Novim džipom u kriznu 2009.

Izvor: Politika, Tanjug, 05.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novim džipom u kriznu 2009.

Prema istraživanju „Politike”, prosečna porodica za nekoliko dana praznične euforije samo na hranu potrošila između 10.000 i 12.000 dinara. – U Robne kuće „Beograd” 31. decembra na sat ulazilo od 12.000 do 15.000 ljudi

Sa izložbenog prostora „Delta auta" 30. decembra tri kupca odvezla su po jedan BMW džip marke „iks 5" vredan 61.000 evra. Jedan vlasnik u novogodišnju noć otišao je u nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „slabijem" modelu „iks 3", izbrojavši četrdesetak hiljada evra, uključujući i PDV. I dok je prosečna Srbija i ove godine ostala dosledna tradiciji da se na novogodišnjoj trpezi ne štedi, izgleda da se nije zakidalo ni na poklonima. U minut do dvanaest prodata su i tri „punta grande”, kao i četiri „hjundaija”. Nekoliko porodica je svoje stambeno pitanje rešilo kupovinom stanova u kompleksu „Belvil". Lep način da se započne Nova godina. Sudeći po količini potrošenih para, mogli bismo da se zapitamo ko u Srbiji još mari za krizu i ko se još osvrće na upozorenja koja nas nisu zaobišla čak ni u novogodišnjem TV programu.

Prepun parking i gužve među rafovima i pred kasama „Tempa" u noći između pretposlednjeg i poslednjeg dana 2008. godine, puna kolica kao da je džabe svaka treća kupovina, nisu ni izdaleka podsećali na najavu teške godine pred nama. Ni za ove novogodišnje praznike se, bez obzira na sumorne ekonomske prognoze, izgleda nije štedelo. Čak 3,1 milion kupaca pazarilo je u nekoj od trgovina kompanije „Delta maksi” za poslednja četiri dana stare godine, a samo u utorak 30. decembra 600.000 potrošača ostavilo je izvesnu sumu novca na blagajnama te trgovačke kuće. Najviše se trošilo na namirnice za novogodišnju trpezu, a ima i onih koji su u tim prodavnicama kupovali poklone, televizore, belu tehniku, igračke...

Od 26. do 31. decembra u kompletnoj „Delta Maksi” maloprodajnoj mreži prodato je, između ostalog, i oko 464 miliona čokoladnih bananica, 345 tona pomorandži, 338 tona ulja, 323 tone banana, 307 tona šećera. Potrošači su pazarili i oko 240.000 boca kisele vode „knjaz miloš”, 180.000 flaša „jelen” piva, 166.000 flaša „koka-kole", 81 tonu brašna, 67 tona svinjskog buta.

– Naš utisak je ipak da se trošilo koliko i pred doček 2008. godine. Prosečni računi su približno isti prošlogodišnjim, ali smo imali mnogo više kupaca nego lane. Zbog uslova plaćanja na odloženo i boljeg asortimana, veliki broj potrošača koji su do sada kupovali u radnjama u komšiluku odlučilo se za nas. Otuda i gužve i ovakvi rezultati – kaže Rajko Mandić, direktor „Delta maksija” Srbija.

Istraživanja su pokazala da su stanovnici evropskih zemalja prošle godine trošili manje novca na poklone, Amerikanci su i prošle izdvojili u proseku 600 dolara, dok kod nas takva statistika gotovo da i ne postoji. U decembru je, kažu monetarni stručnjaci, za četvrtinu bilo više novca u opticaju nego istog meseca prošle godine.

Koliko se trošilo na poklone i da li su građani poslušali savete o stezanju kaiša, teško je proceniti. Naša anketa je pokazala da je za nekoliko dana praznične euforije prosečna porodica potrošila između 10.000 i 12.000 dinara samo na hranu, dok se za poklone izdvajalo onoliko koliko je ko bio u mogućnosti.

