Kurs evra
Kurs evra

Deceniju nakon što su prve novčanice i kovanice evra počele da se koriste njihova ukupna vrednost je oko 870 milijardi evra i nakon pet proširenja monetarne unije koriste se u 17 zemalja.
Međutim za razliku od vatrometa, svetlosnih efekata na mostovima i razdraganih ljudi u redovima ispred bankomata koji su pratili uvođenje reda i evra u ponoći 1. januara 2002. godine, desetogodišnjica zajedničke evropske valute prolazi bez svečanih obeležavanja zbog duboke krize kroz koju prolazi evro zona.

Nostalgija za starim državnim valutama, španskom pezetom, francuskim frankom, a možda pre svega nemačkom markom simbolom stabilnosti i dalje postoji, a među stanovništvom prevladava stav da je evro doneo i poskupljenje. Sve to govori da se raspad evro zone priželjkuje a takav scenario bi prema opštem mišljenju, doveo do ozbiljnih problema celokupnih evropskih integracija ali i do ozbiljnih ekonomskih problema u Evropi. U Briselu nije bilo ni ceremonija ni konferencija za štampu povodom jubileja evro zone. Taj pristup slede i ostale zemlje koje ovaj datum obeležavaju samo puštanjem u promet novčića od dva evra tim povodom. Evro je uspostavljen 1999. godine, kada je počeo da se koristi na finanijskim tržištima i kada je zamrznut i kurs prvih deset članica. U živote građana tih zemalja, kao i Grčke koja se priključila 2001, evro se ušetao 2002. godine, pre više od deset godina.

Danas posle još četiri proširenja evro zona ima 17 članica - Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Nemačka, Portugalija, Slovenija, Slovačka, i Španija.
Kada je reč o evropskom identitetu koji je evro trebalo da učvrsti on je takođe zapao u krizu. Nemci su optužili Grce i Italijane za lenjost a u Francuskoj su nedavno zabeleženi germanofobni tonovi.

Tokom krize je prvi put pominjana i mogućnost izlaska neke zemlje iz zone evra pa čak i njenog raspada. Ipak danas niko ne razmišlja o povratku na nacionalnu valutu, uprkos nostalgiji i problemima. Kraj evra bi imao katastrofalne posledice za evropske banke zbog toga što bi valute zemalja južnog dela Evrope oslabile, ukazuju ekonomisti. Problem bi imala i Nemačka zbog jačanja valute, što bi smanjilo njenu konkurentnost i izvoz i dovelo do masovnih otpuštanja. Svaka zemlja evro zone ima svoje kovanice i novčanice, koji se prepoznaju prema nacionalnim simbolima sa jedne strane.

Njihov broj zavisi od broja stanovnika i ekonomske težine, tako da je najviše nemačkih a zatim slede francuske i italijanske. O pomešanosti nacionalnih evra se ne vode zvanične statistike ali postoje istraživanja u pojedinim zemljama. Čitavu deceniju nakon uvođenja evra prema procenama stručnjaka i dalje nisu pomešani. Kovanice evra: 1, 2, 5, 10, 20, 50 centa, jedan evro i dva evra. Kao i novčanice od 5, 10, 20, 50, 100, 200, i 500 evra.

Srbija je integrisana trgovinski u evropsko tržište. Evro je zvanična valuta u Srbiji. Dinar će nastaviti stagnaciju prema evru i zvanični srednji kurs iznosi 123,2787 dinara za evro, po informacija Narodne banke Srbije. Dinar će prema evru biti na istom nivou kao pre mesec dana, a na godišnjem nivou će biti slabiji za 2,3 odsto.
NBS je od početka godine kupila na međubankarskom deviznom tržištu 525 miliona evra i prodala 860 miliona evra kako bi ublažila veće dnevne oscilacije kursa.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Capital.ba, 24.Jan.2018, 09:18

Dinar miruje

Dinar miruje

BEOGRAD, Dinar je zadržao približno istu vrijednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,6547 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS). Dinar je u odnosu na evro za 4,5 odsto jači nego prije godinu dana, za 0,3 odsto jači nego prije mjesec dana, a za 0,2 odsto slabiji nego...

Detaljnije >>


Izvor: Beta, 23.Jan.2018, 18:02

Evro sutra 118,65 dinara

Evro sutra 118,65 dinara

Dinar će u sredu zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,6547 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Evro danas košta 118,6310 dinar a NBS je prodala 30 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.Dinar...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 23.Jan.2018

Evro sutra 118,65 dinara

Evro sutra 118,65 dinara

Dinar će u sredu zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,65 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).. Evro danas košta 118,63 dinar, a NBS je prodala 30 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa. Dinar će u odnosu na evro biti za 4,5 odsto jači nego pre godinu dana, za 0,3 odsto jači nego pre...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 18.Jan.2018, 12:05

Azijske berze: Novi rekordi indeksa, čeka se podatak o kineskom BDP-u

Azijske berze: Novi rekordi indeksa, čeka se podatak o kineskom BDP-u

TOKIO, Na azijskim berzama su indeksi dosegnuli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili rekordi na Wall Streetu, dok je kurs evra prema dolaru skliznuo s najviših nivoa u tri godine. MSCI Asia Pacific Index ojačao je 0,4 posto i dotakao novi rekordni nivo. Nikkei 225 ponovo je osvojio najviše visine još od 1991. no na kraju se ipak spustio u minus od 0,4 posto. Shanghai Composite Index porastao je 0,4 posto, dok je korejski Kospi bio praktički nepromjenjen. Investitori...

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 18.Jan.2018

Dinar danas u padu, kurs 118,43

Dinar danas u padu, kurs 118,43

NBS je prodala na međubankarskom deviznom tržištu od početka ove godine ukupno 120 miliona evra kako...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 16.Jan.2018, 15:43

Azijske berze: Novi rekordi, investitori optimistični

Azijske berze: Novi rekordi, investitori optimistični

TOKIO, Na azijskim berzama su u utorak cijene akcija dotigle nove rekordne nivoe jer su ulagači optimistični u vezi rasta navećih svetskih ekonomija i zarada kompanija, dok se kurs evra prema dolaru i dalje kreće na najvišim nivoima u tri godine. MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati na dobitku 0,4 posto, pa je dostigao nov najviši nivo u istoriji. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene akcija u Šangaju, Južnoj...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 16.Jan.2018

Novi pad evra

Novi pad evra

BEOGRAD, Dinar je ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan i zvanični srednji kurs iznosi 118,3693 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar je jači prema evru za 0,8 odsto nego prije mjesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 4,6 procenata. Od početka godine, dinar je ojačao prema evru za 0,1 posto. Indikativni kurs dinara prema dolaru je porastao za 0,5 procenata na 96,5098 dinara za jedan dolar. Dinar je prema američkoj valuti jači za 4,9 odsto nego prije...

Detaljnije >>