SIGURNO NISTE ZNALI: Mali broj vozača zna za ovaj saobraćajni znak, a KAZNE SU PAPRENE

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 12:22

SIGURNO NISTE ZNALI: Mali broj vozača zna za ovaj saobraćajni znak, a KAZNE SU PAPRENE

Znate li šta znači?

Saobraćajni znakovi obično su izuzetno korisni jer jasno i nepogrešivo označavaju pravila koja važe u određenim područjima. Služe kao sistem navođenja i sigurno nas vode do odredišta.

Ima i znakova koji zbunjuju vozače čak i ako se već godinama nalaze postavljeni pored kolovoza. Među njima je i saobraćajni znak koji prikazuje narandžasto "jaje" na talasima, a koji se viđa na putevima u Nemačkoj još od 1988. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

U aprilu 2020. godine kazne za nepoštivanje tog znaka su pooštrene.

Šta znači saobraćajni znak?

Na vrhu saobraćajnog znaka prikazan je crno-narandžasti simbol opasnosti od cisterne, a ispod njega dve plave talasaste crte kao simbol vode.

Ovaj važan propisni znak znači: Zabranjen saobraćaj vozilima s teretom koji zagađuje vodu!

Reč je o znaku koji se nalazi na 269. mestu nemačkog kataloga saobraćajnih znakova i koji posebno naglašava: Vlasnicima vozila koja prevoze više od 20 litara tereta koji zagađuje vodu zabranjen je nastavak vožnje.

Dakle, znak označava mesto na putu koji se nalazi na vodozaštitnom području i gde svi vozači moraju biti posebno oprezni.

Znak je namenjen sprečavanju prljanja vode opasnim supstancama. Simbol se često nadopunjuje dodatkom "vodozaštitno područje".

Visoke kazne

Znak je jedan od tzv. regulacijskih znakova koji su, kao i znak s identifikacijskim brojem 277.1, označeni crvenim prstenom. Oni koji ne poštuju ove znakove gotovo uvek će dobiti novčanu kaznu.

Nepoštivanje pomenutog znaka može itekako skupo da vas košta: vlasnici vozila koji prekrše ovu zabranu moraće izdvojiti i do 250 evra za kaznu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.