I dok se veći deo stanovnika Srbije radovao sitnim darovima, neki su bili široke ruke. Samo 30. decembra kompanija „Blok 67" kompleksa „Belvil" prodala je pet stanova i jedan lokal.

– Reč je o kreditnim kupcima i baš uoči Nove godine ove porodice su rešile stambeno pitanje. Nama je bilo važno da uspešno završimo godinu i posrećilo nam se – kaže Slobodan Mihajlović, izvršni direktor te kompanije.

Robne kuće „Beograd” su 31. decembra zabeležile podatak da je na sat u te objekte ulazilo između 12.000 i 15.000 građana. Međutim, prema rečima komercijalnog direktora „Eltima” Zdravka Đuranovića, taj zakupac nije ostvario očekivane rezultate. Kupovali su se uglavnom mali kućni aparati, manje bela tehnika. Od skuplje robe išli su LCD televizori, čija je prosečna cena oko 40.000 dinara.

Kad se saberu troškovi za prazničnu ishranu, poklone, novu garderobu i „braon tehniku”, prema proceni „Politike” prosečna porodica u Srbiji je potrošila oko 450 evra.

Prema podacima agencije GFK, koja je slično istraživanje radila prošle godine anketirajući građane, za božićne i novogodišnje praznike, više od 7.000 dinara potrošilo je 17,7 odsto ispitanika. Oko 15 odsto njih je za navedene troškove izdvojilo manje od 1.500 dinara. Dve trećine građana je izjavilo da je izdatke moglo da pokrije iz svojih redovnih primanja, a 22 odsto da to nije bilo u stanju. Osim novca od svojih zarada, pomoć porodice ili prijatelja je iskoristilo čak 74,5 odsto građana Srbije. Mnogi su, da bi ostali dosledni tradiciji bogate novogodišnje trpeze, posegli za dozvoljenim minusom (13,8 odsto), kreditnim karticama (8,8 odsto), pomoći iz inostranstva (5,3 odsto) ili kreditima za koje se pred prošlogodišnje praznike odlučilo 3,8 odsto ispitanika.

Deda Mraz je i prošle godine imao plići džep, iako nam svetska kriza nije bila na pragu, pa je čak 54,9 odsto građana ostalo bez ijednog poklona u novogodišnjoj noći. Samo je pet odsto onih koji su dobili pet i više novogodišnjih darova. A pod jelkom je, po istraživanju GFK, bilo najviše odevnih predmeta – 52,8, kozmetike – 43,2, nakita – 16,3, mobilnih telefona 3,1 odsto.

Na prošlogodišnjoj prazničnoj trpezi najviše je izgleda bilo pića, jer su se u vreme praznika najviše kupovali voćni napici, zatim meso i delikates, pivo, kafa i vino.

-----------------------------------------------------------

Pokloni, pokloni

U četiri radnje „Aksesorajz” samo u Beogradu 31. decembra prodato je 3.500 poklona. Jedna prodavnica skupe obuće u Knez Mihailovoj ulici istog dana prodala je čak 150 pari cipela čija je prosečna cena oko 80 evra. Kako su mnogi trgovci istakli i sniženja i do 70 odsto, prodavalo se, kažu, više nego u decembru 2007. Prosečan račun je u jednoj prodavnici sa garderobom iznosio oko tri hiljade dinara, a kupovalo se, kažu, i po nekoliko artikala. Najviše su kupovane torbe, kaiševi, ali i garderoba.

-----------------------------------------------------------

Novac i brojke

Prema podacima Narodne banke Srbije, ukupan platni promet ili sva dinarska plaćanja su za tri poslednja dana iznosila 526,5 milijardi dinara. Samo 31. decembra zabeležen je platni promet od 290,7 milijardi dinara, a to je novac koji prošao preko poslovnih banaka, Poreske uprave, Trezora i Narodne banke Srbije. Dan ranije, 30. decembra u Srbiji „se okrenulo" 118,9 milijardi dinara, a 29. decembra 116,9 milijardi dinara.

Jelica Antelj

[objavljeno: 06/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.