone priželjkuje a takav scenario bi prema opštem mišljenju, doveo do ozbiljnih problema celokupnih evropskih integracija ali i do ozbiljnih ekonomskih problema u Evropi. U Briselu nije bilo ni ceremonija ni konferencija za štampu povodom jubileja evro zone. Taj pristup slede i ostale zemlje koje ovaj datum obeležavaju samo puštanjem u promet novčića od dva evra tim povodom. Evro je uspostavljen 1999. godine, kada je počeo da se koristi na finanijskim tržištima i kada je zamrznut i kurs prvih deset članica. U živote građana tih zemalja, kao i Grčke koja se priključila 2001, evro se ušetao 2002. godine, pre više od deset godina.

Danas posle još četiri proširenja evro zona ima 17 članica - Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Nemačka, Portugalija, Slovenija, Slovačka, i Španija.
Kada je reč o evropskom identitetu koji je evro trebalo da učvrsti on je takođe zapao u krizu. Nemci su optužili Grce i Italijane za lenjost a u Francuskoj su nedavno zabeleženi germanofobni tonovi.

Tokom krize je prvi put pominjana i mogućnost izlaska neke zemlje iz zone evra pa čak i njenog raspada. Ipak danas niko ne razmišlja o povratku na nacionalnu valutu, uprkos nostalgiji i problemima. Kraj evra bi imao katastrofalne posledice za evropske banke zbog toga što bi valute zemalja južnog dela Evrope oslabile, ukazuju ekonomisti. Problem bi imala i Nemačka zbog jačanja valute, što bi smanjilo njenu konkurentnost i izvoz i dovelo do masovnih otpuštanja. Svaka zemlja evro zone ima svoje kovanice i novčanice, koji se prepoznaju prema nacionalnim simbolima sa jedne strane.

Njihov broj zavisi od broja stanovnika i ekonomske težine, tako da je najviše nemačkih a zatim slede francuske i italijanske. O pomešanosti nacionalnih evra se ne vode zvanične statistike ali postoje istraživanja u pojedinim zemljama. Čitavu deceniju nakon uvođenja evra prema procenama stručnjaka i dalje nisu pomešani. Kovanice evra: 1, 2, 5, 10, 20, 50 centa, jedan evro i dva evra. Kao i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, i 500 evra.

Srbija je integrisana trgovinski u evropsko tržište. Evro je zvanična valuta u Srbiji. Dinar će nastaviti stagnaciju prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 123,2787 dinara za evro, po informacija Narodne banke Srbije. Dinar će prema evru biti na istom nivou kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou će biti slabiji za 2,3 odsto.
NBS je od početka godine kupila na međubankarskom deviznom tržištu 525 miliona evra i prodala 860 miliona evra kako bi ublažila veće dnevne oscilacije kursa.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Srbija u 2023. po izvozu usluga IKT sektora prestigla Bugarsku

KOPAONIK – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija prošle godine prvi put po izvozu usluga IKT sektora prestigla Bugarsku, što je ostvarila jer drži svoj ekonomski kurs. ”Prvi put u prošloj godini...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Mar.2024, 12:23

Detaljnije >>

Ovo je današnji kurs dinara prema evru

Narodna banka Srbije je saopštila najnovije informacije o kursu evra za ponedeljak, 4. mart 2024. godine.

Izvor: Blic, 04.Mar.2024, 08:36

Detaljnije >>

Dolar ostao nepromenjen prema korpi valuta

Dolar ostao nepromenjen prema korpi valuta

LONDON – Na valutnim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle nedjelje ostala gotovo nepromijenjena, dok ulagači procijenjuju kada bi centralna banke zapadnih zemalja mogle početi smanjivati kamatne stope. Foto: Pixabay Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle nedjelje 0,02 odsto, na 103,87 poena. Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti pala 0,2 odsto, pa je cijena evra dosegnula 1,0840 dolara. Dolar...

Izvor: Capital.ba, 03.Mar.2024, 12:12

Detaljnije >>

Poznato koliki će biti kurs evra u ponedeljak

Zvanični srednji kurs dinara za evro u ponedeljak, 19. februara, biće 117,1748 dinara, što je neznatna promena u odnosu na sredu, 14. februara, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Izvor: Blic, 16.Feb.2024, 09:42

Detaljnije >>

Srednji kurs evra 117,1744 dinara

Zvanični srednji kurs dinara za evro danas je 117,1744 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2024, 09:24

Detaljnije >>

Srednji kurs danas 117,2320 dinara za evro

Zvanični srednji kurs evra danas je 117,2320 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2024, 10:38

Detaljnije >>

NBS objavila zvanični kurs evra za ponedeljak

Zvanični srednji kurs dinara za evro u ponedeljak biće 117,2320 dinara, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije.

Izvor: Blic, 13.Jan.2024, 09:42

Detaljnije >>